ma.gurushealth.ru

Хистероскопија како метод за визуелна проценка на површината на раната на грлото на матката по испорака

Истражувањето спроведено од страна на нас во групата на постпартална жени со некомплицирана пуерпериум покажа дека 3-4 ден физиолошки тече постнаталниот период матката шуплина ендоскопска слика по спонтана труд се карактеризира со мала експанзија поради застојот во умерени количини го lohialnogo тајно и слободно поставени мали згрутчување на крвта. Париеталниот купчиња идентификувани како темно виолетова формации со јасни контури, и мазна површина со тенок слој на фибрин блиски до неа. Како резултат на тоа, поголема количина на плацентата згрутчување париеталниот рампа разликува трнлив површина со темно сина боја.

На останатите делови од матката ѕид покриен децидуата остатоци има форма на лабава реси ткаенини, бои која се разликува од розово-црвена во жолта-бело во зависност од степенот на некротични трансформација. Во поголемиот дел од случаи се забележани во појавата на ѕидовите на матката мала количина на фибрин депозити, кои се во форма на подвижна теми. Од 5 дена по спонтана испорака обично идентификувани во одделни делови на ендометриумот жолто-портокалова боја со проѕирен васкуларна мрежа, бесплатно на фибрин и decidual obolochki- за 6-7 дена - садови крварење и слободно да се отстрани во шуплината на матката згрутчување на крвта.

Хистероскопија модел матката шуплина кај некомплицирани пуерпериумот после царски рез не се разликува многу од онаа по спонтано породување. Сепак, првите делови на ендометриумот се дефинирани само за 7-8 часа, и 9-10 дена за да ја видите голем дел од внатрешната површина на матката, со исклучок на плацентарната сајт.

Кога хистероскопија заедничката студија на матката по абдоминална лигатура испорака дефинирани како "тараба" на јазли и нишки виси во матката шуплина (Забележете дека во сите случаи се дијагностицирани тешкотии содржината одлив на матката, по одложување на лигатури фибрински згрутчување на крвта и белешки decidual ткиво ).

Ендоскопска слика матката subinvolution во споредба со некомплицирана пуерпериум карактеризира со големи димензии и износот на згрутчување на крвта, како и појавата на слоеви отпаднат децидуата попречување одлив нормално матката шуплина.
Анализа на резултатите од нашите истражувања покажаа дека хистероскопија слика на постпартална ендометритисот варира во зависност од начинот на испорака. Поголемиот дел од пациентите по спонтано породување матката се прошири на калливи лохиите, голем број на некротичното згрутчување децидуата ткиво и крв. Како по правило, на ѕидовите на матката се извршени лабава фибрин otlozheniya- мукозните цијанотични едематозни вбризгува со изобилство на садови лесно крварење.

после породување ендометритис
Постпартална ендометритисот:
1 - едематозна слузница цијанотични вбризгува со изобилство, лесно крварење садови


Во постпартална жени со долготрајна тешка форма на ендометритис во 9-10 дена пуерпериум на ѕидовите на матката се идентификувани Дебела фибринозен плоча со примеси на гној од валкани бели до жолто-зелени тонови. Во овој случај има било какви абнормални интракавитарни инклузија.

Постпартална ендометритис (континуирано сегашните тешки)
Постпартална ендометритис (времетраење на сегашната тешка):
1 - фибрински плоча со мешавина на гној


Голем број на забелешки сега разликува мозаична шема е опишано погоре - заедно со воспалителни промени се утврдува од страна на одделни области со жолто-портокалова регенерира слузницата.

Ендоскопска одложување слика плацентата фрагмент разликува настап во рамките зголемената матка формирање празнина без јасни црти, неправилна форма, сина, виолетова или жолта-виолетова боја (во зависност од времетраењето и големината на доцнење фрагмент). Вообичаено, на плацентата одложување ткиво после породувањето матката крварење придружува различен интензитет: hyperemic лигавица опфаќа голем број на згрутчување на крвта, рамномерно распоредени низ површината на ендометриумот.

Плацента одложување фрагмент
Плацента одложување фрагмент:
1 - задоцнето плацентата фрагмент е дефиниран како формирање на жолто-виолетова colors- матката hyperemic мукозата на телото, покриен со голем број на згрутчување на крвта


Во случај на плацентата формирање на полип (2-3 месеци од раѓањето), во шуплината на матката е идентификуван од страна на формирање на густа бледо жолта боја со фокуси на хиперемија и мукозните krovoizliyaniy- тело матката hyperemic, но не и згрутчување на крвта, односно определен во мала количина.

плацентарна полип
Плацентарното полип:
1 - плацентата полип е идентификуван како густа формирање на бледо жолта боја со фокуси krovoizliyaniy- хиперемија и згрутчување на крвта се утврдени во мала количина


Кога ендометритис после царски рез абнормални вклучување во матката шуплина и неговото проширување забележано значително поретко отколку по породувањето вагинално. Хистероскопија слика на ендометритис после царски рез се карактеризира со појава на непречено фибрин плоча со голем број на гној и фокуси на крварење во слузницата. И најизразено дегенеративни промени се откриени, обично во постоперативниот шиење. Во делумна цвест несовпаѓање во проекцијата на долниот сегмент на матката е идентификуван од страна на голем број на еруптираат лигатури со долгогодишно фибрин и гноен преклопување.

Треба да се појасни дека ова во голема мера го отежнува визуелизација слика на хируршка рана рабовите. Сепак, по матката РЕБАЛАНС ладна антисептички раствори (furatsilin, oktenisept) не може да се утврди доволно прецизно прекин неправилни форми без јасни контури - "лажат", во која рабовите на раната се различни тешка воспалителна трансформација: виолетова-цијанотични слузница, слабите гранулација со фибрин и гноен цут остро инјектира садови.

За целосна врзување на постоперативна шиење се карактеризира со некротични трансформација ткиво на речиси на целата територија на долниот сегмент - присуство на не-одржлива слоеви на миометриумот, виси слободно во грлото на матката и импрегнирани со гној, без садови крварење.

НА Strizhakov, AI Davydov
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дијагноза на матката fibroidsДијагноза на матката fibroids
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
ПолипПолип
Клиничкиот тек на постпартална Ендометритис во современи условиКлиничкиот тек на постпартална Ендометритис во современи услови
Низа и по породувањето хеморагијаНиза и по породувањето хеморагија
Дијагноза на позадината и преканцерозна на грлото на матката болестДијагноза на позадината и преканцерозна на грлото на матката болест
Кон крајот на постпартална хеморагијаКон крајот на постпартална хеморагија
Ендоскопска анатомија на матката корпусотЕндоскопска анатомија на матката корпусот
Постпартална ендомиометритис. Причината за стафилокок, стрептокок или kolibatsillyarnaya инфекција.…Постпартална ендомиометритис. Причината за стафилокок, стрептокок или kolibatsillyarnaya инфекција.…
КозметологијаКозметологија
» » » Хистероскопија како метод за визуелна проценка на површината на раната на грлото на матката по испорака