ma.gurushealth.ru

Клиничкиот тек на постпартална Ендометритис во современи услови

Во последниве години, пуерперална ендометритис се смета за сложен патолошки процес утврден со интеракција на три фактори: macroorganism, микроорганизам - животната средина, вклучувајќи ги и "macroorganism" водечка улога. Ваквиот пристап на етиопатогенезата пуерперална ендометритисот предизвикани, прв од сите, физиолошки промени карактеристични за овој период од животот на жените. Како што е познато, во постнаталниот период постои промена во пуерперална квалитативно нова функционална состојба на телото, која влијае на активноста на регулаторни системи.

Во физиолошки пуерпериум ексцитабилност и намалена функционална активност на автономниот нервен систем и го намалува дистрибуира волуменот на крвта, промената на вредностите на вкупниот и регионални циркулацијата на крвта. Покрај тоа, за првите 6-8 дена по породувањето период неуспех карактеристика мобилниот и хуморалниот имунолошки систем, кој ја одредува puerperas зголемена осетливост на инфекции.

Во современи услови, благодарение на зголемување на фреквенцијата на хируршки интервенции, обемна и нерационално користење на антибиотици, како и намалување на имунолошката реактивност на женското тело, клиничката слика на постпартална Ендометритис карактеризира со широка варијабилност.

Ако 50-тите години. XX век, на Клиниката пуерперална ендометритисот доминираат доволно јасна манифестација на локалните и општите (зголемувањето на температурата на телото да 38-39 ° C, треска, тахикардија, матката нежност, менување на природата лохиите - од крварење пред гноен, леукоцитоза со неутрофилна поместување лево hemogram , забрзана седиментација со манифестација на симптоми во првите денови по раѓањето) - т.е. т.н. "класичен" форма на ендометритис, тековно после породување ендометритис разликува потешка текот на воспалителниот процес во фокусот на примарната лезија, присуството на "избришани" форми, отпорност на третман.


Нашите истражувања откривме следниве клинички карактеристики на постпартална ендометритисот во современи услови:
1) релативно доцна манифестација на клинички симптоми - постпартална вагинално - во просек за 5 дена, а по абдоминална испорака - до 7 дена;
2) Покрај subinvolution матката сите "класичен" симптоми на постпартална ендометритис - треска, тахикардија, болка во долниот дел на стомакот, pastoznost матката и нежност на нејзиниот палпација, промени во карактерот и износот на лохиите - се регистрирани со иста фреквенција и по спонтана труд и после царски рез;
3) во поголемиот дел од случаите (73%) за време на спонтани ендометритисот испорака по третира како klassicheskoe- разлика од тоа, повеќе од 50% од пациентите, испорака од страна на царски рез преовладува субклинички симптоми на воспалителниот процес.

Треба да се напомене дека ендометритис после царски рез, се случува на класичен тип на позадина на антибиотска терапија често станува нејасна завршена. Во оваа типична карактеристика на бришење форма после породувањето ендометритис се светли дамки од гениталниот тракт.

Имајќи предвид дека во современи услови на клиничката слика на постпартална септички болести не одговараат на тежината на патолошки процес во лезијата (особено во присуство на избришани форми), што доведува значење интегриран пристап кон дијагнозата на овие услови, се состои од објективна органи и системи за динамично проценка оштетени, а исто така студираат стапки на метаболичките процеси со користење на современа лабораториска и инструментални методи.

Во моментов, за инструментална дијагностика пуерперална ендометритисот широко се користи transvaginal ултразвук (повеќе објективна метода за оценување на матката инволуција) и хистероскопија (повеќето информативни метод за дијагностицирање на ендометриумот држави).

НА Strizhakov, AI Davydov
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Перитонитис дифузна метастатски по породувањетоПеритонитис дифузна метастатски по породувањето
Како постпартална крварење?Како постпартална крварење?
Централна регулирање на циркулацијата на крвта. Организација на централната регулирање на…Централна регулирање на циркулацијата на крвта. Организација на централната регулирање на…
Кон крајот на постпартална хеморагијаКон крајот на постпартална хеморагија
Пуерперална сепса развива во различни денови на постпарталниот период. Започнете акутна, сериозна…Пуерперална сепса развива во различни денови на постпарталниот период. Започнете акутна, сериозна…
Хистероскопија активно следење на третман на пациенти после породување ендометритисХистероскопија активно следење на третман на пациенти после породување ендометритис
Етиологијата и патогенезата на септички компликации на царски резЕтиологијата и патогенезата на септички компликации на царски рез
Менопауза кај жените, третман, причините, симптомитеМенопауза кај жените, третман, причините, симптомите
После породувањето. Инволуција на матката и лохиите.После породувањето. Инволуција на матката и лохиите.
Rehabilitology. Функционален систем на основните принципи на организацијаRehabilitology. Функционален систем на основните принципи на организација
» » » Клиничкиот тек на постпартална Ендометритис во современи услови