ma.gurushealth.ru

Опрема и алати за лапароскопија

Видео: Лапароскопската хирургија. Додека тие се прават во Јамал само Noyabrsk

Лапароскопија е еден вид на брз пристап, кој бара посебна опрема и алатки. Комплексни уреди за лапароскопија наречен endovideostoykoy. Тоа вклучува:
• Систем за примање и снимање на сликата;
• систем за снабдување на јаглерод диоксид;
• електрохируршка генератор.

Систем за добивање и снимање на слика се состои од следниве елементи поврзани заедно: лапароскоп-камера, илуминатор, видео монитор, апарат за снимање на сликата.

taz_022.jpg
Сл. 21. лапароскоп

На лапароскоп (ендоскоп) е прв елемент во синџирот на слики. Тоа беше тој кој ја воведе преку троакар во абдоминалната празнина за своите осветлување и перцепцијата на рефлектираната светлина како на сликата.

A лапароскоп е еден оптички приемник, која се состои од метална цевка, која се состои од два канали. Еден носи светлина за осветлување на хируршки гранки, а оние од другата слика на хируршки поле на камерата (леќи направени од секвенците кои се наредени еден зад друг). Систем објективот: се наоѓа на дисталниот крај на ендоскопот доловува сликата и испраќа назад преку ендоскоп. фокусна должина е обично непроменет. окуларот објективот на крајот на ендоскопот зголемува сликата пред да стигне на камерата.

taz_023.jpg
Сл. 22. камера

На камерата обезбедува обработка на слика и пренесување на монитор.

систем за видео камера се состои од:
камера главата;
кабел;
контролната единица.

Дизајнот на главата на камерата вклучува следниве компоненти:
- photodevice на CCD полупроводничка компонента која се фотосензитивни матрица (PSM);
- леќа и фокусирање прстен (+/-) механички леќа со променлива фокусна должина);
- механизам за поврзување на ендоскоп;

- отпорен на вода обвивка и вграден во кабел.

Сите нови камери се користи три-чип систем со 3 чипови (аналогни или дигитални). Ова вклучува сплитер зрак светлина што го дели сликата на три основни бои и праќа секој на посебна конвертор ПСМ, секој Трансдуцерот е високо специјализирани за една од основните бои.

Главните карактеристики на камерата се:
  • чувствителност на светлина - овој параметар, изразена во лукс, го дефинира минималниот износ на светлината за камера да им даде јасна слика. На намалување на индексот, толку помалку светло на камерата ќе ви треба. Идеално, чувствителност мора да биде помал од 1,5 lux;
  • сигнал на бучава сооднос: Оваа метрички, дефинирани во децибели (dB), е директно поврзана со засилување и обработка на видео камера. На високото односот, толку помалку ризикот од мешање "бучава"И затоа сигналот ќе биде почист. Овој однос не треба да биде помал од 50 dB;
  • Баланс на белата боја: поставува на излезот за видео бела (Y = l), кога ќе притиснете на "бел баланс";
  • Добијат: вештачки засилување на видео сигналот, давајќи му повеќе моќ;
  • оптички бленда: ја намалува количината на времето во кое ПСМ е дозволено да се акумулира задолжен, а со тоа го намалува осветленоста кога светлината е премногу силен;
  • AF: Камерата автоматски се фокусира во зависност од растојанието помеѓу апаратот и субјектот позициониран во центарот на сликата.

Видео: Руски стартување - производство на обука симулација во медицината

Спојување механизам: главата на камерата мора да се постави цврсто на лапароскоп, да се обезбеди точни пренос на слики.

На телото на фотоапаратот и кабел: камера случај е дизајниран за заштита на затворени него електроника и објективот систем. Тоа мора да го издржат процесот на чистење и одредени механички оптеретувања.

Осветлувач - ладно извор на светлина се испорачува во абдоминалната празнина преку светлината водич во комбинација со лапароскоп. Осветлувачот вклучува светилка (ксенон-лелек или халоген), топлина филтер (одложување инфрацрвени зраци), леќа и кондензација на систем за контрола на интензитетот на светлината. Ксенон светла се користи да се користи, бидејќи тие создаваат повеќе природна светлина, имаат подолг животен циклус и не произведува ултравиолетовите зраци.

Како резултат на сликата со лапароскоп преку камера е испратен на видео монитор и е достапен за сите членови на хируршкиот тим.

A систем за снабдување со јаглерод диоксид - insufflator е клучен елемент во лапароскопската хирургија. Тоа им помага да се создаде работното простор, олеснување на спроведувањето на постапките.

Insufflator потребно за:
• создавање на пневмоперитонеум (karboksiperitoneuma);
• одржување на тоа во текот на работата;
• контрола на притисок на гасот во абдоминалната шуплина;
• периодични надградби на гас.

taz_024.jpg
Сл. 23. Светлини

Insufflator работи како затворен циклус притисок под контрола. Гас се земени од контејнер (50-200 банкомат.) Или од централната линија (3.5-5 банкомат.).

Најчесто се користи интраабдоминална притисокот на 12 mm Hg. Од 1 atm = 760 mm Hg, очигледно е дека една од функциите е да се намали insufflator притисок за безбедно снабдување на гас во абдоминалната празнина. Кога притисокот е пренизок, вентил се отвора и гас влегува во кола. Ако притисокот во коло одговара на саканиот вентил останува затворена. Модерни insufflators може да создаде различна стапка на проток на гас (1-45 л / мин.). повисока стапка на максималниот проток на гас во абдоминалната празнина, помоќни insufflator.

taz_025.jpg
Сл. 24. Insufflator

Стерилни цевка поврзани со insufflator Veress игла или троакар и РКЕ низ нив јаглерод диоксид се испорачува во абдоминалната празнина.
Важен елемент е endovideostoyki електрохируршка генератор.

Модерни електрохируршка генератори производство на електрична наизменична струја со фреквенција во опсег од 500 kHz - 2 MHz, напонот достигне 8000 вати. Во монополарна electrosurgery изолирани и биполарно електрична струја. Монополарна електрична струја обезбедува сечење, ткиво коагулација, и биполарно - само коагулација. Монополарна сегашните текови од генераторот преку активна електрода (било која алатка има влез за кабел) и се враќа по минувањето низ ткивото, пасивната електрода на генератор. Биполарно струја е значително побезбеден, бидејќи текови помеѓу вилиците на едниот апарат и се врати на генератор.

taz_026.jpg
Сл. 25. Veress игла

за лапароскопија алатки, исто така, имаат свои специфики. Еден од најважните елементи на универзален сет на алатки за лапароскопија е Veress иглата, хирургот создадена од Унгарија Јанош Veres во 1938 година.

Оваа игла е направен пункција на абдоминалната празнина и првичниот создавањето на пнеумоперитонеум. На игла има капа за заштита на тела се движат по пункција на абдоминалната шуплина и вретеното за поврзување со цевка вентил за снабдување на јаглерод диоксид во абдоминалната празнина.

На троакар е инструмент кој врши абдоминална пенетрација на ѕидот за следните вовед во абдоминалната празнина на лапароскоп и инструменти. Дијаметар trocars се 5 и 10 mm. На троакар вклучува остри сонда и домување.

taz_027.jpg
Сл. 26. Trocars

Тоа сонда различни форми користи за пенетрација на абдоминалниот ѕид, а по влегувањето во абдоминалната празнина е отстранета.

куќиштето на троакар има механизам за вентили за спречување на истекување на гас од абдоминалната празнина при промена на алатки.

За шиење во стомакот создадена имателите на ендоскопска игла, дозволувајќи им да се наметне речиси било каков вид на споеви на секој орган на стомачната празнина.

Б. Г. Иванов, А. Kolsanov, СС Chaplygin, P.P. Yunusov, АА Dubinin, IA Бард, C. N.Larionova
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Документација на резултатите од хистероскопија и hysteroresectoscopyДокументација на резултатите од хистероскопија и hysteroresectoscopy
Ултразвук прегледи. Компонентите на ултразвучен скенерУлтразвук прегледи. Компонентите на ултразвучен скенер
А новата генерација на апарати за ендоскопиА новата генерација на апарати за ендоскопи
Handheld ендоскоп ендоскоп-iHandheld ендоскоп ендоскоп-i
ДНК анализатор врз основа на smartphoneДНК анализатор врз основа на smartphone
Офталмоскоп. интраокуларен течностОфталмоскоп. интраокуларен течност
High-Tech од ендоскопи adronicHigh-Tech од ендоскопи adronic
Технички проблеми дијагностички артроскопијаТехнички проблеми дијагностички артроскопија
Лапароскопска техника гастростомска кај новороденчињатаЛапароскопска техника гастростомска кај новороденчињата
Фокус леќа. Моќта на рефракција диоптерФокус леќа. Моќта на рефракција диоптер
» » » Опрема и алати за лапароскопија