ma.gurushealth.ru

Изолирани повреда на женските гениталии

Видео: акушерска траума на женски гениталии есеј

Одвои затворени рани и оштетување на надворешните и внатрешните гениталии или истовремено штета на надворешните и внатрешните гениталии.

Повреди надворешните гениталии (Симфиза, мали и големи усни, клиторисот, трема, химен, перинеумот) обично се јавуваат како резултат на директен удар. Во 75% од случаите постојат отворени лацерации, а во 25% - затворен лезии (контузии, модринки).

За повреди на надворешните генитални органи во 30% погодени постои надворешен крварење или модринки. Значително крварење се јавува на штета на пештера венски плексус и формации во клиторисот и големите крвни садови во рана перинеумот. Во зависност од големината и обемот на хематом се јавува болка, симптоми на акутна загуба на крв, тешкотии при мокрењето, tepezmy. Во 15% од случаите, хематом може да забирам дека придружени зголемена болка, треска, влошување на општата состојба.

Дијагнозата се базира на објективен студии земајќи ги во предвид видот и природата на штетата. При преглед на надворешните гениталии утврди локализација на повреди, износот на крварење, хематом изложба, која често се еднострани. Хематом значителни димензии прикажани во форма на густа и формирање на болни. Палпација и истражување (ректална или вагинален) овозможува да се определи неговата големина и распространетост.

Повреди на внатрешните генитални органи (Вагината, матката, јајцеводите и јајниците) се јавуваат кај 60% од сите генитална траума. Празнини вагиналните ѕидови обично се придружени со крварење од гениталниот тракт, барем - формирање на хематом. вагинален солзи најчесто се јавуваат во грбот и од страна на неговиот сводови. вагинален хематом може да се прошири на надворешните гениталии и карлицата ткиво. Со зголемување на модринки, болки проширувач природата, анемија во отсуство на значителни надворешни крварење. Локација, длабочина и карактерот на дисконтинуитет на вагината, како и големината на хематом монтирани на основа историја, вагинален или recto-вагинален студии, испитување на вагиналните ѕидови и сводови, со помош на огледала. Прво на сите, тоа треба да бидат исклучени продорен вагинален повреда со оштетување на перитонеумот, мочниот меур, ректумот.

Изолирани оштетување на матката надвор од периодот на бременоста, како и јајцеводите и јајниците на се ретки, како на внатрешниот генитални органи од надворешни ефекти Резервирано lonnymi коски. Понекогаш со затворени абдоминална траума забележани раскинува цистични формации аднексални (оваријални цисти, hydrosalpinx).

Затворен во стомакот и матката траума за време на почетокот на бременоста често доведува до абортус. Клиничката слика во спонтан абортус (почеток абортус, абортус во текот, нецелосни абортус) се појавува болната болка или грчеви во природата во стомакот со различен интензитет и крварење од гениталниот тракт. Значителна загуба на крв е придружена со симптоми на анемија таложење на: општа слабост, бледило на кожата, тахикардија, артериска хипотензија.

Во подоцнежните фази од бременоста на матката се значителен стомакот, и често единствениот внатрешно тело добива оштетени во затворен абдоминална траума. Како резултат на огнот, куршум или шрапнел рани, тапи траума или шок бран на штета експлозијата е забележан со матката абортус: одред на нормално наоѓа плацентата, руптура на матката, фетална смрт, спонтан абортус и предвремено породување.

За предвремено одлепување на плацентата обично се наоѓа се карактеризира со болки во стомакот, напнатост, како и локални осетливост на палпација на матката кога тоа е, siptomy зголемување на анемија, појава на крварење од генитален тракт. Во зависност од областа на плацентарна абрупција покажуваат знаци на интраутерина фетална хипоксија или смрт. може да има проблеми со згрутчување на крвта што резултира со развој на акутна форма на дисеминирана интраваскуларна коагулација (ДИК).

Главната знаци на руптура на матката се абдоминална болка, остра болка на палпација на абдоменот и матката, перитонеална симптоми иритација, знаци на акутна расте anemizatsii, хипоксија или фетална смрт.

Симултан повреда на надворешните и внатрешните генитални органи Таа се наоѓа во 5% од вкупниот број на генитални лезии. Тоа се случува во прострелни повреди на карлицата и долниот дел на стомакот, влијанието на шок бран на импулс експлозијата, падна од височина од сообраќајни несреќи.

Прободе и коса црта на рани и лацерации на вулвата, перинеумот и вагината се појавуваат надворешни крварење. Кога е затворен карличната фрактури се случи средно оштетување на ѕидот на вагината коски со формирање на хематом и ехимози, со последователно продолжување на Пудендалниот регионот.

Дијагноза на повреди и затворени повреди на надворешните и внатрешните гениталии се базира на податоци бимануелен преглед, преглед на вагиналните ѕидови со огледала, општата состојба на повредените оценување.

Забелешки за воената област хирургија
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Формирање на надворешните женски гениталии. Аномалии на гениталните органиФормирање на надворешните женски гениталии. Аномалии на гениталните органи
Особено оштети карличните органи кај женитеОсобено оштети карличните органи кај жените
Kraurosis вулвата-преканцерозна состојба на надворешните гениталии, изразена во дистрофични,…Kraurosis вулвата-преканцерозна состојба на надворешните гениталии, изразена во дистрофични,…
Леукоплакија вулвата, грлото на матката се однесува на преканцерозна zabolevaniyam- карактеристични…Леукоплакија вулвата, грлото на матката се однесува на преканцерозна zabolevaniyam- карактеристични…
Тоа се случува кај жените на возраст од 60 до 70 години или постари. Развој на рак на локализација…Тоа се случува кај жените на возраст од 60 до 70 години или постари. Развој на рак на локализација…
Контузија (модринка) - механичко оштетување на ткивото, без нарушување на интегритетот на кожата.…Контузија (модринка) - механичко оштетување на ткивото, без нарушување на интегритетот на кожата.…
Повреди и оштетување на карличните органи кај женитеПовреди и оштетување на карличните органи кај жените
Хиперкератоза на надворешните гениталии, третман, знаци, симптоми, причиниХиперкератоза на надворешните гениталии, третман, знаци, симптоми, причини
Повреди на носот и параназалните синуси. Има отворени и затворени повреди. Карактер на штета зависи…Повреди на носот и параназалните синуси. Има отворени и затворени повреди. Карактер на штета зависи…
» » » Изолирани повреда на женските гениталии