ma.gurushealth.ru

На ориентација и триангулација кога се администрира arthroscope во заеднички

Правилната ориентација во рамките на заедничката е предуслов за успешна артроскопска хирургија и е за почетници експертите, со користење на технологија Endovideohirurgichesky прилично комплексен проблем, бидејќи arthroscope преку окуларот може да се види само еден мал дел од внатрешниот заеднички простор. Тешкотиите со кои се соочуваат од страна на лекар, може да се спореди со желба да се фокусира на големи топографска карта, испитување на неговите делови се со површина од 2 см. Точната интерпретација на набљудуваните слика е можно само во случај кога хирург знае и може да се утврди локацијата на визуелна слика во вселената (која е на врвот, дното, лево или десно на) и јасно означување точка во заеднички.
За правилна ориентација во зглобовите треба да се реши следниот проблем.
1. Дознајте во кој заеднички дел е крајот на ендоскоп.
2. Одредување каде &ldquo гледање&rdquo- arthroscope, т.е. во која насока отворени агол.
3. Поставете го на позицијата на интраартикуларна структури артроскопска "слика" со нивната вистинска положба во просторот (на пример, дека заеднички се наоѓа на врвот на повидок на хирургот треба да биде на врвот на сликата).
4. се добие слика на заедничката површина на пателата или феморалната condyles, кои можат да служат како референтни точки со идентификација на почетокот и во која било фаза во секој заеднички оддел инспекција.
Arthroscope крајната позиција во заеднички може да се утврди на неколку начини: ментално продолжи оската насока на ендоскопот во заеднички, крајот на сондата за arthroscope под кожата на горниот крај на пресврт или подготви arthroscope против зглобната капсула и да ги набљудува радиографски светлина флукс од arthroscope преку кожата. Можете да го притиснете со прстот на кожата во близина на предложената локација на крајот на arthroscope и трага низ arthroscope кога булбус во ѕидот на заедничката проекција на прстот.
Насоката на аголот на гледање на ендоскопот на е лесно да се утврди местото на поврзување на оптички влакна за артроскопија, ако оптички влакна е поврзано од погоре, на аголот на гледање е отворен надолно, и обратно, т.е. мислење хирург секогаш ќе бидат испратени од оптички влакна. Ориентација во анатомска положба на внатрешните структури на заедничката не е тешко ако хирургот гледање преку окуларот директно arthroscope око поради таа лесно може да се дефинира заедничка позиција во однос на површината на операционата маса, како и - на позицијата на главата (и очите) во однос на заеднички (Слика 1).
Ориентација во заедничката око кога видени преку arthroscope окуларот: локацијата на влакната од под врвот на видното поле е видливо на зглобната површина на позицијата на патела што одговара на вистинската позиција од врвот
Сл. 1. ориентација во заедничката окото кога гледа преку окуларот arthroscope: локацијата на влакната од под врвот на видното поле е видливо на зглобната површина на позицијата на патела што одговара на вистинската позиција од врвот
Потешкотии се јавуваат кога камерата е приклучена на окуларот, и хирургот гледа на видео слика на екранот на мониторот. Во таква ситуација треба да се ориентирани во однос на arthroscope окуларот камера, така што на сликата има хоризонтална линија паралелна на зглобната заеднички простор. Ова може да се направи едноставно, ако ние замислуваме дека камерата - тоа е главата на хирург, кои мора да бидат постојано вертикално во однос на заедничка оска. Достапност камера рабови или испакнатини дека хирургот може да се чувствуваат во вашата рака, ќе ја олесни оваа задача.
Ако е неопходна промена на позицијата на заеднички постојано да задржат или да се врати на соодветна односот на камерата и заеднички јаз. Промена на поле на гледање, тоа не е неопходно со вртење на камерата со arthroscope и ротација околу оската на arthroscope комората. Ако дизајн адаптер камерата дава цврсти фиксација arthroscope, а потоа во текот на артроскопија мора периодично да нежно олабавување на врската помеѓу камерата и ендоскоп окуларот arthroscope и ротираат во посакуваната насока во однос на камера, така што неговата ориентација не е нарушен (сл. 2).&emsp-

Ориентација во заедничка на videoartroskopii: А - патела не може да биде видлива на врвот на екранот, како што се очекуваше, и лево, десно, или дури и vnizu- b - корекција на видео снимка во согласност со вистинската позиција на пателата може да се постигне со вртење на камерата во однос arthroscope на
Сл. 2. ориентација во заеднички на videoartroskopii: А - патела не може да биде видлива на врвот на екранот, како што се очекуваше, и лево, десно, или дури и vnizu- b - корекција на видео снимка во согласност со вистинската позиција на пателата може да се постигне со вртење на камерата во однос arthroscope на 
Ако ориентацијата на роднина на камерата за артроскопија, или нарушена arthroscope во заеднички, хирургот треба веднаш да го исправиме пред да продолжите да учат, бидејќи манипулација "превезот" може да предизвика сериозни оштетувања на внатрешните структури на заедничко или оштетување на алатка.
Исто така ја точната ориентација во заеднички, лекарот мора нужно почетниците да научат да работат истовремено крај позиција, и кука arthroscope и сонда (или оперативен инструмент) на таков начин како да се добие јасна слика за структурата на интерес и едниот крај на алатка во видното поле на arthroscope на. Манипулација arthroscope и истрагата кука воведени во спојот на индивидуални пристапи, тоа може да биде доста тешко за неискусни хирург. Сепак, без развивање на вештини во откривање на кука и заедничко користење на нив не може да се изврши комплетна дијагностика артроскопија.
Dvuhdostupnaya дијагностички артроскопија се базира на принципот на триангулација. триангулација - Овој метод на утврдување на положбата на точките со градежни системи на теренот отстранува соседните триаголници кои се измери должината на едната страна (врз основа) и аглите и должините на други страни се добива trigonometrically. Се користи во геодезијата за мапирање на површината на земјата на планови и мапи.
Во однос на принципот на триангулација артроскопија се спроведува како што следува: тест кука и arthroscope е поставен така што нивната надолжна оска формира страна на имагинарен триаголник, а нивните краеви се поврзани во заеднички празнина во врвот на триаголникот. Ако оската на алатката Пресек во близина на крајот на arthroscope или надвор од заеднички, на јадицата никогаш не ќе падне во полето на гледање. Ако лекарот зема во предвид принципот на триангулација за манипулација алатки (слично јаде со нож и вилушка), тој учи прилично брзо да се поврзете на краевите на arthroscope и кука (или алатка) до бараната точка на заеднички.
Во текот на развојот на оваа техника е подобро да се најде кука во intercondylar област и само тогаш преместете ја на саканата заеднички оддел постојано се одржи во областа на артроскопија. Да се ​​најде на јадицата кога оската на алатката Пресек надвор од заеднички, потребно е да се полека се извлече arthroscope од заедничката до кука нема да се појави на повидок, и во пресекот на алатката во заеднички, ќе може да ги донесе во контакт со страничните површини и алатка слајд на стеблото на arthroscope на неговата крај. Тоа не треба да се заборави дека аголот на гледање на arthroscope на што треба да се насочени кон кука.
Trachuk АП, Shapovalov В.М., РМ Tikhilov
Основи на дијагностички коленото артроскопија
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Остеоартритис на рачниот зглоб: Третман, Причини, Симптоми, знациОстеоартритис на рачниот зглоб: Третман, Причини, Симптоми, знаци
Компликации кои произлегуваат во текот артроскопијаКомпликации кои произлегуваат во текот артроскопија
Артроскопска штета фиксација техника bankarta transglenoidnoy шиењеАртроскопска штета фиксација техника bankarta transglenoidnoy шиење
Низа артроскопска дијагноза. дел 4Низа артроскопска дијагноза. дел 4
Артроскопска пристапиАртроскопска пристапи
Артроскопија дијагноза и третман со arthroscopyАртроскопија дијагноза и третман со arthroscopy
Технички проблеми дијагностички артроскопијаТехнички проблеми дијагностички артроскопија
Хируршки третман на замав синдром на рамениот зглобХируршки третман на замав синдром на рамениот зглоб
Нов тип на сексуална ориентација: 1% од светската популација се јавите asexualsНов тип на сексуална ориентација: 1% од светската популација се јавите asexuals
Метод на рана дијагноза на деструктивни и дистрофична лезии на зглобната 'рскавицаМетод на рана дијагноза на деструктивни и дистрофична лезии на зглобната 'рскавица
» » » На ориентација и триангулација кога се администрира arthroscope во заеднички