ma.gurushealth.ru

Класификација на катаракта

Видео: катаракта Raccoon

Сите катаракта, т.е. сенки, придружени со намалување на видната острина до светлина перцепција. Слабовидните обично води кон развој на нистагмус и страбизам и амблиопија. Катаракта се поделени на вродени и стекнати. Конгенитална катаракта proishozheniya можат да бидат различни: некои од овие се наследни (семејни), други се резултат на фетални аномалии. Значи, причина за вродени катаракта може да биде хипокалцемија и хипотироидизам кај бремени жени.

Причината за вродена катаракта може да биде и тешка форма на дијабетес, токсоплазмоза, вирусни инфекции (рубеола) кај бремени жени.

Природата вродена катаракта во секој случај може да се утврди од страна на внимателно проучување на семејна историја и текот на бременоста.

Покрај тоа, ние мора да се прави разлика помеѓу катаракта во мирување (со неколку исклучоци - вродени) и прогресивни (скоро сите стекнати). На позната вредност на поделба има катаракта на нивната локација и масовноста на облак. Така, меѓу вродена катаракта се почести поларните zonulyarnye (слоевит), нуклеарна, мембранозен, кортексот, дифузна (Целосно, вкупно), итн, а меѓу стекнати -. Основно, незрели, речиси зрели, презрее или делумно, нецелосни, нецелосни.

Индиректен знак на заматување на интензитетот на објективот е износот на (моќ) намалување на видната острина во секое дете или возрасен катаракта. Важна улога, исто така, се игра од страна на патолошка состојба на окото (воспаление, траума, и др.) И на организмот како целина (дијабетес, токсоплазмоза, и др.) Кај лицата со катаракта.

Со цел да се заврши карактеризација на катаракта кај деца, јасна изјава на дијагнозата, правилен избор на третман и постоперативна предвидување е препорачливо да се користи за клиничка класификација (таб. 16) катаракта [Kovalevsky РИ 1969].

Табела 16. Класификација на катаракта [на Kovalevskiy ЕИ]
Класификација катаракти [на Kovalevskiy РИ]
Класификација катаракти [на Kovalevskiy РИ]


Kovalevsky РИ
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Секундарен глаукомСекундарен глауком
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Физичката активност го намалува ризикот од катарактаФизичката активност го намалува ризикот од катаракта
Katarakta- супстанции или заматување на капсулата на леќата. На етиологија: метаболички нарушувања,…Katarakta- супстанции или заматување на капсулата на леќата. На етиологија: метаболички нарушувања,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Труење со пестицидиТруење со пестициди
Конгенитална катаракта и око циста ембрионот. анофталмија КиклопотКонгенитална катаракта и око циста ембрионот. анофталмија Киклопот
Трауматски катарактаТрауматски катаракта
Симптоми на катарактата, превенција и третман на катарактаСимптоми на катарактата, превенција и третман на катаракта
Витаминот Ц штити од катарактаВитаминот Ц штити од катаракта
» » » Класификација на катаракта