ma.gurushealth.ru

Стабилна ангина и дијабетес

Видео: Колку живеат со дијабетес? Колку години може да се очекува да се живее со дијабетес?

Дијабетес мелитус - значаен и независен фактор на ризик за коронарна срцева болест. 70-80% од луѓето со дијабетес умираат од кардиоваскуларни компликации. Покажа дека 1/4 од пациентите со дијабетес веќе дијагностицирана коронарна артериска болест. Сепак, дијагнозата на коронарна артериска болест и дијабетес мелитус комплицирано. Ризикот од развој на кардиоваскуларни болести кај дијабетес е 2-5 пати повисока отколку кај здравите контроли (според студијата Framingham, ризикот за луѓето од 1,93- жени - 3,57). Diabets програма и резултати срце потврди дека хоспитализација на пациенти со коронарна срцева болест во 36% определена нарушена толеранција на глукоза. Спроведена во руски студии АТП (2001) идентификувани дијабетес кај 15% од пациентите со стабилна ангина.

Карактеристики на развојот и текот на стабилна коронарна артериска болест и дијабетес мелитус:
  • Коронарна артериска болест кај дијабетес се јавува во помлада возраст;
  • 50% од пациентите со дијабетес присутен класична форма стабилна ангина, заболување на коронарната често продолжува malosimptomno до безболна инфаркт;
  • КСБ компликации се јавуваат многу порано и почесто;
  • за пациентите со дијабетес често велат мултифокална атеросклероза: коронарни, каротиди, церебрална и периферните крвни садови.

Видео: Историја на коронарна срцева болест ангина дијабетес жена

Дијабетична пациенти кои имаат дополнителни фактори на ризик, кога се комбинираат со IBS chasgo: хипертензија (80%) MS (23-25%), дијабетска нефропатија (15-20%). васкуларниот ендотел - вкупната цел за дијабетес и срцеви заболувања, атеросклероза, во комбинација со поагресивна разбира.

Во дијабетес и коронарна артериска болест миокарден метаболизмот е нарушен со развојот на дијабетес срцето. Патогенезата на споменатата болест на срцевиот мускул поради следниве причини:
  • метаболички нарушувања на гликозата и липидите оксидација со доминација на LCD;
  • отпорност на инсулин и намалена метаболизмот во кардиомиоцитите;
  • нарушувања на метаболизмот на калциумот;
  • акумулација на лактат;
  • коронарниот проток на крв не се зголеми соодветно на потребите на миокардот;
  • брза прогресија на конгестивна срцева слабост.

Pozdnyakov YM, Martsevich SY, Koltunov ИЕ, Urinsky AM
стабилна ангина пекторис
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Имаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањетоИмаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањето
Воспалително заболување на цревата се поврзани со ризикот од кардиоваскуларни болестиВоспалително заболување на цревата се поврзани со ризикот од кардиоваскуларни болести
ЕндокринологијаЕндокринологија
Дополнителни работното време го зголемува ризикот од срцев ударДополнителни работното време го зголемува ризикот од срцев удар
Клиниката и дијагноза на метаболен синдром, дијабетес и пред-дијабетесКлиниката и дијагноза на метаболен синдром, дијабетес и пред-дијабетес
Дијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децатаДијабетес мелитус го зголемува ризикот од ментални болести кај децата
Дијабетес го зголемува ризикот од срцев удар кај младите жени до 6 патиДијабетес го зголемува ризикот од срцев удар кај младите жени до 6 пати
Хируршки третман на исхемична срцева болестХируршки третман на исхемична срцева болест
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
» » » Стабилна ангина и дијабетес