ma.gurushealth.ru

Организација на работното место за настани. стоматолошки инструменти за обработка на секвенца

Видео: Workplace организација за извршување на водовод работа

Користени стоматолошки инструменти и материјали се предмет на деконтаминација по добивањето на секој пациент.

Ако алатки и материјали за еднократна употреба, потребно е да се осигури безбедноста на нивното користење. Пред памук брисеви, плунка ежектори, пластика, итн ќе биде испратена до депонија урбаните ѓубре, тие треба да се дезинфицираат со потопени за еден час со 1% раствор на хлор, или 6% раствор на хидроген пероксид, или 3% раствор на белило за 30 мин или во inkrasepta раствор.
Стрелките вежби, слободни места, воздухот и пиштоли на вода, ултразвучни уреди за отстранување на денталниот плак по секој пациент којшто е третиран двапати 70 ° алкохол и крајот на промена се третираат 3% хлорамин за 60 мин или inkrasepta раствор за 30 мин.

Инструментација во контакт со слузницата на пациентот и загадени течности обвивка (забен рачни алатки, стакло, огледала, burs) и ракавици веднаш по употреба се предмет дезинфекција потоа ги тестираше presterilizing обработка и стерилизација.

Дезинфекција се врши од страна на целосно потопени на инструменти што се користат за 30 минути во раствор на контејнер inkrasepta (може, исто така, да се користи 3% хлорамин за 60 мин, и 6% раствор на хидроген пероксид за 60 минути, или 2% раствор на virkonsa за 10 мин, или CIDEX раствор за 15 мин, или 0.1% раствор на hlorsepta за 60 мин). раствор за дезинфекција се користи шест пати, по што промената.

Понатаму алатки се presterilizing обработка:
1) Алатки потопени во друг сад со inkrasepta раствор на t = 20-45 °, каде што секој миење грива алатка за 15 секунди;

2) за перење со трчање алати vodoy- 3) се исплакнува со дестилирана vodoy- 4) проверка на квалитетот на прочистување од крв - azapiranovoy примерок (позитивни процесирање на примероци се повторува сите presterilizing) - од алкално - фенолфталеин примерок (позитивен примерок повторете ги чекорите 2 и 3). - 5) алатки избриша сува крпи или сушени со топол воздух до исчезнување на влага.

Потоа, инструменти се стерилизираат. Стакло, метал, со силиконска гума стерилизирани без пакување (во отворен садови) или во мултипли на хартија метод сува топлина (сув топол воздух). Стерилизација режим: 60 мин на T = 180 °.

Полирање, работните делови на инструментите за отстранување на денталниот плак и шумите се третира како и алатки. Стоматолошки огледало е подложен на дезинфекција, а потоа - presterilizing обработка (чекорите 2, 3 и 4), по што стаклени монистра се стерилизираат на висока температура се чуваат во петриеви садови.

Гумени ракавици, памук брисеви, производи направени од полимери, текстил, латекс стерилизирани со автоклавирање Bix во два начини: со T = 120 °, под притисок од 1 atm. за 45 минути или T = 132 °, односно притисокот на 2 банкомат. за 30 мин.

Терминот зачувување на стерилноста на инструментите во затворен пакет (во Bikse, во пакет на крафт хартија) е три дена по отворањето курва материјал во тоа се смета да биде стерилна во работен ден.
Карактеристики на организацијата кои примаат пациенти со зголемен ризик од инфекција
Третман на пациенти на заразни болести кои се познати однапред (ХИВ, хепатит Б), не бара голем број на дополнителни процедури. За доброто на безбедноста треба да се зборува само за соодветна организација на рецепцијата.

Прифаќање на ХИВ-инфицирани пациенти и пациенти со хепатитис Б е подобро да се планираат во последните часови на смена. Директен пристап треба да се остави само алатки и ресурси потребни за работа со пациентот. Пред започнувањето на третманот треба да биде да се подготви за дезинфекција за третман на инструменти, површини, вшмукување уреди. Ако материјали кои го сочинуваат вшмукување уреди и црева е тешко да се дезинфицира, или постои можност на крв прскањето, тие треба да се затвори филмот. Персоналот треба да носат заштитна облека, маска, очила и ракавици. За заштита од ХИВ-инфицирани пациенти од инфекции кои произлегуваат од персоналот, лекарот и асистент е потребно да се дезинфицираат рацете и употреба стерилни ракавици.

За време на приемот треба да пазете се од случајно игла полузрнесто. Доколку е потребно, треба да го покани на втор асистент на снабдување алатки, лекови, итн По контакт со крв на инструменти и алатки треба веднаш да темелно да се исчистат со средство за дезинфекција.
По добивањето на еден лекар и асистент отстрани ракавици, за еднократна употреба маска и ги фрли во една кеса за ѓубре. Лекарот отстранува облека, помошник го става во садот за перење. СЕКОГАШ хигиенски дезинфекција на раце. Крпа салфетки, што се користи од страна на пациентот, испрати на перење.

Сите остатоци на црвенило и заштитни филмови со растенија сместени во специјални кеси за ѓубре. Сестрата ставање на нови ракавици и спроведува хигиенски грижи за сите работни алатки. Со посебни форцепс користи инструменти става во садот за дезинфекција, назначена со тоа, пирсинг и сечење објекти се поставени во посебна еднократна употреба сад. Стрелките се дезинфицираат со алкохол, а потоа ги трошат своите внатрешно чистење со помош на специјален нафта магла.

Конечно папучи спроведено автоклавен или други ефикасни дезинфекција на внатрешни делови. Цедење прочистен користење на средства за дезинфекција. Спроведување на темелна дезинфекција на површини, се мијат на подот. После тоа, медицинската сестра отстранува наметка, маска и го става перење во перална торби, ракавици, се фрли во кеса за ѓубре, држејќи ја раката дезинфекција.

T.V.Popruzhenko, T.N.Terehova
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дезинфекција на впечаток материјалиДезинфекција на впечаток материјали
Decamethoxin (decamethoxinum). 1,10-decamethylene бис (N, N-диметил-mentoksikarbonilmetil) амониум…Decamethoxin (decamethoxinum). 1,10-decamethylene бис (N, N-диметил-mentoksikarbonilmetil) амониум…
Presterilizing обработка, како и методите и средствата начини на стерилизација на производиPresterilizing обработка, како и методите и средствата начини на стерилизација на производи
Изложба стоматолошки Јужна Кина 2013Изложба стоматолошки Јужна Кина 2013
Опрема, алати, лекови за контрола на хируршките пациентиОпрема, алати, лекови за контрола на хируршките пациенти
Gidroperit (nudroperitum). Комплекс соединение од водород пероксид со уреа. содржината на водород…Gidroperit (nudroperitum). Комплекс соединение од водород пероксид со уреа. содржината на водород…
Lizoform (lysoformium). Сапун раствор на формалдехид. Состав: 40 делови на формалин, 40 делови на…Lizoform (lysoformium). Сапун раствор на формалдехид. Состав: 40 делови на формалин, 40 делови на…
Degmitsid (degmicidum). Транспарентна течност жолта или жолто-кафеава боја и мирис на високото…Degmitsid (degmicidum). Транспарентна течност жолта или жолто-кафеава боја и мирис на високото…
Стоматолошки stone- вар депозити на забите. Патогенеза: фиксација на вратовите на забите…Стоматолошки stone- вар депозити на забите. Патогенеза: фиксација на вратовите на забите…
Раствор на пероксид водород (solutio nudrogenii reroxidi diluta). Безбоен, без мирис течни или слаб…Раствор на пероксид водород (solutio nudrogenii reroxidi diluta). Безбоен, без мирис течни или слаб…
» » » Организација на работното место за настани. стоматолошки инструменти за обработка на секвенца