ma.gurushealth.ru

Epispadias

Видео: FTM. промена на полот. phalloplasty

Оваа аномалија се јавува спина грбната дел или на целата (напред) ѕидот на мочниот канал. На грбната површината на пенисот уретрата видливи разложува и пештера тело. Во форма на жлебот е во неговиот заден мукозата на мочниот канал, и неговата надворешна отворање.
Има одложување на mesodermal ткиво сраснување во долниот крај на ембрионот. epispadias фреквенција е 1-50.000. новородени машки јавува во 5 пати почесто од девојчињата. Во зависност од степенот на аномалии се јавуваат разни форми epispadias.
Постојат три форми epispadias: Момци - epispaliya главата (не на предниот ѕид во областа на глансот на пенисот), epispadias пенис - матични (предниот ѕид е поделена во различни должина до основата на пенисот) - Целосна epispadias (без ѕид во текот на уретрата, вклучувајќи го и сфинктер на мочниот меур) (Слика 1) -. девојки - клиторално, subsimfizarnaya целосно или retrosimfizarnaya epispadias. Комплетна (вкупно) epispadias е почеста отколку другите форми.
Epispadias (дијаграм) и - golovochnaya- b - во stvolovaya- - вкупно
Сл. 1. epispadias (шема). и - golovochnaya- b - stvolovaya- во - вкупно
симптоматологија Тоа зависи од epispadias форма. Кога epispadias глансот на пенисот благо свиткани, влечат до предниот абдоминален ѕид се срамнети со земја главата, кожичката е само на својот вентралната површина, надворешниот отвор на уретрата се отвора на грбната површината на пенисот во короната сулкус. Мокрење не е скршено, постои мала прскање на урината. За време на ерекцијата пенисот има нормална форма.
Кога epispadias глансот на пенисот се подели. Предна уретрата Стела недостасува за член. Distopirovannyh надворешен отвор на уретрата е во форма на инка. Постои несовпаѓање коски пубичната симфиза и на rectus abdominis, пенисот се скратува, искривени, влечат до желудникот. Често, кога кашлање, смеење или физички стрес уринарниот истекување почитуваат. При мокрење авион спрејови што го прави момчиња уринираат седнува, влечење на пенисот и кожичката наназад. Кај возрасните, поради тешка деформација однос на пенисот е значително отежнато или невозможно.
Во вкупно epispadias пред ѕидот на мочниот канал е целосно отсутна. Под симфизата е надворешен отворање на широк инка, од кои урина е пуштен на слобода постојано. Понекогаш тоа prolapses на мукозата на мочниот меур. Неразвиени пенисот, застана на стомакот. cavernosa корпусот подели цела. Големи коски diastasis на пубичната симфиза е причина за "патка" одењето. Утробата срамнети со земја ( "жаба стомакот"). Неразвиени скротумот. Кожата на перинеумот и бутовите мацерирани. Облека мириса на урина. Болеста е често придружена со крипторхизам, тестисите хипоплазија, деформации на горниот уринарен тракт (30%).

Кај девојчињата, на уретрата анатомски промени се помалку изразени. Кога форма е поделена клиторисот клиторисот над кое се отвора нагоре надомести надворешни отворањето на мочниот канал. Тоа обично е поголем во дијаметар од нормално, построги. Мокрење не е прекината. Кога subsimfizarnoy и вкупните форми на клиторисот, малите и големите усни Сплит, неразвиени. Надворешниот отвор на уретрата е инка во облик и остро се префрли нагоре. Срамната коска и расцеп на мочниот меур вратот. Постои уринарна инконтиненција. Кога заврши форма урина тече постојано, а само во хоризонтална положба на телото и мала количина на се акумулира во мочниот меур.
третман. Capitatum и клиторичен epispadias форми не бараат третман. Главните цели на третманот на оперативни обновување други форми epispadias недостасува дел од функцијата сфинктер уретрата и мочниот меур. Најголемата потешкотии при решавање на вториот проблем. Операции се врши на возраст од 4-5 години во две фази - враќање на сфинктер на мочниот меур, а една година подоцна - пластични уретрата (слика 2).
Epispadias. Создавање на сфинктерот и уретрата (шемата).
Сл. 2. epispadias. Создавање на сфинктерот и уретрата (шемата).
Со цел да се задржи урината користи хируршки методи во насока на користење на незрели мускулите на мочниот меур сфинктер детрусор мускулите на долниот дел на мочниот меур. Во отсуство на позитивен резултат (60%) се користи во изолиран трансплантација на уретерот сигмоиден колон или на антирефлуксната постапка создава вештачки уринарен сфинктер. Враќање на Сплит дел од уретрата се постигнува со пластична хирургија, во многу нешта слични на оние кои се врши во текот на хипоспадија.
Lopatkin НС, Пугачов AG, Apolikhin ОИ et al.
урологија
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Санација на уретрата на phalloplastyСанација на уретрата на phalloplasty
Формирање на надворешните женски гениталии. Аномалии на гениталните органиФормирање на надворешните женски гениталии. Аномалии на гениталните органи
Штекер опструкција на мочниот меурШтекер опструкција на мочниот меур
Аномалии на пенисот и уретрата кај деца: симптоми, третманот, причиниАномалии на пенисот и уретрата кај деца: симптоми, третманот, причини
Аномалии на уретрата. стенозаАномалии на уретрата. стеноза
Аномалии на мочниот меурАномалии на мочниот меур
Компликации на обрежувањето обрежување на момчињаКомпликации на обрежувањето обрежување на момчиња
Екстрофија на мочниот меур кај деца. Дијагноза и терапијаЕкстрофија на мочниот меур кај деца. Дијагноза и терапија
Катетеризација техника на мочниот меур кај новородени машки. техникаКатетеризација техника на мочниот меур кај новородени машки. техника
Операции на уретрата на дисконтинуитетиОперации на уретрата на дисконтинуитети