ma.GurusHealth.ru

Срцето и перикардот

Видео: Болести на перикардот

перикардот

Перикард (срцева кошула) е серозни црево затворена од сите страни околу срцето. перикардијална шуплина вклучува пулмоналното стебло до неговата поделба и асцендентна аорта да транзиција во лак. Покрај тоа, во перикардна празнина затворен терминал сегменти на белите дробови, горните и долните шуплива вена, перикардот кои се опфатени само на пред неговата површина.

Предниот ѕид е во непосредна близина на перикардот и медијастинална плевра интраторакални, контакти врвот таложењето на масното ткиво, тимусот, пониски - со предниот ѕид на градниот кош. Задната површина на срцето во непосредна близина на десно-маица Лос Анџелес, хранопроводот, душникот и главните бронхии на белите дробови, аорта, кој се наоѓа во контакт со плеврата помеѓу него и стеблата на вагусниот нерв. На база на перикардот е цврсто прилепени на тетивата на центарот на дијафрагмата. Средно содржина срцеви кошули шуплина - околу 50 ml на транспарентна течност слама жолта боја.

Перикардиумот разлика надворешниот влакнести слоеви и внатрешна серозни мазна, сјајна, бледо лице, наредени со mesothelium. Серозни перикардот слој се состои од париеталниот и висцерална плочи кои се покрие површината на срцето, освен за сливот зона на белодробните вени и еден мал дел од задната површина на десната преткомора помеѓу устата на горната и долната шуплива вена. Помеѓу париеталните слој на перикардот и епикардиумот неколку синусите, на најголемиот од кои сите се попречно, во почетните делови на аортата и пулмонална артерија, дијагонална, кој се наоѓа во долниот дел на задните поделба на перикардот во регионот на терминал сегмент на долната шуплива вена, и anteroinferior во областа на аголот помеѓу предниот градите ѕид и дијафрагма.

снабдувањето со крв на перикардот
врши бројни артериски гранки кои што главно произлегуваат од внатрешниот артерија гранки на торакална аорта и артерии кои се хранат на околните органи и ткива (тимус, хранопроводникот, бронхијална дрво, итн) торакална. Венска крв тече низ вените плексус се формираат на перикардот, и венски крвни садови соседните органи.

инервација на перикардот
врши гранки вагусниот и симпатични нерви на површни и длабоки extracardiac, крв, предни, задни и белодробна неговата esophageal плексус. инервација на перикардот, исто така, се вклучени гранка на левиот рекурентен ларингеален и меѓуребрените нерви. Бројни начини лимфните помине низ горниот и долниот предниот медијастинум лимфни јазли, periesophageal, поделба и на белите дробови базалните јазли.В.В. Брат, AS Gavrish "Структура и функција на срдечни-васкуларниот систем"
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Метастатски тумори на срцетоМетастатски тумори на срцето
Повеќето од срцева вена (освен мали и напред) носи крвта во посебен сад коронарен синус, синус…Повеќето од срцева вена (освен мали и напред) носи крвта во посебен сад коронарен синус, синус…
Лесни обложени плеврата, плеврата. Таа и перитонеумот е мазна сјајна серозата, туника серозата.…Лесни обложени плеврата, плеврата. Таа и перитонеумот е мазна сјајна серозата, туника серозата.…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Отворот на ембрионот. Промени во шуплините на телото на фетусотОтворот на ембрионот. Промени во шуплините на телото на фетусот
Клиничка анатомија на ѕидот на градниот кош и fasiy мобилните просториКлиничка анатомија на ѕидот на градниот кош и fasiy мобилните простори
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
MediastinoplevroskopiyaMediastinoplevroskopiya
» » » Срцето и перикардот