ma.GurusHealth.ru

Панкреасот е и ендокрините жлездиВидео: Панкреас

панкреасот

Овој орган се наоѓа зад желудникот. Во панкреасот има функција на ендокрините, но тоа е, исто така, на егзокрините жлезди (егзокрините жлезди со екскреторниот канал). Како ендокрините жлезди произведува инсулин и глукагон - два хормони кои го контролираат количеството на шеќер во крвта. Овие хормони се произведуваат делови на жлездата, наречен Лангерхансови островчиња. Панкреасот лачи дигестивни сокови, исто така, во дуоденумот (тенкото црево). Овие сокови се мешаат со жолчката се мешавина од ензими кои се вари храната.

Шема панкреасот (фронтално)


mozg123.jpg

Лангерхансовите островца

Тие се два типа на клетки. Секој тип на панкреасот произведува еден хормон, инсулин или глукагон. Оштетување на овие клетки може да доведе до дијабетес.

дигестивниот систем

Панкреасот - е деликатна орган се наоѓа во внатрешноста на јамка на дуоденумот. Дигестивните сокови содржат соли кои ги неутрализираат стомакот киселина.

панкреасот


mozg124.jpg

микроскопски намалување

Лангерхансовите островца - се сајтови на секреторни клетки во панкреасот. Овие острови се опкружени со клетки кои лачат сокови. Внатре, островчињата се наоѓаат во клетките кои произведуваат инсулин. Глукагонот се произведени A-клетки. Дигестивните сокови се чуваат во една централна канал кој ги поврзува на жлезди да дуоденумот. И хормони "собере" капилари се протега на овие острови.

Микроскопски дел од панкреасот


mozg125.jpg

IA Борисов
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хуморалниот регулација на секреција на панкреасотХуморалниот регулација на секреција на панкреасот
И во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантацијаИ во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантација
Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?
Секреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активностСекреторен функција на панкреасот, странски и ендокриниот активност
Карактеристики на панкреасотКарактеристики на панкреасот
Ендокрина функција на панкреасотЕндокрина функција на панкреасот
Конгенитална адренална хиперплазија. Производството на инсулин од панкреасотКонгенитална адренална хиперплазија. Производството на инсулин од панкреасот
Анатомија, снабдување со крв и инервација на панкреасотАнатомија, снабдување со крв и инервација на панкреасот
Мешани секреција на панкреасот, тајна, внатрешна и надворешнаМешани секреција на панкреасот, тајна, внатрешна и надворешна
Заеднички жолчен канал на панкреасотЗаеднички жолчен канал на панкреасот
» » » Панкреасот е и ендокрините жлезди