ma.gurushealth.ru

Негативни повратни информации и хормони

Видео: Предавање 44.Tranzistorny каскада со негативни тековната повратни информации

Негативни повратни информации: ефекти на инсулин и глукагон

Дејството на инсулин и глукагон е пример на негативни повратни информации држи рамнотежа (рамнотежа) хормони во телото.

Кога нивото на шеќер во крвта се високи

1 По добивањето на крв храна високо ниво на јаглехидрати.
2 Јаглехидратите се претвораат во гликоза, подигање на нивото на шеќер во крвта.
3 Висок ниво на гликоза стимулира бета клетките во панкреасот за да се произведе инсулин.
4 Инсулин ја зголемува апсорпцијата на глукоза во црниот дроб, масното ткиво и мускулите.
5 нивото на шеќер во крвта се намалува се додека не стигне нормални вредности.

Кога нивото на шеќер во крвта се ниски

6 Како резултат на тоа, преносот примаат крв оброк станува малку јаглени хидрати.
7 нивото на крвниот шеќер капки.
8 Ниско ниво на гликоза предизвикува алфа клетките во панкреасот произведува глукагон.
9 Глукагон промовира производството и влез на гликоза во крвта.
10 нивото на шеќер во крвта се зголемува се додека не стигне нормални вредности.

mozg126.jpg

Хормони не се произведени ендокрините жлезди

орган хормон Целните ткива ефект
стомакот гастричната гастрин стомакот Тоа го стимулира жлезда за да се произведе хлороводородна киселина

дуоденумот
цревни гастрин стомакот Тоа го стимулира лачењето на желудочна киселина и peptin
секретин панкреасот Таа го стимулира лачењето на панкреасот сок
црниот дроб Зголемува лачењето на жолчката
стомакотБлокови секреторен активност
холецистокинин панкреасот Таа го стимулира ослободувањето на сок
жолчното кесе Тоа го стимулира лачењето на жолчката
сфинктер на OddiПредизвикува сфинктер да се релаксира
бубрезите еритропоетин коскената срцевина Таа го стимулира производството на црвени крвни клетки
Активен витамин D3 цревата Промовира транспорт на калциум
срцето Атријален натриуретичен пептид бубрезите Блокови реапсорпција на натриум и ослободување на ренин (chymosin)
Надбубрежните кортикални супстанцијаБлокира ослободувањето на алдостерон

IA Борисов
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Островските апарат на панкреасотОстровските апарат на панкреасот
Хормоналните регулирање на јаглени хидрати и липидниот метаболизам. Глукагон и епинефринХормоналните регулирање на јаглени хидрати и липидниот метаболизам. Глукагон и епинефрин
Ефект на соматостатин на секреција на панкреасот. гликоза регулативаЕфект на соматостатин на секреција на панкреасот. гликоза регулатива
Формирање на јаглени хидрати од протеини и масти. регулирање на глуконеогенезатаФормирање на јаглени хидрати од протеини и масти. регулирање на глуконеогенезата
Глукагон и глуконеогенезата. Регулирање на глукагон секрецијаГлукагон и глуконеогенезата. Регулирање на глукагон секреција
И во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантацијаИ во клетките на панкреасот (алфа, бета), антитела - нивната регенерација и трансплантација
Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?
Како хормони актКако хормони акт
Третман на дијабетес. Атеросклероза во ДијабетесТретман на дијабетес. Атеросклероза во Дијабетес
Захаросани панкреатитЗахаросани панкреатит
» » » Негативни повратни информации и хормони