ma.GurusHealth.ru

Ендокриниот систем: клучни зборови

Видео: Избор на клучни зборови (прашања) за страницата

Andrenokortikosteroidy - хормони произведени во надбубрежната жлезда.

Антидиуретичен хормон (adiuretin, вазопресин, ADH) - хипофизата хормон кој ја намалува количината на урината и зголемен крвен притисок.

Thymus (тимус) - ендокрина жлезда се наоѓа зад градната коска. Таа произведува тимозин.

хипоталамусот - дел од мозокот со ендокрини функции.

хипофизата
- trilobal железо со големина на грашок, кој се наоѓа во хипоталамусот. Таа произведува хормон за раст, и хормони кои влијаат на други ендокрини жлезди, окситоцин и ADH. Тоа често се нарекува главната тело жлезда.

глукагон - панкреасот хормон кој се прилепува на гликоген во гликоза.

глукокортикоиди
- адренокортикостероиди дека помогне во контрола на долгорочна стрес.

Gonadokortikoidy
- полови хормони се синтетизираат во кората на надбубрежните жлезди.

гонадите - машки и женски полови органи со ендокрини функции.

на хормонот за раст - хипофизата хормон.

хормони - хемикалии ослободува во крвта жлезди за контрола на други делови од телото.

жлезда - тело кое синтетизира и лачи една течност.

инсулин - панкреасот хормон кој го намалува нивото на гликоза во крвта.

Лутеинизирачкиот хормон (LH, LH) - хипофизата хормон кој го поттикнува синтезата на полови хормони.

минералокортикоиди - адренокортикална хормони кои го регулираат нивото на соли во крвта.

надбубрежните жлезди - ендокрина жлезда се наоѓа во бубрезите. Кората на мозокот и медулата синтетизираат голем број на хормони.

Норадреналинот (норадреналин) - адреналин од срцевината на надбубрежните жлезди, што е, исто така, невротрансмитер.

окситоцин - хипофизата хормон кој го стимулира контракции на матката за време на породувањето и почнува процесот на генерирање на градите млеко.

Лангерхансовите островца (на панкреасот островче) - делови на панкреасот кои произведуваат инсулин и глукагон.

Паратироидни (паратироидната жлезда) жлезди
- четири жлезди на тироидната жлезда.

панкреасот - абдоминалните органи, за производство на панкреасот (на панкреасот) сок и хормони.

прогестерон - женски хормон кој помага на матката да прифати едно јајце.

пролактин - хипофизата хормон кој го стимулира производството на млеко.

стероиди - хормони, која се состои од масните клетки.

тестостерон - на машкиот хормон, главно се произведува во тестисите.

хормонот на тироидната жлезда
- Се состои од тријодотиронин (ТК) и Тироксин (T4), тироидната жлезда стимулирачки хормон.

Фоликуло стимулирачки хормон (FSH, FSH) - хипофизата хормон кој го стимулира производството на јајца и сперма во гонадите (гонадите).

шишарковиден тело - ендокрина жлезда во мозокот секретира мелатонин.

на тироидната жлезда - ендокрините жлезди во предниот дел на вратот, произведува хормонот на тироидната жлезда.

ендокрините жлезди - жлезда, ductless, ослободување на хормони во крвта.

Епинефрин (адреналин) - хормон произведени од страна на адреналната медула кој го подготвува телото да реагира во "борба или бегство" во стресни ситуации.

естрогени - женски хормони, произведени главно од страна на јајниците.

тестисите - машки полови органи кои произведуваат сперма и полови хормони.

јајниците - женски полови органи кои произведуваат јајца и хормони.

IA Борисов
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хемиски гласници на телото. хормониХемиски гласници на телото. хормони
Хипоталамо-хипофизата систем. хипофизатаХипоталамо-хипофизата систем. хипофизата
Тимусот и шишарковиденТимусот и шишарковиден
ACTH, ТСХ, LH, пролактин. Хипоталамусот и neurohypophysis хормониACTH, ТСХ, LH, пролактин. Хипоталамусот и neurohypophysis хормони
Кома со хипопитуитаризам: причини, третманКома со хипопитуитаризам: причини, третман
Историја на ендокринологија. Откривањето на инсулин, тироидни хормони и менструалниот циклусИсторија на ендокринологија. Откривањето на инсулин, тироидни хормони и менструалниот циклус
Контрола хипоталамусот хипофизата. Хипоталамо-хипофизата крвните садовиКонтрола хипоталамусот хипофизата. Хипоталамо-хипофизата крвните садови
Како хормони актКако хормони акт
Влијанието на хипоталамусот и хипофизата во стомакот. ACTH ефекти на стомакотВлијанието на хипоталамусот и хипофизата во стомакот. ACTH ефекти на стомакот
Хормоните лице. Механизмите на дејството на хормоните на ткивоХормоните лице. Механизмите на дејството на хормоните на ткиво
» » » Ендокриниот систем: клучни зборови