ma.gurushealth.ru

Уретерите

Видео: 2 Доплер уретерите

Од самиот почеток и до точка на влез во уретерите карличната празнина се опкружени со слоеви на продолжување надолу низ бубрезите масти и бубрежната фасција.

На границата на краевите на карлицата масното ткиво, но во форма на табла се протега под школка (сл. 1).

Оваа школка е релативно слабо комбинација со задната површина на париеталниот перитонеумот. Кога пакетот на ретроперитонеална ткиво уретер со своите фасцијална обвивка обично е поврзана со перитонеумот.

За време на мобилизација на една од страните на мезентериумот на дебелото црево уретер може лесно да се одвои од перитонеумот од тапи.

Оклопот завршно картичка уретерот во близина на мочниот меур и е повеќе нагласена во база на мочниот меур е поврзано со другите обвивка (Waldeyer), која е формирана од мускулите слој на жолчниот меур ѕид.
Сл. 1.
Сл. 1.
Уретерите се опкружени со богат развој на артериски плексус дека во текот на комуникација со голем број на донесувањето бродови. Со што се намалува ризикот од трофични нарушувања на уретерите, дури и ако еден дел на плексусот се оштетени за време на мобилизација (сл. 2).

Горниот уретер снабдува со крв од горниот бубрежната артерија и понатаму - поголемиот дел од аортата и гонадите артерии. На долниот дел на уретерите првенствено се хранат цистична артерија, и понатаму - гранките на внатрешната илијачна садови со други.

Просечна уретер се помалку васкуларизираните, кои го сочинуваат гранки на аортата и заедничката илијачна делумно гонадите и матката артерии.

Тенок артериите на уретерите се наредени во podbryushinnye слој и се одалечи од овие гранки, перфорирање школката на уретерите.

До артериска мрежа е тенка вени.
Сл. 2.
Сл. 2.
Во лумбалниот регион уретерите лежат на Antero-внатрешна лицата на мускулите на лумбална, неколку сантиметри подалеку од аортата и долната шуплива вена (сл. 3).

Во горниот уретер раце поминува над нив гонадите садови, и малку пониска себе уретерите преминеш genitofemoral нерв, веднаш по последниот од дебелината на лумбалниот мускулите (сл. 4).

Надминување на заедничката илијачна садови на местото на поделба, уретерите малку шут кон центарот. На местото на садови премин од лево уретер лежи зад коренот на наборите на сигмоиден колон. Јајниците садови кај жените, поминува во инка-карлицата лигаменти премине надворешната илијачна садови малку дисталниот уретер.

Откако влезе во карличната празнина, уретерите ротира малку надвор и се во subperitoneal простор, по контурата на карличниот ѕид.
Сл. 3.
Сл. 3.
Сл. 4.
Сл. 4.
Кај мажите, уретерите помине помеѓу внатрешната илијачна садови и деферентни (сл. 5).

Минувајќи низ оваа област, уретерите ротира предната одат заедно levator (карличните) поминуваат низ карлицата / паравезикалните венски плексус и да навлезат во регионот на својата база на ѕидот на мочниот меур, плодотворен везикули од предната страна.
Сл. 5.
Сл. 5.
Кај жените, по преминувањето на илијачна садови (сл. 6), веќе во карличната празнина, уретерите формираат задната граница на јајниците јами. На ниво на карличните уретерите на ротира предната страна, се случува во текот на површината на levator продира низ база и широк лигаменти.

Во близина на грлото на матката уретерите се под артерија на матката, а потоа - преку матката, вагината и vesico-вагинален венски плексус. Во близина на грлото на матката загрозува уретрална повреда за време на гинеколошки операции.

Сите манипулации со околните ткива во карличната област треба да биде ограничена во внатрешноста на мочниот канал, додека одржување на нивните снабдување со крв од надвор.
Сл. 6.
Сл. 6.
Ветер HG.
Лапароскопска применета анатомија: стомакот и карлицата
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Лапароскопска ингвинална хернија пластични: трансабдоминален дисекцијаЛапароскопска ингвинална хернија пластични: трансабдоминален дисекција
Опструкција на средниот дел на уретер кај децата. ектопична уретерОпструкција на средниот дел на уретер кај децата. ектопична уретер
На траума на стомакот и уринарниот тракт. оштетување на уретерНа траума на стомакот и уринарниот тракт. оштетување на уретер
Фасцијални слоеви уринарниот системФасцијални слоеви уринарниот систем
Лимфаденектомија во операција за ректален карциномЛимфаденектомија во операција за ректален карцином
Урина-ректален преграда ембрион. Vesico-уретрата табот фетусотУрина-ректален преграда ембрион. Vesico-уретрата табот фетусот
Примарен megaureter фетусот. Феталната штекер опструкција на мочниот меурПримарен megaureter фетусот. Феталната штекер опструкција на мочниот меур
Аномалии на уретер кај децатаАномалии на уретер кај децата
Топографска анатомија на предниот абдоминален ѕидТопографска анатомија на предниот абдоминален ѕид
Клиничка анатомија на мочниот меурКлиничка анатомија на мочниот меур