ma.GurusHealth.ru

Невро-васкуларниот простор карлицата

Видео: "Причините за кардиоваскуларни заболувања или мозочен удар Како да се избегне"

На ѕидовите на карлицата, помеѓу intrapelvic табла и карличните перитонеум, е пее на нервни стебла и васкуларни гранки. Длабок слој се состои од нерв предниот сакрална корените окупаторската задниот страничен позиција, и симпатична синџирот на продолжување на медијално од сакрална дупки (Сл. 1). Сакрална и два долни лумбална нерв (L4 и L5) формирана на секоја страна на сакрална плексус, која се наоѓа над круша и coccygeal мускулите.
Во близина на сакрални дупки за да се усогласат боцки сакрален нерв гранка на симпатичниот синџир. Од пониските гранки на сакралните нерви отстапи, заоѓа над мускулите levator и innervate внатрешните органи на мал слив. Стеблата на сакралниот плексус спојат помеѓу круша и мускулите компјутер, формирање на sciatic нерв кој излегува на карличните органи преку поголема sciatic форамен со супериорен глутеалната садови.
Сл. 1.
Сл. 1.
Системот за циркулација се состои од мала слив во страна гранки разлики внатрешна илијачна садови. До крв се лимфните садови. Заеднички и надворешната илијачна садови помине низ внатрешните рабови на мускулите на лумбалниот околу влезот на карлицата. На кратко растојание од поделба на аортата и вена кава инфериор, заедничката илијачна садови се поделени во надворешни и внатрешни илијачна гранка, а минатата есен во карличната празнина. 
Гранките на внатрешната илијачна артерија отстапи од тоа како фан, и испуштање на многу опции (сл. 2). Најчестите еден (75%) е поделба на артеријата на предниот и задниот васкуларниот систем. Главната гранка на системот е на горниот заден глутеалната артерија, а предниот - заеднички багажникот од кои произлегуваат инфериорни глутеалната пониски пудендална артерија и повеќе мали гранки на карличните органи.
На задниот дел на васкуларниот систем и две мали гранки париеталниот: на iliopsoas и латералните сакрални артерии. Во мала предниот гранки на васкуларниот систем вклучуваат затворање артерија (25% од случаите со потекло од долниот епигастрична артерија), внатрешната пудендална артерија на карличните мускули и бутовите adductors и гранки орган на ректумот, матката и мочниот меур. Во предниот дел на васкуларниот систем е најмногу се турка напред избришани умбиликална артерија, што се издига до папокот на предниот абдоминален ѕид, од двете страни на мочниот меур. Карличната венски крвни садови се артериска во паралела, но побројни вени и форма низ карличниот плексус.

Сл. 2.
Сл. 2.
Лимфните садови и лимфните јазли на карлицата maloyu наоѓа по должината на крвните садови и лимфните се собрани од тела, кои обезбедуваат крв во крвните садови (сл. 3). Детали лимфниот систем се дискутира подолу при опишувањето на операција за отстранување на карличниот лимфен јазол.
Сл. 3.
Сл. 3.
Автономните нерви се прилагодени на карличните органи во форма на тенки плексус по артерија (сл. 4). Вегетативно влакна се лизне од аортен плексус формираат горниот хипогастричен плексус, кој се наоѓа под поделба на аортата во Promontory површина. Долна греди хипогастричен плексус одат на карличниот плексус на страничните ѕидови на мал слив лакови леватор тетива. Карличниот плексус е, исто така, една гранка на органот од сакрален плексус. Вегетативна произлегува од карличниот плексус кандидира по должината на ѕидовите на крвните садови и да формираат карличниот плексус во близина на нив (ректална, вагината и матката-цистична).
Сл. 4.
Сл. 4.
Ветер HG.
Лапароскопска применета анатомија: стомакот и карлицата
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Sacrococcygeal соединение, junctura sacrococcygea, v лежи помеѓу органите на сакрална и coccygeal i…Sacrococcygeal соединение, junctura sacrococcygea, v лежи помеѓу органите на сакрална и coccygeal i…
'Рбетниот нерви'Рбетниот нерви
Сакрална пршлени, пршлени sacrales, број 5, споени во единствена возрасни коскената сакрум.…Сакрална пршлени, пршлени sacrales, број 5, споени во единствена возрасни коскената сакрум.…
Локација и анатомија на точки на телото за аромотерапија. Zadnesredinny Меридијан du-мајЛокација и анатомија на точки на телото за аромотерапија. Zadnesredinny Меридијан du-мај
На нерви на долните екстремитетиНа нерви на долните екстремитети
Локација и анатомија на точки на телото за аромотерапија. мочниот меур МеридијанЛокација и анатомија на точки на телото за аромотерапија. мочниот меур Меридијан
Болки во грбот предизвикани од страна на мускулите на piriformisБолки во грбот предизвикани од страна на мускулите на piriformis
Коските, лигаментите и мускулите на карлицатаКоските, лигаментите и мускулите на карлицата
Развојот на 'рбетниот мозок. Формирањето на 'рбетниот нервиРазвојот на 'рбетниот мозок. Формирањето на 'рбетниот нерви
Отстранување на карлицата јазли: анатомски знаменитостиОтстранување на карлицата јазли: анатомски знаменитости
» » » Невро-васкуларниот простор карлицата