ma.gurushealth.ru

Клиничка анатомија на мочниот меур

Видео: мочниот меур

Таа се наоѓа во предниот дел на карлицата зад пубисот симфизата. Празен мочниот меур е целосно зад пубисот симфизата, и кога се исполнети крева над него. Обликот на промени на мочниот меур во иста позиција од полнење и соседните органи. На предниот ѕид на мочниот меур е одвоена од симфизата губат влакна - predpuzyrnym простор (spatium rectopubicum). Тоа е ограничен predpuzyrnoy предната табла која ги опфаќа предната површина и страничен ѕид на мочниот меур, задните - предниот ѕид на мочниот меур, се протега од врвот до папокот и ограничено надвиснат пати на перитонеум и под дното на карлицата шуплина, и на простата-ограничено Срамни лигаментите.

Над predpuzyrnaya мочниот меур табла е во непосредна близина на умбиликална артерија, склучен во intrapelvic фасција. Од надворешниот слој од кои на страничниот ѕид на карлицата се движи фасцијална плоча predpuzyrnoe ограничен простор од останатиот дел на карлицата ткиво. Intrapelvic табла внатрешниот слој се протега надвор од долниот раб на задната површина на мочниот меур.

Со lowback ѕидот на мочниот меур дел се граничи ampula recti, ампули деферентни (дуктус deferentes) и семенските везикули (vesicula seminales), кои се распоредени во retrovesical простор. Плодотворен везикули, деферентни и се наоѓа помеѓу нив дел mezhampulyarnaya ѕид одделени од мочниот меур лежи зад нив ректумот карличните табла Denonvile-Salishcheva. На дното на мочниот меур во непосредна близина на простатата.

Соодносот на перитонеум на мочниот меур

На предниот ѕид на перитонеумот абдоминална продолжува до предниот и врвот на ѕидот на мочниот меур, и која опфаќа дел од страничните ѕидови. Перитонеумот во прилог на ѕидот на мочниот меур со помош на лабавата сврзно ткиво на плочата и лесно може да се пресели од своето место на прилогот. На преминот на перитонеумот е формирана попречно набор (plicae vesicalis transversa). На задната површина на перитонеумот продолжува со плодотворен везикули и деферентни, а потоа и на предната површина на ректумот, формирајќи меѓу нив длабок шлиц - ископ recto vesicalis. Со страничните ѕидови на перитонеум на мочниот меур продолжува да латерално карличните странични ѕидови формирање на процепите - Valdeerom првите што е опишано.

Соодносот на перитонеум на мочниот меур варира во зависност од нејзината содржина. Кога мочниот меур е празен, перитонеумот покрива само врвот (ретроперитонеална позиција). Кога исполнет позиција мочниот меур перитонеумот таа ги опфаќа трите страни (mezoperitonealnoe позиција).

Поправање на мочниот меур

Дното на мочниот меур е цврсто поврзан со уринарниот триаголник. Ова се постигнува со помош на простатата, кој е цврсто прилепени на мускулите слој на мочниот меур, табла карличните и урогениталниот дијафрагма. Додавање преку простата и уринарни триаголник уретерот цврсто се поврзува на мочниот меур на карлицата. На врвот на мочниот меур е поврзан со папочната прстен vesico-папочната лигамент. Преден мочниот меур е фиксирана на срамната коска Срамни-простата-vesical и срамни лигаментите.

Медиум-цистична Срамни лигамент се протега од врвот на мочниот меур до папокот, како дел од еден од страничните лигаментите. Во внатрешноста на средината лигаменти е канал - urahusa остатоци и должина од 5-7 см, понекогаш комуникација со празнина на мочниот меур. Со оглед на мочниот меур е фиксна странично од акорди артерии остатоци кои се во ембрионот од АА. Iliasae меѓународна страничните ѕидови на отворањето на мочниот меур до папокот. Лигаментите на двете страни, која се состои од избришани садови поврзани во абдоминалниот ѕид во една мозок.

снабдување со крв на мочниот меур

Артериско мочниот меур подалеку од iliaca меѓународна и папочната артерија. Горниот дел на меурот хранат гранчиња на vesicalis чувствувате, на дното, а долниот дел - a. vesicalis инфериорни. На дното на мочниот меур се снабдува со гранки a. rectalis медиуми, pudenda инфериорни et a. obturatoria. Секој пониски артерија на мочниот меур снабдува долниот уретер, плодотворен везикули., Простата.

Вените на мочниот меур не е придружено со исто име на артериите, и да си одат на сопствените. Тие формираат три плексуси: лудост (плексус веносус pudendalis), цистична (плексус веносус vesicalis) и haemorrhoidal (плексус веносус rectalis). Венски мрежа околу мочниот меур е 15-20 пати повеќе од артериски, таа се протега на простатата. По венска крв плексус мочниот меур тече од простатата, плодотворен везикули и деферентни конечниот картичка. Венски плексус на мочниот меур е широко anastamoziruet со вените на ректумот и од Пудендалниот венски плексус.

На лимфниот систем на мочниот меур. Лимфни дренажа од ѕидот на мочниот меур се врши главно во хипогастрична и илијачна лимфните јазли. Лимфните садови се прошири предната страна, во задниот дел и од горе. Anastamoziruyut тие се лимфните садови на плодотворен везикули и простатата, и преку нив да лимфните садови на ректумот.

Инервација на мочниот меур се врши преку цистична плексус (плексус vesicalis), кој се наоѓа главно на сливот на уретерите. Плексус произлегува од два извора: од плексус hypogastrici inferioris Dexter et злобна - потеклото на симпатикусот и парасимпатикусот - бб. splanchnici pelvini.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Аномалии urahusaАномалии urahusa
Невро-васкуларниот простор карлицатаНевро-васкуларниот простор карлицата
Клиничка анатомија на простататаКлиничка анатомија на простатата
Индикации и контраиндикации за супрапубична пункција на мочниот меурИндикации и контраиндикации за супрапубична пункција на мочниот меур
Пункција на мочниот меурПункција на мочниот меур
На етиологија и патогенеза на затворени повреди (фрактури) на мочниот меурНа етиологија и патогенеза на затворени повреди (фрактури) на мочниот меур
Уринарна ретенција, причини, третманУринарна ретенција, причини, третман
Физиологија на мочниот меур. Инервација на мочниот меурФизиологија на мочниот меур. Инервација на мочниот меур
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Лапароскопска карлицата сликаЛапароскопска карлицата слика
» » » Клиничка анатомија на мочниот меур