ma.gurushealth.ru

Видови карактеристика на алергиски реакции

хиперсензитивност 1: Видео

Клиничка слика, диференцијална дијагноза и третман на алергиски болести е во голема мера се должи на механизмот на развој, природата и износот на изложеноста на алергени, тип-специфични одговор.

Според класификацијата на Кук (1930), и алергиски реакции се поделени во непосредна реакции и одложен тип.

АД Ado (1978), врз основа на имунолошки предложените непосредна реакции, антитело-зависна, тип наведени како Б-зависни патогенетски концепт алергии - himergicheskie поврзани со исфрлање на соодветните активни состојки и одложен, antitelonezavsimogo, како што Т-зависни (kitergicheskie - реакција Вид на клетка).

Секоја од овие групи е во согласност со механизам имуно-развој се поделени во групи

1. B-зависни алергиски реакции предизвикани од тип Б лимфоцити:
a) глобулин-индуцирана секреторни глобулин A (алергиски ринитис, бронхитис);
б) G-глобулин (Arthus појава, серумска болест, анафилактичен шок во зајак, цитотоксични реакции);
c) Е-глобулин (анафилакса во човечки, заморчиња, глувци, висока температура);
g) M-глобулин.
2. Т-зависни алергиски реакции:
а) туберкулин-тип;
б) видот на контактен дерматитис;
c) реакција на отфрлање на трансплант.

Оваа класификација е на клинички и експериментални практична вредност и продлабочува нашето разбирање, кога во споредба со познати клинички патогени класификација Гел и Coombs (1968), во која има четири основни видови на реакции:

1) оштетување на ткивото reaginic тип (I);

2) видот на повреди цитотоксични ткиво (II);
3) вид immunocomplex реакција (III);
4) мобилната, побавен тип на реакција (IV).

Во зависност од фазата на развој на АД Ado (1978), VI Pytsky et al. (1984), секој од наведените видови се поделени во чекори од 1) immunologicheskuyu- 2) pathochemical и 3) патофизиолошки која им овозможува да се демонстрира фази на формирање на алергиски и автоимуни реакции во различни патолошки состојби (Слика 1) ..

Reaginic (IgE-зависни, веднаш) видот на оштетување на ткивото

Често се развива во сензибилизирање на незаразни алергени (полен, домаќинство, епидермална, храна алергени, хаптени).

фаза на имунолошка реакција се состои од не-специфични (алерген интеракција со макрофагните) и специфични (производство на антитела на алерген) форма одговор преку систем за соработка Th2 и Б-лимфоцити. Последно трансформираат во плазма клетки и производство на специфични антитела (reagin - lgE). Посредна комуникација помеѓу неспецифични (на макрофаги) и специфични (Th2) имунолошкиот функционирање со помош на immunocytokines (IL-1).

Индукција на синтеза на B-лимфоцити е посредувана од лимфокини (IL-3, IL-4, IL-5, IL-6, IL-10) се излачува од Th2. В лимфоцитите производот lgE, исто така, игра важна улога блокада на кластер на диференцијација (CD40), кој се спроведува преку лиганд CD40L - влегуваат во вториот сигнал од Th2. На лансирање lgE производи кои се вклучени и други immunocytokines, особено ИЛ-13, кој има некои сличности со ИЛ-4 (Е Goushchin, 1998). Се претпоставува дека активира мастоцити, базофилите исто така може да ја вршат функцијата на Th2, бидејќи тие се во можност да ги синтетизира IL-4 и IL-13 и можат да ги изразат CD40L.

Сепак, повеќето веројатно дека овие клетки не учествуваат во основното индукција lgE, но само да се зголеми производството. Тие, наводно, се во можност да се прошири опсегот на чувствувачката алерген на позадината на алергија на еден алерген, која често се забележани во пракса. Тоа треба да се забележи дека активирани макрофаги за ослободување на IL-12 може да го инхибираат синтезата на lgE со инхибиција на производство на IL-4. Така, знаејќи lgE систем за управување со синтеза може да обезбеди immunokorrektiruyuschy ефект, влијаат на емисијата на reagin.

Модерни идеи за развој на алергиска реакција
Слика 1. Современи идеи за развој на алергиска реакција

Циркулира во крвотокот, се акумулира на мастоцити, вроден формации, мазни мускулни клетки преку Fc-фрагмент на која се рецептори во овие структури. Степенот на lgE ниво производи сензибилизација во голема мера зависат од функцијата и бројот на Т-супресори - регулатори стапка и сериозноста на алергиски реакции.

pathochemical реакција фаза

Развојот на алергиска реакција не може да биде буквално толкува како вклучување со имунолошки pathochemical фаза, бидејќи тие се тесно поврзани едни со други. Во тековната фаза забележано имунолошки учество на различни фази на immunocytokines (биолошки активни супстанции) - макрофаги ослободување на IL-1 и Th2 - IL-4, IL-5, IL-6 (lgE секреција индуктори).

Со развојот на reaginic pathochemical тип фаза реакција Рид мастоцитите припаѓа - базофилните форма ткиво кое содржи богат сет на медијатори концентрирани во гранули. По ќелија паѓа 100- 300 пелети. Мастоцити се концентрирани во сврзното ткиво околу крвните садови во цревните ресички во фоликулите на косата. Во активирање, дегранулација на мастоцитите учествуваат Ca јони, кои го стимулираат endomembrane proesterazu transformable во естераза.

Со естераза, фосфолипаза D промовира хидролиза на мембрана фосфолипиди, чистење и да се обезбеди олабавување на дијафрагмата, што ја олеснува егзоцитозата на гранули. Овој процес е придружено со зголемување на интрацелуларен Ca2 + и зголемување на cGMP.

Треба да се напомене дека таков процес на мастоцитите дегранулација може да се забележи во алергиски реакции (индуктор алергени + lgE), а на холинергичните предизвика ладно / топло, декстран, radiopaque супстанции, химотрипсин, соматостатинот, АТП, т.е. lozhnoallergicheskim механизам (не-специфични индуктор).

Меѓу биолошки активни супстанции, изразени од гранулите на градни клетки медијатори разлика од прв ред, која посредува брза реакција (во рамките на 20-30 мин по изложување на алергени), а вториот медијатори цел кои предизвикуваат алергиски доцна фаза на одговор (2-6 h).

Во прв ред посредници вклучуваат хистамин, хепарин, триптаза, FHE (еозинофили хемотаксичен фактор), FHN (неутрофили хемотаксичен фактор), PAF (тромбоцитен активирачки фактор и ослободување на медијатори).

Медијаторите втор ред - почнувајќи деривати арахидонска киселина вклучуваат леукотриени, тромбоксани, простагландини и други.

на тој начин Pathochemical фаза поврзани со двете имунолошки и со патофизиолошки фаза.

Патофизиолошки реакција фаза

Патофизиолошки реакција фаза (capillaropathy, синдром на едем, формирање на мобилната инфилтрати во шок орган) може да се манифестира rinokonyunktivalnym синдром, laryngotracheitis, атопичен дерматитис, бронхијална астма, анафилактичен шок, алергија на храна, уртикарија, ангиоедем.

дијагностика

Види. Дијагностички алергени. Во иднина, дијагнозата на reaginic тип на реакција може да се случи важен начин да се воспостави префрлување диференцијација на Т-лимфоцити во алергиска реакција кон Th2. A биолошки маркер на прекинувачот може да биде дефиниција на содржината на Th2, IL-4, IL-5, SD30 клетки. На вториот се изразува на Б-клетки (CD19 клетки).

Така, определување на клеточната диференцијација (CD) кластерот не само што може точно да се утврди природата на клетки (врз основа на лиценца плоча на кластери), но исто така и во навремено да се одреди ориентацијата на имунолошкиот промена кон алергиски хиперреактивност (ИС Gushchin, 1998).

NA Skepyan
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Алергија на лекови кај децата, знациАлергија на лекови кај децата, знаци
Прва помош во поставување на амбулантско со алергиски реакцииПрва помош во поставување на амбулантско со алергиски реакции
Алергии на лекови кај децата. Причини и клиникаАлергии на лекови кај децата. Причини и клиника
Алергија на инсекти во деца: пчела, осите, horseflies, мравкиАлергија на инсекти во деца: пчела, осите, horseflies, мравки
Chromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromilChromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromil
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Структура IgE. На функциите на имуноглобулин ЕСтруктура IgE. На функциите на имуноглобулин Е
Алергиски реакции. IgE со алергиски реакцииАлергиски реакции. IgE со алергиски реакции
Механизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергииМеханизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергии
Интолеранција на храна и алергија на храна. причиниИнтолеранција на храна и алергија на храна. причини
» » » Видови карактеристика на алергиски реакции