ma.gurushealth.ru

Алерголошка испитување со помош бактериски алергени

Видео: Крв на алергени

Специфични алерголошка преглед вклучува:

  • алергиски историја;
  • кожни тестови (skarifikatsionnye, интрадермална);
  • провокативни тестови вдишување;
  • идентификација на специфични IgE во серумот на пациентите со дијагностички алергени.

Видео: Алергија третман уреди Детално Ritm и Детално АП

Алергиски историја открие шемата развиен во NiAl AMS СССР (Ado АД 1963).

Индикации и контраиндикации за производство на кожни тестови се дадени во методички писмо врева АД, Титова СМ, ​​Samushia YA 1969 година.

Табела 44. Евалуација на тестови интрадермален за итни реакции тип (на И. Лиска, 1963)
Евалуација на тестови интрадермален за итни реакции тип (на И. Лиска, 1963)

Евалуација на непосреден тип реакции на кожата врши во 15-20 минути предоцна - преку 6-24 часа, одложен тип - по 48 часа (Табела 44, 45).

Манифестираат веднаш, брзо-одложен и одложена реакција на кожата. Евалуацијата е извршена од страна на посебна линија.

дијагностика

Се користи за дијагностицирање бактериски алергени стандард производство Kazan Институт за истражување на епидемиологија и микробиологија, подготвени од страна на метод на ендо-Verzhinskogo (1 кожна доза содржани 0.1 ml.).

Група бактериски алергени се користи за тестирање на кожата: Staphylococcus aureus, Neisseria perflava, Staphylococcus бела непатогени, стрептокок хемолитичен стрептокок гнојни, Staphylococcus haemolyticus, Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Proteus Морган diphtheroid, branamela kataralis (под старата номенклатура - Neisseria kataralis ), Enterococcus и алергени калап Alternaria, rezopus.


Табела 45. Евалуација на тестови интрадермален во бавно тип реакција
Евалуација на тестови интрадермален во бавно тип реакција

Индикации и контраиндикации за производство на кожни тестови со бактериски алергени, техника на кожата тестирање, евалуација на примероци наведени во методолошки препораки "специфична дијагноза и специфична имунотерапија на заразни-алергиска бронхијална астма", составена од страна на АД врева и соработници во 1985 година

SIT се спроведува пациенти постари од 15 години, со алергиски историја на болеста и на клиниката укажуваат на присуство на бактериска алергија потврдува со означени, позитивен тест лепенка на еден или повеќе видови на бактериски алергени. Ако е можно специфичност сензибилизација исто така треба да се потврди стоп провокативни тестови (вдишување бронхијална астма) со алергени во кој добиените позитивни реакции на кожата. Метод за специфични hyposensitization се состои од повеќе инјекции на алергени во постепено зголемување на дозите да се зголеми интервали помеѓу инјекции во крајот на третманот.

СЕДИ што е прикажано во следните заболувања:

1. Predastmaticheskie болест - алергиски ринитис, rinosinunty, хроничен бронхитис со отежнато дишење компонента и присуство на бактериска осетливост.

2. заразни-алергиска бронхијална астма првата фаза на блага до умерена форми на курсот (1I1 1i2 - Класификација на АД Ado и PK Bulatov). А предуслов за вршење на специфичен третман е присуството на ремисија на алергиски заболувања и прелиминарна приспособување фокуси на инфекција.

Контраиндикации за употреба на специфични hyposensitizing терапија: акутна фаза алергија поврзани уролошки заболувања на кардиоваскуларниот систем, ендокриниот систем, црниот дроб, бубрезите, крв болести, ментални болести, акутен и субакутен фаза на ревматизам, туберкулоза било која локација во активна фаза, дијабетес, тиреотоксикоза, пулмонална инсуфициенција II и III степен, рак, на бременоста и доењето, акутна инфективна болест во текот на периодот на закрепнување по д- галактички вакцини рок од еден месец.

Исто како што врши priktitrovanie небактериски алерген пред СЕДИ, пред SIT бактериски алергени врши т.н. allergometricheskoe титрација за да се утврди прагот доза на алерген преосетливост на поединечни пациенти за третман на бактериски форма на алергени.

Allergometricheskoe интрадермален титрацијата се врши во согласност со постапката О. Larinoj 1989 година.

Од првичната бактериски концентрација на алерген (Neisseria perflava и Staphylococcus aureus) подготвување на два пати сериски разредувања, почнувајќи со најниската концентрација (разредување на целиот алерген 1: 1024), алерген е воведен интрадермално во медијално површината на подлактицата во доза од 0.05 ml. Тестот се смета за позитивен ако црвенило по 24 - 48 часа се движи 15-20 mm во дијаметар, инфилтрација беше слабо изразена.

Интрадермален алерген титарот - највисока разредување на специфични алергени, кој даде позитивен тест интрадермален.

Hutueva S.X., Fedoseev В.Н.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дијагноза и третман на алергии на храна кај децатаДијагноза и третман на алергии на храна кај децата
Алерген-специфичната имунотерапија (сита)Алерген-специфичната имунотерапија (сита)
Сита во инфективни и алергиски бронхијална астма. Евалуација на резултатите добиени од третманотСита во инфективни и алергиски бронхијална астма. Евалуација на резултатите добиени од третманот
Алерген-специфичната имунотерапија. забрзана методАлерген-специфичната имунотерапија. забрзана метод
Алергените плевелите. Profilin и нивните својстваАлергените плевелите. Profilin и нивните својства
Алергиски заболувањаАлергиски заболувања
Дијагноза на алергија и други несакани ефекти на лекови кај децатаДијагноза на алергија и други несакани ефекти на лекови кај децата
Алерген-специфичната имунотерапија на пациентите со инфективна-алергиска бронхијална астмаАлерген-специфичната имунотерапија на пациентите со инфективна-алергиска бронхијална астма
Бактериски алергениБактериски алергени
Терапија hyposensitizationТерапија hyposensitization
» » » Алерголошка испитување со помош бактериски алергени