ma.gurushealth.ru

Некои аспекти на патогенезата на бактериски механизми на алергија и сита

Следните основни форми на учество во процесите на алергиски болести:

1) Старт на алергиски заболувања, меѓу кои е реално опсег (имунолошки) алергиски заболувања (за разлика од pseudoallergic реакции без формирање на имунолошкиот механизми и манифестации на болеста);

2) болести, во кои алергија учествува како задолжителна компонента во патогенезата на основните патолошки процес (туберкулоза, бруцелоза, итн) .;

3) болести, во кои алергиски реакции не се задолжителна компонента на процесот на патогенезата на болеста, но се вклучени како еден од механизмите кои влијаат на текот на болеста и нејзините компликации.

На првата категорија спаѓаат болести генезата на алергиски болести: бронхијална астма (БА), поленози, алергиски ринитис, allergodermatoses (уртикарија, ангиоедем, итн.) АД е една од најтешките, хетерогени во однос на клинички патогени хроничен алергиски болести.

Тоа може да бидат распределени различни клинички форми и олицетворение БА :. Атопичен, заразни зависни, автоимуни астма, итн имаат заразна-алергиски механизми е најчестиот атопична болест кај возрасните, сметководство за 70-90% од сите дијагностицирани случаи на астма. Студијата покажува А. Oechling од моделот на БА, како резултат на инфекција, различните линкови во патогенезата на вистински алергиски болести може да се смета.

Проблемот на проучување на механизми на бактериска алергија е исклучително разновиден. Комплексноста на овој проблем, како што наведува, е контакт разновидност микроб со домаќинот, со други видови на бактерии во микробиолошки асоцијација, како и во отсуство на податоци за трансформација на микробиолошки метаболити кај луѓето.

Познато е дека за време на инфективен процес на причина и последица значително микроб и неговите метаболити води кон двете стимулација вистинска алергија вклучуваат имунолошки механизми (на протеински комплекси), и на не-имунолошки одговор кога се изложени на лектини. Во првиот случај се реализира каскада од имунолошки реакции (и во двете мобилниот и хуморалниот одговор) за да се произведе антитела на различни изотиповите, вклучително алергиски антитело.

класификација

Меѓу многуте класификации на алергиски реакции што е сега најголем признавање на класификацијата предложена од страна Гел и Р. Р. Coobms (1990), која се базира на патогенетски принцип.


Сите различни механизми алергиски реакции се поделени во пет главни типа: I - reaginovyy- II - cyto-токсични, III - immunocomplex, IV - со посредство на клетките (одложен тип хиперсензитивност) и V - antiretseptorny.

Формирање бактериската алергија со соодветни хуморалниот и клеточниот механизми може да биде како што е прикажано во различни студии кои вклучуваат механизми I - Видови на IV реакција. Улогата на инфекција во формирањето на БА докажано во студиите спроведени во различни години, во различни земји. Постои индикација дека во АД развива осетливост, почнувајќи со формирањето на соодветните антитела специфични за бактериски антигени присутни во дишните патишта, бактериски ендотоксини вложи gistaminliberiruyuschee осетливи базофили дејство врз организмот.

A.Oehling верува дека развојот на преосетливост може да биде trigternym механизам реакција во "gistione белодробна ацинусот," природата на кој зависи од карактеристиките на микробиолошки фактор. Авторот се осврнува на идејата за приоритет микробиолошки сензибилизација во однос на вирусот.

На Институтот за имунологија на Министерството за здравство за две децении беше извршена (под раководство на A.D.Ado) проучува улогата на микробиолошки фактори во етиопатогенезата на АД. Докажано е дека во зависност од преваленцата на слузницата на дишните патишта или стафилококни најсериа-цијални микрофлора и сериозноста на преосетливост на алергени стафилокока или најсериа, пациентот се различни клинички манифестации. A.M.Mukatova (30) конвенционално назначени две варијанти на болест: стафилококни и neysserialny.

Кога neysserialnoy астма означени нарушувања на респираторната функција (ERF) за опструктивна тип главно во мали бронхиите, со стафилококна олицетворение - опструктивна нарушувања на респираторната функција-тип restruktivnomu со лезии претежно големи и средни бронх. Овие набљудувања се чини дека укажуваат на важноста на специфичните својства на mikroba- "на осетливоста" во формирањето на алергиски процес.

Како што веќе рековме, земајќи ги предвид кожата реактивност на пациентот да алерген специфични бактериски фокусирани главно на реакцијата на одложен тип. Во моментов, тоа се покажа дека во микробиолошки алергени може да се формираат IgE-посредувани реакции од брз тип. A.Oehling верува дека идентификацијата на IgE-антитела на бактерии кај пациенти со инфективни болести (вродена) астма отвора нови перспективи за проучување на улогата на заразни алергени во патогенезата на оваа болест. Учество IgE-специфични механизми во патогенезата на заразни-алергиски процес поддржан од страна на истражувања кои покажуваат дека бактериски алергени antigenospetsificheskoe може да предизвика ослободување на хистамин од базофили.

приказна

Тоа е исклучително важно резултат на проучување на клинички и патогенетски аспекти на бактериски проблеми алергија се резултатите од раните дела на домашни и странски истражувачи потврдија способноста да се игра кај пациенти со бронхијална астма бронхоспастична реакции микробиолошки алергени. Тоа се покажа дека на реактивност на кожата на Neisseria на непосреден тип придружени со бронхијална опструкција. Се воспостави важна улога на дендритични клетки (DCS), Лангерхансовите во бронхијалниот епител како на клетките претставување на антиген. Вдишување бактериски алергени води, како што истакна Oehling, да се брза акумулација на DC во лигавицата на дишните патишта.

Густината на интраепителна мрежа DC до 200% од нормалното во мирување. Во врска со овие податоци особено значење е изјава дека скоро сите инфекции започнува на мукозните површини. Важен чекор во инфекција на бронхиите мукозните мембрани е на пенетрација на микроорганизми од усната шуплина мукозните мембрани бронхиите, додека намалување на систем на локална заштита (анатомски бариери движењето на воздухот струи, мукоцилијарната елиминација, рефлекс механизми, локалниот имунитет, сурфактант и др.).

Во развојот на повеќето инфекции првиот линк е прилогот на бактерии епителни клетки. Соединение бактериски адхезини со сидро делови на дишните патишта епителни клетки рецептор е високо специфични на процес кој е во споредба со специфичноста на антиген-антитело реакција. Како што е наведено во случај на "пилите" најсериа (кој ги вклучува "пептиди мономери" структура M 17-40 kD), адхезини бактерии се полимери која се состои од единствен за секој бактериски видови субединица на протеини, што гликолипидот и гликопротеин природата и повеќе копии хемиски групи кои "признае" и се врзуваат конкретно со комплементарни делови на рецепторот на целните клетки кои имаат слична структура.

На активноста и на износот на комплементарни рецептори на клетките одбрано ткиво tropism нив утврдување на одредени типови на бактерии и обратно. Ова ја објаснува природата специфични за секоја ткиво микрофлора. Потврда микробиолошки инхалирани алерген стимулира миграција на активен IFN-a- и IL-12-секретирачки фагоцитите од инфицирани ткиво на дишните патишта во регионалните лимфни јазли. Тоа е уште е можно да се влијае на Thl- и Th2-селекција, која е основа на развојот на алерген-специфични имунолошки одговор. Тоа сугерира дека бактериски алергени зголемуваат ослободувањето на хистамин кај луѓето со хиперсензитивност на овој микроб.

Исто така е познато дека одредени микроорганизми (особено, Hemophilus influenzae) произведуваат хистидин декарбоксилаза, имаат капацитет да се синтетизираат хистамин хистидин од околината. Исто така, липополисахариди се зголеми процес IgE-посредувано ослободување на хистамин од чувствителни целни клетки во телото. Да придонесе за процесот на ослободување на медијатори на алергија може да биде на акумулацијата на одредени метаболити на бактериски клетки во дишните патишта: ендотоксини, peptidoglycans и други.

Како комплекс и повеќеслојна однос паразитски микроби со домаќинот, и различни механизми на заразни и алергиски процес. Во оваа смисла, некои врски во патогенезата на астма и други болести на заразни-алергиски механизми не се добро разбрани. Сепак, практиката на сузбивање на заразните и алергиски болести со алерген имунотерапија покажува висока ефикасност.

Hutueva S.X., Fedoseev В.Н.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Епидемиологија (преваленца) алергиски заболувања атопијаЕпидемиологија (преваленца) алергиски заболувања атопија
Алергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакцииАлергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакции
Алергија на лекови кај децата, знациАлергија на лекови кај децата, знаци
Алергија оддел Општа болницаАлергија оддел Општа болница
Особено бронхијална астма терапијаОсобено бронхијална астма терапија
Прва помош во поставување на амбулантско со алергиски реакцииПрва помош во поставување на амбулантско со алергиски реакции
Алергиски ринитис. причиниАлергиски ринитис. причини
Chromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromilChromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromil
На квалификациите карактеристика на специјалист алергологНа квалификациите карактеристика на специјалист алерголог
Алергиски реакции. IgE со алергиски реакцииАлергиски реакции. IgE со алергиски реакции
» » » Некои аспекти на патогенезата на бактериски механизми на алергија и сита