ma.gurushealth.ru

Економската важност на берберис

Економската важност на берберис

Видео: 2 економската име важност

Берберис е од голем интерес за шумарството. Некои видови се дел од грмушки на листопадни и зимзелени, листопадни шуми.

Од особено значење се barberries во планинските шуми. Многу видови, решавање на планинските падини и scree, поправете ги, да се спречи ерозијата на почвата. Во шумарството, рударски области специјално врши берберис садење во места кои подлежат на лизгање на земјиштето и razmyvam. Во студените снежни зими со обилни врнежи од снег берберис грмушки во планинските шуми се дом на мечки, јазовци, како и еребици, еребица и други птици и животни.


Берберис е широко се користат во заштитни пошумување - во правата на пат по должината на железничката пруга и патиштата, како и заштитните зони шуми заедно со други дрвенести растенија низ полињата. Берберис добар употреба кога создавање заштитни и одвојување ленти околу и во различни градинки, зеленчук фарми, сточарски фарми и живинарски фарми. Берберис е релативно брзо растечки, добро грмушка, скромен, и за кратко време се формира комплекс trudnopronitsaemuyu работ на шумски појаси или густа заштитни ленти. Создавање на заштитни ленти од различни видови и цели со користење на берберис исклучително корисни во секој начин, бидејќи во прилог на заштитните функции, како бендовите се извор на храна и фармацевтски суровини, како и проширување на храна база на птиците во есен-зима период.
Берберис - е дебелината грмушка, труп ретко надминува 5 см Поради тоа, не е снабдувач на индустриско дрво .. Сепак, дрво и декоративни берберис се користи во производство на мебел. раст прстени, јасно се разликуваат, понекогаш брановидна. Зраци видливи на сите сече. Дрво koltsesosudistaya, тешко, густа како коска со висока густина претходно се користи да се подигне ноктите со висок квалитет, мали пресвртна статии и за inlays.


Во домот на берберис бобинки може да се готви сокови, пијалоци, џем, бонбони, желеа, компоти, квас. Плодовите често се користи за закиселување на чај, разни пијалоци и сосови. Суво овошје на берберис се дел од витамин чај, заедно со дива ружа, планински пепел, црна рибизла. Во Централна Азија, Сушено овошје се широко се користат во готвењето како Леќата за ориз, месо и така натаму. Н. Плодовите се берат во есен. Треба да се запомни дека берберис незрели плодови имаат благи токсичност. Млади листови и пука пријатен кисел вкус, се користи за правење кисели краставички.


берберис овошје имаат комплексна хемиска структура и се состојат од: цврсти материи 32 ... 3.2 ... 36- шеќери 7,0- тен и боење супстанции пектини 0,6 0,8 0,4 ... ... 0 , јаболкова киселина 5- 6 ... 7% - витамин C 25 витамин Ф ... 100- ... 500 250 алкалоиди 10 ... 75 mg%. Правилно суви лисја од Веrberis vulgaris да содржи до 117 mg% на витамин Ц и витамин А. 140
Тоа се одгледува во XIX век во Русија Berberis vulgaris. Во моментов Berberis vulgaris и Амур повремено одгледува овошје грмушки, собирање од една грмушка 200-600 g на бобинки, во зависност од возраста и условите на одгледување на растенијата.


За понатамошно размножување најмногу ветува barberries: забележливо имаат големи овошје, кинески, setchatolistny, Или, плод од кои повеќето слатки и витамини.


Корените и кората на гранки Berberis vulgaris содржи 1,3% berberine (изохинолин Алкалоид) oksiakantina, berbamina, berberubina. Овие делови од растението се отровни. Суровините за berberine е коренот на Berberis vulgaris.


Во нашата земја, Berberis vulgaris, Thunberg, Сибирски, Канада, целиот широко се користи за уредување на градови и индустриски комплекси. Некои barberries архитектонска декоративна грмушка.


Зимзелени и полу-зимзелени видови берберис го привлече вниманието на една убава форма на грмушка, бујна зеленило на густа, често бодликава на работ на листот. Овие егзотични грмушки стане дури и повеќе домот за време на цветни и плодни.


Со добра нега сите воведени видови растат и во цут, вроди со плод и потомство, големината и долговечноста на растенија во култура е поголема од природни услови.
Во моментов barberries успешно се одгледува во ботанички градини, arboretums, и многу видови произведуваат остварлива потомство. Ова сведочи за успешно воведување на сорти. Сепак, градинарство се уште е главно се користи 3 ... 4 видови на берберис, а најчест е Berberis vulgaris. Според анкетите на резултатите берберис збирка во Москва, можеме да заклучиме дека повеќето декоративни листопадни видови за средната зона на европска Русија се barberries: пролет, Thunberg, Отава, Вилсон Stapfa, monetovidnyi, Канада, целиот, кинески, Сибирски, забележува обичните. Од зимзелени интерес за уредување на крв-црвена, samshitolistny, мали-листен, Ganepena. Овие видови можат да бидат успешно примени на места каде што тоа е можно да се обезбеди лесен засолниште постројки за зима.
Берберис може да се користи во градинарството во разни видови на слетувања во зависност од нивната големина, архитектонска, грмушка густина, боја на листови и други декоративни својства.
Уред за висока жива ограда (висина од 2,5 m и повеќе) може да се препорача barberries: целиот, кинески, monetovidnyi, Амур, ostistyy- за средни жива ограда (висина од 1 ... 2,5 м) -obyknovenny, raznonozhkovy, кинески, Puare, пролет, канадски, ostistyy- за ниска жива ограда (висина од 0,5 до 1 m) - Thunberg, Вилсон, Отава. За густа границите на интерес barberries notched, Сибирски, Вилсон Stapfa, Thunberg, Ganepena, samshitolistny, Холи-пороен.


Кога ќе се создаде зимзелени шуми рабовите за групи и низи погоден Berberis vulgaris, Сибирски, Канада, Thunberg, пролет, целиот, кинески, Монета-тип, Вилсон. Ако работ е голем, тоа е нецелисходно да се организира само берберис. Тоа е подобро да го комбинираат заедно со берберис и други грмушки - Калина, Спиро, Euonymus, разни дива ружа, snowberry. Ако ви треба малку работ, можете да го користите еден или повеќе видови на берберис. Во овој случај, тоа може да се користи во комбинација следните спротивставени вида: мазна остро и Tunberga- Амур и vesenniy- обични и Tunberga- Монета-Вилсон.


Речиси сите видови на берберис се добро прифатени во лабава групи на тревникот. Најинтересен тука се barberries: пролет, Монета-канадски, агрегат, брада, Сибирски, samshitovidny, Thunberg, Отава, кинески, обичните.

Видео: Витраж светилка "берберис" Тифани стил


Некои barberries може да се користи за креирање на дрвја и грмушки композиции спротивставени во боја и во текот на сезоната на растење (виолетова форма и култиватори Berberis vulgaris, Thunberg и Отава), како и во периодот на пад (Транспарентен, Thunberg, монета-тип, пролет, krugompilchaty, корејски , setchatolistny).


Многу видови на берберис, има една интересна текстура на зеленило и светли атрактивни бои на сезоната на растење (позеленување, лето зелена и есенски бои), кои се користат за декорација на оркестри: пролет, Вилсон, Морисон, Сибирски, Thunberg, Отава, setchatolistny, Ganepena, Gupera Кокс, Зулија, Јулијан, samshitolistny, крв-црвена боја. За уредување patios, мала градина, создавајќи комора изложености, како и за користење во рок градини, алпинеуми и mixborders може да се препорача истите видови како и за регистрација на тезги, додавање на нив берберис notched сите декоративни форми и варијанти Вилсон берберис, берберис Stapfa , берберис и берберис letsy podubolistny.


Тоа е исклучително интересно да се користат берберис како сад култура за привремено улица уредување, игралишта за години кафулиња, трговски центри лето, саеми, изложби, рекреација области во централното градско подрачје. Растенија се садат во ред волумен на резервоарот од 0,25 ... 0,6 м3, од бетон, керамика, дрво и имаат различен облик, боја текстура. Берберис, наменет за воведување во контејнерите, се одгледуваат во градинките одделно ги таложење по подигање во полиетиленски садови. Растенијата се со тенденција 3 ... 4 години, вршење на посебен градинарски и други агротехнички мерки. грмушки улица контејнери се засадени многу рано - во крајот на април - и чувајте ги има до крајот на октомври. Контејнерите потоа се транспортира заедно со растенија во градинките, каде специјално опремени сајтови содржи до пролет, далеку од мраз и пресушување на земјени кома. На крајот на зимата игралиште со контејнери почне да се загрева, растенијата внимателно да се чистат, се пои, храни, олабави. Во рана пролет, ја доби во раст barberries, често се веќе во пупка, се носат во градот.


Евергрин barberries може да се користи за градинарството и ентериери во зимски градини. Barberries веќе долго време се користи во договори, букети, композиции на зимата, во која беа вклучени суви гранчиња со плод.


Берберис е многу ветувачки за урбана позеленување во јаловиштето зони на нашата земја. Најдобро за оваа намена се barberries: брада, raznonozhkovy, Palmetto, tselnokray, монета-тип, глог, Пиринејскиот, Крит. За садење на бреговите на каналите за наводнување во Средна Азија се користи barberries целиот, raznonozhkovy, монета-триаголник. На бреговите на мали вештачки езерца треба да бидат засадени Berberis thunbergii и Отава.


Кога се користи во уредување на големите индустриски градови со тешки возила и напредна индустрија треба да се запамети дека добро искуство во такви услови, само неколку видови на берберис: обични Канада, Амур, Thunberg, Отава, raznonozhkovy, целиот. Останатите градови не се сади, па доверливи информации за нивната одржливост во урбана средина не е на располагање, иако во однос на ботанички градини и arboretums во речиси сите видови опишани погоре, се развива добро и производство на овошје потомство одржливост.


За аматерски градинари од голем интерес е употребата на различни видови на берберис во mixborders, каде што се засадени во комбинација со годишници, едногодишни, украсни - листопадни и други растенија.


Во средината на Русија ентузијасти расте како ретки видови на берберис како пролет, samshitolistny, крв црвена, Stapfa, декоративни форми Вилсон берберис. Овие типови добро се комбинираат со Phlox тревно, arabisom, разни sedum, фанк, јагоди Индија, falyariey, виола cornuta. На цветни едногодишни може да се препорача primroses, перуники, doronicum, Dicentra, kareopsis, трајни asters, хризантеми, корејски.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Зимзелени дрвја и грмушкиЗимзелени дрвја и грмушки
Берберис панкреатитБерберис панкреатит
Goji бобинки (тибетски берберис) заштита од грипGoji бобинки (тибетски берберис) заштита од грип
Арборетум во шуматаАрборетум во шумата
Како да се кандидира на панкреасот?Како да се кандидира на панкреасот?
Медицинското право: право, документи, одговорности, правила акти.Медицинското право: право, документи, одговорности, правила акти.
Јужна Европа (Медитеранот) видови на украсни егзотични растенијаЈужна Европа (Медитеранот) видови на украсни егзотични растенија
Третман на панкреасот невен тинктура панкреатитТретман на панкреасот невен тинктура панкреатит
Berberis vulgarisBerberis vulgaris
Berberine бисулфат (berberini bisulfas). Berberine алкалоид најде во корени и листови од берберис…Berberine бисулфат (berberini bisulfas). Berberine алкалоид најде во корени и листови од берберис…
» » » Економската важност на берберис