ma.GurusHealth.ru

Изведените Оценки (хибриди) од домати, повеќе погодна за целосна механизација на одгледување

Изведените Оценки (хибриди) од домати, повеќе погодна за целосна механизација на одгледување

За одгледување на домати троши многу енергија и ресурси.

Да се ​​намалат трошоците на производство, како и да се прошири производството на домати се потребни различни, хибрид, овозможувајќи максимална механизација на сите процеси поврзани со нивното одгледување на бербата.


За nonchernozem зона Stam најпосакувана форма, решителна, зрее, овошје созревање со пријателски. Особено вредни Stam домати, како и нивните значајни предности во однос neshtambovymi и да започне од периодот на расад. Растенијата Stam домати компактен, не толку многу се прошири, особено во последните денови пред пресадување садници во почвата, што е полесно и .bystree земјиште seeder mashinoy- додека стапката на преживување на засадени растенија значително подобар од neshtambovyh сорти, механизирана обработка на ред проред е направен подолго, и затоа, во целост, и за кратко време со најдобар квалитет на работа. Употребата на машини за прскање на растенијата од болести, како и машини за две или три пати на ден бербата култури, минува низ коридор со работниците и контејнери, е подобро и поефикасно.


Покомплетен механизација на жетвата два пати, па дури и еден-време потребно сорти чиј плод по зреење на растенија останаа во добра состојба подолго (до три недели, без знаци на overripening) и не се урнат. Зрее плодовите хор - до 80% од вкупниот број. овошје за време на бербата машина. Локација на рацете и плодови на растенија е пожелно kompaktnoe- овошје во контакт со земјата, а не повеќе од 20%, особено на сорти за бербата се комбинираат: го подобрува функционирањето на одвојување тела.


Додека се ослободи од плодовите треба да биде лесно да се одвои од фабриката без стебленца, но во исто време и не се урнат до темел. Пожелно е дека износот на останатите овошје на фабриката не надминува 5% по бербата се комбинираат. Овие барања се задоволени сорти, обично со овошје круг или триаголник-овална (не ребрести) malokamernye и srednekamernye, со просечна тежина од 40-80 г, во која матични не влегува длабоко во овошје, и има прилог на површината, туку силна .


Отпорност на фетусот прилог труп утврдена со примена на инструменти со OPT-10, ако овошје кора сила потребно е помалку од 1,5 кг, тогаш овој вид не е погодна за механизирана чистење, како што ќе биде посилна оставајќи plodov- кора сила од 3 кг покажа дека во овој вид на тресење надвор од овошје ќе биде многу тешко. Трајно прицврстени овошје со длабоко влез во овошје труп е типичен за големи fruited, мулти-нивоа.


Повеќе ветува за механички бербата (Жетвар) може да биде сорти без раставувач или прстен раскрсницата се вели одделение "без скок".
Во оценки излез за жетва едно време, многу зрело овошје треба да се акумулираат на растенија за 15-20 дена, со тоа, во овој период првините треба да се одржи на нивниот квалитет, без да бидат изложени на брзо омекнување. За таа цел, беа тестирани за соодветност за еднократна употреба сорти чистење периодично, на секои 5 дена, проверени за квалитет со помош на уредот Цврстина NIIOH или ИРД-500. Цврстина на првините од 15-20 дена не треба да се намали за повеќе од 50% од оригиналната, во спротивно тие ќе бидат погодни за еднократна употреба чистење комбинираат.


Кога бербата машина кога се спроведува истовремено сортирање и транспорт на жито, овошје се подложени на значително (во некои случаи) влијае и статички товари и може да се оштети (деформирани и напукнување) во поголема или помала мера. Ситно овошје за време на транспортот е помалку оштетена од поголемите. Трајност на пукање и кршење зависи од дебелината и густината на внатрешни и надворешни ѕидови на овошје, силата и еластичноста на кожата. Трајност овошна каша и кора утврдени ИРД-500 инструмент.


Отпорност на напукнување на овошје подобро дефинирање метод потопување-вакуум: сад (ексикаторот) исполнет до 3/4 со вода, и се става на овошје намален притисок на 120-360 mm Hg stolba- 10 минути на константна температура од 20 °, процентот на испукани овошје и големината на пукнатини. Полесно, но помалку точно може да се утврди степенот на напукнување на овошје во оваа област. Соберат 30-40 фетуси секоја класа (линии), плодови од стебло слободен и се става во пластични кеси со вода на 3-4 hours- потоа се пресметува процентот rastreskivaemosti и целокупната линеарна должината на пукнатината.


Преносливост овошје мери од страна на следниве начини: директно на овошје се користи средство за транспорт се транспортираат до посакуваната далечина, проследено со одреден процент на отпадот за секоја класа или во стационарни услови користејќи elektrosamotryasa: обемот на каси 4-5 кг овошје наредени во два реда - долниот ред на врвот фетусот, и горната страна на фетусот, ги стави на посебен штанд на кој нивните 5 часа. се тресат. После една ваква "транспорт" се разгледа не само на итно повлекување, но во финалето, по 15-20 дена на чување на овошје во точката на прием и уште заминување - по 5-10 дена за спроведување на потрошувачката на свежо или за обработка.


The-подарок за условите на не-Чернозем зона, очигледно се уште треба да се фокусира на отстранување на сорти и хибриди на почетокот на созревање, родот, овенат, со плодовите на висок квалитет, погоден за механизирана одгледување и берење во неколку додавања со акумулација на зрели и розова овошје, со транспортери за собирачи и контејнери, колички и платформи.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Одгледување домати зеленчук љубителите на лозаритеОдгледување домати зеленчук љубителите на лозарите
Искуство на зеленчук лозарите за да се добие љубителите на почетокот на производствотоИскуство на зеленчук лозарите за да се добие љубителите на почетокот на производството
Избор на доматиИзбор на домати
Штетници и болести на доматШтетници и болести на домат
Структурата на доматиСтруктурата на домати
Употребата на хетерозис за доматиУпотребата на хетерозис за домати
Кинески одгледување домати и модар патлиџан, сортиКинески одгледување домати и модар патлиџан, сорти
Сорти домати за одгледувањеСорти домати за одгледување
Може ли домати за гастритис?Може ли домати за гастритис?
Домати со панкреатит, тоа е можно да имаат свежи домати и сок пие со болест на панкреасот?Домати со панкреатит, тоа е можно да имаат свежи домати и сок пие со болест на панкреасот?
» » » Изведените Оценки (хибриди) од домати, повеќе погодна за целосна механизација на одгледување