ma.gurushealth.ru

Заштита на кромид од штетници и болести

Заштита на кромид од штетници и болести

Видео: Најдобрите практики за заштита на растенијата од штетници и болести

Болести и штетници кои влијаат на различни видови на долгорочни кромид, да го намали квалитетот на производот, задржување на квалитетот и вкусот основаноста на зелени кромид, намалување на принос на семе.

Инфицирани семе може да биде извор на понатамошно инфекција.


Појавата на штетници и болести во трајни кромид може да се спречи со почитување на сите технички мерки се препорачува за оваа култура: тоа е, прв од сите, избор на локација, навремено воведувањето на органски и минерални ѓубрива, соодветно обработување, со користење само на здрави растенија за садење, рационално грижи за земјоделски култури - снабдување со вода, hoeing, отстранување на плевел и остатоци од пост-жетвата. Важно значење е почитувањето на плодоред: долг лак не е препорачливо да се врати на сајт порано од 4 години. Чисти производи мора да бидат навремено.


Штетници и болести во трајни лакови (нивоа, welsh кромид, и chives) се исти како онаа на сијалицата.


Peronosporosis (нежен мувла). Тоа се шири најбрз во влажна, топлото време.


Контролни мерки. Плодоред, изолација култура од тестисите.


мозаик. Листовите се претвори жолта, навивам и да стане брановидни, inflorescence во тестисите имаат лабава структура, се формираат речиси и да нема семиња. Носител на болеста - лук четири нозе крлеж.


Контролни мерки. Контрола на грини за време на складирањето на саден материјал, отстранување и горење заразени растенија.


Нематоди. Навој блиски до неа црв кој ги инфицира и се размножува на сијалицата во почвата. Оштетени растенија се развиваат нерамномерно задебелена ткива, растителни свиткана, испукани стебла.


Контролни мерки. Наизменични култури. На инфицирани област лак не може да се врати во рок од 4-5 години, се препорачува садење трајни треви. Уништување на заразените растенија.

Видео: Заштита на градината од штетници и болести - пролет


Кромид мол. Таа ги своите јајца на листовите и стрели, развој од нив јадат далеку нивните песни, да навлезат и да ги уништи inflorescence цвеќиња.


Контролни мерки. Одбележување на ротација на културите, бришење прашина превентивна почвата со мешавина од тутун прашина (1: 1), нафтален пепел или песок (1:20).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Расте услови за долгорочно кромидРасте услови за долгорочно кромид
Календар работи во областа на заштитата на растенијата во градинатаКалендар работи во областа на заштитата на растенијата во градината
Главните мерки за борба против штетници и болести на растителни културиГлавните мерки за борба против штетници и болести на растителни култури
Дали кромид од црви?Дали кромид од црви?
КозметологијаКозметологија
Кромид помогне лек голем број на болестиКромид помогне лек голем број на болести
Кромид во исхраната со pinworms, храна и алкохол во enterobioze возрасниКромид во исхраната со pinworms, храна и алкохол во enterobioze возрасни
Борба против болести и штетници во областаБорба против болести и штетници во областа
Тврдењето на управување со штетници со употреба на pheromone стапициТврдењето на управување со штетници со употреба на pheromone стапици
Основните техники на се грижат за зелка од пресадување на жетватаОсновните техники на се грижат за зелка од пресадување на жетвата
» » » Заштита на кромид од штетници и болести