ma.GurusHealth.ru

На технологијата на одгледување домати во стаклена градина

На технологијата на одгледување домати во стаклена градина

Видео: На технологијата на одгледување домати во пластеници

Областа на исхрана на растенијата зависи од класата на биологијата, вегетацијата, област во која се наоѓа фарма и видот на одгледување простор.


Кога расте домати растенија во мали растенија од 4-5 и повеќе од девет растенија (сорти одредница) 1 m2 приносите се 6-8 kg / m2, како има предвид дека кога слетување 6-8 растенија по 1 м2 приносите се повисоки - од 8,5 за да се 10.5 кг по 1 м2.

При воспоставувањето на оптимална пресметка на просторот на енергија е да се добие највисок принос по единица површина со веќе постоечката технологија, наместо со една фабрика. Високи плоден сорти srednepozdnie со големи области на исхрана во оптимални услови, може, во рок од 67 месеци од плодни даде 10-13 кг на растенијата. Според истиот филм засолништа отворено поле (Nonchernozem зона) може да се очекува да добијат основна култура од првите три или четири четки. Утврдени сорти во привремени засолништа филм се одгледува во odnostebelnoy (на север), а во dvuhstebelnoy култура (јужно).


Како за есен-зима и зима-пролет промет во стаклена градина, домати обично се одгледуваат во odnostebelnoy култура.


растителни распоред е различен: тоа, исто така, зависи од сортата и расте услови. Земјата и хидропони оранжерии odnoryadkovaya шема донесен со патеки на 70-80 см и растојанието помеѓу растенија во редови 30-35 см под филм засолништа во областа -. Брода слетување Odnoryadkovaya 70-60 cm за премин на тракторот и заостана спроведува transplanter во ред - 30-35 cm или лента - (70 + 35) X (30-40) cm.


расад време садење под филм засолништа зависи од временските услови. Сепак, порано садење, обично се порано и повисоки urozhay- задоцнување од 15-20 дена, на почетокот на жетвата намален за 30-40%, а вкупниот - од 20-27%.

Видео: 8 одгледување домати технологија изобилство на метод Mittlaydera жетва)


И дури и ако пред потребниот износ на вештачко ѓубриво беше садење на растенија, што е уште по садење на растенија треба да биде периодично за контрола на содржината на хранливи материи во почвата или во хранливи материи решенија. Нарушувања во исхраната утврдување на хемискиот состав на SAP пред да се откриени од страна на надворешните знаци. Тоа се покажа тесна врска помеѓу концентрацијата на сок во petioles, односот на поединецот батерии и домати култура. Притиснете стискаш на сок од стеблото е подобро петтиот лист од врвот (како што многу активна) и поврзувајќи го со одредени реагенси (според приложените упатства) добиени боја решенија или талози. Во зависност од интензитетот на нивната боја, во споредба со стандардна боја скала утврдување на содржината на азот во растенијата, фосфор, калиум, магнезиум елемент во милиграми на 1 литар сок.


Во текот на концентрацијата на решенија овошје хранливи материи се зголемува за 1,5 пати.


Соодносот на батерија во првата облекување на цветни вториот и третиот четки NIIOH препорачува следново: амониум нитрат - 30, суперфосфат - 80, калиум сол - 25 за време на плодни 40:40:30 соодветно. Во сончево време, растенијата се обезбедат повисоки дози на азотни и поташа ѓубрива, и во зима и на облачни денови - релативно повеќе супер фосфат и магнезиум сулфат. За оценки gustooblistvennyh азотни ѓубрива произведува помалку од slabooblistvennyh.


Во втората половина на вегетацијата и акумулација на соли во почвата teplits- зошто, и покрај висок капацитет за апсорпција на почвата, концентрацијата на растворот на почвата во периодот на плодни во зголемување на стаклена градина.


Во хидропони оранжерии заедно со елементите за дотерување во решенија моќта на хранливи материи мора постојано да се провери на киселоста на медиумот, прилагодување на pH на 5,3-6 со додавање на сулфурна киселина. На сооднос на хранливи материи мора да биде балансирана за различни периоди на развој на растенијата, како на различните фази на развој на растението се вади на хранлив раствор различен број на елементи.


Хранливи материи од решенија кои се користат од страна на растенијата не е целосно и нееднаков барем дел од нивните kolichestva- хранливи материи adsorbed подлогата (3 до 30%) и расчисти со потрошени решение кога неговата промена (2-20%). И, на пример, елемент како што се фосфор, тоа е тешко за да се пополни до зголемување на концентрацијата на фосфорна киселина во растворот, бидејќи тоа води до понатамошно формирање на талогот и, оттаму, до намалување на калциум и магнезиум во раствор. Акумулација на вишокот на износот на нитрати често се промовира распаѓање на растенија во раствор во втората половина на вегетацијата. Неискористени значаен дел хлориди со продолжената употреба на калиум хлорид може да се акумулира во супстрат (и во почвата) и имаат штетен ефект врз растение. Затоа, во оранжерии тоа е препорачливо да се користи калиум сулфат, што, иако содржи помалку од калиум (45%), но тоа обезбедува само на фабриката и друг сулфур бара да се балансираат почвата решение. Значително пониска концентрација на сол успева подлогата со миење со вода закиселена со сулфурна киселина, со pH 5,5.


За да се забрза процесот на реконструкција во растенијата нитрат азот во амонијак синтеза и амплификација на амино препорачува да се додаде 0.1 g на амониум молибдат во еден илјади. L раствор.


Во зависност од возраста на садници и временските услови хранлив раствор хранат 1-2 пати на ден, но еднаш на домати почнат да цветаат и fructification решение хранат 3-4 пати на ден, особено во топли сончеви dni- храна, така што останува на површината на подлогата сува, тој ја инхибира ширењето на болеста.


Како што веќе рековме, кога се одгледува на хранлив медиум подлогата може да биде неутрална органски материи - sphagnum тресет, слама, итн, тие се хигроскопна, така што тие може да се хранат поретко, а повеќето од порозноста на материјалот е поволна за развој на коренот систем за подоцна истото се распаѓаат органски супстанција под дејство на микроорганизми се повеќе богати извор на храна за растенијата и снабдување со нив со јаглерод диоксид.


Одгледување домати на слама бали е стекнување на економска важност. Кога расте домати домати на стаклена градина на сличен начин да страдаат помалку гниење корен, strick, помалку погодени од aphids, и да си дозволат повисока од почетокот на жетвата на земјата. Ако со бали podstelit филм, домати може да се одгледува без дезинфекција на почвата во пластеници. Кога расте домати на слама бали достигне приноси 18,1 кг на 1 m2, и созревање се случува седум дена порано отколку во земјата.


Густината на диспозиција на растенијата зависи од сезоната на растење и од биологија класа и начинот на формирање на фабриката: почетокот на зреење сорти на џуџе во периодот на зима-пролет -На четири - шест растенија на 1 m2. Некои одгледувачи секоја втора фабрика е висок сорти ограничени на две или три четки. По жетвата со prischipnut растенија се отстранети и останатите високи растенија добие голема површина на снабдување.


Во есен и зима растенија се садат помалку.


Некои фарми со прстенест култура растенија се поставени за 3-3,5 по 1 м2, но да се остават на две стебла, врзани со пергола.


Во Полска, наместо садови со полиетиленски кеси висина прстен и дијаметар од 20 до 22 см кој е исполнет vysokoplodorodnym почвата, ѓубриво и расте во овие садници. Наместо постелнина изолација поставени пластична фолија, покриени тресет хранлив супстрат слој од 10 см. Тоа кеси засадени со садници прстени. Грижа и обично - наводнување, ѓубрење, жартиера на пергола, pasynkovanie итн ...


Во жетвата домати влијае на нивото содржани во воздухот на оранжериите на јаглерод диоксид. Ако на стаклена градина во почвата и при користење на тресет, слама Бејл како јаглерод акции супстрат обновуваат од страна на распаѓање на органски материи, во хидропони стакленици со минерални полнила контејнери недостаток на јаглерод диоксид надополнува преливи. Зголемување на концентрацијата на гас за 0,2-0,6% се зголемува на фотосинтеза од растенија, што резултира со култура на домати се зголеми за 16-20%, и овошје зрее јавува 5-10 дена пред тоа. јаглерод диоксид растенија хранење се врши на различни начини, но секогаш со изгрејсонце и завршува на 13-14 часа, кога интензитетот на асимилација почнува да опаѓа.


Во редовни длабоко оранжерии вентилација на воздухот заситен со јаглерод диоксид, постои размена на воздух меѓу редовите на ленти и особено во рамките на земјата, каде што тоа е обично стагнира и каде што влажноста на воздухот се зголемува, предизвикувајќи интензитетот на асимилација намалува и создава поволни услови за развој на болеста. Подобрување phytoclimate во пластеници, исто така, придонесува за редовно отстранување на долниот стареење и пожолтување особено listev- умирање лисја се претвори во паразити, отстранување на нив се зголемува осветлувањето на растенија во внатрешноста на лента се потребни за подобро асимилација, намалување на испарување лист површински покрај умирање лисја погодени од габични заболувања во во прв план.


Доматите во стакленици се одгледуваат во култура odnostebelnoy - редовно отстранување пука од axils на листовите, односно пијавки ... Со цел да не се шири болеста, особено вирусни, pasynkovanie растенија е најдобро да се прави на следниов начин: прсти се земе само на маж, и се пробие на нивното бегство со вртење настрана помеѓу лист и steblem- млади посиноците лесно vylamyvayutsya- кондензиран растенија (што е неприфатливо) мора да се намали.


Многу варијанти на главна детерминанта бегство завршува со четка, на брзиот развој, кој го спречува развојот на неколку бегство-посинок, замена на главните пукаат. Ако одредница сорти на почетокот да се пробие пука, тогаш тоа е можно дека многу од растенија ќе биде само со една рака, и, се разбира, приносот ќе се намали. Со оглед на овие биолошките карактеристики на сортите одредница, тие ќе заминат на првите две лет ", кој е најразвиен и плодовите растат побрзо и созреваат порано. Во иднина, дозволено да расте најсилните пука, а вториот малку надвор на првата или втората четка. Таквите земјоделски практики гарантира повисок принос.
Hoeing меѓу редови и hilling растенија во земјата оранжерии вршат редовно, особено по наводнување.


Наводнување домати во пластеници земјата зависи од состојбата на растенија, не се стави во пад растенија. Домати растенија Носител на подземните води го поминува во оранжерии во облачно време 1- 1.5 l / m2 вода на ден, и на сончеви денови во топло време - во 4-5 пати повеќе, во зависност од сортата, на возраст од растенија и густината на плантажи.


Во повеќе јужните региони и југоисточна наводнување стапки се зголеми од 15-30%, додека на север и запад, каде што обично повисока влажност и испарување на водата остава зад себе стапки за наводнување се намали за 10-15%.


Се повеќе се стави во пракса и подземни капка по капка наводнување методи се ефикасни методи во културата на домати, бидејќи во овој случај на воздухот во стаклена градина не е humidified, водата се консумира од страна на 1,5-2 пати помала, и како резултат на тоа се зголемуваат приносите.


Во големи области на оранжериите и стапка за наводнување времето за наводнување се определува не само од страна на појавата и развојот на растенијата, но, исто така, со помош на уред tensiometer. Ако можеш, тогаш за наводнување во стакленици е подобро да се користи свежа вода.


Вкупниот цврстина на водата која се користи за наводнување на растенијата во оранжериите, не треба да биде повеќе од 35 °, и на цврсти материи содржина од него - не повеќе од 1200 мг / n- железо во сува материја не мора да биде повеќе од 1 mg / l, калциум и натриум - нема 180 mg / l, и сулфур - 350 mg / n- за содржина на железо од повеќе од 5 mg / l на растенијата лисја се покриени со 'рѓа, растенија страдаат од изгореници.


Тресење на растенијата е можно со греалки, electrovibrators различни оценки BCT, синтетички пчели и други-некои лозарите симулираат ветер benzonasadkoy- ранец распрскувач со согорување на запаливи течности од издувните гледа силна воздух авион, кој е во режија на и цветни растенија. тресење на растенија, цвет четка е најдобро да се прави во средината на денот, секој ден или секој втор ден, судејќи според бројот на цвеќе на растенијата.


Во есен-зима и во облачно време се јавува полошо во висока влажност на воздухот опрашување на домати. Со оглед на ова, некои се третираат цвет лозарите четка стимуланси раст ТУ (2,4-5-T) или контрола (2,4-D). По прскање пупка стимуланси раст јајниците дури и неоплодени ovules продолжи да расте, да достигне големина карактеристика на класата, но без семки во семе клетки. стимуланси раст не го замени хранливи материи потребни за раст на плодот, и да придонесе само за прилив на асимилира во јајниците на третирани цвеќиња.


Овошје, цвеќе развиваат по третман со стимуланси раст, често имаат врвот подготвени нерамномерно dozrevayut- процент на овошје подолу. Од плодотворен празна комората, без семе, содржината на киселини во parthenocarpic овошје намалува, со што тие вкус дефлација.


контрола на дрога (2,4-D), предизвикувајќи промени во формативни домати: на растенија стануваат слични на погодените вирусни заболувања. Затоа кога прскање стимуланси растот цвет четки ги изолира со посебни штитови, подлошки, раст супстанции кои не падне на лисја и гранки.


Некои одгледувачи во сад со решение на дрога ангажиран само еден цвет четка.


Во зависност од сортата и расте услови за домати подигање овошје врши во две или три дена. Тоа е подобро да се исчисти овошје, кафеав достигнале зрелост, дека по еден или два дена на температура од 18-25 ° во продавница ќе добие целосна потрошувачите зрелост. Ако на фармата е организирана зрее домати во етилен комори, плодовите собрани во blanzhevoy зрелост. Останува на овошни растенија се брзо подобри услови за исхрана. За pasynkovaniya високи сорти, како и да се соберат овошје се препорачува да се користи мобилен платформа скала 1,4 PSP-носивост од 200 кг, што се движи низ цевките надземниот греење. За утовар на производи што се извезуваат од пластеници користат универзална виљушкар меморија-25T.


Мерки за заштита на растенијата од штетници и болести треба да се врши во текот на сезоната на растење.


Многу лошо Стрик, Sclerotinia растенија се најдобри отстранети од оранжерии. Ако тие се отстранети во првата половина на сезоната на растење, тогаш резерва простор засадени растенија, ако во втората половина, а потоа во соседните останатите растенија растат втор труп.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Одгледување домати зеленчук љубителите на лозаритеОдгледување домати зеленчук љубителите на лозарите
Искуство на зеленчук лозарите за да се добие љубителите на почетокот на производствотоИскуство на зеленчук лозарите за да се добие љубителите на почетокот на производството
Како растенија регулирање на ниво на витамин ЦКако растенија регулирање на ниво на витамин Ц
Структурата на доматиСтруктурата на домати
Кинески одгледување домати и модар патлиџан, сортиКинески одгледување домати и модар патлиџан, сорти
Сорти домати за одгледувањеСорти домати за одгледување
Санта мраз зелена салата сорти за одгледување во ефект на стаклена градинаСанта мраз зелена салата сорти за одгледување во ефект на стаклена градина
Спанаќ, одгледување, сортиСпанаќ, одгледување, сорти
Модар патлиџан, одгледување, заштитаМодар патлиџан, одгледување, заштита
Грав, одгледување, сортиГрав, одгледување, сорти
» » » На технологијата на одгледување домати во стаклена градина