ma.GurusHealth.ru

Избор на домати

избор на домати

Теоретска основа на избор е генетиката со објективно постоечките закони во наследство на особини и нивната варијабилност врз основа на услови за растење и фабрика за избор на своите основачи.

Дестинации во одгледување се различни.

За условите на главните насоки отворен терен просек nonchernozem појас во одгледување домати, според нашето мислење, треба да бидат следниве:

  • зголемување на ладна отпор на растенија и earliness (порано зрее);
  • на пријателска зреење на плодовите на растенијата мал навика која ќе се соберат помалку бенефиции до механички бербата на еден-време;
  • за висок квалитет на овошје;


изведените сорти погодни за долгорочно чување на овошје во есен.


Кога сите правци outputted избор одделение треба да бидат отпорни на заеднички болести во зоната и да не се инфериорни во однос на родот признати сорти од ист тип.
Пред конципирањето на спецификите на одгледување на овие области, ние треба да го испита основните методи на одгледување домати.


Аналитички методи на селекција
се користи за подобрување на постојните сорти преку селекција. Како што веќе рековме, секаков вид на населението е: никогаш, за сите видови растенија, особено на националниот избор (локални сорти), ќе биде слични едни на други. Секогаш постојат растенија поздрав, моќен заедно со помалку развиени или штрајкови една или друга болест, повеќе повнимателен и со најдобар квалитет овошје, итн ... Овие разлики се во поголема или помала мера се пренесуваат најблиската потомство. Од семето на поголем високо специфична тежина, со повеќе плодна земја растенија развие помоќен отколку од мали семиња од истата сорта одгледува во маргиналните област.


маса избор на метод Тоа одамна е широко се користат во традиционалната одгледување. Овој метод е создаден или подобрени голем број на локални или увезени од други области на сортите. Многу од локалните сорти на зеленчук растенија, честа појава кај постарите фокуси зеленчук уште се смета за ненадмината за нивните вредни имоти и се добро адаптирани на климатските услови и почвите од областа (краставици Nezhinskaya Муром, рускиот остров и се поклонува на полуостровот, многу видови на зелка, репа, итн . г.). Локални сорти се богати почетен материјал за нивно понатамошно размножување.


Маса избор е поделена на негативни и позитивни.


Маса негативна селекција, sortoprochistkoy често се нарекува, тоа е основно семе за подобрување или одржување на одделение во соодветна висина. Подреди прочистен од несакана нечистотии од заболените растенија, често со sortoprochistke отфрлени до 10% од растенијата.


Маса позитивна селекција
Тоа се однесува на поинтензивна избор со користење на кој може значително да се подобри степенот на сортата, жетва и други фактори. Тие се со поголема веројатност да се користи кога расте елита семиња. Тоа се состои во фактот дека семето се берат од најпродуктивните, здрави растенија со плодови од подобар квалитет на сортата и од врвот на износот на докази за одгледување линии (потомство). Бројот на растенијата избрани од страна на елитата (на големи области, во зависност од сортата државен план на потребите за различни семиња на елитата) е 30-50%. Ефективноста на позитивни маса избор се утврдува од страна на резултатите од споредбата на потомството на елитата и остатоците од семето од претходните години (пред избор), како и општата состојба на растенијата (одделение, морбидитетот, продуктивност).


Друг метод е изборот на аналитички индивидуални избор, се состои во фактот дека на култивирани локални или inorayonnogo сорти, често од шарен населението, изолирани од 10 до 50 најдобрите растенија од кои семиња се собираат поединечно. Следната година, од секое растение (одделно) се одгледуваат деца, кој се нарекува линија на селекција. Избор линии се споредуваат како меѓу себе така и со контрола (семе првиот примерок) во однос на родот, earliness, квалитетот на овошјето, отпорност на болести, вид на растенија и други карактеристики карактеристика на избор класа. Одгледување линии со ниски приноси, помалку отпорни на болести со лош квалитет овошје или други негативни индикатори и повеќе инфериорни контрола отфрлени. Семе од најдобрите линии се собира одделно, ги истакнување Супер елити растенија. Подоцна повторно спроведување компаративна евалуација на потомство, и така се додека постои верување дека некои линии се најдобрите од износот на опции кои може да се пренесува за употреба во производството.


индивидуални избор на метод, иако тоа е повеќе време, комплицирани, но обезбедува побрзо подобрување на сорти. Користење на тоа, ние може да се изведе нова сорта, освен почетната популација ќе бидат распределени уникатен, остро се издвојува од масата на растенијата, како што мутации, или со некои корисни функции оди подалеку од границите на варијација од овој вид.


По изборот на најдобрите одгледување линии за понатамошна работа на подобрување на сорти или да го одржува на високо ниво за сума од знаци може да се врши со употреба на групна селекција.


избор на метод група Тоа лежи во фактот дека семето од најдобрите растенија не се случува да се поединечно и заедно со 5-10 растенија кои припаѓаат на иста биотип.
Семиња беа избрани од страна на индивидуални и групни селекции се нарекува супер-елита, т. Е. Најдобар семиња од кои одгледуваат елита.


Супер-елита избор група во нивните наследни имотот се смета побогати, бидејќи сите добри квалитети на таа сорта не може да се концентрира во една фабрика. Составот на biotypes, бренд на сликата, не треба да биде тесен, се ограничени на неколку карактеристики (освен за остри специјализирани сорти-линии), различни видови на одговор на надворешните услови се промени на отворени пад на земјата-година, и различни нема да произведе стабилна (секогаш добро) приноси . Користејќи индивидуални избор, дури и неискусни одгледувачот драматично да се промени на одделение за избор во поинаква насока. Некои потенцијално вредни линија на наследни својства не се прикажани во дадена година, или кога расте на земјоделско потекло не е сосема соодветен, ќе биде во овој случај, одбиени и изгубени засекогаш, додека во други околности, некои од неисправни линија може да биде меѓу најдобрите. На пример, она што се случи со вид на светилник. Кога репродукции, придружуван од различни селекции во neskhodstvennyh услови (Грузија, Узбекистан, регионот Воронеж) од родното место на класа (Краснодар регион) на, од него прикажани неколку варијанти, различни во earliness, навика на растенија, од типот на овошје и други карактеристики, иако овие сорти таа постои под истото име - светилникот. Ваквите нагли промени во оценка помала веројатност и во услови на репродукција во други сорти и одгледување методи се користат superelite група и маса позитивна селекција.


Дури и подобри резултати може да се постигне со комбинација на методи на индивидуални и групни селекции со intravarietal премин.


тензија избор кога расте superelite семенски сорти зависи од состојбата (неговата чистота), но обично не надминува 5% при работа на отворено поле.
Аналитички методи на селекција, кои се од фундаментално значење во 20-30s, подобрена и се прикажуваат многу сорти pomidorov- некои од нив веќе долго време се широко распространети во индустријата - тоа е еден вид Erlian 20, бизони, Mikado, Budennovka, итн, и многу варијанти. уште се наоѓаат производство на површина: Новочеркаск 416, Сан Marzano, пазарот Чудо 670 318 Најдобро од сè, Maikop приноси, Урал плоден и други.

Видео: Избор на домати за отворено поле и развој на нови ретки растенија


Со ширењето на домати во нови региони и зголемување на побарувачката на потрошувачите за прехранбената индустрија и преработка на домати се зголемува и потребата за развој на нови и попродуктивни сорти и универзална и високо специјализирани намена. И одгледувачи, кој секогаш има тесна врска со производство, мора да се предвиди претстојната потреба. За да креирате нова оригинална сорти го користи пософистицирани методи, прибегнуваат кон синтезата или комбинација на различни особини на постојните оценки во ново, односно. Е. однесува, како што велат, синтетички методи на селекција.


Сега постои експериментални податоци се докаже можноста за движење на алели не само од сексуална хибридизација, но исто така и со воведување ectogenous протеини (инјекција) во друг организам.

междувидова нафрла метод. При користење на културните вид за парење со влакнести домати успеа да добие само неколку семиња: повеќето pollinated цвеќиња падне, но можеби најмногу од плодовите се без сено. Нешто подобро врзување се одвива кон крајот на сезоната на растење во заштитени земјата во есен, тоа е. Е. За да скратена ден. Меѓу хибридни растенија, кои се исто така најчесто доаѓаат во сено F1- F2, Некои истражувачи биле во можност да одвои повеќе отпорни на болести (ТМВ kladosporiumu, крајот на лошо влијание) и на штетници (нематоди).

Видео: Избор на домати. На нова сорта


Висока отпорност на болести и висока содржина на витамин Ц се различни междувидова хибриди од страна на премин културни и Перу видови, иако како хибриди се уште потешко. Главната причина стерилитет междувидова хибриди физиолошки несогласноста е далечен видови: germinated полен цевки се блокирани во ovules зона.


Наследување на својства во междувидова хибриди се случува малку поинаку отколку во хибриди со преминување на сорти во рамките на културниот вид.


Во зависност од генеративен парење елементи на одржливост и активност и возраста кога има забележливо отстапување од "норма наследува" карактеристики во првата и втората генерација (на F1 и F2).


Во последниве години, примарен метод на одгледување на нови сорти е сексуална хибридизација користење за преминување на различни видови на ботанички видови во рамките на домати културни тип. Насока во изборот може да се менува, но приеми во целокупниот процес на селекција, и да не се повтори во иднина, накратко опишете основните техники на нивната примена.


Избор на сорти родител за премин врши, земајќи ги во предвид дали тие се знаци дека хибридни потомци е пожелно да се комбинираат, или како што велат овде метод skombinirovat- хибридизација често се нарекува комбинациони избор.


Значењето на условите на животната средина од карактеристиките на раст познати, сепак одгледувачот мора да се создаде соодветните agrobackground до микроклима, со оглед на растечката родителска сорти. Ако одгледува одгледување сорти линии секој родител, хибридни семиња (година премин) се собира одделно за секоја алтернатива премин. Од премин чистокрвни примероци првиот хибрид производство (F1) Обично е униформа, па тоа се оценува како одделение, 100-120 одгледување на растенија за секоја комбинација. За да се добие сигурен дигитални податоци - степенот до кој е хибрид различни едни од други и од признаени сорти на истиот биотип (стандард), како и подобар родител - оценка F1 спроведува како што е опишано вирус тестирање станица: во униформа на топографија и плодни земјоделски позадина под исти други услови, четири имитации, 25-30 растенија по секоја парцела се реплицираат. Овој метод на пресметување на хибриди првата генерација оправдано со долга практика: широка сорти добиени обично хибрид комбинации на оние кои имаат најдобар или добри карактеристики во износ F1.


Подеднакво важна проценка Fi како материјал за одгледување сорти е можноста за директна употреба F1 во производството на хибридни и хетерозис ( "класа"), ако тоа беше пофален за тестирање на сортата.


Хибрид комбинации, надминување на нивните родители, и стандард за износот на знаци се користи за одгледување на работа, и инфериорен во однос на нив или да имаат негативни вредности на бракот во практична смисла.


Од селектор прави избор на неколку стопански позначајните карактеристики, тоа е лесно да се замисли веројатноста за супер-елита селекција на растенијата со саканиот карактеристики комплекс. Исто така, на одгледувачот не може да се ограничи на една фабрика на генотипот: едно растение може да биде или недоволно отпорни на болеста или за овошје и други карактеристики не е сосема задоволителен.


хибриди втората генерација расте без повторувања на хомогена fone- споредба предизвикана мала количина (околу 30-40 растенија) F1 и стандард. Изборот на F2 поединецот. Ако F2 Тоа нема да се засади предложениот вид, F1 беше ветувачки, тогаш не треба да се избере во прашање иднината основачите одделение од F2, и повторно тоа е препорачливо да расте F2 во поголеми количини и во поповолни услови.


Во третата и четвртата генерација на одгледување линии тестираат одделно, споредувајќи ги со стандардот, поставени на секои 8-10 линии. Индивидуалните линии во F3, F4 препорачливо е да се премине едни со други да се комбинираат вредни нивните комплементарни знаци. Понекогаш со иста цел, да mezhgibridnoe премин или преминување на линијата со брендот.
Да се ​​забрза процесот на селекција на избор на хибридни погони за вкрстување поминати во истата година: на почетокот на цветни (зреење), видот на овошје (овариум), во првиот четка за формирање на овошје енергијата, здравјето на растенијата и други карактеристики.


Многу полесно и овозможува за оценка и избор на студирал материјал побрзо метод корелација (А функционална поврзаност со друга опција). Овој метод може да се користи повеќе во работата на размножување.


Како да се постигне хомогеност на избор на материјали се пренесени на избор во групата. На ветува линии (F5, F6) Со потекло од испитувања на различни станица, спроведе масовни, позитивна селекција. Нови сорти се тестирани под условите за производство и помина (со добри перформанси) во судските процеси за различни државата.
Давање точно рецепти на одгледување сорти со различни својства и за различни услови е тешко. Но, појасни цел за одгледувачот и подобро да се разбере нивните биолошки карактеристики на одгледување материјал, поцелосен и побрзо ќе се реши закажани задача.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Одгледување домати зеленчук љубителите на лозаритеОдгледување домати зеленчук љубителите на лозарите
Искуство на зеленчук лозарите за да се добие љубителите на почетокот на производствотоИскуство на зеленчук лозарите за да се добие љубителите на почетокот на производството
Структурата на доматиСтруктурата на домати
Употребата на хетерозис за доматиУпотребата на хетерозис за домати
Кинески одгледување домати и модар патлиџан, сортиКинески одгледување домати и модар патлиџан, сорти
Сорти домати за одгледувањеСорти домати за одгледување
Санта мраз зелена салата сорти за одгледување во ефект на стаклена градинаСанта мраз зелена салата сорти за одгледување во ефект на стаклена градина
Спанаќ, одгледување, сортиСпанаќ, одгледување, сорти
Изведените Оценки (хибриди) од домати, повеќе погодна за целосна механизација на одгледувањеИзведените Оценки (хибриди) од домати, повеќе погодна за целосна механизација на одгледување
Избор и семе доматиИзбор и семе домати
» » » Избор на домати