ma.GurusHealth.ru

Домат Одгледување за earliness, druzhnost созревање и ладна отпор

Видео: Доматите во отворен терен во Сибир

Домат Одгледување за earliness, druzhnost созревање и ладна отпор

Повлекување зреење, зреење сорти домати заедно е една од главните области на избор за сите зони на Русија.

Почетокот на зреење сорти се вредни и за северниот и јужниот дел на земјата, тие обезбедуваат добра почетокот на култура за потрошувачка на просториите и за извоз на домати на индустриски центри во големите градови и далечниот север. Зреење сорти може да се користи за производство на неколку жетви годишно во јужниот и во пластеници.
Ладна отпор во домати е во позитивен однос со прерано созревање. И бидејќи на методи на селекција, зголемување на отпорност на студ, што е споменато погоре, во фокусот на спецификите на работа кон зголемување прерано созревање.


Предвременост во доматите е оперативна во комуникација со растенија од одредница.


Степен одредница е многу различни - од џуџе растенија со преместувањето тие четка во текот на првите петтиот и шестиот лист растенија да се над просекот капацитет, но со ограничен раст точка. Џуџести растенија треба да се одгледува на ниски области моќ - 0,16-0,1 m2, спротивно на единица површина се добива низок принос, но плодовите на овие сорти зрее многу druzhno- оваа функција, различни типови на атоми, Невски.


Предвременост во доматите - комплекс priznak- дефиниција за тоа. врши на различни начини.


Druzhnost созревање се утврдува од страна на процентот на зрел плод на одреден датум од вкупниот растителни видови.


Во изборот на парови за преминување на еден од родителите обично се избрзани. Но, ако не постои примерок во собирање на повеќе повнимателен од објавени сорти, ви препорачуваме да ги собереш еден пар на нов принцип - краток интерфазата период од ртење до расцут на едниот и на краток период од цветни до созревање - на друг. Во такви случаи, тоа е можно да се добие првиот хибрид генерација со овошје зрее 8-12 дена порано отколку во почетокот на зреење сорти на родител.


Наследното интерфазата кратки периоди во првиот хибрид генерација се појавува во форма на хетерозис предвременост со експонент доминација (HP) 1.1 -1.7.
Индиректни, или во прилог, на директна знаци на прерано созревање, се во директна позитивна корелација која може да се користи за да се пре-Одберете почетокот на зреење сорти се: ниска основање на првата страна, честите локацијата на следните раце, слаби oblistveniost растенија, светло зелена или жолто-зелена боја на листовите , лист тенка плоча и кратки petioles.


Зреење растенија се старее побрзо, особено кога расте садници на осветлување пониски listev- но во исто време зреење растенија побрзо "подмладена".
На зрее растенија интензивно тече ензимска активност, фотосинтеза, зголемена содржина на пероксидаза. Некои истражувачи сметаат дека плодовите на почетокот на зреење сорти содржат повеќе јаболкова киселина, а во подоцнежните - повеќе лимонска киселина, и овие показатели може да се оцени како сорти родител, и хибридни комбинации на F1 па дури и индивидуални растенија.


Зреење семето на ладно отпорни сорти и хибриди од домати може да расте на пониски температури (7-10 °), и ртење е побрз и повеќе пријателски отколку оценките на јужниот дел на потекло.


Предноста на овој тип на пред оценки macrocarpa има multilobal цвеќиња со помалку плодна полен во anthers, како одделение Erlian 20 Budennovka, бизони 639 има покрај повеќе разгранување и четки, тоа е лесно да се набљудуваат.


Најдоброто од овошје, зреење и жетва црвено овошје (254 t / ha) се разликува Клеј одделение десерт со цвеќе и овошје на едноставен тип.
Пионер 2761, Talalikhin 186, Ша tilovsky 35 атом Bonita Партизан 1.152 џуџест 1185 Нева, Kechkemetky џуџе и некои мали fruited хибриди добиени од премин со smorodinovidnym: Како почетен материјал за селекција за precociousness може да се препорача следниве тестирани оценки . Сепак, таа бара повтори потомство прекрстени со големи сорти овошје, како што се Патриот 2170 Орион et al.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Искуство на зеленчук лозарите за да се добие љубителите на почетокот на производствотоИскуство на зеленчук лозарите за да се добие љубителите на почетокот на производството
Избор на доматиИзбор на домати
Штетници и болести на доматШтетници и болести на домат
Структурата на доматиСтруктурата на домати
Употребата на хетерозис за доматиУпотребата на хетерозис за домати
Кинески одгледување домати и модар патлиџан, сортиКинески одгледување домати и модар патлиџан, сорти
Сорти домати за одгледувањеСорти домати за одгледување
Сезонски развој на брусницаСезонски развој на брусница
Спанаќ, одгледување, сортиСпанаќ, одгледување, сорти
Модар патлиџан, одгледување, заштитаМодар патлиџан, одгледување, заштита
» » » Домат Одгледување за earliness, druzhnost созревање и ладна отпор