ma.GurusHealth.ru

Употребата на хетерозис за домати

Употребата на хетерозис за домати

Како што е споменато погоре, од страна на премин чистота домати добиени хомогена првиот хибрид производство (F1), Која е комбинација на карактеристики и својства на родител.

Од сите растенија F1 речиси не се разликува од еден на друг според морфолошките карактеристики, отпорност на болести, овошје зрее et al., тоа е често F1 наречен хибридни сорти. Многу хибриди со поволна комбинација на F1 интерактивни карактеристики и својства на родителското сорти се разликуваат силен раст, раниот развој, висока продуктивност супериорен во однос на 20-60%, а за почетокот на жетвата често е 2-3 пати поголема roditeley- F1 Таа е различна, и многу други вредни особини. Оваа моќна развојот на првата генерација хибридни се нарекува хетерозис или хибриден енергија.


Хетерозис прилично сложени биолошки феномен кој треба да се изучува во комплексни студии со користење на различни методи на биолошки науки - генетиката, цитогенетика, cytochemistry, биохемија, физиологија и други.


Секоја година, во сите земји во областа под хибрид домати значително се зголеми, особено во затворени простории, каде што има акутна потреба сорти кои се отпорни на болеста.


Проблемот на подобрување на фабрика отпорност на болести, агенти кои имаат мноштво на раси или соеви, згора на тоа, брзо се менува, може да биде релативно лесно да се реши со создавање heterotic хибриди (F1) Во случај на доминантно наследување kladosporiumu стабилноста, како и мозаикот на тутунот од домати. Повлекувањето исто сорти отпорни на овие болести, поврзани со многу поголеми тешкотии.


Ако 20-30-тите години на само 1-2% идентификувани стотици комбинации на повеќе или помалку практично вредни хибриди во првата генерација, тоа е сега врз основа на акумулираните експериментални податоци и подобро разбирање на природата на наследство на особини во домати одгледувачи може да добие до 40 % слични хибриди хетерозис комбинации на домати.


Главната причина за бавното спроведување на хетерозис во производство на домати во нашата земја е недостигот на организација на индустриското производство на хибридни семиња и некои од тешкотиите на процесот.


Од samoopylyaemy домати, најчестиот метод за производство на хибридни семиња на оваа култура во нашата земја и во странство, додека вештачко опрашување е пре-кастрирани цвеќиња.


Времето поминато на хибридизација користење плодна сорти, дистрибуира, според голем број на научни институции во следниот сооднос: кастрација - 15-25%. на изолација и етикетирање на кастрирани цвеќиња - 40-50%, а во рачно опрашување - 25-35%. Обидите да се произведе хибридни семиња од отворен опрашување на кастрирани цвеќиња во јужниот дел на САД се покажа како економски неоправдано. Со користење на истиот апарат да опрашвам отворени цвеќиња домати, изградени во нашата земја, Бугарија, САД и други земји, значително намалување на трошоците за работна сила за опрашување.


Во последниве години, се повеќе и повеќе внимание се посветува да се користи како сорти родител на домати со цвеќиња има функционална машки стерилитет и маркер (генетски детерминирани) знаци за да се избегне кастрација и обележување на цвеќињата што ќе се намалат трошоците и да се поедностави технологијата на производство на хибридни семе.


Ние основана на следниве видови на домати стерилни цветови.


1. Функционална машка стерилност (MBF), се карактеризира со:

  • Неотворени полен вреќички: stamens цврсто споен со колона, а од полен не може да се добие на стигмата (иако тоа плодна), ovules оплодување се случува. Пропагирани од таквите сорти користење на вештачки opyleniya- тие вклучуваат:. Јован Behr, Vrbychansky ниска почеток, итн;
  • longostiliey или dlinnostolbchatostyu кога толчник далеку од колоната на anthers и полен плодноста не може да падне на стигмата. Unpollinated цвеќиња падне, но некои цвеќиња на растенија во близина на нормален или навалена надолу и делумно може да се pollinated, при што плодот може да се формираат семе за натамошно одгледување сорти, како што се рано Stupitsky алинеја 1795, алинеја 4 и линија 708/69 итн.;
  • физиолошки авто-некомпатибилни сорти, линии: формирање на семиња во плод не се случи, бидејќи цевка полен не навлезат (не се гледа) во јајцето и фетусот се развива без семки - parthenocarpic како различни Severyanin- крајот на сезоната на растење или во вештачко опрашување на различни линии добиени сорти на овошје со мала количина на семе.


2. Полен стерилитет генетски е поврзан со целосна nedorazvitiem rakers (филаментозни без полен) или со најголемиот дел стерилни поленови зрна во anthers, освен за мал процент на одржливи - плодна. Овој имот е обично различни варијанти со многу големи, мулти-комората, месести плодови кои имаат мулти-лобус цвеќиња, pistils големи (fastsirovannye) отворена стигмата -Erliana широколисни и избор Shtambovji macrocarpa Bijskij локални и некои примероци колекција.


3. Bestychinkovost цвеќиња (stamenless): сорти на цвеќе, се карактеризира со оваа функција, не е воопшто имаат stamens или само неколку незрели со мала количина на полен. За одгледување на домати bestychinkovyh користат gibberelin А3 во концентрација од 0,01%, со што го стимулира формирање на некои stamens.
Во повеќето случаи bestychinkovye форма или домати доцен среден, висок, со овошје со средна големина или nonhomogeneous за стерилитет.
Плодови на хибрид, како по правило, со висок квалитет на производите, во просек од 70-80 g, растенијата не се погодени kladosporiumom.


Во прилог на насочени избор на родителски парови со развојот на одредени особини во F1 прво треба да се провери на комбинирање на способноста на сорти родител, кој даде плодна хибриди F1 и само потоа да продолжи со комерцијално производство на хибридни семиња.


Комбинирање на способноста откриени од страна на потенцијалните парење родителска сорти со неколку видови на различни видови на земјоделски култури и споредување на овие хибриди (F1) Со признати сорти на иста цел и едни со други. Од високо комбинирање на способноста на родителите сорти (линии) во голема мера зависи од степенот на стабилност на хетерозис и донесе стабилност во текот на годините во областа за која хибрид излез.


Премин може да се врши, на пример, во областа Москва за 4-5 недели по првите десет дена од јуни, најдобриот збир плод на вештачко опрашување и подобар квалитет на хибридни семиња се добиени од плодот на првата, втората раце.

Видео: Топ облекување растенија. Како да се хранат на домати, краставици, цвеќиња


Татковски сорти на растенија pollinator бараат 10 пати помалку од родител, но дека во времето на опрашување беше доволно цвеќиња изникна, татко градус се препорачува да се сее во 7-10 дена порано.


Родител сорти расте на потребно е плодна почва, ќе се применуваат добра грижат и oroshenie- за преминување на изборот на здрави растенија.


Ако за производство на хибридни семе користење плодна различни родител, кастрација на цвеќиња врши пред да се прошири и во фаза на зеленикаво-жолта пупки поради падот пупки, особено во сува топло време, поленот е веќе зрели, кастрирани цвет може да се случи опрашување толчникот со полен од ист цвет, и како резултат на тоа, кај потомството на хибридни растенија ќе биде сорти родител. Кастрација или отстранување (кубење) stamens форцепс, треба да се врши внимателно и нежно, без ранување на толчникот, или цвет ќе згаснат.


Толчникот созрева подоцна од полен. Највисоката одржливост и стигмата приемчивоста се појави на втората - на четвртиот ден по отворањето на Корола, во зависност од временските услови (во влажни развој ладно време е побавно). Во тоа време, на стигмата е покриена со лепило, на која полен се придржува многу добро.


Полен за опрашување собрани доста расцутена жолти цветови, уште додека беше правливи и се заснова на работ на еден пар на пинцети како бел грутка. Ако не постои апарат за собирање полен и опрашување, до крајот на денот треба да се соберат на отворени цвеќиња, ги стави на хартија, а во утринските часови на неколку пресуши цвеќиња затропа pyltsu- пополни својата мала стаклена цевка или мали целулоид кутија на мал дијаметар и полен нежно брцнувајќи pistils . Опрашување може да се врши мала мека (цртеж) четка, парче мека гума за џвакање или затворач фиксиран на рачката со пенкало или пинцета на студентот нежно допирање stigmas. Полен остануваат неискористени до следниот ден во фрижидер 2-4 ° (но подобро да се користи свеж полен).


Мали незрели пупки на краевите на четката треба да се скрати за да се четка врз развојот на јајниците само со вештачко опрашување. Во такви случаи, не се бара обележување на боја теми на овошје со хибридни семиња. Ревизија мора да се повторува на секои 8-10 дена, а не на страна, нови (непроменети) цвеќиња.
Штом плодот на хибридни семиња почнат да се претвори розова, тие треба да се собираат во рок од неколку дена на добро зрела овошје за производство на хибридни семиња.
Ако пар поминува користење плодна сорти, како родител на компонентата (што ќе расте овошје хибрид semenami- P1 или Q) е подобро да се земе рано зреење сорти со мулти-носителка овошје, а во истата цена ќе се собираат повеќе семиња и нивната цена ќе биде пониска.


Во прирачникот опрашување на едно лице за 30 дена да потрошите кастрација, преминувањето три првиот цвеќе четки 400-500 растенија. Во зависност од искуство и точноста hybridizer овошје во собата на вештачко опрашување ќе стигне до 60- 80% - Со просечен принос на семе од околу 0,4-0,5% од тежината на плодот по класи регионализирани еден hybridizer собир најмалку 1 kg семиња. Од нив може да се одгледува садници за повеќе од 4 хектари домати насади.


Сите дополнителни трошоци за производство на хибридни семиња од домати, е околу 1% од вкупните трошоци за култура на домати во отворен терен, десетици пати надоместени да се зголеми приносот на хибриди.

Видео: Како да се нормализира бројот на фетуси отворено поле домати


Треба да се напомене дека родот на домати може да се зголеми за 15-20% и vnutrisorgovymi премини, т. Е. Со вештачко опрашување одгледување линии во рамките на истата сорта.


Теоретска основа на ефикасноста intravarietal премин се на истите закони на генетски науката е фактот дека од премин нешто различни организми потомство стекнува зголемена способност да се живее.


Тоа може да се тврди дека секој погон различни, до одреден степен, населението, односно. Е. состои од мноштво на растенија, некои мерка се разликуваат во физиолошки, биохемиски и други карактеристики. Во рамките на сорти се размножуваат линии, кои се разликуваат меѓу себе по овие основи. Ако овие линии pereopylilis вештачки, тоа е повеќе остварлива потомство.


Ако родителите растенија пред парење, израснати во различни услови, зголемување на приносот од такви крстови беше 17,4-45,2%, а од kontrolnyh- кога родителски растенија се одгледуваат под исти услови, - зголемување на приносот не надминува 13,1%. Како резултат на ефектот на intravarietal премин од домати со хетерозис слични разредка преминува од краставица и пченка (со претходно линии intsuhtirovaniem). Кога intravarietal премин меѓу тестираат различни години култури или одгледуваат на различни плодноста на почвата за одгледување линии никогаш не се забележани отстапувања од контрола во сите генерации sortootlichitelnym морфолошки карактеристики. Ова е разликата помеѓу потомството intravarietal премин од intervarietal и междувидова хибриди.


Хибриди од страна на премин остро различни (контрастни голем број на функции) се користат сорти, како што е познато, само една година - F1 бидејќи F2, F3 многу neodnorodny- стоковните овошје во F2 Тоа е ниска, зрее, морфолошки и други показатели на голем избор. Можете да, сепак, изберете за премин сорти родител на висок, речиси не се разликува во морфолошките карактеристики и зреење овошје, и да се провери нивните хибридни потомци на F1 и F2. Се разбира, тоа F2 во овие хибриди не е голем избор на морфолошките карактеристики, а доколку хибриди ќе биде повеќе плодна најдобрите на родителите и признати сорти, тие може да се репродуцира (без годишен вештачки премин) и да расте во производството на две или три години без влошување на стоковните овошје.


За средината принос зоната nonchernozem, earliness и квалитетот на плодовите се главните параметри за домати хибриди и сорти.


Хетерозис во домати особено остро манифестира во раните фази на развој на хибридни растенија, и често се веќе на садници може да се разликуваат од страна на моќта на раст хетерозис хибриди. Во овој поглед, индексот earliness хибриди имаат тенденција да бидат многу различни, често надминување на стандардот на 2-3.


Како резултат на тоа, хетерозис хибриди од домати треба да биде побрзо и пошироко да се воведе во производство просечниот непрофесионален Чернозем појас, особено во пластеници.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Одгледување домати зеленчук љубителите на лозаритеОдгледување домати зеленчук љубителите на лозарите
Искуство на зеленчук лозарите за да се добие љубителите на почетокот на производствотоИскуство на зеленчук лозарите за да се добие љубителите на почетокот на производството
Избор на доматиИзбор на домати
Дневник на аматерски градинарДневник на аматерски градинар
Структурата на доматиСтруктурата на домати
Кинески одгледување домати и модар патлиџан, сортиКинески одгледување домати и модар патлиџан, сорти
Сорти домати за одгледувањеСорти домати за одгледување
Спанаќ, одгледување, сортиСпанаќ, одгледување, сорти
Може ли домати за гастритис?Може ли домати за гастритис?
Изведените Оценки (хибриди) од домати, повеќе погодна за целосна механизација на одгледувањеИзведените Оценки (хибриди) од домати, повеќе погодна за целосна механизација на одгледување
» » » Употребата на хетерозис за домати