ma.gurushealth.ru

Садење и одгледување на печурки

Садење и одгледување на печурки

1. Дезинфекција

Видео: Расте печурки дома (дел 1)


Познато е дека има висок квалитет на компост и мицелиум може да расте голем култура на печурки. Меѓутоа, за да "соберат" жетвата, ние наместо да печурки муви и мушички. Тие ја уништуваат не само печурки, но, исто така, мицелиум. Па не заборавајте пред садење печурки темелно чистење, перење ѕидови, дното, капаци, кутии, алатки, а потоа и дезинфекција.


Во литературата се препорачува од страна на многу средства и методи за дезинфекција на просториите и опремата. Гунта Б. советува да се користат различни средства за наизменично. За прскање 5-10% раствор на натриум хипохлорит (во особено тешки случаи) - 2-5% 4-8% етил formalinom- етил градина karbolineumom- 2-4% раствор на натриум или Lysol lizolinom- 0,5- 1% gipohloranom. За дезинсекција: формалин (2 L 40% формалин во 100 m3 простории со додавање на 200 g на белилото во 1 литар формалин) - сулфур (5.10 g / m3 трнлив сулфур запаливи алкохол).


Мора да се каже дека употребата на формалин рана пролет е тешко затоа што испарува само на температура на воздухот од 16 ° C. Сулфурот е тешко да се запалат, тоа треба да "ги сублимираат", режија пламенот на реактивен мотор за калај со сулфур. Сулфур дама брикети горат добро. Постојат многу различни рецепти за дезинфекција користење главно модерна пестициди. Никој од нив не се однесува во двор. Третираната површина во една печурка реактивен мотор. Операцијата не е комплицирана и долга. Не се многу ефикасни за дезинфекција печење длабоки пукнатини во зглобовите на цементни плочи и перфорации, но мазни површини дезинфицираат темелно.

Видео: Како да одгледува печурки


2. Поставување на компост и садење мицелиум


Формирање на гребени или редење компост во кутии да се хоризонтални слоеви со дебелина од 7-10 см. На поставени под целниот гребенот мора да скокаат во рака. Можете да кондензира мал трамбовка, со една рака или само prihlopyvaniem вилушки, во зависност од квалитетот на компост.

Видео: печурки. почеток


Оптимална слој наредени компост -. 20 см со дебелина помала од 15 cm принос гребен се намалува драстично. Неопходно е да се формираат конвексен гребен, неговата висина во централниот дел од 20 см, а на рабовите се намалува до 15 см. Конвексните гребен има малку поголема површина на плодни.


Мицелиум ѓубриво на засадени во заговор гребен градина веднаш по нејзиното формирање. (Жито мицелиум засадени во процесот на поставување компост во гребен и во кутии). На температурата произведени во градината на компост за време на слетувањето мицелиум 18 ° C (по можност не под 12 ° C).


Кога постои избор на сорти, можеби ќе сакате да ги споредите, расте во исти услови, дури и во иста кутија. Во овој случај, тоа е препорачливо да се подели на компост до дното на резервоарот ѕид. Фактот дека различни sorta- имаат конкуренти, тие го спречуваат развојот на едни со други.


многу важно прашање за употребата на мицелиум-fruited како семе на следната година за аматерски печурка. Всушност, во овој случај не постои загриженост за годишна набавка на мицелиум. Искуство потврдува оваа можност. Експертите остро се спротивстави на употребата на стариот мицелиум како саден материјал. Во принцип, тие се во право - е пренесување на болести, освен свежи мицелиум може да биде посилен, повеќе одржлива. Но, ако болеста не е присутна и постои екстремен случај кога не постои можност за купување на мицелиум? Во рок од два пролет сезони при чистење на старите печурки компост одделни места на долниот слој на сртот, исполнет целосно парична казна пајажина мицелиум трансплантирани во нов компост почвата во слабо заштитени. Razrostaetsya стари мицелиум и плодни, а не да се предадат на свежо мицелиум.


Садење се како што следува: мицелиум е обновен од конзерва кон филмот, тогаш тој изедначува со големина на средни јајца засадени во гребенот на длабочина од 5-7 см, на растојание од 20 cm од едни на други, се влечкаат. Левата рака крена компост да се биде во можност да се стави другата рака во подлогата засадени парче мицелиум. мицелиум потоа затворен компост, така што тоа не е празнина, а на врвот е малку стисната дланка. Експертите препорачуваат измет мицелиум засадени што се зрнца, целата длабочина на компост во гребен. Зошто ѓубриво пред садење мицелиум мора да се прашкасти раце во трошки, а потоа влезе во компост и се меша со нив, како и житни култури.


Жито потомство е поставена за да се рамномерно го дистрибуираат низ обемот на компост. Распарчи 40% мицелиум. тогаш тоа беше поттикнато виљушки. На вториот супстрат слој, исто така, се меша со мицелиум, на гребенот е формирана во целост, а потоа набиен и се израмнија неговата површина. Потоа погоре рамномерно растера останатите мицелиум (20%) и притиснати од страна на компост.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Покривање на почвата и поставување на печуркиПокривање на почвата и поставување на печурки
Комбуха за гастритисКомбуха за гастритис
Можно да печурки во панкреатитис и проблеми со панкреасот е тоа?Можно да печурки во панкреатитис и проблеми со панкреасот е тоа?
Може ли да шампињони панкреатит?Може ли да шампињони панкреатит?
Компост за печурки, готвењеКомпост за печурки, готвење
Lizoform (lysoformium). Сапун раствор на формалдехид. Состав: 40 делови на формалин, 40 делови на…Lizoform (lysoformium). Сапун раствор на формалдехид. Состав: 40 делови на формалин, 40 делови на…
Дали печурките се е дозволено само на чир на желудникот?Дали печурките се е дозволено само на чир на желудникот?
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
Fosfemid (rhosphemidum). Dietilenimid 2-amidopirimidilfosfornoy киселина. Синоним: fosfazinFosfemid (rhosphemidum). Dietilenimid 2-amidopirimidilfosfornoy киселина. Синоним: fosfazin
Etaminal натриум (aethaminalum-натриум). 5-етил-5- (2-амил) натриум -barbiturat. Синоними:…Etaminal натриум (aethaminalum-натриум). 5-етил-5- (2-амил) натриум -barbiturat. Синоними:…
» » » Садење и одгледување на печурки