ma.gurushealth.ru

За богатите и посно семејствата на дрвенести растенија

За богатите и посно семејствата на дрвенести растенија

Што може да биде поубаво од расцутена овоштарници: розова и бели цветови магла, обвивна овошни дрвја, плени со својата весела светлина тон, и секој Пет-бела или розова боја деликатна цвет влијае на структурата префинетост.

Споредба на јаболко цветови, круша, слива, цреша и дива цреша расте во шуми, планински пепел и диви рози, ние веднаш се најде на големата сличност во нивната структура. Всушност, членовите на овие родови се вклучени во една од најбогатите и најпознатите родови и видови на семејства - Розоцветни.
Сите во семејството околу 100 родови и околу 3.000 видови!


И покрај фактот дека сите 3.000 видови на цвеќе се различни (еден или собрани во различни видови на inflorescence), единството на нив веднаш очигледен: сите цвеќиња имаат право структура, тие речиси секогаш се бисексуалци, со 5 одделни чаша и 5-4 -lepestkovym бела или розова Корола, со бројни stamens.


Според структурата на цвеќе (дури и со малку познавање на морфологијата на цвет) може да биде релативно лесно да се идентификуваат членство на секоја од 3000 видови на семејството Розоцветни. Ова семејство се состои од вредни видови познати овошје дрво култури и убави украсни грмушки.


Кога зборуваме за растенијата семејства, знаеме дека системот за класификација, тоа вклучува и работна сила, кои за возврат се комбинираат видови. Всушност, повеќето семејства се состои од неколку или многу тесно поврзани со родови, и секој род е збир од тесно поврзани видови кои делат заедничко потекло.


Голем број на родови и видови на семејството Розоцветни укажува на нејзиниот просперитет во овој период. Сепак, постојат неколку семејства на дрвенести растенија, кои се составени од само еден вид, инкорпорирање на уникатен изглед. Тука не можеме да зборуваме за обединување на видови и родови.


Ваквите ограничени семејството е тешко дури и семејства, бидејќи на мал број. Но, резултатите paleobotanic истражувања покажуваат дека мал семеен денеска беа некогаш цветаше, со многу видови, од кои сега се зачувани единица (како што се нарекуваат реликтни) видови.


Овие семејства вклучуваат семејни Ginkgoales родот Гинко и единствениот вид што го носи името - Гинко билоба. Со некои знаења за историјата на - еден од најпознатите отпорна на многу негативни еколошки услови - ние веќе се исполнети. Ние може само да додадам дека постојат случаи каде гинко билоба успешно расте во срцето на еден од градовите во САД со особено покачена загадување на воздухот гас. Веројатно поради посебните стабилноста на овој вид и беше во можност да се преживее во културата, како и во природни шуми, иако во многу ограничени количини, а неговите најблиски во семејството веќе долго време се изумрени.


Можете да се јавите неколку скромни семејства се состои од еден род со еден вид, но постојат монотипични семејство со еден род, обединување на двете да се голем број на видови. Семејството на калинка, на пример, вклучува една род со два вида. Еден вид - калинка, природно се зголемува на Балканот и во Западна Азија. Тој оди до границите на северозападна Индија, и е обично се наоѓаат на карпите на melkozemnyh применува како висина на дрво од 5 (10) m. Овој вид е широко распространета во културата и расте тука во Кавказ и Централна Азија. Веројатно, многу луѓе како многу темна цреша витамин сок и вкусни средни плодови на различни сорти на нар добиени од изборот. Вториот вид - Punica Protopunica - ендемични на островот Сокотра.


Единствениот начин Platan семејство има 10 вида, еден вид семејна gnetalians 30 видови во efedrovye посредник на семејството и, исто така, се состои од еден вид веќе претставена со 40 видови.


Како што знаеме, обично се ограничени во моментот најстарите семејство, иако некои од нив се зачувани и сега голем составот на видовите. Пример за тоа е семејството на sagovnikovye вклучувајќи 90 видови кои растат во тропските и суптропските.


Во многу семејства, богатите семејства, составот на овие родови се многу различни во број на видови. На пример, во веќе споменатите големо семејство Розоцветни меѓу 100 родени таму се богати и сиромашни пати. Еден од најпознатите богат род на ова семејство - глог - вклучува, според мислењето на некои проучувани, 200 видови, и според мислењето на другите, многу повеќе - 1250 видови. Оваа флуктуација во пресудата на бројот на видови во глог родот нагласува комплексноста на утврдување на составот на видовите. Во Русија, во природни состоини расте 47 (80) видови на глог, а повеќе од 60 видови на претстави. Богата со видови Друга род на семејството Розоцветни - вид на роза или роза колковите, се состои од грмушки или мали дрва. Овој вид на среќаваат 200 видови, а некои се систематски се вклучат во тоа дури 400 видови, и прекрасен форми градина и сорти кои произлегуваат од изборот, постојат 25 000. Сепак, во семејството Розоцветни, и има исклучително лош испорака - само еден вид: вид на medlar со еден вид - medlar, роден Aflatun еден вид - Aflatun vjazolistnogo, вид на дуњи со цел - дуња триаголник.


Не се богати видови и родот chaenomeles: има само четири се. Еден од видови од овој род - chaenomeles Mauleya, а другиот поглед - chaenomeles јапонски - попознат како japonica, иако овој вид на малку да се направи во форма и во количината и квалитетот на плодовите на единствениот претставник од вид на дуња - дуња триаголник, растат со низок дрвја во Централна Азија и Кавказ.


Спротивно на тоа, јапонски дуња - ниски грмушки од Далечниот Исток. Тоа е широко распространет во садење зеленило во европскиот дел на Советскиот Сојуз, поради специјална декорација во цветни период. Japonica сакаше и градинарите кои го користат непривлечна во изгледот, жолтеникаво и многу кисел и солидна подготовка овошје за saccharification и прекрасен многу кисело-сладок витамин сируп, кога се користи како чај од лимон и терапевтски цели. Многу повеќе богати со видови родови јаболко, круша, Саскатун, ловор, планински пепел, сливи, бадеми, cotoneaster (25-60 видови).


Како резултат на тоа, долгорочна национална одгледување на многу видови на родот јаболко, круша, слива, цреша, кајсија и други родови на семејството Розоцветни довеле до прекрасен спектар со плодови, што се користи од страна на човекот и имаат голема хранлива вредност. Избрани како важни форми на планината пепел, птица цреша, chokeberry, irgi одгледува во многу земји, вклучувајќи ги Советскиот Сојуз. И ние може да се каже дека луѓето во нивните сопствени интереси придонесе за натамошен просперитет на многу родови на семејството Розоцветни, спроведување на селекција и одгледување на најдобрите форми и создавање на нови форми и варијанти.


Треба да се напомене дека промената на систематиката често се погледне на составот на видовите на раѓања и тоа во различни директориуми, можете да најдете различни информации за бројот на одреден вид, но сепак голема разлика во составот на видовите на различни родови на семејството Розоцветни е добро да се следат.


Големото семејство на врба тројца членови на семејството на видови е исто така многу нееднаква на бројот на видови. Род врба - еден од најголемите рекорд вклучува повеќе од 600 (350 за да се 370) vidov- од нив во Русија, кои се наоѓаат 175 видови. Родот топола над 110 видови (според некои проучувани, само 25-30 видови), а трет вид - chosenia - само еден вид - chosenia toloknyankolistnaya. Таквите крајно нееднаква дистрибуција на видовите покажува разликата во процесот на еволутивниот развој на овие три родови.


Меѓу голосеменици повеќето богата со видови составот на семејството на четинари - 11 родови и најмалку 250 видови. Во ова семејство меѓу родови постојат богатите и сиромашните видови: родот бор на повеќе од 100, од ​​родот Abies 50, од ​​родот смрека 40, од ​​родот ариш 20 видови, а некои родови се застапени со само неколку или еден вид (на пример, во вид на кедар - 4 видови од родот lzhelistvennitsa само 1 видови - lzhelistvennitsa Kemfera). Ова е прекрасна големо дрво што расте во планините на источна Кина, е многу слични во изгледот со ариш. Овој вид е многу стара, познат од периодот креда. За сличност со ариш и тој беше наречен lzhelistvennitsey, па дури и се користи за да се нарече златна ариш. Од оваа larches lzhelistvennitsy многу различни во удари - тие ги имаат полесни, бесење, со лабаво распоредени скали. Во падот на конуси расфрлани на посебни скали, како и ела.
Семејството Taxodiaceae 10 родови 14 видови и 5 од нив имаат еден ум (Sequoia, Sequoia, Metasequoia, gliptostrobus и spiadopitis) и други родови се мали (2-5 видови). Неквалитетна составот на родови на ова семејство е разбирливо, бидејќи ова е семејството, според paleobotanists се појавија повеќе од 140 милиони евра. Пред неколку години, и процвета во терциерниот период, а сега нејзините членови може да се нарече "живи фосили".


Во особено богата основа на бројот на родови чемпрес семејство 19 родови и околу 130 (145) видови, при што nerkolko родови 1 видови (tetraclinis, thujopsis, mikroboita) и неколку видови на 5 и 6, само три видови се составени од многу видови (од 15 на 55), на пример родот содржи смрека 55 (70) типови. Интересно е тоа што еден од претставниците на семејството на чемпрес - thuja исток - некогаш изолирани во подрод - platycladus, а понекогаш дури и како посебен род монотипични - флора и фауна.


Постоењето на богатите и сиромашните семејства со различни квантитативниот состав на родови и видови кои се одразува на историјата на растителниот свет, историјата на формирањето на индивидуалните клетки систематски модерна флора.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Најдобрите сорти за садење црешаНајдобрите сорти за садење цреша
Декоративни егзотични растенија од Централна АзијаДекоративни егзотични растенија од Централна Азија
Структурата на доматиСтруктурата на домати
Овошје и Бери култури и нивната структураОвошје и Бери култури и нивната структура
Развој на цветни пупки малиниРазвој на цветни пупки малини
Плодни и репродукција во диви боровинкиПлодни и репродукција во диви боровинки
Декоративни егзотични растенија од Кина и ЈапонијаДекоративни егзотични растенија од Кина и Јапонија
Арборетум во шуматаАрборетум во шумата
Јужна Европа (Медитеранот) видови на украсни егзотични растенијаЈужна Европа (Медитеранот) видови на украсни егзотични растенија
Дива цреша плодови (fructus Ради). Собрани во текот на целосна созревање и сушено овошје од диви и…Дива цреша плодови (fructus Ради). Собрани во текот на целосна созревање и сушено овошје од диви и…
» » » За богатите и посно семејствата на дрвенести растенија