ma.gurushealth.ru

Арборетум во шумата

Арборетум во шумата

Видео: Vlog # 17 Арборетум "волк наслови" (Vol џи Поток) | Сите Словенија на велосипед

На огромна територија окупирана во различни шумски заедници на нашата земја, ако може да се идентификуваат повеќето видови богати природни садење?


Излегува дека најголема разновидност на видови дрвја карактеристика на зимзелени и листопадни шуми во јужниот дел на Далечниот Исток. Тука, на 1 хектар шума може да се најде во повеќе од 20 видови на дрвја и грмушки! Ова дрво може да се нарече арборетум, т. Е. Градина со голема колекција на различни видови дрвја, меѓу кои и многу мошти останати од античките времиња. Обично Арборетум создава човекот, отпадане во близина на многу видови, но тука, во источен шума арборетум, создадени од самата природа. Но, не само на јужниот шуми на Далечниот Исток се богати со составот на видовите, како и во други делови на Далечниот Исток во шумата многу уникатен и вреден растение. Тука расте до 4 илјади. Вуди и тревни растенија, т. Е. Една петтина од бројот на видови кои растат во сите региони на Советскиот Сојуз.


За да се разбере зошто толку голема разновидност на шумите на Далечниот Исток треба малку запознаени со источниот регион на Далечниот и неговата историја. Овој регион е голем: се протега широк појас за повеќе стотици километри од север кон југ по должината на морето со алувијални рамнини. Постојат голем број на реки, и широк спектар на почвите.


Тежок, планински терен, ефектот од една страна, морето, а од друга - земјата со остро континентална клима, достапноста на долгорочни сезонски и мраз почви предизвикаа голема природна контрасти, голем избор на клима, која беше една од причините за идентитетот и голем видови на Далечниот Исток шуми. А сорта на шумите е исто така поврзан со историјата на вегетацијата во регионот на Далечниот Исток.


Во антички времиња, климата тука беше топла и влажна, типични за суптропските и шуми, според истражувањата се состои од гинко taksodiuma, LIquI-dambara и многу топлина љубов членовите на семејствата aralivyh, магнолија, padubovyh, sumach. Некои од членовите на овие семејства се сочувани во модерната шуми во јужниот дел на Далечниот Исток.


Терциерниот било силен планината се издига, и на крајот од трето и почетокот на кватернерни период почна да се формира комплекс од иглолисни и листопадни и листопадни шуми на бука, јавор, орев, секвоја, metasequoia, Liquidambar. Некои од овие видови се исчезнати, а сега се само нивните фосили. Потоа, во работ на вегетацијата се менува заедно со промената на континентот и климата. На почетокот на кватернерни период обележан ладење во клима и глацијацијата беше голем дел од Сибир и Северо-Источна Азија. Во овој период, заедно со мешани шуми, и формираше темно зимзелени шуми зона во висина на планините. Имаше бреза шуми. Во северниот дел на континентална области има светлина зимзелени плантажи на ариш.


Проучување на историјата на формирање на шумски заедници, а научниците откриле одговорот на најголемата од составот на видовите јужниот шуми на Далечниот Исток. Излегува дека во Primorye и регионот Амур не беше силна континуирана глацијацијата, што ја прави е можно да се преживее дрво структура на шумите без никакви промени. Сепак, некои загинаа, особено термофилни, видови, но повеќето видови се чуваат во засолништа, засолништа. Некои евергрини со климатските ладењето намалени во големина и се пресели под крошна на ариш и смрека шуми. Кога interglacial затоплување на климата листопадни шуми неодамна проширен дно, и шумска вегетација повторно се шири на повеќе северните области и високо во планините. Во кватернерни период постепено клима во јужниот дел на Далечниот Исток стана умерено топло, и конкретните широколисни шуми (главно даб). Во овие шуми почнаа да се појавуваат на корејски кедар бор.


Краток вовед во историјата на формирањето на шумите во Далечниот Исток ни помага да разбереме оригиналноста и богатството на листопадни шуми во јужниот дел на регионот. Станува јасно причини сосема изненадувачки ко-растечки северниот и јужниот дел на растенија. Голем шумски области, вклучувајќи планински, голем сет на различни видови на шумите и разновидноста на видовите. Во принцип, во шумите на Далечниот Исток се најчести зимзелени дрвја - larch, смрека, бор. Четврто место на плоштадот е на бреза, 23 видови, од кои 16 дрво.


Во повеќето богати со видови јужниот кедрово широколисни шуми, која се формира посебна зона во планините, можете да најдете вредни четинари: колонообразен tricrotic Кореја кедар бор и ела на високи убава целото пороен. Тука растат Амур плута, и Манџурискиот кајсија, моќен Манџурискиот пепел, Манџурискиот орев, брест долината и ножот, како и неколку видови на лимес и Неапол.


За подобро разбирање на Далечниот Исток ќе ја посетите шумата во природна liana-кедрово широколисни шуми во природен резерват Ussuri, каде што виновата лоза - кинески магнолија лозата, Амур грозје, четири видови на Actinidia - често формираат непроодни како и во тропска џунгла грмушки. Премин во такви шуми уште потешко, бидејќи на големи количини во шилести грмушки дрвја и грмушки со остар шила - aralia, Eleutherococcus, akantopanaksa итн Тука е можно да се состанат и реликтни :. Juniperus rigida, Тис заострен, dimorfant. На сува јужните падини формирана дрво стојат на монголски даб, ела целото пороен и борови gustotsvetnoy.


речните долини се удираат со високо-пепел, топола, Chosenia шума и борови шуми, кои вклучуваат, во прилог на Корејскиот кедар борови, брест моќен долината и Манџурискиот орев. Особено импресионира ILM долина со огромен Colon слепи куфери и ширење круна. Тој е роден на тропските шуми, а во ова можеме да видиме, и покрај нејзините блиски до неа кората и моќен buttresses, типични за високи шуми дрвја. Веднаш до неа е обично расте убави Неапол и Амур плута.


Во екстремни јужно од Primorye територија, може да се види прекрасната недопрена liana со црн габер ела-листопадни шуми. Тука има 500-годишниот величествен ела integrifolia висок 50 метри и со дијаметар на стеблото поголема од 2 m. Во овие влажни сивата суптропските шуми изглед криеше целото семејство познатиот женшен. Овде можете да најдете шуми на реликтни бреза Шмит и грмушките да се најде особено важна грмушка - Flueggea Suffruticosa и силна винова лоза - Actinidia Polygama нарекува, за разлика од другите актиниди со вкусни за јадење овошје, горчлив суво грозје, како горчлив, а понекогаш дури и горење на бобинки вкус што се јаде.


На ретки видови дрва се наведени во "Црвена книга", исклучително интересни ела доброто microbiota perekrestnoparnaya, Olginskaya ариш, Тис достигна својот врв. Со доброто ела, или тенки, ние веќе исполнети. Тоа е ретко, многу мал број на ендемични, расте на полуостровот Камчатка. Perekrestnoparnaya microbiota -. Зимзелени протегала зимзелени грмушки расте до 1,2 метри во планината Поморски регионот. Тоа е единствениот член на microbiota родот, кој е ендемски род од фамилијата на чемпрес. Ариш Olginskaya - мало дрво, која има долга млади пука се густо покриено со тврд црвени влакна. Овој вид има една мала област во јужниот дел на Primorye, како ретка реликвија, ендемични на Далечниот Исток.


Тиса посочи - бор, многу бавно растечки дрво. За 100 години има висина од 5 метри. Тоа е многу издржлив (кои живеат до 2000 години) и достигнува висина од 10 до 20 метри. Овој остаток е многу антички Источна Азија тип на оригиналниот кафеаво-црвена кора со надолжно пукнатини и карактеристични светлината дамки. Иглите се рамни и мека. Вуд е вредно. Prisemyannik бледо розова, за разлика од Европската Тис Бери или има семиња со светло црвена месести prisemyannikom.


На Далечниот Исток флора се карактеризира со претставници на семејството Araliaceae. Некои видови на ова семејство се користат како извор на вредни лекови или се ефектен украсни растенија.


Најпознат претставник на Далечниот Исток Araliaceae - Женшен. Ова е повеќегодишно растение ризом е познат по своите уникатни својства - по употребата на инфузија на своите корени во луѓето ја зголемува отпорноста на неповолни услови. Таа има тоник и стимулирачки ефект. Таа се врти, а некои дрво Araliaceae имаат слични својства.


Araliaceae од дрво во Далечниот Исток е многу интересно Манџурискиот Aralia, а блиску до него Aralia elata. Aralia Манчу исто така е наречена дрво на ѓаволот. Зошто е ова растение го доби своето име? Гледајќи го веднаш да се разбере - за долго Вуди боцки покривање на стеблата и често останува невидлив кон покривање на нивните зеленило. Очигледно, не еден патник се најде во рацете на подмолен Aralia добивање на таква непријатен име.


Aralia Манџурискиот - речиси и да нема разгранување грмушка или дрво висина од 3-4 (10), со преполни m на врвот гранки и листови со должина од 40-80 см, па дури и до 1 m, двапати и trizhdyperistye, со долги petioles. Од Aralia корени направи терапевтски лекови, лекови замена на женшен. Како што се замена на женшен се уште два вида на Aralia - zamaniha и Eleutherococcus senticosus или Eleutherococcus. Eleutherococcus корени се смета за највредното, кои имаат ист ефект како и женшен корени. Сибирски женшен - многу трнливи грмушки subramose, 2-3 метри висок, со гранки, густо седиште тенки кревка боцки и 3-5 palchatoslozhnymi остава на долги стебленца.
Меѓу Далечниот Исток Araliaceae на интерес и kalopanax semilopastny или dimorfant, кој е вклучен во "Црвена книга" како остаток, редок растение. Тоа е една убава тенки дрво до 25 метри со директно багажникот, опфатени во рана возраст со ретки, силни боцки. Следниот 7-palcha-the-lobed остава слични на листовите на рициново грав. Бели цветови во голем inflorescences umbellate. Бери-како овошје. Kalopanax многу декоративни изглед со вредни дрва.


На богатството на составот на шумите на Далечниот Исток може да даде споредба на составот на видовите на некои родови и нивната застапеност во шумите на Советскиот Сојуз како целина и нивниот број во шумите на Далечниот Исток.


Ние веќе знаеме дека постојат 20 видови на ариш. Од нив, 9 видови се наоѓаат во шумите на Далечниот Исток. Од 100 видови на бреза расте повеќе од 50 години во Русија, 23 од нив - на Далечниот Исток. Шумите Далеку се најде на 5 видови на бор, 5 видови Abies, 4 видови на смрека, 3 видови на даб, 4 видови на брест, 6 видови на топола, 5 видови на смрека, 13 видови на Euonymus од 20 видови кои растат во Русија, 12 видови на јавор од 32 видови, живее во Русија. Од 175 видови на врба, познат во Советскиот Сојуз, 70 видови растат во Далечниот Исток.


Оваа компаративна листа е многу голем, и ја покажува предноста на составот на видовите на флора на Далечниот Исток. И колку се реликтни видови и ендемични растенија кои растат само во Далечниот Исток! Навистина Далеку Форест - богатство на нашата земја.


Многу Далечниот Исток растенија не само што имаат вредни имоти, но исто така многу декоративни, па дрво е многу убава. Постојат многу убава, цветни дрвја и грмушки. Задоволни со нивните богати цветни Ussuri круша, Манџурискиот кајсија, нежни Амур, разни видови на роза колковите, како и убава rhododendrons, вклучувајќи Dahurian рододендрон со розови и виолетови цвеќиња, и се издвојува по својата убавина остаток Фори рододендрон со големи бели цвеќиња.


Далеку во ред и есен шума, заличи одличен спектар жолто-црвено-розова боја лисја и светла боја на зрел плод.
Некои видови на Далечниот Исток може да се види на фотографиите и да се направи резиме на овие видови.


Прво на сите, да се погледне на претставник на познат по своите лековити растенија во семејството Araliaceae. Во фото гледаме akantopanaks sidyachetsvetny со плодови. Исто така е наречен Tselebnik, stosilom. Тоа расте како грмушка или мало дрво 3-4 метри висок, има сива кора, а понекогаш и на гранките имаат трње, остава palchatoslozhnye од 3-5 лисја. Овошје - drupe црна. Многу декоративни време на цветни и плодни. Дрво со ранувањето издвојува slaboaromatny сок. Од овошје виолетова боја. Тоа се користи за садење, одгледување, и во Москва и Ленинград.


Во Далечниот Исток шумата ненамерно привлечат нашето внимание дрвја високи 15 метри со необични кората: пред нас во дрво слика со убави, сјајни кафена кора со lenticels пилинг тенки филмови. Каков вид на дрво? Гледајќи на лисја и плодови, ние ќе бидеме во состојба точно да се идентификуваат птица цреша. Всушност, ние имаме цреша, но не е вообичаена, расте во европските шуми, и посебно, на Далечниот Исток - цреша МААК, именувана според нејзиниот откривач. Тоа е многу декоративни и се користи во уредување и насади во Москва, а на југ, во зоната на суви степи. Intergeneric хибрид има четка плодови слични на цреша и бобинки се поголеми и темно цреша боја. Овој хибрид има големо значење за одгледување на високо и ладно отпорни сорти на цреши.


Третиот дрво, кои ги гледаме во слика, Acer Tegmentosum или pokryvalny, ни endearing убавината на кората: мазни, додека зачувување на зелените кората кога младите покриена со мрежата на бели ленти, давајќи им можност на кора сличност со мермер. Кората се нарекуваат - мермер. Убаво и целото дрво, достигнувајќи височина од 15 м и има густа оригиналниот круна и спектакуларен голем бујна зелени lobed лисја во есен се здобијат со светла лимон-жолта боја. Цветовите се жолто со мед арома, се собрани во долго овенати четка. Особено импресивен изглед дрва за време на цветни и плодни. Acer Tegmentosum користи за уредување. Во предградијата понекогаш страда од мразови, има висока сенка толеранција и брзо расте.


Далеку шума е познат по своите јавори, кои се карактеризираат со голем украсни лисја. Пред нас во фото два поубаво јавор лисја. Тие се особено убава во текот на појавата на боите на есента. Во фото гледаме lozhnoziboldov лепила има многу елегантна заоблени glubokorazrezannye остава 9-11 ножеви триаголник-lanceolate pilchatozazubrennymi. Лисја во есен се насликани во огнено црвени тонови.


На фотографијата може да му се восхитуваат на зеленило на јавор Манџурискиот, достигнува висина од 20 м. Нејзините тенки стебла со кафеаво-сива кора покрена голема круна покриена со убава комплекс trifoliate остава со dlinnozaostrennymi врвовите на долг воопшто црвеникава стебленца. Овој вид на прилично жилав, но досега малку се користи во уредување.
Многу убава imaakiya amurekaya, исто така, повика akatnikom, Амур багрем hogolloy. Достигнува висина од 25 метри. Таа има светло-кафеава сјајна, понекогаш се лупи кората. Pinnate лисја. МААК Амур особено декоративни текот на цветни, покриени со бели inflorescences во густа racemes. Еден добар пчела растенијата. Таа има многу вредни дрва, посилно од даб. Од тоа го прави убава иверица, доброто свиткана мебел, различни дрво Turners. Тоа е мраз отпорни видови, расте и во Москва.


Далечниот Исток шуми се богати и различни убави лозјето, кои го ценел и нејзините плодови, и со храна и медицински вредност.


Во слика можеме да видиме на црвени бобинки на кинески магнолија лозата -. Многу честа појава во шумите на винова лоза, достигнувајќи должина од 9 метри и со дијаметар од 1,5 см Schisandra Бери овошје се нарекува "четири вкусови." Овие плодови се вредни имоти да се отстрани заморот. Плодовите се јаде суров, но тие имаат смолести вкус, и тие се собрани во форма на тинктури и е земја со шеќер - излегува еден вид на желе.


Цвеќиња од Schisandra многу елегантна, мали, сприхав, пријатно. Овошје тимови, составени од бројни dvusemyannyh заоблени сочни црвени бобинки. Кога се користи во голем број на плодови може да се труење. Lemongrass е многу декоративни, особено во пергола на различни конфигурации. Ова реликтни лоза расте во мешани шуми, на крајот од високи дрвја и карпи. Schisandra го ценат не само корист, но, исто така, стебла, лисја и корења. Листовите мирис на лимон. Плодни започнува на 5-8 годишна возраст, стебла дефинитивно треба да се подигне на пергола, инаку фабриката активно ќе се репродуцира со ризоми и подмладување, не давајќи им "пораснат" стебла, така што тие можат да почнат да вроди со плод. Во Ivanteevsky арборетум lemongrass, не покрена на trellises, 40 години, се зголеми само со ризоми, даваат нови пука секоја година, и не вроди со плод. Но, штом тоа беше зголемен за 3-метар пергола, тој беше речиси една година да вроди со плод во изобилие.


Во Далечниот Исток шумата сите впечатлива по својата моќ Амур грозје, што се издига до височина од 22 метри. Ние можеме да ги вкусите кисело и мали темно сина овошје. На посебен винова лоза може да се даде повеќе сладникав бобинки, па дури и вкусен. Пука малку аголна, долго антени, чаталестите. 3-5 palmate остава со изрез во базата. Во есен тие се претвори жолта или руменило. Амур грозје обично dvudomen, т. Е., Постојат лозите со машки и женски inflorescences, и тоа е многу жилав и често се користи за вертикална градинарството.
Рековме дека многу билки и дрвенести растенија во шумите на Далечниот Исток. Меѓу дрво е особено ценет Flueggea Suffruticosa. Од сокот на оваа грмушка Советскиот лекарите отстрани securinine од која направи корисен лек.


Меѓу карактеристични Вуди флора во Далечниот Исток, може да се најде и украсни грмушки. Тие вклучуваат бело-naped moonseed кои ги гледаме во слика. Нејзините Избега 5 метри во висина и расте на годишно ниво од матични база. Ова грмушка е отровна, особено на семиња. Во културата се користи како украсно растение.


Одликувања од шумите на Далечниот Исток - Курилските чај, или cinquefoil грмушка на семејството Розоцветни. Оваа ниска грмушка вреднувани за долго и обилно својот најголем подем и способноста да се носат добра фризура.

Видео: Филм Арборетум


Друг интересен поглед од семејството Розоцветни може да се најде во екстремни јужно од регионот на Далечниот Исток - Prinsep кинески. Расте огромни, има висина од 2 m и доста издржлив на дождови. Нејзините плодови - црвена drupe со сочни месо - вкусен и суров, и во форма на џем. Овошје густо покриено со истегне, а трнливиот пука со триаголник-lanceolate лисја.


Нашите кратко запознавање со Далечниот Исток во текот на карпи. Успеавме да се задоволат само мал број на видови, како и во шумите на Далечниот Исток се зголемува толку многу прекрасни растенија кои се разликуваат и убавина, и нејзините вредни имоти. Во посета на овие шуми исклучително интересно!

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Јужна и Северна дрвјаЈужна и Северна дрвја
Декоративни егзотични растенија од Централна АзијаДекоративни егзотични растенија од Централна Азија
Растот на антенски дел од јаболкоРастот на антенски дел од јаболко
Зимзелени дрвја и грмушкиЗимзелени дрвја и грмушки
Градина декорација, infieldГрадина декорација, infield
Декоративни егзотични растенија од Кина и ЈапонијаДекоративни егзотични растенија од Кина и Јапонија
Јужна Европа (Медитеранот) видови на украсни егзотични растенијаЈужна Европа (Медитеранот) видови на украсни егзотични растенија
Просечната висина за јаболков rootstocksПросечната висина за јаболков rootstocks
Источните региони на Русија очекуваат големи промениИсточните региони на Русија очекуваат големи промени
Chilim вода костенChilim вода костен
» » » Арборетум во шумата