ma.gurushealth.ru

Д-р Komarovsky педијатар идол мајки. Разговарајте со лекарот за најважен. Препорака р Komarovsky

Во последните неколку години го направија во вашиот живот е многу позитивен: Ти всушност стана украинскиот национален херој, трошат своите тешко обраќање за време на неодамнешната епидемија на свински грип, што помогна да се спречи паника кај многу луѓе, и да преземат соодветни превентивни мерки. Вие прогласен за најубав маж на Украина
Д-р Komarovsky - педијатар идол мајки. Разговарајте со лекарот за најважен. Препорака р Komarovsky

Педијатар идол мајки

- доктор Коморовски: Ах, тоа е убаво да се зборува за еден умен човек. И ако тоа лице е лекар, па дури и вашиот поддржувач - двојно толку убаво ...

Во последните неколку години го направија во вашиот живот е многу позитивен: Ти всушност стана украинскиот национален херој, трошат своите тешко обраќање за време на неодамнешната епидемија на свински грип, што помогна да се спречи паника кај многу луѓе, и да преземат соодветни превентивни мерки. Вие прогласен за најубав маж во Украина. Во текот на последните 6 години сте ја објави 10 книги! На сите достигнувања, кои не можат да знаат сите што, според вас, е најстариот пријатно и она што го носи вистинско задоволство од создадените изработени?

Веднаш сакате да се фали и не спомнати достигнувања: "училиште д-р Komarovsky" Тој ја доби наградата Триумф, радио пренос "Животот на Komarovsky" - лауреат "златно перо"книги "здравјето на децата" и "АРИ" преведена на кинески ...
И против сето ова, не постои задоволство, и сите погодности се ограничени само на примитивните раст на материјална благосостојба, способноста да се вози на нормален автомобил, а не да се заштедат пари за храна и облека.
Всушност, генералниот став за тоа што се случува околу - очај. Очигледна и целосна деградација на здравството и социјалните односи во системот на здравствена заштита. Komarovsky надвор успех се базира на фактот дека луѓето се спасуваат независно изгуби верба во фактот дека државата е во состојба да им помогнат. Коморовски во голема побарувачка, како се предава како да преживеат и да се минимизираат ризиците во рамките на постојниот систем на здравствена заштита. Во нормални систем ја намали потребата за мене многу пати!
Луѓето навистина можат да направат разлика, јас само насмевка, но не постои вистинска акција. И јас сум тука, знае како да го спасат бродот, мораше да се повлече давење луѓе, а бродот продолжува да тоне. Извлечете ја и пумпани бетони Vasya убаво, но брзината потонувањето на бродот предизвикува очај и безнадежност.

Очај? Многу ни е познато чувство. Јас сум постојано се праша зошто на позадината смешка во мене постојано тажни очи. Тоа е од несреќа? Не, од сознанието дека колку повеќе ќе се живее и да ги набљудува што се случува околу, на потажно станува, бидејќи во огромното мнозинство на случаи, ние би сакале да се промени нешто на подобро, но не можеш. луѓето велат "Спасението давење - дело на давење". Но, во услови на деградација на цивилизацијата, интелектот (а тоа е признаен од страна на многу од водечките експерти во различни сектори во целиот свет), како да се запре овој процес на уништување?

Враќање на аналогија на брод што тоне и брзината на своите нурне, сеуште можете да ја видите светлината на крајот од тунелот. Двајца од легитимни сценарио: бродот потоне, а со тоа ќе потоне skippers или капитени на бродот евакуирани и никој нема да се меша остави да се борат за спас на бродот. Трагедијата е во тоа што ние треба да се ослободи од skippers веднаш, и тоа на сите им дава голема шанса да пливаат ... Секој ден задоцнување влошува шансите на оние кои уживаат во овој брод кои сакаат да плови на него (во живо, љубов, и др.) Во срцето на мојот очај само признавање на фактот дека јас не гледам како тоа може да биде можност да се реализира. Но, тоа е невозможно да се работи оптимално воопшто не значи дека јас сум подготвен да седат со скрстени раце. Да, би сакал да ги остварат своите таленти правилно (оптимално) и да разговараат за најитните проблеми на медицината на оние кои ќе го слуша и законски да одлучи ... И јас ќе го подготви програма не е за Giardia, и за мртвите трансплантација, за медицинска едукација за протоколи за лекување, за медицина базирана на докази, за лекување во странство, Министерството за здравство за местото ... и за секоја од нив тоа ќе биде можно да се донесуваат одлуки кои навистина им помогне на илјадници луѓе. Не, разбирам тоа, а сега на програмата е да им помогне на милиони за Giardia, но зошто? Да, затоа што десетици илјадници лекари непотребно се заплашувани, испитуваат и да се третираат, а на програмата се отвора очите на милиони шарлатани и бизнисмени од медицината. Но, не е програма, и една Министерството за здравство протокол ќе помогне во принцип да се затвори оваа тема и не бидам измамен веќе заплашени-zamorochennye родители.

Кога зборуваме за здравје и медицински систем се сосема различни работи. Системот вклучува, прво и основно, луѓе - човечки фактори, некои од која раководи со оваа сложена структура. Обично ништо да се направи со елита нема лек, освен за една работа - присуство на кора на медицинска едукација. Во странство, во повеќето земји на здравствениот систем се кандидира од страна на луѓе со диплома по економија, социологија, политика, право, итн, тоа е често мултидисциплинарен образование. Здравствена организација - е дел од организацијата на економијата, буџетот на државата, статистика и многу повеќе. Протоколи за дијагноза и третман често се создадени од луѓе кои се надвор од системот за контрола - обично професионални здруженија (пр акушери и гинеколози, интернисти, хирурзи, итн), бидејќи тие се Здружението на професионалци "имаат прсти на пулсот" на модерната медицина - научни откритија, рационално користење на дијагностички методи и различни методи на лекување, итн Дури и министерства поврзани со концептот на "нација HEALTHCENTER" целосно или делумно (здравствена заштита, спорт, рекреација, преработка на храна, итн), ние мора да сметаат со препораките на такви компании и здруженија. Не ги искористат предностите на напредните искуства на странски колеги, и дека е време да се подигне престиж, но во исто време вредноста на функционална улога, ефективноста на професионални здруженија на медицината?

Подигање на престиж ќе биде многу тешко. За многу години, во светот на домашни научни медицина живееле (и се уште живее) за многу конкретни закони. Тоа не е на повеќето интелигентни, чесни и посветени на науката и удирани со тупаници нивниот начин да лостови на власта. По минува низ одбраната на дисертацијата, комуникација со вработените поставува столици, гледајќи како дипломирани студенти да станат доктори на науки, бев исполнет со екстремни нихилизам во врска со изгледите на нашите медицински науки. Се разбира, се среќаваме со големи професионалци, но тие се под таков притисок од сива маса и агресивен дека тие имаат многу мали шанси да стане личност посветена на донесување одлуки.
Сертификација, професионален развој, прегледи, состаноци, заштита на тези - сите добро воспоставени деловни систем. Не е изненадувачки, во разбирање на домашните медицинската заедница "подигне престиж, а во исто време вредноста на функционална улога, ефективноста општества медицина специјалисти" Тоа значи само прераспределба на корумпиран пат.
Од моја гледна точка, тоа не е неопходно да го откриеме протоколи домашниот третман. Протоколи одамна постојат, тие треба да се анализира, да се споредат и да го изберат оној кој најдобро ќе ги задоволи оптимална цена на третманот и неговата ефикасност / безбедност.

Се врати на Giardia ... Во светот постои тенденција да се зголеми бројот на бизнис дијагнози. Под комерцијални дијагноза Јас разбирам оваа дијагноза, која лесно може да се манипулира со човекот, тоа може да биде лажна, погрешна дијагноза. Особено комерцијален дијагноза е дека тоа може да биде долг период на време, ако не за живот (на пациентот), за да заработи пристојни приходи (често со поддршка на фармацевтските компании) преку бесконечна состанок на непотребни испитувања и непотребни третман (за среќа, во повеќето случаи, не се смртоносни, но полека се уништува човечкото тело што е обвинет за "болест"). Џардијазата во Украина и поранешните земји на Унијата - е вистинска комерцијална daignoz, како и многу други. Во пракса, постојат голем број на таква дијагноза во секоја гранка на медицината. И лекарите кои се спротивставиле на комерцијални просперитет на дијагнози и едуцирање на луѓето им ги отвори очите на фактот дека нивните уши се откажам тестенини и умови отруен со лажни информации со цел да се добие плаќање надомест, не е доволно. Така, Komarovsky треба, затоа што тие се штеди, а сега, кога населението е во фаза на хронична самоубиство. Како педијатар, со некои комерцијални дијагнози најчесто се соочувате?

Прво на сите, тоа треба да се напомене дека кога на бизнис дијагноза - само изговор за тоа фер подлост направи. Во овој аспект, сите од истрагата и третман на dysbiosis или стави сите заедно хомеопатијата не донесе вистинска штета. Апсорпција eubiotics и обвинет за вода целосно ја задоволува потребата за лекување. Да, вистински болеста не се лекува како што треба да биде, но во прилог на одложување во нормална третман, не постои никакво зло.
Особено монструозна манифестација на комерцијални медицина - вкупно дијагноза и третман на покачен интракранијален притисок. Кога целосно здрави деца во храна на летото топлина диуретик, кога прави стотици непотребни снимки, па тоа е надвор од доброто и злото. На најстрашниот е дека огромното мнозинство на невролози сметаат дека тие се во право ...

Се согласувам, се многу писма од жени, во кои тие го опишуваат нивните новороденчиња постојано "заслужен" dysbiosis и зголемен интракранијален притисок, и често се дијагностицирани со хидроцефалус, кој "не мириса" во 99% од случаите, бидејќи тоа е многу ретка состојба.

Општо земено нашите домашни комерцијални дијагнози врз основа на фактот дека ако пациентот е здраво, лекарот умира од глад. Оттука глобалниот тренд на фактот дека дијагнозата на тежината утврдени со благосостојбата на пациентот.
Започнува со фактот дека хирургот во 100% од момчињата смета (и ги третира !!) фимоза, гинеколог на 100% од девојките смета (и ги третира !!) адхезии, невролог на 100% од децата е (и ги третира !!) зголемен интракранијален притисок, цисти хориоидниот плексус, минимална мозокот дисфункција, пирамидални инсуфициенција и други глупости ... И како да се дијагностицира "pancreatopathy"? А "третман на црниот дроб, која се зголемува колку што е 0,5 см"?
А завршува со фактот дека ако детето е валкано и сиромашни родители, па стави клизма и чиста и безбедна работат во текот catarrhal воспаление на слепото црево ...
Целата хорор дека жителите и владетели на нашата земја не може да се разбере дека секој од нас е постојано во опасност од претворање на медицинска нега. Тоа треба да се промени, и многу топло !! Не разбирам ...

Украинската интернет списанието "Обсервер" неодамна објави напис Валентина Kantsyrevoy за нејзиното искуство на работа во приватна клиника, "учење" да ги мноштво на скапи тест, и како да се создаде и да не постои дијагнози и празнат паричници на луѓето многу здрава, се додека не дојде на клиниката. За жал, во написот беше отстранет и не можев да го задржи. На редакцијата на моето барање не ги исполнува - дури и не унижавам културни отпишување најмалку љубезни да се покаже. Што значи ова? Тоа важи и за повеќето луѓе не е поволна, особено оние чии приходи и профитот зависи од бројот на тестенини во ушите обесени. Таа исто така вели дека концептот на "демократија" и "слобода на печатот" отсекогаш била и секогаш ќе биде само еден виртуелен концепти, што е непостоечки во пракса (во реалноста). Вие, всушност, да се спротивстави на тиранијата и идиотизмот што владее во денешниот пост-советскиот простор медицина. Но, дури и со одредена слобода да ги изразат своите мислења, да се печати нивните книги и статии, дали постои цензура во вашиот случај?

Надворешната цензура дефинитивно не. т.е. Никој не ми кажува што е тоа можно да се напише (да се пука, да речеме), а што не може.
Во однос на ова, драги и мили мои Украина стана земја на демократијата над облаците - може да се каже, се критикува она што ви се допаѓа, но и оние кои се обратија на вашите зборови се толку високи (облаци) дека нашите ниски стенкање тие не може да се слушне.
Сепак, јас се разбере дека во мојата родна Украина миленик на секое лице во секое време може да биде еден бран на аристократски раце да се уништи.
Еден од нив, јас не се пробие на ѕид, па ја работи својата работа во рамките на самоцензура. Ако утре јас ќе зборувам за нивното разбирање на "активностите на Министерството за здравство" на реформите во здравството, политичари и политички кругови, за чест на полицаецот, и многу повеќе, по што ќе биде полесно за мене да се направи мојот бизнис? Во најдобар случај, потешките, најлошото таква можност нема да биде на сите. Кој може да имаат корист од тоа? И јас и моите читатели гледачи уникатно изгуби.
Обидете се да се дојде до што е можно на следното ниво само кога ќе се чувствуваат поддршка. Не постои вистинска поддршка од никого. Љубезните зборови илјади читатели не се сметаат. Тие се топли во срцето, но можностите да остане на исто ниво. И оние со моќ и пари, не е заинтересиран, бидејќи многу од мене да не заработи.
Овој аспект е многу откривајќи ми работи во блог со наслов "Децата и фудбал» (https://komarovskiy.net/blog/deti-i-futbol.html). Реакција во форма на веќе 25 коментари - тоа се дијагностицира. Не е потребна цензура. Чувството е дека самиот тој народ изречена казната себе и се стави во еден агол (дефинирани неговото место во историјата).

Дали постојат случаи во вашиот живот кога не се само "нежно", предупреди и заплашувани или уценувани со тоа што не ќе ви овозможи да се брани својата принципиелна гледна точка или позиција на овој или оној проблем?

Бр Јас самиот се изненади, но нема. Понекогаш ми се чини дека тие (луѓето зад феномени, на кои јас зборувам) едноставно не е во можност да се разбере она што јас го зборувам.
За цело време имаше две огорчен повик од производителите, продавачите на шарлатански лекови, тоа е понуда на пари да се каже: ние не побара од вас да се зборува за овој лек добро, само не зборува лошо за нас ...

Податоците од една од американските истражувања покажаа дека речиси 75% од адолесцентите (под 16 години) не се смета да биде попрецизно аналитичко размислување имаат развиено во примитивно ниво. Мислам дека ваквите резултати можат да се добијат во други земји, вклучувајќи ги и Ukraine.Eto значи дека тие (децата) не сфаќаат дека тие го прават она што го прават, зошто го прават тоа, итн .. Што мислите како индикатори - е резултат на падот на образовниот систем, кризата на семејството и губење на семејните вредности, природен феномен или нормален одраз на развојот на ерата на детето, без оглед на местото на живеење, возраста, условите за живеење?

Сигурен сум дека нормално и природно, работите на овој начин не може да биде именуван. Сепак, јас убеден дека во семејство каде што луѓето мислат дека мама и тато, деца, исто така, се размислува.
Вината за ситуацијата е секогаш на државата, затоа што политиката на почетокот даде нација на погрешни одговори на прашањето за тоа што е добро а што е лошо. Па, како катализатор за состојбата на вина се новинари од сите бои. Јас понекогаш ги надминува верувањето дека политичарите и новинарите се однесуваат како деца го опиша - ". ... не се реализира она што тие го прават, она што го прават, зошто го прават тоа, и така натаму" И ако сте свесни за тоа и да продолжи да го стори тоа ... Повторно, да се вратиме на темата на очај?

Некаде по Октомвриската револуција, владата одвои од самата религија, т.е. религијата е надвор од државните интереси. Не мислите ли дека сегашната состојба на медицина во Украина, а во иста Русија, не се разликува од религија? Иако официјално Владата тврди дека "лек имаме слободна, бидејќи државата", но името барем една болница, кога пациентот не трошат еден денар да платат мито, награди, изнудвачески "донации за добротворни цели" (ова прашање е веројатно да нашите читатели).

За мене како многу различни и многу важно. Прво, на верски и државни структури не заработуваат многу, и медицина - голем дел од колачот, а шансите за добивка што е пропишано во државниот буџет. Второ, луѓето доаѓаат заедно за религиозни причини, но во интерес на нивното здравје и иднината на своите деца воопшто не се доволна причина за здружението. Трето, гледам како многу од годините по распадот на Советскиот Сојуз за да се изгради храмот како refurbished постоечките ... И ги поврзе сето ова со темпото на изградба и реновирање на болници, училишта, детски градинки.
Понекогаш ми се чини дека ако државата едноставно престана да се обрне внимание на медицината, па сè би било полесно, целиот свет ќе се изгради не само цркви, но, исто така, болници, и секогаш ќе знаат точно - кој украл и го украл ...
Замислете ситуација: Министерството има, на пример, во случај на Православието, и со цел од врвот изјави дека од сега таткото има право да се купи или прима на подарок икона. Сите икони сега се купени во Киев и го испрати на храмови. Но, Министерството за здравство е, всушност, го прави тоа! И не успеа. За повеќе од една година катастрофален недостиг на вакцини, па што? Но, градоначалникот на одреден град одамна може да го реши ова прашање, но тој не можеше. За да се направи купување на вакцини е дозволено само за одредени чичковци, тетки во Киев. Остатокот од коритото не се дозволени. И еден невакцинираните деца не чини да се допре.

Плата зависи од присуството на сензација на новинарот, а ако не, тогаш тоа мора да биде создадена. Не е изненадувачки, последниот "пандемија" на свински грип е претерана само новинари, што резултира во сериозна паника меѓу луѓето, не само без медицинска обука, но исто така и на здравствените работници. Најинтересен е дека обемот на податоци на научни и клинички истражувања на планината Синај болница базирани (Онтарио), каде што работат, покажаа дека траумите од свински грип бремена жени (и овој тип на грип е потврдена дијагностички) биле многу помали и бројот и сериозноста, од ефектите на нормален сезонски грип. Слични резултати се добиени и во други центри. Ова предизвика не само стави насмевка на лицето од моите колеги, и убеден многу од нас дека кампањата против свинскиот грип е вештачки надуени од страна на оние кои добија нејзиниот прекрасен профит. Се враќате на овој блиското минато, што мислите за целата оваа приказна за свински грип?

Алчност трговци лекови множи со кратковидост, алчноста и очигледна глупост на политичарите, плус вкупниот медицински писменост на населението. Тука е формулата на свински грип и трите столба на кои има грип хистерија.
За мене, постои уште еден аспект за жал извонреден.
Јулија Тимошенко не е многу претпоставам авиони купување на Тамифлу и да побарате помош во форма на газа за шиење маски. Виктор Јанукович не е самата помисла на отворањето на работилница за производство на oxolinic маст. постојат луѓе кои даваат медицински совет до национални лидери. И овие луѓе не го разбираат во модерната медицина се функционира советници раце лековерни (??) владини претставници организира реформа на здравствениот систем, се утврди животот на 50 милиони луѓе во центарот на Европа, да одлучи кои лекови да се купи (за нашите пари !!!!) која болница зграда, некој кој ќе го спонзорира и колку студија донесе.
И кога еден политичар се обидува да се направи без медицински советници, како што излезе дури и полошо. Еден вика - "секој човек за себе, тоа е чума" и претседателот Јушченко во очите на светот оди во аптека и вели дека фразата "? Имаш антивирусно" А тој одговори со хомеопатски глупости ... И тоа покажува централна телевизија, и срамот од целиот свет гледа, но голи кралеви не се свесни за своите голотија ...

Зборувајќи за цензура и новинари - тоа е сосема неразделни поими. Зошто прашав за цензура од моето искуство знам дека некои од моите статии и интервјуа уредниците "уништите", или оние кои се вклучени во ова, и како резултат се добиени целата објавување веќе со некои друго значење, а не дури и со оригиналниот колорит. Со други зборови, текстот станува непознат за мене. И лично, ќе видите, каде се отстранат некои од предлозите, односно Тие се скрати за развој на мислата, која го смени редоследот на зборови, или да го замени зборот, таму каде што е напишано "замолчени" во форма на моите изјави. Според мое мислење, ова е цензура, не е сосема пристоен, така што резултатот е обично воведена по објавувањето кога има само отвори устата за да го дишат воздухот и затворете го повторно - по тепачката со тупаници не се бранува. Вие често комуницираат со новинари и претставници на различни новинарски агенции. запознаени со искуство од нарушување на вашите извештаи се вас?

Лекарот кој не може да се излечи. Новинарот, кој не може да напише. Како што е во близина ...
Моето искуство покажува дека новинарот кој знае како да се напише - ретка појава. Зборував со стотици новинари и општото чувство во близина на песимизам. Десетина луѓе внесе соодветна, но не повеќе. Врз основа на ова, се обиде, секогаш кога е можно, да се пишува. За perevrut сите можете да misquote, се збуни кондензација крв и чистење на крвта, аспирин и парацетамол, и воопшто во мое име ќе поседува баба рецепт - како да се третираат болки во грлото.
Проблемот е во тоа што кога сте во јавен настан на кој комуницира со одреден новинар, тоа е до многу други. И слушам сите одговори. Секој со кого ќе се организира интервју, текст, координира, и грешката се повтори, но сите други се пишување ...
Најспектакуларните пример, тоа ви овозможува да се создаде впечаток на нивото на нашето новинарство, сум поврзан со церемонијата на "најубавите". Веднаш по објавувањето на победникот, апелирам до публиката и да каже говор во кој постојат овие зборови: "... Јас искрено се сакаат, дека живееме во земја во која лекар на детето може во вечерните часови да се стави на смокинг и да одат на" Украина "- што значи "Украина" концертна сала.
Следниот ден е најголемиот портал за вести напиша: "Во неговите забелешки, Коморовски му се заблагодари на присутните за фактот дека тој живее во земја каде што вечер може да се носи смокинг и да одат на концерт."
По сето ова е збунувачки акузаторна патос новинари кои зборуваат за лошите лекар ...

Да, сосема позната слика. Да се ​​каже една работа во весникот има уште. Во претходните одговорите што ги допре на тема вакцинација, и се враќаме на оваа тема (како спирални движења). Да бидам искрен, дека оваа информација, која сега е за размножување на вакцини, а не само шокантно, но застрашувачки - а не "вистината за вакцини", но на неписменост од ретките луѓе, вклучувајќи ги и лекарите, кои дури и се создаде филмови на оваа тема. Петиции и писма најжестоките противници на вакцинација претседателите на голем број на земји за забрана на калемење влијаат не само debilizmom аргумент, но шокирани од фактот дека поголемиот дел од луѓето не се свесни дека тој може да не само неписмени во ова прашање (неписмени - ова е точниот збор), тие се дел од нацијата , себе и целата земја disgracing во лицето на светската заедница. Одеднаш, еден од најжестоките противници се појави очигледно scammers нуди универзален "чудо вакцина" или некој вид на дрога. "Сите вакцини се штетни, но нашите - природен, безопасен вакцина век, така што може да се заштитат себе си од сите постоечки опасни инфекции." Кажи ми што не имаат идеја дека овој бран на протести создадена вештачки од страна на многу луѓе кои се на ниско ниво на писменост и стравовите на луѓето создава пристоен приход?

хистерија против вакцинација и аргументите на активисти против вакцинација премногу нелогично, ирационален, необјаснива. Оние што го гледаме и слушаме, дефинитивно не импресионира мудри луѓе, па тоа е веројатно дека тие имаат пристоен приход. Да блесне на телевизија, да помине борец за среќата на луѓето, да го продаде неколку илјади книги - и тоа, можеби, сè. Не се богати.
Сепак, тоа е јасно на кого тоа е потребно. Себеси како вакцина производители се заинтересирани дека имало борба со жива (тимеросалот) во формулации вакцина. Сега, наместо денар flaklonov multidose еднократна произведени еднократна доза, но редот на големина поскапи.
Тоа може да биде повеќе софистицирани пресметка. Купи неколку десетици новинари да се организираат голем пад на вакцинација покриеност, а кога станува збор за Украина мали сипаници, така да се каже, дека однесувањето на Евро 2012 не може да биде тука за епидемиолошки причини. И конкурентите (Франција, Италија, Германија) - тие се подготвени за утре евра ... Или слични на Олимписките игри во Сочи. Во принцип, излегува дека, откако помина пара на bawlers може да се направи милијарди ...
Но, дали има сите верзии ... ако се што е во земјата се вакцинирани, па зошто да ги трошат јавните пари на PSAs вакцини? И она што е "трошење јавни пари", затоа што знаеме многу добро. Многу луѓе ќе бидат среќни да го поминат, не заборавајте за себе.

Јуџин О, да ја стартувате програмата радио "Подготовки за бременост." Што ја предизвика интерес во оваа тема?

Водечките "Наше радио" Ана Sviridova и Сергеј Galibin - одличен (по мое мислење, најдобар) дует радио презентери. Тие се позиционираат како radiosemyu, и овој концепт се користи од страна на САД како дел од планираната серија на радио ток-шоу "На приемот, д-р Komarovsky". т.е. Мама и тато доаѓаат на лекар и да поставуваат прашања. Секој свој. Од каде да почнам ваквите состаноци? Подготовки за бременост - тоа. Значи интерес се должи на логиката на формат.

Вие сте многу сериозен човек, често длабоко во мисла за она што се случува, треба да се најдат решенија за проблемите на државно ниво ... Сепак, ако лекарот Komarovsky е геј? Дали љубовта хумор?

Ова е за вас, така што се чинеше. Јас сум весела и ретко се изгуби. Мојот идол (писател, филозоф, човекот) - Zhvanetskiy. А човек без смисла за хумор не може да влезе на листата на моите пријатели, колеги, партнери.

Па ти си пред мене толку сериозни "преправање"! Јас сум во создавање на впечаток премногу seeznoy дама сослушување ... За жал, вие интервјуирање? Јуџин О, јас не ќе го сецира ... за сега. (Елена Berezovskaya носи хируршки perchatochki, зема skalpelek и со чувство за хумор изгледа на колега ...)

Па еве јас не niskolechko виновен. Тоа е сите Berezovskaya ... Прашања во врска со националната здравствена заштита дури и најоптимистичките на смешно може да се фрлам во депресија. И слични прашања трезен - тоа е речиси садизам. Во принцип, се кријат скалпел, се прелива ...

Те гледам и јас се напи ... О, јас сакав да кажам "пееше" ... Што искуство од вашиот живот сте се чувствуваат најмногу забава и весели?

Живот по сите е доста долго време назад, па многу од случаите, а се потенцира дека секој еден е тешко. На повеќето значајни Се обидов да се опише блог уметност.

Кои се вашите хоби? Знам дека ви се допаѓа да се земе слики. делите слики на новородени со пријателите и семејството или фотографија - тоа е нешто приватно, отколку да не ги споделите со некој друг?

Јасно е дека на сликите со неговата сопруга, деца, пријатели и вотка, јас не одам да се реплицираат. Но, мојот пејзаж фотографии покажуваат подготвени, им давам оваа година дури и направи албум календар.
Риболов, туризам - е исто така мој. Но, туризмот не е град. На помалку луѓе, поблиску да останам. Замислете се себе си на плажа плен до - не можам.

Знаете како да се готви храна?

Да. Од глад во присуство на производи Јас не умре. И супа, и компири и житарици, и јајце-СРЈ на месо и риба и салата nakromsat и палачинки, палачинки ... но навистина да се готви само на риболов патување, кога не постојат жените (и никогаш таму има).

Може нешто да ме потсетува на мојот татко. Фактот дека тој бил новинар и хуморист, е една работа. Но, тој исто така бил страствен риболов, особено на постара возраст. Жените риболов не се, не им даде на тајно место, тој рибареа за забава, но меѓу пријатели, рибари често сакаше да се пофали на "успешни" фатат. Бев на риболов патување тој го земал како редок исклучок. Тој секогаш ми рече: "Јадете риба, таа има многу фосфор, кои се неопходни за мозокот. Паметни ќе биде! "Но, ништо, но супа, не знаев како да се готви. Ќе се направи, што се испоставува, универзален човек. Што не знаете како да го направите? Незгодно прашање што јас се прашав многу често, но сега можам да го побара од вас.

Не знам како да пеат, танцуваат, играат музички инструменти. Јас не се имате било какви способност да учат странски јазици. Ако некој објект повеќе од 3 дела, не се соберат досега (но направи од ништо). Не можам да се преправам дека се прашувам кога луѓето велат глупости. Јас сум изговарање на зборот "не" Со големи тешкотии. Јас не знам како да се заработат пари. Јас не може да го присили другите да работат ... Постојат многу работи, но можеби тоа е потребно да се задржи на интрига за следните интервју ...

Јуџин О, јас може да побара од вас прашања, rasstyagivaya задоволство секој ден и старост (погодете чија, мое или твое?). Но, многу читатели ќе каже, "заокружуваат, Berezovskaya". Не во смисла, се добро, се разбира ... мислам "доволно за да се измачува човек." Се надевам дека дискусиите за теми кои ние ќе бидеме со вас многу повеќе. Вашите желби на нашите читатели.

Со среќа, добро здравје, оптимизам. Рамнодушност.

Ви благодарам од срце за толку значајни разговор. Ви посакувам нови креативни достигнувања и реализација на вашите идеи и планови.

Спречување на САРС

САРС - луѓе. Толку помалку луѓе, толку помалку САРС. Најсигурниот начин да се биде здрав - да се живее на фарма во шумата, без да дојде во контакт со цивилизацијата. Тоа не им одговара на сите. Затоа САРС се болни сите.

Многу веројатен извор на САРС - болни луѓе. Свесно или принудени контакт со заболени од САРС во голема мера ги зголемува шансите за инфекции и болести.

Импликации се јасни: живот во општеството - е постојана и реална опасност од САРС. САРС не може да се избегне, но може да се намали веројатноста за појава на болеста.

Така, превенција на инфекцијата - е модел на однесување, и врз основа на овој модел - не само посебни медицински знаење, но исто така претставува најчеста логиката и здравиот разум.

Да одат на училиште - ризикот од САРС.

Одат на училиште, да танцуваат и пеат во хор - значително поголем ризик од САРС.

Во среде зима да се оди на циркус - со вистински ризик од САРС.

Елка со Дедо Мраз и дистрибуција на подароци, на дното на благајната во супермаркет, преполн автобус - сите средба луѓе. Секој состанок - ризикот од САРС.

Сè што е опишано, не значи дека е невозможно да танцуваат, да се оди на циркус и земете и автобус. Само треба да биде јасно разбрана: колку повеќе активен живот на вашето дете, толку повеќе средби и контакти - толку е поголема веројатноста за болеста.

Се изложуваат на дете во ризик или не - поединечно за решавање на конкретни семејство. решение алгоритам - проценка на добрите и лошите страни. Ако плаќаат за посета на циркус цена - кашлица, тридневна носна носот и солени капки - па цената е прифатлива. Но, ако товарот на подарок од Дедо Мраз бебе добива висока температура, бронхитис, еден куп на дрога и две недели negulyanie - толку скап подарок излегува ...

Родителите се подобро од било кој друг знае способностите на вашето дете. Ако болеста се ретки и светлина, така што не постојат ограничувања во принцип. Но, по две бронхитис и пневмонија, еден во есента е сосема можно да се направи без зима циркус.

Во исто време, не се добро дефинирани опции, кога ризикот може да се намали или дури и целосно спречени.

Во градинка една станица на автобусот. Тоа може да биде корисно да се нагоре петнаесет минути порано и да одиме по овој запре? Прашањето е реторичко, но добрите се очигледни - ќе избегне средба со колеги патници во автобус да заштедите пари на патување, но сепак се малку свеж воздух!

Мамо, тато и Мајк излезе во вечерните часови за прошетка. Целта на прошетка - надополнување на снабдувањето со храна во локален супермаркет. Ниту на папата или од Миша во супермаркет немаат никаква смисла. И тие може да се кандидира на улоги, додека мајка е шопинг. Употребата на тројна: никој не е мајка ми во душата, еден до Миша не кашла и шмрка, плус дете има способност да се кандидира за уште половина час, работат до апетит и подобрување на ноќното спиење.

Деца страдаат од САРС почесто отколку кај возрасните. Најди вирусот, контакт со деца е многу полесно отколку да се занимаваат со возрасните. На ризик од заразување со САРС во куклен театар или детски роденден отколку во конвенционалните театар или на годишнината од баба ми.

На повеќе деца - толку е поголем ризикот. Во градинка № 1 ќе имаат Nastenki 10 соученик и градинка № 2 - 20. Јасно, каде што ризикот е помал. И тоа не е изненадувачки дека првата опција двојно цената на вториот.

Читателите е важно да се разбере дека во давањето на овие примери, авторот не наметнува вашето семејство модел на однесување. Само, многу често се над сето тоа и не мислам дека ние не разбираат дека тоа е степенот на ризик може да се управува.

Затоа, сите оние нешта што ние зборуваме за тоа - тоа не е цел, а не на настава, а не на императив. Тоа е само информации провокативна.

А посебен став, кој треба да размислуваат, - контакти со пациенти. Уште еднаш: на луѓето - ризикот од болни луѓе - посебен ризик. Само посебни потреби треба да си во средината на епидемија на грип да се оди на клиника. Здравје и Vasya не мора provedyvat на баба грип.

Настасја ви донесе во градинка. И таму во десет соученик пет - со течење на носот. Ова не значи дека утре Настасја е сигурен да биде ладно. И тоа не значи дека во дете во градинка нема да се вози. Но, степенот на ризик ќе го цениме за сигурен. И проценување сфатат дека, прво, со поголема веројатност да се блиску до 100%, и второ, оваа градинка е јасно не е вредно за пари платени за тоа.

Но, од друга страна, најдобрите градинка - не!

И баба грип живее во посебен стан, а во следниот ходникот!

И не одат во клиниката не функционира, затоа што едноставно не се многу потребно сертификат!

И луѓето не зборуваат не се добие било!

Освен во автобус на училиштето Mishina не се постигне. И тато одиме со Миша не може, тој е зафатен на работа, па мајка ми заедно со Миша одат до продавница да купуваат. И воопшто: тоа е невозможно да седат дома, бидејќи bezvylazno - дедо купиле билети во циркус, утре соученик на роденден Марина - ќе одат на целата класа!

Во принцип, ние постепено доаѓаат до заклучок дека ограничувањата на контакти со луѓе (деца) во целина, а со болни лица (деца), а особено - е прекрасна, многу ефикасен, но тешко спроведува метод на превенција на САРС.

10 правила за здрави деца спиење

Расте едно дете и за возврат зачувување на себе скучна во мајка хероина и семеен живот во подвиг - не е тешко. За да го направите ова, само вие не треба да спијат.

Затоа, да се разбере и се сеќавам на главната работа: здрава детски сон - тоа е сон, кој е слатка и удобно сите - и двете возрасни и деца!

Организација на детски сон - е организација на здрав сон на целото семејство.

На повеќето едноставно во горенаведената организација - се купи со висок квалитет за еднократна употреба пелени, и е, всушност, само едно детство сон, што всушност постои без родителот учество - една за вас, и да дојде и да направи за вас. Сè друго е само во вашиот rukah.Ved сон е тесно поврзано со други фактори - храна, вози, клима параметри, облека, средства за хигиена, итн

Правилна исхрана, игри на отворено, чистење на собата, капење, мека, чиста, сува кревет - сите тоа е потребно време, желба, знаење, вештини.

Правило 1. приоритет на

Високо квалитетен семејството, среќни и компатибилен кога родителите имаат можност да спие 8 часа на ден.
Повеќе од било што друго - повеќе јадење и пиење, повеќе сон и свеж воздух - детето треба здрава, одморени и полни со љубов едни на други мама и тато.

Правило 2. Одлучува за режим на мирување

Од раѓањето на режимот на детето треба да биде предмет на режимот на семејството.
Подгответе се за ноќен сон пред тоа, и му се готви на детето. Одредување на време кога почнува ноќен сон, и нека биде едно време, што е погодно за вас! Од 21.00 часот до 5 часот наутро? Ве молам! Од 23.00 часот до 7? За вашето здравје! Да се ​​избере? Сега се обидуваат да го следат.
Правило 3. Одлучи каде да спие, и од кого

Теоретски и практично, постојат три опции:
колиба во спалната соба на родителите - е оптимално за доенчиња и до три години е прифатлив;
креветче во детска соба - идеален за постари деца од една година;
спијат во ист кревет со нивните родители - модерен лудост, повеќето педијатри охрабри, за здравјето на децата спијат поврзани.

Правило 4. Не плашете се да се разбудам Dormouse

Ако сакате вашето дете да спие добро ноќе, нека не се премногу спиење во текот на денот. Не е јасно? Дозволете ми да објаснам.
Просечната дневна побарувачка во текот на спиењето кај децата е како што следува: до 3 месеци - 16-20 hours- 6 месеци - 14,5 hours- 12 месеци - 13,5 hours- 2 години - 13 hours- 4 години - 11,5 hours- 6 години - 9.5 hours- 12 години - 8,5 часа.
Значи, сите знаеме дека едно дете на возраст од 6 месеци спие околу 14,5 часа дневно. Ако сакаме мирен сон за 8 часа на ноќта, а потоа да спие во текот на денот не е повеќе од 6,5 часа. И ако се разбуди во текот на денот 9, а потоа 8 часа спиење во текот на ноќта е малку веројатно. Не плашете се да се разбудам Соња!

Правило хранење 5. Оптимизирате

Во првите три месеци од животот на детето во текот на ноќта може да има 1-2 пати. На возраст од 3-6 месеци откако исхрана во текот на ноќта е можно. по 6 месечно бебе за исхрана на ноќта биолошки не треба.
Детето може да сакате да се справи, детето може да бара комуникација, цицање, подсвиркване, замав и побарувачката е се повеќе и повеќе и повеќе се исполнети барањата. Постави правилата на игра еднаш и за сите. Може ли да користам мојата мајка да не се хранат, и да ги задоволи потребите на цицање? Дали е можно да Папата, кој, патем, на работа утре, на полноќ бебе рок, па дури и да пее во исто време? Ако мислите дека можете да - ве молам, но можете да заборавите за здрава детски сон. Обидете се малку underfeeding во претпоследниот хранење и негување што е можно да се хранат само пред спиење ноќе. Запомнете, глад - не е единствената причина за плачење, и не го приклучиш устата на децата со храна на првиот квичат. Overfeeding - главна причина за болки во стомакот и сродни нарушувања на спиењето.

Правило 6: Имаат добар ден

Во живо активни - одиме, спиење во текот на денот на отворено, ги охрабри познавање на светот и игри на отворено. Физичка активност (без екстремизам) јасно се промовира здрав сон од детството. Ограничување на вечерта на емоционален стрес, има позитивен ефект на спиење. Тивко игри, мирна читање добри приказни, гледање на познатите цртани ликови и, конечно, на мајка ми bayukatelnaya песна - што би можело да биде подобро да се подготват за ноќ до утрото ...

Правило 7. Размислете за воздух во спалната соба

Чист и ладен влажен воздух во спалната соба - непроменливо правило. Проветрување. Мокро чистење. овлажнител. Термометар и hygrometer. Регулатори за греење радијатори. Оптималната температура - 18-20 ° C, под услов тоа да е детска соба (односно на местото каде што детето не само што спие, но исто така живее) - но ако зборуваме за детска соба, оптимална - 16-18 ° С. Оптималната релативна влажност - 50-70%.

Правило 8. Користете можноста за капење

Вечер капење - голем бања со студена вода - одличен начин да се физички уморни, прилично гладни, а потоа да се јаде со апетитот и сонот до утрото.
Масажа и вежби пред капење, средства за хигиена и топла облека по - сето тоа се зајакнува во корист на пливање.

Правило 9. Подготвување на кревет

Душек цврста и мазна - телесна тежина на бебето не треба да доведе до нејзиниот девијации. До две години, без перници. По две години на перница е сосема можно (стандардна големина на новороденчињата перница - 40 x 60 cm, а неговата дебелина се очекува да биде еднаква на ширината рамото на детето). Постелнина од природни материјали, се мијат со користење на посебен детски прав со темелно плакнење.

Правило 10. Грижете се за пелени квалитетот

Пелени - најефективниот на сите човечки пронајдоци поврзани со спиење. Имено еднократна употреба пелени може да го подобри квалитетот на сонот на сите членови на семејството.

ладно

Настинка - болест предизвикана од ладење како ладење organizma- себе.

Значи, две мислења не можат да бидат: ладно - болест предизвикана од хипотермија. Замрзнати, чекајќи автобус ледените јануарска ноќ, натопени нозете, проучување на длабоко баричките, на крајот, имавме пијалок и ладна компот - лошо.

Зошто болен? Ова е посебно прашање и ние ќе одговориме на него уште. Главната работа сега е поинаква. Ние треба јасно да се разбере разликата помеѓу настинката и САРС.

Во теорија, се чини дека ништо, и да се разбереме: САРС - специфични инфекција, тоа инфицирани со контакт со пациентот или со превозникот. Студената "заработи" супер. E. Сите сосема очигледна.

За жал, сите очигледно само во теорија, за практична употреба на зборот "ладно" во повеќето случаи нема никаква врска со неговата вистинска вредност. Размислете за значењето на изразот: "Ние имаме ладно polklassa" ... Дали мислиме дека оваа несреќна класа секоја секунда бебе Во пресрет на ладно? Се разбира дека не!

И како ви се омилени печат на медиуми - "сезоната на настинки!" И, наводно, се должи на почетокот на оваа сезона, училиштето затворен за карантин, празнење расадници и лекарите срушени ... Но, сите ние се разбере: карантин, празни градини и уморни лекарите се должи на вирусни инфекции, наместо маса на населението од хипотермија.

Посебна наклонетост произведуваат бројни препораки во однос на спречување на настинки. На прв поглед, и тука не е јасно - фустан-купат чевли, бидете сигурни дека на собна температура, не пијат, не јадат ладно - тоа нема да биде хипотермија, настинки. Па, па таму е само на прв поглед: го слушате радиото, да се прочита на весникот, посета на аптека, гледаат телевизија, да разговараат со пријателите - знаат илјада начини како да се заштитат од студот носот капки, масти, клизма, билки и tabletochku.

Посебна тема - лекување на настинка. Веќе постои вистински акцент на лекови, како и листа Препорачани алатки застрашувачки голем. Покрај тоа, многу често се користи веќе ни споменува терминот "настинка", додека "настинка" значи било Ари. Тоа не е изненадувачки дека третманот на овие болести ги вклучуваат повеќето настинки и антивирусно и антибактериски и антиалергиски лекови, бројни средства и методи на симптоматска терапија.

Настинки и прошетки

Непотребно е да се каже, никој не вади во дете улица, кога тој беше навистина лошо - во принцип, тоа е тешко да се замисли ситуација дека нашите родители се наведна над креветот и рече: "О, сиромашни, куци патка, добро, да се нагоре, одат на прошетка."

Друго прашање прашува детето на прошетка, а ние се уште не можат да одлучуваат за сите сомнеж - можно е или невозможно. Одговорот е потврден начин прославите е една работа - да се прошетаат во кочија, да се копа подлабоко во песокот (опција - да седат на клупа во паркот и тивко прочитате бајка), и сосема друга - да се кандидира на раса или вози велосипед. Метод свечености - концепт е очигледно поврзани со фактори се нарекува "институционалните претпоставки", но ова прашање многу често станува одлучувачки. Не е тајна дека многу деца не може, во принцип, да седат мирни. Секое патување се претвора во обид да се израмни, да застане, забрана, итн Тоа не е чудно што како дете да оди на позадината на акутна ризик болест на респираторниот систем - .. Негативни аспекти на физичка активност (потење, сушење на слузницата, зголемување на производството на топлина) мора да се познати.

Но, назад на состојбата на детето. Парадоксот е во тоа што речиси секое прашање не може да се одговори недвосмислено. Земете, на пример, изјавата: "Не можеме да одиме во висока телесна температура." Се чини, она што е таму да се аргументира, тоа е невозможно. Но, ако тоа е лето, во куќата на 40 ° C, а во дворот, во сенката под едно дрво, + 25 ° C - што е подобро? Сепак, на температури под нулата средина има смисла само да одат во нормална телесна температура.

Еве ние полека се приближува на самата суштина на главните проблеми поврзани со свечености. Зошто се појави прашањето за прошетки? На прв поглед, се чини дека како едноставна и јасна. Болни - останете дома и болки. Обнови - оди на прошетка. Но, свечености - тоа не е само на поминување на времето надвор од дома. Оваа заедница на детето на фактори на животната средина - првенствено на воздухот, што по своите карактеристики е фундаментално различно од дома воздухот. Фундаментално различни, туку и за подобро или за полошо? Тоа е главното прашање.

Така, клучот за решавање на прашањето за целисходноста на прославата - споредба на параметрите на воздухот во куќата и во дворот. Ако куќата удобно, тоа е можно да се создаде оптимална параметри на влажност и температура, па зошто да се измисли дополнителни комплексност?

Сподели на социјални мрежи:

Слични
САД лекарите се плашат од епидемија на морбили на Евро 2012САД лекарите се плашат од епидемија на морбили на Евро 2012
"Гаспром" смета дека Украина се виновни за неуспехот да ги снабдува со гас за Европа"Гаспром" смета дека Украина се виновни за неуспехот да ги снабдува со гас за Европа
Коморовски педијатар онлајн "Д-р Komarovsky училиште"Коморовски педијатар онлајн "Д-р Komarovsky училиште"
Третман со антидепресиви: Најчесто поставувани прашањаТретман со антидепресиви: Најчесто поставувани прашања
Свинскиот грип кај луѓето (H1N1): симптоми, третманот, причините, симптомитеСвинскиот грип кај луѓето (H1N1): симптоми, третманот, причините, симптомите
Коморовски и Malyshev на дијареа (дијареа)Коморовски и Malyshev на дијареа (дијареа)
Научниците: удар на грипот е бескориснаНаучниците: удар на грипот е бескорисна
Новиот грип ќе бидат подеднакво опасни за сите групиНовиот грип ќе бидат подеднакво опасни за сите групи
Наследството Чернобил: нема да се врати во нормалаНаследството Чернобил: нема да се врати во нормала
Како да се спроведе перења во црви и црв јајца?Како да се спроведе перења во црви и црв јајца?
» » » Д-р Komarovsky педијатар идол мајки. Разговарајте со лекарот за најважен. Препорака р Komarovsky