ma.gurushealth.ru

Папокот болести кај децата

папокот болести кај децата

Видео: Како да се справи со најдобрите папокот на новороденче? - Д-р Komarovsky

Конгенитални папочната фистула јавува како резултат на целосно или делумно расцеп на vitellointestinal канал (дуктус ompha-lomesentericus) или уринарниот канал ..

Видео: Болести на папокот во неонаталниот период, што да правам?

патогенезата. Нормално vitellointestinal канал сраснување во 7-та недела од ембрионски живот. Кога цепеше по тоа паѓа во папокот кабел формира фистула, празнење на кој зависи од природата на патологија.


Симптоми внатре. Во полна расцеп на жолчка канал во место отцепената кабел често се гледа мала светла црвена, со Корола. дупка во центарот, слични на формирање на грануломи, од кои постојано лачат слуз, понекогаш меурчиња на гас или столче. Преку дупка може да биде прилично лесно да влезат во истрагата.
Расцеп на уринарниот проток е помала заеднички. Така од папокот постојано или повремено (кога бебето плаче) се излачува преку урината.


признавање. Папочната фистула треба да се разликува од гранулом lupka. Во случаи кога папочната рана не се лекува за долго време и од прочуен континуирано празнење, треба да се размислува за фистула папокот.


третман прашува.

Умбиликална хернија конгенитална - малформација

патогенезата. Во одреден период на развојот на ембрионот (6-10-та недела) дел на тенкото црево е надвор од стомачната празнина, и по раѓањето останува во шуплината на папочната врвца.


симптомите за. По значителен недостаток во стомачниот ѕид на папокот на тумор абдоминалните органи дејствуваат. Hernial црево е обложена со тенка проѕирна мембрана амнион. Кожата се водат за исчезнати. На hernial црево може да се прошири на црниот дроб, желудникот, цревата, слезината.


третман. Итна операција. Со мали содржината лесно да се намали хернија, конзервативниот третман се врши со примена на облекување.

гангрена папокот

Гангрена папокот се појавува кога влажни кабел остатоци кои се стекнува off-зелена боја, има непријатен мирис. Овој процес може да се прошири во подлабоките делови на стомачниот ѕид и да предизвика перитонитис.


Третман. Внимателно третман на папочната врвца. антибиотици со широк спектар (тетрациклин, oletetrin, стрептомицин), витамин терапија, hemotherapy.

калцификација на папокот


Калцификација папокот - вар таложење во папочната рана или по должината на папочната садови. Во последниве години, почнав да ги исполни често. Понекогаш постои референца историјата на воведувањето на калциум хлорид во папочната садови.


Симптоми и проток. Папокот се утврдува од страна на печат се должи на калциум депозити. Садови сраснување на лошо, а со тоа може да има крварење од артериите.


третман. Отстранување calcinate пинцети или остар лажица. Ако ова не успее, се отстранат хируршки.

omphalitis

Болеста најчесто се предизвикани од Streptococcus, Staphylococcus, Escherichia помалку, или Pseudomonas дифтерија бацили.
Во прилог на отпорност на антибиотици е поставена за да се зголеми во телото на добра нега на новороденче, правилна доењето, воведување на гама-глобулин, генска терапија, трансфузија на крв, витамин терапија.


превенција. Асепса при лигатура на папочната врвца и грижата за нејзиниот остаток, а папочната врвца. Забрзана падот на папочната врвца остатоци стегање Kocher менгеме, обработка на папочната остатоци gramicidin алкохол решение (1: 100) да се промовира побрз epithelialization папочната рана инфекција и да се спречи тоа.

Periarteritis умбиликална артерија

Патогенезата. Развивање на неусогласеност со стерилен техника со лигатура на папочната врвца. Папочната рана нема видливи промени. Папочната палпација артеријата под папокот дефинирани како составен влакно. Болеста може да се случи латентно.


третман. Компримира со хипертоничен раствор на натриум хлорид (10%) или rivanol (1: 1000), обезбедување на одлив на гној од артерија. Широк спектар на антибиотици. Hemotherapy, глобулини. плазма трансфузија. Во перитонитис - операција.


папокот кожата - прекумерна количина на абдоминална кожата доаѓа во папочната врвца. Тоа се однесува на козметички дефект.
третман не е потребно.


папочната крварење Тоа се случува во случај на слаб лигатура на кабелот, а исто така и во нормални уништување одложен васкуларни крварење достапни гранулација.
третман. На притисок завој, витамин К, со значајно крварење садови лигатура.


Флебит на папочната вена Таа се развива кога инфицирани папочната садови во случај на непочитување на правилата на антисептици врзување на папочната врвца, или замена на трансфузија на крв за новороденчето со хемолитична болест.
Симптоми внатре. Папочната рана може да биде непроменета. Компликација - сепса.
третман. Широк спектар на антибиотици, трансфузија на крв, y-глобулин, витамин Б (B6, на12). Хранење мајчиното млеко. Соодветна грижа.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Менување клоака ембрионот. Формирање на мочниот меур на фетусотМенување клоака ембрионот. Формирање на мочниот меур на фетусот
Стрептококна и стафилококни инфекции кај деца: симптоми, причини, третман, симптомитеСтрептококна и стафилококни инфекции кај деца: симптоми, причини, третман, симптомите
Pylephlebitis септички флебит на филијалите на порталната вена. Неколку дена по апендектомија,…Pylephlebitis септички флебит на филијалите на порталната вена. Неколку дена по апендектомија,…
Аномалии на мочниот меур на ембрионот. Дефектите во мочниот меур на фетусотАномалии на мочниот меур на ембрионот. Дефектите во мочниот меур на фетусот
Папокот новороденче, како да се справи папокотПапокот новороденче, како да се справи папокот
Хорионот и амнионот. Птица ембрион жолчната кесичкаХорионот и амнионот. Птица ембрион жолчната кесичка
Делови на телото кај новороденчињаДелови на телото кај новороденчиња
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Проекцијата на панкреасотПроекцијата на панкреасот
» » » Папокот болести кај децата