ma.gurushealth.ru

Алергија на лекови кај децата, знаци

Алергија на лекови кај децата, знаци

Практично сите лекови може да придонесе до алергиски реакции.

Видео: Дрога алергија кај дете - Школа за д-р Komarovsky

Ризикот од развој на дрога алергија е 1-3%.


Главните причини за алергии на лекови:

 • наследна, генетски детерминирани предиспозиција за развој на алергиски реакции;
 • присуство на други видови на алергии (бактериски, апарати за домаќинство, храна, полен);
 • пациентите со долготрајна употреба на лекови, особено повтори курсеви;
 • Употребата на про-лекот (на пример, bitsillina);
 • истовремена употреба на голем број на пациенти лекови од различни групи (поли-progmaziya);
 • физичко-хемиските структура, висока алергиски активност на лекот (на пр, вакцини, серуми, некои антибиотици, хормонални лекови и др.).

Степенот на алергиите предизвикани од лекот влијае на доза и начин на употреба.
На пример, да пеницилински антибиотици тоа е најмногу алергиските апликатор патека (капки за нос, капки за очи) - 5-12% - кожата или преку инхалација начини на администрација придонесе за развој на алергија во 15% - кога начинот на администрација инјекција, таа се развива 1 -2%, најмалку алергиски пат инјекција е преку устата - е помалку од 1%.


Фактори кои придонесуваат за појава на дрога алергија кај деца:

 • генетска предиспозиција за развој на алергиски реакции;
 • присуство на атопија (атопичен ринитис, атопичен астма, итн);
 • пред инфекција (акутна респираторна вирусна инфекција, дизентерија, салмонелоза, итн);
 • имуно-дефицитарна состојба;
 • ексудативна дијатеза;
 • вештачка исхрана;
 • повеќе примена на различни лекови;
 • инхалирани пат на администрација на лекови;
 • дека детето helminthiasis (хелминти инвазијата). Клиничките манифестации на дрога алергија може да бидат доста различни - ова непосредна реакции тип (анафилактичен шок, уртикарија, итн), и одложен тип алергиски реакции (контактен дерматитис и др.).

Знаци на дрога алергија:

 • алергиски реакции се случи дури и кога се применува во ниски дози на лекот;
 • алергиски реакции да се појават само со повторна употреба на дрога (треба да се запамети дека пациентите не се знае фактот дека тие се користат за подготовка, на пример, во користењето на месо, кое содржи пеницилин);
 • меѓу првата администрација на лекот и појава на алергиска реакција на повторното назначување треба да потрае неколку дена;
 • дрога алергија симптоми не се потсетуваат на терапевтски лек;
 • 3-5 дена по прекинот на клиничките манифестации на алергија на лекови или значително се намалува;
 • со повторна употреба на дрога алергиски реакции се случи повторно.


Повеќето дрога алергија се јавува при примена на пеницилини, сулфонамиди, тиазин диуретици, некои витамини од групата Б.
Најефективен начин за лекување на дрога алергија - отстранување на лекот, што предизвика алергиска реакција.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Стрептомицин во храната предизвикува анафилакса кај луѓетоСтрептомицин во храната предизвикува анафилакса кај луѓето
Алергии на лекови кај децата. Причини и клиникаАлергии на лекови кај децата. Причини и клиника
Паразити може да се намали алергии на хранаПаразити може да се намали алергии на храна
Како да се спречи сериозни алергиски реакции на детето?Како да се спречи сериозни алергиски реакции на детето?
Алергиски реакции. IgE со алергиски реакцииАлергиски реакции. IgE со алергиски реакции
Алтернативни методи на лекување на алергииАлтернативни методи на лекување на алергии
Алергија dysbacteriosisАлергија dysbacteriosis
Дијагноза на алергија и други несакани ефекти на лекови кај децатаДијагноза на алергија и други несакани ефекти на лекови кај децата
Алергија - нашите надомест за борба против паразитиАлергија - нашите надомест за борба против паразити
Превенција на алергиските болести кај децатаПревенција на алергиските болести кај децата
» » » Алергија на лекови кај децата, знаци