ma.GurusHealth.ru

Алергиски реакции кај децата, прва помош и лекување

Алергиски реакции кај децата, прва помош и лекување

Од стапката на развој по изложеност на алергени сите алергиски реакции може да се подели во три вида.

Алергиски реакции кај децата од непосредна тип

Алергиски реакции на непосреден тип развиваат во рок од неколку минути (понекогаш секунди) и до 6 часа по контакт со allergenom- одложен алергиски реакции развиваат во текот на 6-8 часа по изложувањето allergena- одложен тип на развој по изложеност на алергени по 48-72 часа, понекогаш подоцна.

Во моментов, повеќето широко распространета т.н. класификација на Гел и Coombs, предложен во 1975 година. Според оваа класификација, постојат четири видови на реакции на преосетливост.

 Тип I алергиски реакции - Тоа анафилактичен алергиски реакции на непосредниот тип. Нивниот развој е поврзан со формирањето на антитела, наречена "reagin". Тие главно се однесуваат на класата JgE. Reagin дефинира на кои имаат многу висок афинитет за нивните специфични рецептори се наоѓа на мукозните мастоцити, сврзното ткиво, basophilic леукоцити (базофили). Во врска со соодветните антиген reagin доделени медијатори на алергија.

Алергија посредници играат важна улога во развојот на алергиски реакции. Алергија на медијатори се хистамин, серотонин, brodikinin, хепарин и други.

Клиничките манифестации на тип I алергиски реакции се јавуваат во рок од 10-20 минути по изложување на организмот осетливи со специфичен алерген, но може да се случи во секунди.

тип II алергиски реакции - цитотоксични. Кога ја произведува антитела на клетките на ткивата. Антителата се поврзе со соодветните клетки, оштетување на клетките се случува, па дури и нивно уништување. Во овој тип може да се појави алергија на храна, алергиски реакции на убод од инсекти, и други.

Тип III алергиски реакции - immunocomplex-ција. Таа се карактеризира со формирање на имуни комплекси во телото, која се состои од различни класи JG OGG, JGM, JgA). Под дејство на имуни комплекси се јавува оштетување на ткивото. Овој тип на реакција води кон развој на серумска болест, што е исто така забележани во голем број на автоимуни заболувања (ревматоиден артритис и др.).

Тип IV алергиски реакции - со посредство на клетките. Овој тип на реакција е основа на заразни-алергиски форми на астма, алергиски дерматитис.

И покрај многуте алергени кои не опкружуваат, алергија страда само дел од луѓето. Ова се должи, од една страна, степенот на алергиски фактори кои влијаат на другите - променет реактивност на организмот како резултат на разни болести, стрес влијанија, & што се промените во реактивност предизвикани од наследство - генетска предиспозиција за алергии.

Во 1923 година, во клиничката пракса е воведен терминот "атопија" (грчки atopos -. Невообичаени) да се изолира лица кои имаат ненормално зголемена чувствителност должи на наследна предиспозиција за развој на алергиски болести.

Во присуство на алергиски болести кај двајцата родители на веројатноста за појава на алергии кај децата е 75%, во присуство на атопија во еден од родителите, можност за развој на атопичен болести кај децата - 50%.

Кај лицата со атопичен под влијание на супстанции кои имаат gistaminogiberalizuyuschey активност (односно, предизвикувајќи ослободување на медијатори на алергија клетки, главно хистамин), невротрансмитери се ослободени побрзо и полесно отколку кај оние без историја на атопичен наследноста.

Ова води кон почеста појава hyperergic реакции од разни органи и системи.

анафилакса - непосредна Вид на алергиска реакција во се зголеми за парентерална администрација на алерген (заобиколувајќи на дигестивниот тракт).

Терминот "анафилакса" беше воведен во медицината во 1902 година, францускиот физичар С. Richer (Гр ana -. Повторно и aphylaxia - ранливост).

Анафилакса можат да бидат предизвикани од страна на било алерген. Најчесто, тоа се отрови од инсекти, серум, лекови.

А вистинска алергиска реакција (ИАР) кај деца

Точно алергиска реакција (ИАР) има три фази: имунолошки (чекор на имуниот одговор) pathochemical (чекор биохемиски реакции) и патофизиолошки (фаза клинички манифестации).

I. имунолошки Се развива чекор по првичниот контакт на телото со алерген. Како резултат на овој контакт на специфични антитела. Потоа, кога се комбинираат со комплекс антиген-антитело е формирана антиген + антитело, кој е фиксиран на површината на мастоцити шок орган (на целните органи, каде што потоа се развиваат алергиски воспаление). Оваа состојба се нарекува сензитивност.

II. pathochemical чекор развива по повтори контакт на организмот со специфичен алерген. Повторно влегуваат во организмот осетливи со алерген се врзува фиксна на површината на маст клетки за да алерген специфични антитела (JgE). што доведува до активирање на клетките со следните дегранулација и ослободување на медијатори на алергија на мобилен - префабрикувани и формираат нови биолошки активни супстанции (хистамин, хепарин, итн). Така, на активирањето на овој комплекс биохемиски процес е ефектот на мастоцитите на целните органи на антигенот + антитела. I и стадиум II на алергиски реакции има клинички манифестации, тие може да се открие само со примена на посебни лабораториски испитувања.

III. патофизиолошки Чекор алергиски реакции - дејството на медијатори на алергија манифестација, објавен на pathochemical фаза.
Патофизиолошки фаза се карактеризира со развој на клинички симптоми на алергиски реакции, особено зависи од телото на видот и шок медијатори во која процесот се одвива.

Медијатори на алергија кај децата

Алергија на медијатори се поделени во две групи. Првиот се состои од супстанции кои се присутни во ќелијата за да го активирате, и гранулите се во ќелијата врзани. Кога е активирано, овие клетки се ослободуваат во екстрацелуларната средина на супстанции (дегранулација).

Во втората група се состои од супстанции кои се формирани за време на клеточна активација. Овие супстанции претставуваат голема група на невротрансмитери посредување алергиски реакции. Тие се формираат во текот на 10-45 минути. Овие супстанции вклучуваат хистамин, простагландин, еозинофилија chemotaxic фактори, протеази, хепарин, и други.

Со функционални својства медијатори се супстанции кои имаат вазомоторни активност, способноста да се предизвика кршење на мазните мускули, стимулација на нервните завршетоци, ензимска активност, immunotropic акција.

Најважната улога во развојот на алергиски реакции, хистамин игра. Кај здравите луѓе, само траги на хистамин се утврдени надвор од клетките. Зголемување на хистамин во крвната плазма и ткиво течност е можно не само со своите специфични ослободување од мастоцитите и базофилите во непосредна алергиска реакција, но, исто така, под влијание на различни не-имунолошки стимуланси, исто така, доведе до активирање на клетките и неговата порака. Зголемување на нивото на хистамин, исто така може да се должи на неговата повреда на инактивирање.

Акција на хистамин посредувана преку голем број на рецепторот на H ,, H2, H3, кои се разликуваат во конформација (уред) и ткива локализација.

Во централниот нервен систем (ЦНС) претставува сите три вида на хистамин рецептори.

Псевдо-одговор (РЈА) кај децата

Псевдо-реакција или лажни алергии, клинички се многу слични на вистинска алергија, но различно од нејзиниот развој механизам - не е имуно на фаза на развој на алергиски реакции, што е, на препораки не учествуваат антитела. Кога ПАР емитуваат само две фази на развој - и патофизиолошки pathochemical. Во TxAA pathochemical фаза се ослободени од иста клетки воспалителни посредници дека кога точно алергиски реакции, но за типичен TxAA неспецифични ослободување на воспалителни медијатори од маст клетките, базофилите, која се јавува како резултат на активирање на клетките независно од присуството или JgE JG други класи. Неспецифични либерализација хистамин е придружено со зголемување на нивото на своите во крвта и на повреда на неговите инактивирање.

Неспецифични (preimmune) ослободување на хистамин може да предизвика бактерии, голем број на лекови (морфин, манитол, итн), термални и ладна изложеност, изложеност на сончева светлина и многу повеќе.

Алергиски реакции на децата од инсекти

Главните видови на алергиски реакции при контакт со инсекти:

  • локални кожни реакции каса;
  • системски анафилактички реакции на uzhalivanie;
  • респираторна реакција ако се вдише инсекти и супстанции излачува од нив.

Разлика непосредна тип алергиски реакции кои се случуваат во неколку секунди или минути и продолжува за неколку часа или дена, а одложен тип се појавува по 1-2 дена по каснувањето.

Луѓето кои страдаат од каснување на женски пчели, оси, комарци, комарци, bedbugs. Со изобилство во текот на летото комарци, midges, бубачки, пеперутки можно вдишување на мали инсекти или снегулки на нивните крила, кој може да предизвика респираторни алергии.

Клиничката слика. Вообичаената реакција на инсекти залак е прикажано со оток, болка, чешање eritemoyl мал. Во алергија појави уртикарија нервозни осип, оток до испука, што понекогаш доведува до нагло зголемување на екстремитет или друг дел од телото каде што имаше залак. Може да се развие анафилактичен шок. За смртоносна шок кај пчелите осилото доволно ингестијата на 0,2 g на пчела отров (околу 1000 каснувања).

Одложен тип на реакција се одвива преку 24-8 часа Главни симптоми. Осип на крвните садови на кожата со едем и хиперемија (10-14 дена или повеќе), миокардитис, полинеуритис, нефротски синдром, симптоми на серумска болест, тромбоцитопенична пурпура, енцефалитис реакција.

Третман. Неопходно е да се отстранат остатоците од убодот. На локално ниво - ладни облоги, антиинфламаторни маст, интрамускуларно - антихистаминици, и во внатрешноста - нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ). Специфични десензибилизација се врши полека (за време на реакција на пчелин убод).

Итна медицинска помош за алергиски реакции кај децата

Разлика домаќинство, храна и лекови алергии. Апарати за алергија се развива во домаќинство прашина на полен, разни хемикалии во животни и некои растенија, инсекти отрови како што се оси, пчели, комарци и така натаму. Причините за појава на алергија на храна може да има некои цитрус (на пример, лимони, портокали ), јагоди, јагода, риба, јајца, печурки, чоколадо, мед. Во некои деца, кога се изложени на телото на антибиотици, сулфа лекови, некои витамини може да се развие дрога алергија. Кај децата, алергиски реакции се случуваат многу почесто отколку кај возрасните.

Разлика локални и општи алергиски реакции. Локална алергиска реакција - на црвенило и оток на ткивата, чешање, разни vysypaniya- во тешки случаи - некроза. Заеднички алергиски реакции вклучуваат вртоглавица, ринитис, чувство на печење во носната пасуси, чувство на печење во устата, главоболка% гадење, повраќање, треска, висока температура, болки во градите, болки во грбот, итн .. Некои алергиски реакции веќе неколку минути се појави по алерген изложеност на телото, додека други се случи во еден ден или дури и неколку дена.

Пред да се обезбеди заштита на децата, треба да се утврди она што е потекло на алергиска реакција. Инсталирајте Сепак причина за алергии, потребно е дека причина исклучува можноста за побрзо, тоа е, да се спречи ефектот на алергени во телото. Во тој случај, ако не може да се идентификуваат на алергени кои треба да бидат исклучени од употреба сите супстанции кои можат да предизвикаат алергиски реакции, како и да се критички преглед на храна исхрана на детето (посебно внимание се дава на оние производи кои биле вклучени во исхраната неодамна и дека порано едно дете не е прифатена храна), пред да се консултира лекар нема да му даде секој лекови.

Покрај тоа, со појава на алергиски реакции, се препорачува следново:

  • да обезбеди комплетна одмор - се стави на детето во postel- ако тој е немирно, уплашени - да го убеди;
  • кога многу нагласена локални реакции како црвенило, оток на ткивата, чешање да се направи на овие места ладна лосиони;
  • ако постои уверување дека причина за алергии - во храната што ја консумираат во пресрет на или проголтаат лекови, треба да предизвикате повраќање во дете. Да предизвикаат повраќање, детето е доволно да притиснете два прста на јазикот. По вештачки повраќање - стомак миење (еден по друг, брзо пијат неколку чаши топла зовриена вода и притиснете со прстите на детето до коренот на јазикот по стомакот празнат, пијат неколку чаши вода и повторно кликнете на коренот на прстите на јазик);
  • во тој случај, ако мајка ми е сигурен дека има алергиска реакција на мирисот на една супстанција, или да се влезе во горниот респираторен тракт на апарати за домаќинство прашина, полен, животински првут, итн, потребно е прво на сите да се обезбеди свеж воздух на пациентот. Понатаму се препорачува да се мие на детето носната шуплина и назофаринксот топла вода од чешма. За спроведување на постапката се користат гумени балони (исто така познат како клизма, шприц) доволно голем капацитет - 200 ml или повеќе. По завршување на постапката детето мора многу внимателно да дува носот, устата, а потоа да се препорача добар за плакнење. Со што се отстранување на алергени од горниот респираторен тракт, yozhno брзо намалување на алергиска реакција на не;
  • ако детето има развиено состојба на шок (анафилактичен шок), тоа е важно да се создаде атмосфера на мир за него, пијат топла црна долга лист чај;
  • ако детето е во состојба на анафилактичен шок, нарушена дишење, - за извршување на вештачко дишење;
  • дете, кој го разви шок, итен повик "Брза помош" или го однесе до најблиската болница во своите transportom- транспорт на пациентот само во лежечка положба, најдобар - на носила.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Алергија на лекови кај децата, знациАлергија на лекови кај децата, знаци
Лекување и превенција на анафилактичен шокЛекување и превенција на анафилактичен шок
Прва помош во поставување на амбулантско со алергиски реакцииПрва помош во поставување на амбулантско со алергиски реакции
Алергии на лекови кај децата. Причини и клиникаАлергии на лекови кај децата. Причини и клиника
Алергија на инсекти во деца: пчела, осите, horseflies, мравкиАлергија на инсекти во деца: пчела, осите, horseflies, мравки
Chromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromilChromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromil
Алергиски реакции. IgE со алергиски реакцииАлергиски реакции. IgE со алергиски реакции
Механизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергииМеханизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергии
Алергените плевелите. Profilin и нивните својстваАлергените плевелите. Profilin и нивните својства
Каснување од крлеж води кон алергија на црвено месоКаснување од крлеж води кон алергија на црвено месо
» » » Алергиски реакции кај децата, прва помош и лекување