ma.gurushealth.ru

Бронх туѓо тело кај децата

Видео: Туѓо тело уво кај децата. Совети за родителите - Унијата на педијатри на Русија

Бронх туѓо тело кај децата

Навика за преземање на различни нешта во устата, расеан зборува додека јаде толку типично за деца, кои сметките за само изненадувачки ефикасноста на механизмите за заштита на дишните патишта од продор на странски објекти.

Видео: Во Воронеж, хирурзи изведоа надвор од белите дробови на тинејџер

А сепак тоа се случува.

Видео: Туѓо тело бронх


Типичен ситуација кај децата од 1-4 години влегува во туѓи тела на дишните патишта, како што се ореви, семки од сончоглед и тиква, пченка, цреша или кајсија коска (фрагменти). Поретко се отстранат од бронхиите меки грутки - парче варени компири, овошје кора. Често постои аспирација (вшмукување проток на воздух инхалаторни) мали предмети - мозаик топки, завртки и навртки дизајнер - во текот на играта. Играње, децата се овие работи во нивните усти, и тие паѓаат од ненадејна инспирација на респираторниот тракт.


Студентите, исто така, не се имуни од паѓа во страни тела. Озлогласениот пенкала со мали капи, механизмот за затворање на пумпата. Детето, навикнати на одржување на крајот на стап во устата и смислено манипулирање јазик, капа со ненадејна инспирација може да се занесувај со прилив на воздух во бронхиите.


професионалци Колекцијата-bronchology е многу на сите видови на објекти закрепна од бронхиите - е spikelets трева, топка, заби, извори и други.
Внесување на туѓо тело во бронхиите предизвикува кашлање поголем или помал рок на траење. Ова е многу важен симптом кој им овозможува на лекарот да го најдат својот пат во студијата. Понекогаш родителите велат дека кашлица се развива во текот на оброкот или на играта, по ненадејна инспирација, придружни страв, возбуда, губење на рамнотежа дете.
Кога се инјектира во орев бронхиите или други растителни дериватни објект околу развива алергиски бронхитис haraktera- нејзините симптоми - покачена температура, кашлица, често издолжена свирка здив. Кога се инјектира во бронхиите неоргански туѓо тело како насилна реакција не може да се изврши. И всушност, и во еден случај, сепак, по 1-3 дена, повеќе или помалку развиени јасни знаци на бактериски бронхитис или пневмонија, со тврдоглави и тешко да се третираат.


На страно тело делумно може да оклузија на бронхиите, што предизвикува отекување регионот на белите дробови. Во случај на комплетна опструкција ателектаза (безвоздушен сегмент на белите дробови), што е брзо nagnaivaetsya- зачувување на туѓо тело (понекогаш и по само 3-6 недели) води кон развој на неповратни промени во бронхиите и белите дробови, за хронично воспаление.


Добивање на туѓо тело во бронхиите или сомнеж за тоа е индикација за итна бронхоскопија. Ако е успешна, почетокот на отстранување на туѓо тело во процесот на лекување бронх трае 1-2 ned- тоа е отстранета во подоцнежните фази бараат подолго лекување.


Со цел да се спречат ваквите проблеми, исклучат од исхраната на доенчињата и децата од предучилишна возраст на семе и плодови, вклучувајќи ги и оние во тестот. Ако детето е сеуште даде ореви, тоа е потребно да се обезбеди мирен амбиент на масата. Деца 3-4 години не треба да се дава да игра мали објекти - завртки, мозаик, на било која возраст, потребно е да се осигура дека тие не се стави во нивните усти. Комерцијално играчки содржат мали монтажни делови, но тоа често не е забележан во само-направени играчки.

Видео: Лапароскопска отстранување на туѓи тела гастроинтестинални (магнет), шиење перфорација кај дете

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Туѓи тела уво најчесто забележани кај децата, се втурнати во надворешниот слушен канал разни мали…Туѓи тела уво најчесто забележани кај децата, се втурнати во надворешниот слушен канал разни мали…
Бронх туѓо тело често се во право дисталните бронх. А историјата на аспирација туѓо тело е често…Бронх туѓо тело често се во право дисталните бронх. А историјата на аспирација туѓо тело е често…
Туѓо тело на душникот и бронхиите кај децатаТуѓо тело на душникот и бронхиите кај децата
Извадоци од педијатријаИзвадоци од педијатрија
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Трахеалната туѓо тело, како по правило, не се фиксни, и се извршува. По контакт со кашлање карина…Трахеалната туѓо тело, како по правило, не се фиксни, и се извршува. По контакт со кашлање карина…
Туѓи тела на носот, како уво туѓо тело, најчесто се наоѓаат во деца. носната шуплина може да се…Туѓи тела на носот, како уво туѓо тело, најчесто се наоѓаат во деца. носната шуплина може да се…
Туѓо тело на желудникот обично се дијагностицира кај децата и ментално сала луѓе. Ова може да биде…Туѓо тело на желудникот обично се дијагностицира кај децата и ментално сала луѓе. Ова може да биде…
Фарингеална туѓи тела имаат тенденција да се добие храна (риби коски, трупот од житни, парчиња од…Фарингеална туѓи тела имаат тенденција да се добие храна (риби коски, трупот од житни, парчиња од…
Отпор на дишните патишта. светлина отпор. Проток на воздух. Ламинарен проток. Турбулентен проток.Отпор на дишните патишта. светлина отпор. Проток на воздух. Ламинарен проток. Турбулентен проток.
» » » Бронх туѓо тело кај децата