ma.gurushealth.ru

Развојот на децата недели од бременоста во матката

развојот на децата недели од бременоста во матката

Промени кои се случуваат со идната мајка порано или подоцна ќе стане јасно на сите околу себе, но она што се случува во внатрешноста на неа расте стомакот, скриена од љубопитните очи.

Малку се отвори завесата на мистеријата на ова, и ќе биде во состојба да ги пронајдат неверојатен начин да се зголеми должината на вашето бебе на 9 месеци, од мал мобилен со малиот човек.

Во првата недела од развојот на детето

Во првите денови по оплодување, јајце, која сега добива името "зигот" замрзнува. Во следните 24 часа, тоа нема да попушти, но внатре е веќе активиран метаболички процеси, и на крајот на првите денови по зачнувањето и да настапи прво поделба.

По уште 12 часа 2 ќерка клетки стануваат 12. На четвртиот ден на зигот, унапредување на фалопиевите цевка во матката шуплина, веќе се состои од 32 или 64 клетки. Овој комплекс големината на клетките од околу 0,1 милиметри, како што е споменато погоре, наликува на мал Бери црница или малина, па затоа се нарекува латинскиот збор "morula".

Откако во матката, во слободно се движат во рок од неколку дена morula во својата празнина и активно акции, во крајот на првиот - на почетокот на втората недела од својот живот во прилог на слузницата.

Веќе во ова време на иднината на феталните клетки се јасна диференцијација, која ќе им овозможи да станат подоцна основа за развој на различни органи и системи!

Оплодената јајце клетка се нарекува бластоцист и личи на шупливи везикули. Приближување на ѕидот на матката, тоа е како ако изедначување на клетките на слузокожата, и е ангажиран во неа. Овој процес обично се јавува 6-7 дена по зачнувањето и е наречен "имплантирање".

На втората недела од развојот на детето

Од страна на 12-от ден на јајцето е веќе цврсто прикачен на ѕидот на матката, а во рамките на тоа, во центарот на morula, е формирана ембрионски диск, кој се нарекува blastomere. Се состои од две ембрионални слоеви - два мобилни слој, до кои се формираат две меурчиња. Овие клетки со текот на времето да се развие во ембрион.

Еден од балон формира амнионската празнина околу ембрионот и исполнети со течност, а втора ампула, станува во жолчната кесичка, за некое време да се изврши и функцијата храна kroveobrazuyushuyu, при што атрофира.

Истражувањата покажуваат дека во ова време на таткото на мајката гени активно работат за да се обезбеди создавање на услови за опстанок на бебето.

Клетки, кои се надвор од јајце клетката, се претвораат во хорион - на вили, кој првично опфатени целата јајце. По некое време тие ќе останат само во местото на матката е спроведен плацентата.

плацентација

Овој орган се смета за уникатна поради тоа што се произведува во телото на жената, само во текот на раѓање а со тоа и припаѓа на две организми.

При воведување на ембрионот во матката ѕид таму се формира празнина што го исполнува голем број на мајчината крв. Постепено низ секоја ресички школка околу ембрионот почнува да 'ртат неговата крв садови. Така, во почетната фаза на формирањето на плацентата, условите за размена на крв помеѓу бремена мајка и нејзиното бебе. Од феталната површина на телото ќе биде прикачен на папочната врвца на детето.

Во тоа време, на големината на иднина бебе е помала од 1 mm, но во втората недела од неговото срце веќе се поставени.

Третата недела од развојот на детето

Во третата недела од бременоста, ембрионот се формира третиот лист. Сите три слоја на клетки ќе се развиваат во различни правци, формирање на нови клетки кои ќе се развијат различни ткива и органи. Внатрешниот слој - ендодермот - ќе доведе до развој на респираторниот и дигестивниот систем. Од надворешниот слој - ектодерм - формирана сетилни органи и нервниот систем е иднината на човекот, како и што се кожата, косата, ноктите и забите на жлездите. Скелет, мускулите, крвните садови, крв, лимфа, и многу внатрешни органи ќе биде формирана од мезодерм - средината лист.

Во тоа време, постои ознака главните органи и започнува формирањето на невралната туба, мозокот и на дигестивниот систем. Хорионски ресички продолжи да расте во матката ѕид, формирајќи простор, полни со крв, - местото на прицврстување на плацентата. На ембрионот телото се формира мали испакнатини, кој наскоро ќе наполни на крвните садови - иднината папочната врвца. Папочната врвца е постепено се формирале садови (две артерии и вени на две), од кои наскоро ќе престане да функционира. Фетална крв низ артериите на плацентата е во режија на вена - назад на фетусот.

Четвртата недела од развојот на детето

На четвртата недела на преминот од ембриогенезата - формирање на органи - органогенезата. Во иднина бебе зема својата конечна форма во текот на тие седум дена.

Сега тој изгледа како грав големина од околу 5 мм, кои покажуваат четири израсток во оние места каде екстремитетите почнуваат да се развиваат наскоро. Највпечатлива дел на ембрионот е веќе на главата, а на спротивната страна од телото Cauda уште видливи - малиот атавистички опашка. Детето има и уште враќање назад - зачетоци на жабрени цепнатинки.

Ембрионот веќе во мембраните и плови во амнионската течност, плацентата од тоа расте поврзува новите папочната врвца. Право папочната Виена исчезна, не е само лево.

мали срце е формирана.

Во исто време, почнуваат да се формираат на почетоците на очите, кои имаат форма на рудиментирана туберкули.

Во петтата недела, тој почнува да се оформува на лицето на детето се развива екстремитетите. Прсти, сепак, се уште не - на мали раце и нозе биле поделени само на краевите и личат перки, но тие се чини дека остана прашање на денови.

крајот на чело на ембрионот се развива поинтензивно од карлицата. Таа започнува формирањето на гркланот и внатрешното уво.

5-12 недела развој на бебето

На шестата недела во срцето на ембрионот веќе има четири шуплини - како возрасен. Започне развој на зачетоци на забите и вилиците се направени. Внатрешното уво е речиси формира, се развива и душникот и хранопроводот. Таа почнува да се формира на градната коска и тенкото црево.

Во тоа време, на работа вклучува главно тело хематопоеза иднина бебе - црниот дроб почнува поставување на кортикалните дел од надбубрежните жлезди (една на ендокрините жлезди).

Во фетусот мозокот мозокот шуплини добие течност почнува да се формира 'рбетот, каде што на' рбетниот мозок е ставен. Сите функции на нервниот систем, кој личи на цевка со центрите на двата краја, сега се под контрола на само 'рбетниот мозок.

До 23-ти ден е развојот на рудиментирана зачетоци на фетусот уши.

Растот на ембрионот - околу 1,5 см.

Во седмата и осмата недела, ембрионот се одвива во имплементацијата на плодот. Неговото тело исправи малку, а неговата глава оди нагоре, тој може јасно да се види на градите и стомакот.

Карактеристики на лицето продолжи да се оформува, првото појавување на двете страни на главата и е постепено се менува кон центарот. Прво формирана устата и носот слот, и осмиот недела, бебето веќе има врвот на носот и носот, устата се појави со мала јазик и зачетоци на жабрени цепнатинки исчезне. Каде што очите имаше два мали цепнатинки во местото каде што малку подоцна ќе биде уши - две бразди, и покрај формирањето на ушите веќе започна.

До 44-от ден на развој (почетокот на седмата недела) фетална лицето својата карактеристики имаат симетрични, но небото празнина е затворена само во една недела.

Околу до 65-от ден на развој (почетокот на десеттата недела) на бебето е веќе формирана брадата, а тоа е карактеристика на човештвото.

уникатен тело

Е поврзан со зголемената плацента иднина бебе папочната врвца. До крајот на првиот триместар од бременоста, плацентата е речиси целосно формирана, но во својата структура во текот на следните месеци ќе се разликуваат во зависност од потребите на детето. Размена меѓу мајката и бебето ќе бидат инсталирани на врвот на 4-ти месец од бременоста.

Твојата крв, кој ги пренесува хранливите материи и кислородот ќе се прелеат во плацентата од матката артерија. Сите потребни плодот и, за жал, некои лоши за него супстанции помине низ плацентата филтер и завршуваат во неговата крв. Папочната Виена помага испорача крв богата со бебето. артерии дете снабдување со крв на најмалите крвни садови, се ослободува јаглерод диоксид и отрови, кои влегуваат низ плацентата во крвта на мајката и се отстранети од телото преку белите дробови и бубрезите.

Запомнете дека плацентата - ова не е универзален филтер. Плацентарната бариера лесно да се надминат тутун, алкохол и дрога, и многу лекови и вируси!

значајни промени

Во тоа време, момчињата формирана на половите жлезди кои произведуваат тестостерон. Неговиот ефект го стимулира развојот на половите органи. Формирана оние клетки кои потоа ќе бидат одговорни за производство на сперма.

Развивање на нервите, мускулите и коскената срцевина на детето. Таа започнува да работи мезенцефалонот, средниот мозок, повеќе високо развиена структура од 'рбетниот мозок.

Следната недела, на работа се врти и на мозокот.

Рацете и нозете се јавуваат мали прсти, сепак поврзани со мрежи, и сите сегменти на екстремитетите се формираат потоа. Плодот е веќе активно движење на рацете и нозете, но движењето се уште е хаотичен, и не можете да се чувствуваат.

Во тоа време, неговата висина е 3-4 см и тежина од 2 - 3 години

Недела 12-16 развој на децата

Во тоа време, бебето веќе има добро развиена црниот дроб и бубрезите. До овој момент, како на екскреторен систем на дете постапил плацентата.

Шефот веќе е пропорционална на телото и лицето добро формиран, опашката исчезна пред неколку недели. превез за очи очните капаци со трепките и усните наведени многу јасно. На лицето се појавуваат веѓите, а на главата - косата.

скелет неговата воопшто е веќе формирана, а рацете и нозете сега само ќе се зголеми во големина, нивната структура, исто така, нема да се промени.

За време на ултразвук, веќе може да се види на движењата на вашето бебе.

Во исто време, на двете хемисфери на мозокот се веќе формирани. Таа започнува осификација на коските на черепот.

Со малку среќа, овој пат за време на ултразвук веќе е возможно да се види гениталиите иднина бебе - од крајот на 14 недела на развој, тие се доста се разликува. Во исто време, со помош на ултразвук на главата на бебето може да се мери, која им помага на лекарите попрецизно да се утврди неговата старост и датум на раѓање.

Во текот на неделата 14-15th е развојот на чувството на допир - До овој момент сите рецепторите на чувствителност на кожата се веќе достапни на прстите на плодот. Детето е формирана чувствителност вкус, и тој се обидува да ги вкусите амнионската течност.

Обемот на амнионската течност постојано се зголемува, и таму е на секои неколку часа таа се ажурира.

Постепено, сите органи почнуваат да вршат истата функција како онаа на еден човечки органи возрасни, на пример, црниот дроб е веќе не се вклучени во хематопоеза.

Ендокрини жлезди се активно развивање, подобрување на структурата на надбубрежните жлезди.

Во тоа време, на раст на вашето бебе е за 14-15sm и тежи 120-130 g

Недела 16-20 развој на децата

Во овој период на имунолошкиот систем, телото почнува да се произведе имуноглобулин и интерферон - заштитни протеини.

Се започна со работа на сите ендокрини жлезди во телото на бебето.

структурата на мозокот станува посложена, репродукцијата на нервните клетки е завршена и сега тежината на мозокот ќе се зголеми за 90 гр секој месец. Работата почнува да се сврти на вестибуларниот апарат.

Боја на косата бебе станува погуста, а неговото тело покриена со тенок vellus коса. Неговата кожа стана погуста, но тоа се уште е збрчкана и многу транспарентни.

Коските на скелетот се уште не е целосно закоравените, но мускулите се доволно развиени за да се осигура дека бебето може да се направи движења кои се видливи за мајката.

Подобрување на развојот на сетилата - допирање на папочната врвца, плодот се отстрани од него.

дигестивниот систем на бебето се развива: тој може да има за да ги апсорбира најголем дел од проголта амнионската течност.

плацентарна тежина ќе се зголеми до 34 -36 недела од бременоста. Растот на бебето е 20-25 см, а тежи околу 250-300 g

Недела 20-24 развој на децата

Во овој период, на движење на вашиот трошки стануваат се повеќе активни - тие не само што ќе се чувствувате лесно, но, исто така, својот татко. Можеби ќе забележите дека има одредени периоди на интензивна активност и одмор. Обично, во тоа време, повеќето бебиња спијат 18-20 часа на ден. Биолошки ритми на фетусот не може да се совпаѓа со вашиот: повеќето бремени жени велат дека желбата да веселие има бебе во време кога тие самите сакаат да легнат и спиење.

Може да биде изненаден на ритмички движења на сиромашните деца како негодувам, кои се повторуваат за некое време. Не грижете се, бебе само икање. Да, тој не може само да се проголта, но на икање, па дури и кашлање. И тој се обидува да дишат, наместо да цртаат на воздухот во белите дробови на амнионската течност - сега тоа е вид на вежби за дишење за него.

Плодот е веќе се слуша и да одговори на звуци.

Неговото лице беше многу мобилен телефон - тој стемнето, зезнав очите и надуени образи. За тоа како да се промени неговото движење, може да се види ако музиката што тој сака, да ги слушате.

Нејзините светло розова кожата опфаќа верникс како филм на бел или жолтеникав, кој го штити од прекумерната контакт со течноста. Се појави на нивните прсти линија моделот, кој е уникатен, формирана нокти.

Сега тој не е исклучен од оној на кој тој ги допре. На пример, допир на прстот на усните, тој го става во уста и почнува да си го цица.

Одгледување на вашата трошки е 30 сантиметри, тежи сега околу 600-650 g

Недела 24-28 развој на децата

Вашето бебе сега може да се види, неговите мали очи отвори и тој реагира на светлина. Карактеристичните движења на очното јаболко под очните капаци бебе даде истражувачи причина да се верува дека дури и во тоа време, тој сонува. Тој слуша гласови и избира меѓу нив мајка ми - ако тоа звучи чукање на срцето се забрзува иднина бебе.

Од 26-ти недела на вашиот неродено бебе веќе може да се чувствуваат болка и може да реагира на тоа исто како новороденче.

На јазикот вкус пупки сега повеќе од тоа ќе биде по неговото раѓање, а тоа му помага да се направи разлика на најдобрите вкусови.

Истражувањата покажаа дека поголемиот дел од децата уште во утробата преферираат слатки.

Неговите карактеристики се потенки, повеќе од јасно подготвени носот, зголемување на големината на ушите, вратот станува забележлив.

Осветли вашето бебе во овој период значително се разви - почнува да се произведе материјал сурфактант дека ќе им помогне да се бори кога бебето го зема првиот здив. Но, подготвени за спонтано дишење, тие нема да биде порано од осмиот месец од бременоста.

Сега целото тело почнува да се подготви за живот надвор од телото на мајката. На пример, комуникација помеѓу центрите во мозокот кои се одговорни за ендокриниот систем и надбубрежната жлезда стануваат појасни.

Имено, овие тела се обезбеди одржливост на организмот и неговата адаптација на менување на животната средина.

должината на телото на иднината бебе сега е еднаква на 37 см и неговата тежина достигнува 1 кг. Тој сега зафаќа целиот простор во рамките на матката, но движењето се уште е прилично бесплатно. Тој веќе може да го окупираат позиција на главата надолу, и ако тој не го сторил тоа, тој се уште има шанса.

Недела 28-32 развој на децата

Кид продолжува да расте и да се добиваат на тежина, го подобрува тонусот на мускулите, цицање, дишење и голтање движења стануваат се пософистицирани. Под кожата на детето почнува да се формира тело масти. брзиот раст помага посебен хормон излачува од страна на хипофизата тоа жлезда.

Во матката, тој веќе беше малку гужва, а можеби понекогаш можете да видите преглед на неговото тело стоеше надвор преку кожата на стомакот. Наместо тоа, тој е веќе се движат не е толку активна како и во претходните месеци. Лекарот на надворешен преглед, со чувство на вашиот стомак, веќе може да се утврди во кои главата на фетусот.

желудникот и цревата функционира нормално, но на амнионската течност бебето емитува само урина - првиот движењето на дебелото црево треба да се одржи по раѓањето.

Тој јасно прави разлика меѓу звуци и реагира на нив, се плаши од силни и ненадејни и смирување на звукот на пријатна музика или родителска гласови.

Откако ќе се разбуди, тој се протега, се врти, се исправа нозете и рацете.

Раководител дете се зголеми значително - Сега нејзината големина е околу 60% од големината на главата за возрасни.

Мали ноктите на прстите се уште не се постигне своите цели.

Нејзиниот раст е сега - 40-42 см, а тежината - 1,5 кг. Роден е на овој термин бебиња се сега доста успешно доилка.

Недела 32-36 развој на децата

Обично, во ова време, повеќето деца донесе конечна позиција пред раѓањето, кој се нарекува презентација.

Повеќе од 90% од сите деца пред да се роди во цефалична презентација - главата на матката, но има и такви кои се одржи на позиција на напред нозете или задникот.

Во тоа време, значително ја зголемува големината на бебето, и подобрување на неговиот нервозен, имунолошкиот и ендокриниот систем. Дупка меѓу левата и десната страна на мало срце е сеуште отворена.

Растот на бебето во крајот на овој период достигнува 47 см и тежина од 2 - 2,5 кг.

Недела 36-38 развој на децата

Во последните неколку недели, трошка се подготвува да се сретне со својата мајка. Тој расте и тежина добивки, тоа е тешко да се движат во внатрешноста на матката, а многу наскоро тој ќе ја остави сама. И покрај тоа што се уште добива кислород преку плацентата и моќта што веќе не расте, нејзините агенции се подготвени да работат самостојно.

Неговата глава е намален во карлицата на идната мајка. Черепот се уште не е целосно закоравените - меѓу неговите коски има отворени рабовите и две пулсирачките места наречен фонтанелите. Оваа структура им помага на коските на черепот потег за време на минување на бебето преку раѓање канал на мајката, што го прави полесно раѓање.

кожата станува помазна, лубрикант понекогаш може да се оддели од него и плови во амнионската течност. Нежна основно лануго влакната што ги покрива целото тело, исто така, доаѓа надвор, останувајќи само на раце и рамена.

Вашето бебе веќе има многу рефлекси кои ќе им помогне да се прилагодат на надворешниот свет.

На дебелина од папочната врвца е околу 1,3 см.

Развој на детето во матката, недела по недела во слики: Видео

Сега тој е многу гужва во матката, колена притиснато до брадата, па неговите движења не се толку активни како порано. Сепак, одреден број на движења на ден тој се уште го прави тоа.

Да се ​​сетат на тоа, и ако забележите било какви промени - еден пролонгиран период на одмор или, напротив, зголемена активност - се консултираат со лекар веднаш!

Од страна на време од тежината на раѓање на бебето е често околу 50 см, а тежи 3 - 3,5 кг, иако големината на бебето е во голема мера определена од страна на наследноста и уставот на неговите родители.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Формирање и развој на ембрионот и фетусотФормирање и развој на ембрионот и фетусот
Фази blastogenesis. Карактеристики тече blastogenesisФази blastogenesis. Карактеристики тече blastogenesis
Модерната поглед на оплодување и имплантација. достигнувања екоМодерната поглед на оплодување и имплантација. достигнувања еко
Карактеристики на полови хромозоми. оплодување на јајцеКарактеристики на полови хромозоми. оплодување на јајце
1 Недела од бременоста1 Недела од бременоста
Третман на неплодност и вештачко оплодувањеТретман на неплодност и вештачко оплодување
Физиологија на имплантација на ембрионот. Промени во текот на имплантација на ембрионотФизиологија на имплантација на ембрионот. Промени во текот на имплантација на ембрионот
Состав гамети. сперма спермаСостав гамети. сперма сперма
Транспорт на оплодената јајце клетка. На имплантација на бластоцисти во маткатаТранспорт на оплодената јајце клетка. На имплантација на бластоцисти во матката
Форми на човековиот развој. На онтогенезата на човекотФорми на човековиот развој. На онтогенезата на човекот
» » » Развојот на децата недели од бременоста во матката