ma.GurusHealth.ru

Ефектот на доењето за здравјето на детето

Ефектот на доењето за здравјето на детето

Доењето (GW) - природен, составен и незаменлив дел од мајчинството.

Тоа е вид на симбол на мајчинството. Не само во сликите на многу уметници во минатото често беа прикажани бебиња во градите, па дури и на Богородица е често прикажан на иконите дојат бебето Исус. Способност да се calving млеко и нејзината неопходност дадено името на нашите биолошки видови - "цицачи" и идентификуваа главните водечка улога на мајката во животот на детето. Доење како целина, како процес со кој се промовира комуникација помеѓу мајката и детето, обезбедува тактилен контакт меѓу нив, преку која детето се чувствува безбедно и удобно, целосно расте и се развива.

Во наше време, природните доење бебе често се заменува со вештачко хранење (детето формула) или мешани (кога хранат бебето е делумно доени, а делумно - мешавина), и доенчињата во цртежи и слики најчесто се портретирани со вештачки брадавици во устата, и со шишиња во рацете . ова е добро?

Според експертите на СЗО, степенот на корисност и важноста на детето:

 • на прво место е доење;
 • на вториот - хранење со изрази мајчиното млеко;
 • третиот - на медицинската сестра млеко;
 • и само на четвртата (конечно!) е во вредност од вештачко млеко формула.

Во согласност со препораките на СЗО за правилен раст, развој и здравјето на децата треба да бидат исклучиво доеле барем во првите шест месеци од животот. "Ексклузивно доење" значи дека во рок од шест месеци на бебето треба да добијат само мајчиното млеко без какви било други дополнителна исхрана или без храна dopaivaniya било кој друг пијалок. Хранење бебе од шест месеци на ексклузивни мајчиното млеко се нарекува "златен стандард на доењето."

Мајчиното млеко е највредното за бебето. Само мајчиното млеко содржи сите потребни хранливи материи потребни посебно на нејзиното дете, тоа е лесно сварлива и ефикасно да се користи од страна на телото на детето и е во состојба да се заштити бебето од болест. Како е тоа што поголемиот дел од децата се хранат мешавини, тоа е, се јаде четврто одделение?

Ако мајката не може да дои, бебето хранење млеко мора да се изразат. Ако тоа не е можно, тогаш мајчиното млеко (донаторот) да се купи (или да си најдете сестра). Мајчиното млеко - единствената природна храна за бебето, така што нема реална алтернатива.

Сите ние сме во литературата има препораки за влажна медицинска сестра. Овие жени се хранат децата, кои не сакаат или не може да се хранат нивните мајки. Традиција наместо на мајчиното млеко давање на крави (како опција - коза) млеко не е погодна за новородено бебе, се појави подоцна. Веројатно се должи на фактот дека кравјото млеко е многу поевтино од млеко медицинска сестра. Но, тоа е помалку корисни. Тоа не може да биде, така што млеко наменети од природата за теле или коза, се вклопуваат човечко дете. Сега, благодарение на бројни научни студии, и само здрав разум, знаеме дека ако мало дете не прима мајчиното млеко, тоа е најдобро да му даде на донаторите од вештачка мешавина од животинско млеко или разредена.

Еве неколку факти потврдуваат потребата од мајчиното млеко.Мајчиното млеко:

 • Таа содржи хормони за растење и други супстанции кои помагаат да созреат дигестивниот, ендокриниот, нервниот и други функционални системи на организмот, како и супстанциите промовирање на развојот на церебралниот
 • мозокот;
 • Се состои од антистрес (седативи), и аналгетски агенси;
 • Таа содржи антитела кои штитат од многу болести;
 • не бара подготовка, тоа не може да се претвори кисело или грабеж во градите, секогаш има оптимална температура е секогаш мајка ми со вас и се подготвени да јадат;
 • составот на мајчиното млеко не е секогаш иста: тој се разликува во зависност од возраста на детето, времетраењето на исхрана, време од денот, итн;.
 • млеко има различен вкус, што зависи од она што се хранат на мајка ми, па тоа придонесува за адаптација на дигестивниот систем на детето за храна за возрасни;

Така, мајчиното млеко и процесот на доењето за детето - тоа храна и пијалок, и седатив и аналгетик дека нема никакви полноправно замена. На подолг период на доење, на повеќе корисни тоа е за здравјето на детето и мајката, како на антитела во мајчиното млеко содржи целиот период на доење. Повеќето од антитела во присутни на млеко во втората година на хранење и за време на физиолошки истребување на лактацијата (природните престанок на млеко на гради).

Според СЗО, се доени деца:

 • ретко се разболуваат и умираат од цревни инфекции;
 • два пати поверојатно да умрат во дијагнозата на синдромот на ненадејна смрт детето;
 • со помала веројатност да бидат инфицирани со респираторни вирусни инфекции;
 • се повеќе заштитени во развојот на срцеви заболувања и дијабетес.

децата целосно да се развие преку мајчиното млеко и интелектуално и физички.

Мајчиното млеко содржи голем број на хормони, имено adipokines (лептин и адипонектин), грелинот, resistin и obestatin со кои се регулира внесувањето храна и енергетскиот биланс.

Развој и нормално функционирање на цревата на новороденчиња и новороденчиња се поврзани со одредени фактори на раст, кои се наоѓаат во мајчиното млеко. Овие фактори вклучуваат раст епидермална, инсулин и трансформирање. Експериментални истражувања покажаа дека тие придонесуваат за развој и созревање на желудникот, цревата, црниот дроб и панкреасот.

(Детето формула) вештачкото млеко заменици, хормони и фактори за раст не се присутни или нивната содржина не се прецизно дефинирани.

Истражувачите одамна рече дека доењето има благотворно влијание врз здравјето во подоцнежниот живот за детето. Во особено, доењето промовира стабилноста на лимфоидно ткиво во основата на додатокот, и ова може да биде заштитен фактор против акутен апендицитис, и штити од акутна лимфоцитна леукемија и Хоџкинов лимфом, мултипла склероза и кардиоваскуларни заболувања. На пример, на неговото семејство, можам да кажам дека мајка ми, баба ми дека само на три деца доилка три години, најздравите меѓу нив. Се разбира, ова е посебен случај, но целокупната статистика покажуваат дека децата се доени се многу поздрави од нивните врсници во текот на нивните животи.

Доење како процес е основа за формирањето блиски, верувајќи односот помеѓу мајката и детето. Со други зборови, доењето - е начин на комуникација помеѓу мајката и детето. Истражувачите велат дека доењето ја зголемува способноста на детето за социјална адаптација. Конвенционалните мајка како мене, велат дека бебињата, како по правило, самоуверен и многу дружељубиви деца.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Доењето не се зголеми коефициентот на интелигенција бебеДоењето не се зголеми коефициентот на интелигенција бебе
Доење на антидепресиви: придобивките ги надминуваат ризиците?Доење на антидепресиви: придобивките ги надминуваат ризиците?
Дои или шишеДои или шише
Доење охрабрување помага, без притисокДоење охрабрување помага, без притисок
Ризиците од вештачко хранењеРизиците од вештачко хранење
Кога да се одвикне бебето од градите?Кога да се одвикне бебето од градите?
Замена хранење на 4 месеци.Замена хранење на 4 месеци.
Доење. Составот на мајчиното млеко.Доење. Составот на мајчиното млеко.
Хранење на бебето во првата година од живототХранење на бебето во првата година од животот
Мешани хранење на новороденото (доење и шише)Мешани хранење на новороденото (доење и шише)
» » » Ефектот на доењето за здравјето на детето