ma.gurushealth.ru

Токсоплазмоза кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагноза

Токсоплазмоза кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагноза

Клучни точки: агентот е протозоа паразит Toxoplasma gondii.

Епидемиологија на децата

На количина на антитела во една популација е во корелација со возраста (0,8% годишно зголемување).

Жените од Централна Европа до 20 годишна возраст, постојат антитела кај околу 30%, а на 40 години - 50%.

Примарна инфекција (мајка) е обично асимптоматски или благо (од инфекција со инфлуенца тип отечени лимфни јазли).

Паразитемијата закана за фетусот се случува само во случај на примарна инфекција. Исклучок: СИДА кај мајката или било која друга тешка секундарна имунодефициенција.

Ризикот од фетална инфекција зависи од гестациската возраст на која болест потекнува од мајката:

 • Во првиот триместар ризикот е околу 15%.
 • Во вториот триместар "околу 45%.
 • Во третиот триместар од 70%.

Главната и средно Силите се мачка. Тие (обично млади) во рамките на 2-4 недели по почетокот на нивната примарна инфекција е изолиран со нивните измет во голем број ootsi-ти.

Едно лице заразено со јадење сурови или печено месо (на пр. Салами, колбаси), како и за време на операцијата во двор.

Симптоми и знаци кај децата

Клиничката слика зависи од периодот за кој се случи на инфекција и степенот на сериозноста на паразитемијата. Подоцнежните потекнува инфекција на фетусот, на помек ќе биде завршена.

Околу 80% од инфицираните деца при раѓање немаат симптоми на инфекција. Ментална ретардација, оштетување на видот или способностите за учење често стануваат видливи само по неколку месеци или години.

Симптоматска инфекција се карактеризира со класичен тријада:

 • Енцефалит со интрацеребрална фокуси на калцификација, хидроцефалус и конвулзии.
 • Хориоретинитис: може да се повтори по неколку месеци или години.
 • Хепатомегалија (понекогаш со жолтица) - класичен симптом.

Честите неспецифични симптоми: неухранетост, жолтица, бебето цица лошо, генерализирани конвулзии.

Тешка курсот: раѓањето на макулопапулозен исип дете, генерализирана лимфаденопатија, и тромбоцитопенија, хепатомегалија.

Понекогаш постои фетална смрт.

Дијагноза кај мајката

Скрининг за токсоплазмоза: задолжителна основа, треба да се направи во почетокот на бременоста (како што е препорачано од страна на заштита на мајчинството на општеството е потребно во случај на основано сомнение за појава на инфекција). Ако негативни, тестот треба да се повтори по 8-12 недели. Совети за спречување на бременоста см. Подолу!

Дијагнозата на токсоплазмозата е основана од страна серологија. Во случај на сомневање - појаснување на референтна лабораторија.

Квантитативна анализа се: реакција Sebino-Feldman, индиректен тест имунофлуоресценција и hemagglutination.

Одредување на IgM користење на ELISA и имуносорбентна тест на аглутинација (ISAGA).

По 10-14 дена од денот на настанувањето на примарна инфекција се појави IgG и IgM антитела за антигени на tachyzoites, и подоцна - bradyzoites.

Ако IgG утврдени во раните фази од бременоста, потребно е да се спроведат тестот за IgM. Ако тестот е негативен, не е потребна друга дијагноза.

зголемување за четири пати во титарот во еден од тестовите на ИгМ или ИгГ (или значително зголемување) укажува на свежа инфекција кај бремени (ако е потребно - консултации со контролната лабораторија).

IgM за токсоплазмоза може да перзистира со години. Само за секој десетти откривање на ИгМ кај бремени укажува на присуство на нејзиниот свеж инфекција.

Дополнителни студии (само за посебни прашања): индиректна реакција hemagglutination, за IgA специфични тестови на тест ненаситноста и Western blot тест (лабораторија за контрола!).

IgA откриени 1-3 недели подоцна. По околу 3-8 недели од времето на инфекција или ИгА титарот достигнува максимална концентрација.

Дијагностицирање на детето

Докажано примарна инфекција во бременоста во феталната крв со 22 НГ може да детектира специфичните ИгМ и ИгА. Меѓутоа, ако фетусот инфекција IgM се наоѓаат само во 40% од случаите. А повеќе сигурен метод за дијагноза е откривање на Toxoplasma PCR во амнионската течност или фетална крв.

По раѓањето на потенцијално заразени дете:

 • Проценка на клиничката состојба (хепатоспленомегалија et al.).
 • Невролошки преглед, neurosonography. Каде што е наведено - лумбална пункција со одредување на концентрација на протеин, гликоза, бројот на клетки со нивните пишување, PCR цереброспинална течност на токсоплазмоза.
 • Офталмолошки преглед за да се исклучи хориоретинитис.
 • Проценка на метод расправа ОАЕ + Bera.
 • Серолошки истражување за да се утврди IgG, IgM и IgA- реакција Sebino-Фелдман. Во случај на позитивни резултати - повеќе истражувања: тест за ИгГ ненаситност IgG споредба Профил мајка / дете.
 • Откривање на Toxoplasma во крвта мозок, плацентарна ткиво, папочната врвца, CSF со PCR, или понекогаш со инфицирање на глувци со биолошки материјал.

Контрола на биолошки студии се врши на секои 6-8 недели (на пр., Во предниот дел на секој контролен преглед на детето) до моментот додека не се мајчините IgG. Понекогаш, овој период трае повеќе од 12 месеци.

Доказ за пренатална инфекција и индикација за третман се:

 • клинички симптоми
 • серолошки податоци.

Внимание: Сите резултати од лабораториските пренатална дијагноза на токсоплазмоза мора да бидат пренесени без наведување имиња.

Третман кај децата

Ако се сомневате или верификација свежо токсоплазмоза кај бремени:

 • веднаш да се започне со третманот го намалува ризикот од инфекција на фетусот за 50% ако третманот е иницирана најмалку 4 недели од времето на инфекција.
 • До крајот 15 NB спирамицин 3,0 g / ден за 2-4 воведување (6 милиони. ED = 8 таблети, обложени таблети, администрацијата на 2-4). Тератогеност не спирамицин е опишано, се акумулира во плацентата.
 • C 16 NB - терапија за 4 недели: сулфадијазин од 50 mg / kg / ден (до 4 g) за 4 внатре и пириметамин администрација на 50 mg на првиот ден, 25 mg за еден администрација на следниот ден + фолна киселина (lederfolat) 10- 15 mg / ден внатре.
 • Неделно следење на крвната слика, со цел да се процени хематопоеза.
 • Кога алергија на сулфадијазин - заменувајќи го со спирамицин.

Ако било сомневање за присуство на инфекција кај новороденчето:

 • ако третманот не се врши во текот на бременоста се започне лекување, дури и ако инфекцијата е асимптоматска или субклинички.
 • Ако за време на бременоста се врши секвенцијален третман на примарна инфекција и новороденчето не покажуваат клинички знаци на токсоплазмоза, започнувањето на терапијата може да биде одложен до конечната разјаснување на ситуацијата со инфекција кај бебето.
 • Клиндамицин може да се користи како алтернатива лек за алергиски реакции, достигнува високи концентрации во окото за време хориоретинитис.
 • Кога хориоретинитис и енцефалитис со висока концентрација на протеини во цереброспиналната течност (> 1 g / l) - понатамошно преднизолон 2 mg / kg / ден до исчезнувањето на активно воспаление.
 • Контрола на третман: крвна слика, во третманот на сулфонамиди и контрола на урината (кристалурија, хематурија).

важно: Инфицираните деца за време на терапијата, исто така, забележа пад на титарот на антитела (намалување на нивото на антитела добиени од мајката, и потиснување на имунолошкиот одговор на детето во однос на позадината на третман). По прекин на терапија со антитела титарот зголемува повторно.

Профилакса кај децата

Превенција: најважните превентивни мерки за време на бременоста се:

Неуспехот од јадење сурови или полупроизводи месо и колбаси производи (на пр., Салами, колбаси).

Кога се работи во градината - носење на ракавици кога готвење или јадење месо - темелно миење на рацете.

Грижа за мачки и чистење мачји другите.

Забелешка: Во текот на инфекција на мајката може да дои.

Се разбира и прогнозата кај децата

Тек и прогноза: дури и кога навидум асимптоматска болест кај новороденото дете во иднина, по неколку месеци или години, можно релапс хориоретинитис. Исто така е можно во текот на првата година од животот и за време на секвенцијални третман поради тоа бара редовно следење офталмолог.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Мачка гребнување: третман, симптомите, дијагноза, компликацииМачка гребнување: третман, симптомите, дијагноза, компликации
Токсоплазмоза кај луѓето: симптоми, третманот, симптоми, причиниТоксоплазмоза кај луѓето: симптоми, третманот, симптоми, причини
ТоксоплазмозаТоксоплазмоза
Сифилис кај деца: симптоми, знаци, причиниСифилис кај деца: симптоми, знаци, причини
Отечени лимфни јазли причини, болести и лекувањеОтечени лимфни јазли причини, болести и лекување
Ефект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на феталниЕфект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на фетални
Хепатит Ц кај деца: симптоми, причини, третман, симптомитеХепатит Ц кај деца: симптоми, причини, третман, симптомите
Хепатитис кај деца: симптоми, причини, третман, симптомитеХепатитис кај деца: симптоми, причини, третман, симптомите
Жолтица кај новороденчето во токсоплазмоза клиника, дијагностикаЖолтица кај новороденчето во токсоплазмоза клиника, дијагностика
ХИВ инфекција кај фетусотХИВ инфекција кај фетусот
» » » Токсоплазмоза кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагноза