ma.gurushealth.ru

Конјуктивитис кај новороденчиња: Третман, Причини, Симптоми, знаци

Конјуктивитис кај новороденчиња: Третман, Причини, Симптоми, знаци

неонатален конјунктивитис е гноен лезии на конјуктивата очи.

Рутински метод на превенција е да се користи protivogonokokkovyh капки при раѓањето. Третман врши со помош patogenspetsificheskih антибиотици.

Причините за конјуктивитис кај новороденчиња

Главните причини (во опаѓачки редослед) се:

  • воспаление предизвикана од хемиски агенси;
  • бактериска инфекција;
  • вирусна инфекција.

Хемиски конјунктивитис предизвикани обично средно до депонија капки од сребро нитрат решение за спречување на болести на очите. Офталмопатијата Chlamydia е најчест бактериска инфекција која се развива кај 2-4% од сите rodov- тоа сметките за 30-50% од случаите на конјуктивитис кај новороденчиња на возраст од 4 недели. Други бактерии, вклучувајќи ги и Streptococcus pneumoniae и не-typable Haemophilus influenzae, предизвикувајќи уште 15% од случаите. Инциденца гонококните офталмопатијата (конјунктивитис предизвикан од Neisseria gonorrhoeae) во САД се појави на фреквенција од 2-3 / 10.000 деца. Изолација на бактерии, освен H. influenzae, S. pneumoniae, и N. gonorrhoeae, вклучувајќи ги и Staphylococcus aureus, обично претставува колонизација наместо инфекција.

Симптоми и знаци на конјуктивитис кај новороденчиња

Поради слични клинички манифестации и болести почетокот вродени конјунктивитис различна природа тешко да се разликува клинички. Конјуктивата обично се инјектира и празнење (водени или гној).

Chlamydia офталмопатијата обично се случува 5-14 дена по раѓањето. Фоликули во конјуктивата се отсутни.

Гонококен офталмопатија се карактеризира со акутен гноен конјунктивитис. Новороденче развие тешка оток на очните капаци, проследено со хемоза и обилно оддел на гноен ексудат, што може да биде под притисок.

Конјунктивитис предизвикан од други бактерии, може да се развие на различен начин, во период од 4 дена до неколку недели по раѓањето.

Херпетичен кератоконјуктивит може да се развие како изолиран инфекција или дистрибуирани или централна инфекција нервен систем.

Дијагноза на конјуктивитис кај новороденчиња

  • Тестирање на примероци од конјуктивата за GC, кламидија и херпес понекогаш.

Материјал конјуктивата обоено Грам се направи инокулација на N. gonorrhoeae (на пример, на модифицирана медиум Taerom - Martin) и испитува за присуство на хламидија (на пример, од страна на техники за култура, директна имунофлуоресценција или ензимски имуно [примероци треба да содржи клетки]). Конјунктивална стружење исто така може да бидат обоени за идентификација Gimze- сина интрацитоплазматски инклузии потврдува хламидијална офталмопатијата. техники на културата за изолација на вирусот се користи само во случаи на сомневање за вирусна инфекција се должи на присуството на кожните лезии или откривање на инфекции кај мајката.

третман на конјуктивитис кај доенчиња

  • Системски, локални или комбинирана антимикробна терапија.

Новороденчињата со конјунктивитис и откривање на гонококна инфекција кај мајката, како и во откривање на конјунктивална ексудат со грам-негативни диплококи интрацелуларен треба да бидат третирани со цефтриаксон.

Кога хламидијална метод офталмопатијата избор е системска терапија, бидејќи најмалку половина од овие деца, исто така, имаат инфекција на назофаринксот. Ја препорачуваме употребата на еритромицин етил сукцинат. На ефикасноста на оваа терапија е само 80%, па можеби ќе треба втор текот на лекувањето.

Од употребата на еритромицин кај новороденчињата се должи на развојот на хипертрофична пилорна стеноза (GPS) кај сите пациенти третирани со еритромицин, знаците и симптомите на оваа болест треба да се следи.

Новороденчиња со гонококните офталмопатијата хоспитализирани за проценка на можни системски гонококна инфекција и се администрира една доза на цефтриаксон (или бебиња со хипербилирубинемија добивањето Ca содржат решенија може да се даде cefotaxime). Честото миење со изотоничен раствор спречува лепење капаци на очите. Изолирана употреба на топични антибактериски маст е неефикасен.

Херпетични кератоконјуктивитис да се третира (со офталмолог) со користење на ацикловир системски и 1% локална окуларна на капки или масти, или trifluridine vidarabine 3% маст или 0,1% yododezoksiuridlina на секои 2-3 часа, максимум од 9 дози за 24 часа. Системска терапија е важно затоа што ширење може да се случи во ЦНС и други органи.

glyukokortikosteroidsoderzhaschih апликација масти може сериозно да ја влоши текот на заразни болести на очите предизвикани од C. trachomatis и херпес симплекс вирусот, и треба да се избегнуваат.

Спречување на конјуктивитис кај новороденчиња

Редовната употреба на 1% сребро нитрат чудак капки, еритромицин 0,5% или 1% тетрациклини око масти или капки е вграден во секое око по породувањето, ефикасно го спречува гонококните офталмопатијата. Сепак, ниту еден од овие лекови не ги спречуваат хламидијална oftalmopatiyu- повидон јод (2.5% CIs капки) може да бидат ефикасни и хламидијална инфекција и гонококна инфекција, но тие не се достапни во САД. Сребро нитрат и маст тетрациклин око е, исто така, веќе не се користи во САД.

Децата родени од мајки со гонореја не добиваат третман, мора да внесете цефтриаксон еднаш.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Аденовирусен кератоконјуктивитисАденовирусен кератоконјуктивитис
Акутниот бактериски конјуктивитис: третман, симптомитеАкутниот бактериски конјуктивитис: третман, симптомите
Chlamydia: третман, симптомите, причините, симптомитеChlamydia: третман, симптомите, причините, симптомите
Алергиски конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомитеАлергиски конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомите
Аденовирусен конјуктивитис, симптоми и третманАденовирусен конјуктивитис, симптоми и третман
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Воспалителни болести на очите и ушите кај деца: третман, превенција, симптомиВоспалителни болести на очите и ушите кај деца: третман, превенција, симптоми
Конјуктивитис кај децата, причини, симптоми, третманотКонјуктивитис кај децата, причини, симптоми, третманот
Вирусна конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомитеВирусна конјунктивитис: третман, симптомите, причините, симптомите
Chlamydia кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагноза, како да се третираатChlamydia кај деца: симптоми, третманот, симптомите, дијагноза, како да се третираат
» » » Конјуктивитис кај новороденчиња: Третман, Причини, Симптоми, знаци