ma.gurushealth.ru

Заразни болести папочната рана кај новороденчињата

Заразни болести папочната рана кај новороденчињата

Катаралната omphalitis (плачење папокот).

Видео: Новороденче заштита третман папочната рана

Од папочната рана е означен мукозен секрет, одложен epithelialization. Понекогаш тоа е лесно хиперемија и мало инфилтрација на папочната прстен. Во првите денови по пребегнување на кабелот формира кора, под кои е можно акумулација на мала количина на мукозен секрет.

Видео: Како да се искапат новороденче? - Д-р Komarovsky

состојбата на детето не страдаат, без симптоми на труење, папочната садовите не се палпира.
Локален третман: третман на папочната рана со 3% раствор на хидроген пероксид, а потоа со 5% раствор на јод или 2% етил алкохолен раствор на брилијантен зелена.


omphalitis. Болеста обично започнува во 8-10-ти ден од симптомите на катаралната omphalitis. По неколку дена, гноен исцедок од папочната рана едем и хиперемија на папочната прстен, инфилтрација на поткожното масно ткиво околу папокот, околу папокот hyperemic кожа, проширени крвни садови на предниот абдоминален ѕид, црвени ленти пристапување лимфангит. Општата состојба страда значително тешка, апатичен дете, интоксикација симптоми се изразени.
Прогноза на поволна време почна третман.

Видео: Како да се искапат бебе мајсторскиот


Чир папокот. Се јавува како компликација на omphalitis. На дното на папочната рана опфатени со гноен исцедок, по отстранувањето на кои се утврдува улцерација. Општата состојба на страдање, постојат симптоми на труење.


Болести на папочната садови. Најверојатниот ризикот од папочната садови заболувања кај новороденчињата кои биле подложени на катетеризација на папочната садови. Кога папочната вена тромбофлебитис палпира кабел над папок, додека tromboarteriite - 2 влакно под папочната прстен. По пристапувањето periflebita и periarte-Riitta кожата во текот на засегнатите бродови, оток, hyperemic, со масажа движења од периферијата кон папочната прстен на дното на папочната рана појавува гноен исцедок. состојбата на детето повеќе страдаат.

Видео: обработка на папочната врвца и папочната рана


Гангрена папочната (папочната остатоци). Состојбата на пациентите кои страдаат во голема мера, постои треска, симптоми на труење, промени во тест на крвта, обично се развива сепса.
Третман на деца со заразни болести, папочната, раната се врши во одделот за патологија на новороденчето детска болница.
Мора да навремено именување на широк спектар на антибиотици за успешна терапија. Локално микробранова печка. Во текот на имунотерапија (за стафилококи - protivostafilokokkovy имуноглобулин). Кога гангрена на кабелот мора да биде неговата непосредна ампутација.
Кога тромбофлебитис поради папочната венска катетеризација и без интоксикација врши само локален третман: подмачкување хепарин маст со антибиотици, наизменични секои 2 часа систематски папочната лекување рани, физиотерапија (микробранова, УВ зрачење).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Презентација и пролапс на папочната врвца. Се јавуваат во отсуство на контакт на појасот (латерална…Презентација и пролапс на папочната врвца. Се јавуваат во отсуство на контакт на појасот (латерална…
Аномалии urahusaАномалии urahusa
Прва помош за ненадејна породувањетоПрва помош за ненадејна породувањето
Папокот болести кај децатаПапокот болести кај децата
Метод папочната артериски катетер е отстранета. Индикации за отстранување на папочната катетерМетод папочната артериски катетер е отстранета. Индикации за отстранување на папочната катетер
Стрептококна и стафилококни инфекции кај деца: симптоми, причини, третман, симптомитеСтрептококна и стафилококни инфекции кај деца: симптоми, причини, третман, симптомите
Постојано следење на гасовите во крвта во папочната артерија. Индикации, техникаПостојано следење на гасовите во крвта во папочната артерија. Индикации, техника
Превиа садови на папочната врвца: што да правимеПревиа садови на папочната врвца: што да правиме
Компликации на катетеризација на папочната венаКомпликации на катетеризација на папочната вена
Папокот новороденче, како да се справи папокотПапокот новороденче, како да се справи папокот
» » » Заразни болести папочната рана кај новороденчињата