ma.gurushealth.ru

Заразни болести кај новороденчињата

Заразни болести кај новороденчињата

Заразни болести во неонаталниот период.

пренос на патот неонатални инфекции:

  • пренатално (трансплацентарен);
  • интрапартално за време на породувањето низ породилниот канал (kontaminalny, нагорната патека на инфекција);
  • по раѓањето во неонаталниот период, од надворешни извори.

Интраутерина инфекција на фетусот се случува од заразена жена, сериозноста на ефектите зависи од агент, гестациската возраст на која се случи инфекција.

Последиците од интраутерина инфекција:

  • спонтани абортуси;
  • интраутерина ретардација на растот и феталниот развој;
  • предвремено раѓање;
  • мртвородено;
  • конгенитални малформации;
  • неонатална инфекции (цитомегаловирус (CMV), токсоплазмоза, сифилис и други).

Патогени интраутерина инфекции може да вклучуваат: херпес симплекс вирус, HIV, CMV, хепатитис Б, стрептококи од групата Б, ентерично грам-негативни бактерии (главно Escherihia coii), gonococci и Chlamydia, и други.

Инфекција со ХИВ, вирусот на хепатит Б може да биде поголема веројатност да интрапартални, но, исто така, се најде начин трансплацентарен пренос на инфекции. ЦМВ обично се пренесува трансплацентарно, сепак, не ја исклучил прехранбени начин на инфекција преку мајчиното млеко.

Постнаталната новороденчињата инфекција се јавува како резултат на контакт со носителот на патогенот (мајка, здравствен работник), како што се туберкулоза (и може да се пренесе во матката) од страна на прехранбени природна исхрана (ХИВ, ЦМВ).

фактори на ризик. ризикот од инфекција е интрапартално и перинаталниот период е обратно пропорционална на терминот новороденче gesgatsii. Во имунолошкиот систем доносени новородени е незрели (постои намалување на полиморфни содржината на леукоцити, моноцити намалена функција) кај недоносените имунолошкиот незрелост е поизразена. Недоносени значително намалување на формирање сопствени антитела и мајките ниво пренесува трансплацентарно, ИгГ антитела недоволни за соодветен имунолошки одговор, IgM трансплацентарен не се пренесува. Бара чести предвремено родени бебиња инвазивни мерки (интубација, интравенски катетер) е фактор на ризик, бидејќи со нив, тоа е често поврзувана инфекција.

Клиничката слика на заразни болести кај новороденчињата

Неспецифични симптоми: повраќање, треска, хипотермија, петехијален осип.

Симптомите на интраутерина инфекција (специфични): одложен раст и развој, глувост, микроцефалија, невролошки пореметувања, хепатоспленомегалија, аномалии и развојни нарушувања.

Дијагноза на заразни болести кај новороденчињата

Симптомите како што се треска или хипотермија, може да биде придружена од страна на голем број на неонатална инфекција. Кога интраутерина инфекција со рубеола, сифилис, токсоплазмоза, ЦМВ се обрнува внимание на специфичните карактеристики: ретардација на растот, глувост, микроцефалија, невролошки пореметувања, хепатоспленомегалија, аномалии и развојни нарушувања.

Третирање на инфекциски заболувања кај новороденчињата

  • Антибиотска терапија.

Една од главните насоки во третманот - антибактериска терапија. Во зависност од чувствителноста на откривање на патогени организам одбран антибиотик. gesgatsii период, возраста, телесната тежина новороденче -Important критериуми за пресметување на дозата и времетраењето на примена на лекот.

Новородени екстрацелуларната течност е до 45% од вкупната телесна маса, наложувајќи администрацијата на релативно високи дози на одредени антибактериски агенси (на пример, аминогликозиди) во споредба со возрасни. Во новороденчиња, намалување на концентрацијата на албумин може да го намали се врзува за плазма протеините на антибиотик. Го зголемуваат ризикот од хипербилирубинемија лекови кои го истисне билирубинот од албумин комплекс (сулфонамиди, цефтриаксон).

Видео: Кожата на новороденчиња. Лушпеста кожа кај новороденчињата?

Недоволно или недостаток на ферментација на ферментација кај новороденчињата може да се тркалаат во текот на ефикасноста на некои антибиотици го зголеми ризикот од токсичност (хлорамфеникол). Физиолошките карактеристики на гломеруларна филтрација и тубуларна секреција во бубрезите на новороденчиња во рок од 1 месец од животот бара избалансиран пристап кон назначување и ефективна доза на некои антимикробни агенси (на пример, пеницилини, аминогликозиди, ванкомицин).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Средно имунодефициенција кај децата, третман, симптомитеСредно имунодефициенција кај децата, третман, симптомите
Спречување на инфекции предизвикани од Streptococcus група (GBS)Спречување на инфекции предизвикани од Streptococcus група (GBS)
Жолтица кај дете со вирусен хепатитис воЖолтица кај дете со вирусен хепатитис во
Заразни болести и паразитологијаЗаразни болести и паразитологија
Жолтица кај дете со вирусен хепатитис А, c, dЖолтица кај дете со вирусен хепатитис А, c, d
Интраутерина херпес инфекција. GoloprozentsefaliyaИнтраутерина херпес инфекција. Goloprozentsefaliya
Предмет: интраутерини инфекции.Предмет: интраутерини инфекции.
Жолтица кај новороденчето во токсоплазмоза клиника, дијагностикаЖолтица кај новороденчето во токсоплазмоза клиника, дијагностика
Инфекција на уринарниот тракт кај децатаИнфекција на уринарниот тракт кај децата
Интраутерина инфекцијаИнтраутерина инфекција
» » » Заразни болести кај новороденчињата