ma.gurushealth.ru

Тестови за бременост за Down. Крвниот тест за Даунов синдром за време на бременоста

Сега живее на себе issledovaniyah.Itak полн со комбиниран скрининг I - II тримесечје од бременоста се врши за да се идентификуваат на следниве конгенитални малформации кај фетусот. Во првото тримесечје од основните големини за да се пресмета ризикот се ширина нухална транслуценца (цервикален транспарентност - е тоа што изгледа како со ултразвук акумулација на поткожното течност во задниот површината на плодот на вратот во првиот триместар од бременоста) и утврдување на носната коска (vkontse првиот триместар носната коска не е определено сонографија во 60-70% од фетусите со Даунов синдром, а само 2% од здравите плодови). Патем, ние се напомене дека САД може да се прилично сигурност да се утврди дали prolemy фетусот, и три-димензионални ултразвук во период од 4-5 месеци бремена, направи добар специјалист дополнително ја подобрува прецизноста.

Видео: биохемиска анализа на крвта за време на бременоста: стандарди и индикатори

тестови за бременост за Down. тест на крвта за Даунов синдром во бременоста

Даунов синдром (трисомија на дваесет и првиот пар на хромозоми) синдром Edwards (трисомија на XVIII пар) дефекти на невралната туба (спина бифида и аненцефалија) (само 16-18 недели)

Тестот вклучува:

Ултразвучно испитување во 10-13 недели тестови бременост долу е:

Во првото тримесечје од основните големини за да се пресмета ширина ризик се нухална транслуценца (Бразилтранспарентност eynaya - е тоа што изгледа како со ултразвук поткожното акумулација на течност на задната површина на вратот на фетусот во првиот триместар бременост) И дефинирањето на носната коска (вокрајот на првиот триместар носната коска не е определено користење на ултразвук во 60-70% од фетусите со Даунов синдром, а само 2% од здраво овошје). Патем, ние се напомене дека САД може да се прилично сигурност да се утврди дали prolemy фетусот, и три-димензионални ултразвук во период од 4-5 месеци бремена, направи добар специјалист дополнително ја подобрува прецизноста.

2. анализа на крв hCG (човечки хорионски гонадотропин) на 10-13 недели и АФП (алфа-feto-протеин) на 16-18 недели.

АФП - супстанца која се синтетизира во црниот дроб и се пренесува на бебето во амнионската течност и од таму да крв мајка. концентрација АФП постојано се зголемува, достигнувајќи максимум на околу 30 недели. Од 16 до 18 недели јазот помеѓу нормално, ниска (Даунов синдром) и високо (на дефекти на невралната туба), особено на ниво на AFP е одлично. Сепак, нивото што јасно ќе се дефинира патологијата на дете, не постои. АФП ниво е високо зависна од многу фактори, на пример, треба да знаете многу прецизно периодот бременост, Тоа го и пушењето, и многу други фактори влијае, и тоа може да биде висок или низок без феталните абнормалности.

Понатаму скрининг на комбинираните податоци се обработени со користење на посебна компјутерска програма. На сите овие тестови на интернет, постојат повеќе детални научни информации.

Неодамна, се повеќе и повеќе жени на резултатите од тестовите на крвта спаѓаат во групата со висок ризик раѓањето на детето со Даунов синдром. И оваа млада девојка, чиј ултразвук не откри никакви абнормалности. Ние нема да шпекулира за тоа зошто ова се случува, иако авторот на статијата има свои размислувања за ова ... Но, во повеќето случаи, ако жената не одлучи да се направи понатамошни истражувања и да се породи, светлината се појавува здраво бебе. Откако сите на бременоста е постојана прашање во мојата глава ...

Всушност, според статистичките податоци, децата со Даунов синдром се раѓаат во просек еден од 600-800. Во овој случај, мајка на возраст под 30 години без генетска болест во семејството на ризикот од појава на такво дете е многу ниска (на пример, во последните 20 години - 1 2.000 деца). ризикот се зголемува по 35-годишна возраст, а 40, во однос на статистичките податоци, веројатноста да се роди како дете е околу 1: 110. Сепак, тоа е, сепак, помали од 1%.

Тоа е важно да се напомене дека околу половина од сите случаи на хромозомски абнормалности, вклучувајќи Даунов синдром, завршува со природни спонтан абортус во раната бременост (6-8 недели).

Во случај на висок ризик врз основа на резултатите од анализите, жената понуди да се направи една амниоцентеза - земање на примероци од амнионската течност од амнионска кеса. Тој не порано од 18 недели, бидејќи пред тоа време не е доволно амнионската течност. резултатите од анализата обично се подготвени во повеќе од 2-3 недели, што е повеќе или помалку сигурен заклучок може да се добијат на крајот од петтиот месец од бременоста. Бидејќи третманот не е можно, жените се охрабруваат да абортира. Ова доцна прекинување на бременоста е многу сериозни физички и емоционални последици. Во овој период телото на жената ќе одговори на абортусот како предвремено среќен настан, до ослободување на млеко од градите.

Покрај тоа, амниоцентеза е поврзан со следните ризици:

1) спонтан абортус со губење на здраво дете, која се јавува во околу 1,5% од случаите. Овој ризик се зголемува во присуство на fibroids или утерус во матката. Ако жената има претходно спонтан абортус, ризикот, исто така, се зголемува.

2) Една од 200 жени учи заразни и други компликации

3) Во некои случаи, постои оштетување на мембраните и жената треба да биде во болница неколку дена до неколку месеци

4) Ако мајката е Rh негативна, лекарот прави посебен инјекција, а во некои случаи овој недоделкан предизвикува спонтан абортус.

5) Околу 5% од случаите лекарите не можат да добијат ефективна анализа и мајка се уште е во темнината

6) Поголемиот дел од жените за време и по завршување на постапката се соочуваат контракции за неколку часа.

И најважното нешто што треба да се запамети е дека амниоцентеза не го поправите повреда во развој. Тој само што дава информации за лицето кое веќе живее во матката. И една жена има избор: дали да го прифати или да го лиши лицето на својот живот.

Значи пред да помине скрининг тест, сериозно размислуваат за тоа - ако тоа хитови на ризик ако сте подготвени да ги преземат ризикот од амниоцентеза, а во потврдување на дијагнозата, дали ќе одлучите да абортираат на подоцнежен датум. И мислам дека се полоши - убијат здраво дете, движењето на која веќе се чувствува мајката во овој период, или имаат daunenka ...

Даунов синдром

Даунов синдром - трисомија на овој дваесет и првиот пар на хромозоми. Оваа болест се јавува со фреквенција од 1 на 600-800. Ако жената е на возраст под 30 години, а во исто време таа не се оптоварени со наследноста, тогаш ризикот да се има дете со Даунов синдром е многу ниска. По 35-40 години, ризикот се зголемува и станува приближно 1 во 110. Но, дури и тогаш, оваа веројатност е само 1%. Исто така, веќе имаат статистика дека 50% од бременостите во која фетусот има раѓање дефект (вклучувајќи Даунов синдром), на крајот со спонтан абортус во 6-8 недела.

И покрај овие информации, во антенаталната клиника уште често инсистираат на одржување на првиот и вториот проекции, кои одговараат на првиот и вториот триместар од бременоста. Да го направите ова, бремени насочени кон САД, каде што дебелината на наборите на лицето вратот и присуството на носната коска во фетусот (доколку има Даунов синдром за време на бременоста, а потоа во 60-70% од случаите тоа не е видлива). Тогаш се уште треба да се тестира за Даунов синдром за време на бременоста, која е утврдена од страна на човечки хорионски гонадотропин во 10-13 недели од почетокот на менструација, и алфа-feto-протеин во 16-18 недели.

Сите податоци (ултразвук и анализи) обработени од страна на посебна компјутерска програма. После тоа, генералниот заклучок е изведен, што укажува на ризик од вродени патологија на фетусот е во даден на бременоста.

Важно е да се напомене дека е позитивен, и покрај фактот дека на ултразвук не откри никакви патологија неодамнешната анализа на надолу во текот на бременоста, дури и кај младите жени. Кои се причините за тоа, до крајот е непозната. Но, како резултат на овој скрининг бремена се соочува со избор: да се направи една амниоцентеза или не?

Амниоцентеза - инвазивна, односно пенетрација, постапка во која амнионската течност се врши земање примероци за понатамошна својата анализа. Поминуваат тоа, обично на 18-20 недели, иако правите амниоцентеза во првиот и третиот триместар, ако е потребно. И покрај фактот дека оваа постапка е многу информативна за клиниката, тоа има компликации, особено инфекција со жени (1: 200), спонтан абортус (1,5% од случаите), оштетување мембрани и така натаму.

Ако мислите дека за тоа, дека таквата интервенција е, во принцип, не се менува ништо. Дури и ако постои бременост, а детето беше потврдено Даунов синдром, жената едноставно треба да се избере - да абортира (иако терминот е веќе 5 месеци), или да го прифати фактот дека постои. Тажната работа дека во 5% од случаите, амниоцентеза не одговори на прашањето, има Даунов синдром во бременоста или не, и маки продолжува.

Исто така познат случај каде што една жена е инфициран по амниоцентеза и како резултат загуби многу здраво дете. Значи, дали да се одржи на сите овие проекции, само треба да се реши мајка и татко. Ако е така, се согласуваат да dalneyshiyamniotsentez или не е во случај со висок ризик. Или, подобро да одиме на целата бременост во мирна состојба и да веруваат дека бебето ќе се роди совршено здрави и силни во догледно време?

тест на крвта за Даунов синдром во бременоста

Многу наскоро, нов тест на крвта што може да се дијагностицира Down синдром кај неродените деца, ќе биде широко достапна. Лекарите се радуваат: оваа анализа ќе спаси илјадници животи, бидејќи бремени жени не ќе мора да се направи ризичен генетска анализа, по што го зголемува ризикот од абортусот.

Денес, илјадници жени со висок ризик се има дете со Даунов синдром треба да одлучи дали или не да се сложат инвазивни тест, кој може да се случи по спонтан абортус. Во Велика Британија, научниците тестираше нов тест на крвта за повеќе од 2 илјади жени, и се најде неговата висока ефикасност -. 99%. Покрај тоа, тоа е само тест на крвта, што не влијае на здравјето на бремената жена и дете.

Според професорот Кралскиот колеџ во Лондон Kyros Николаидес, оваа мошне прецизни тест за сите бремени жени и може да се примени дури и ако жената не е во ризична група. Според професорот, овој тест ќе бидат прикажани во британските болници во следните 5 години.

Сега дијагноза на Даунов синдром - сложен процес. Започнете со тест на крвта и ултразвук се утврди ризикот од овој синдром, потоа една жена е испратен на инвазивни студија, која е, всушност, мини-операција под локална анестезија.

Во просек од 10 илјади. Бремените жени изложени на ризик се 527 жени. По инвазивна дијагностика на 1 100 жени носи спонтан абортус. Додека 10 илјади. Бремените само 30 навистина откријат Даунов синдром кај бебето.

Детекција на Даунов синдром

Даунов синдром - ретко генетско нарушување кое се карактеризира со физички и ментални развојот одложувања, често не зависи од наследните фактори. Во повеќето случаи, за да се утврди Даунов синдром може, без прибегнување кон посебна анализа, бидејќи надворешни знаци на педијатриски пациенти се исти, многу од нив може да се утврди од раѓање. Постои веројатност определување на раѓање на бебе со отстапување дури и за време на бременоста.
1 Погледнете внимателно во изгледот на детето, затоа што децата родени со Даунов синдром имаат некои надворешни сличности со едни со други, е неверојатно различни од нивните здрави бебиња:

- мал раст, не се соодветни на возраста;
- краток врат, неприродно дебели за бебе, со наборите на кожата;
- кратки нозе и раце, понекогаш нарушен растојанието меѓу прстите;
- "Мајмун" попречна бразда се протега низ вашата дланка;
- неразвиени слаби мускули кои водат до доделување на стомакот, гримаси;
- малку деформирани ушите;
- јазикот и устата искривена форма, да доведе до нарушување на целокупната израз на лицето. Јазик често штрчи од уста;
- на вдлабнати рамен мост;
- искривување на забите, кои растат многу подоцна отколку нормалните деца, а во хаотичен начин;
- бели точки на ирисот на окото - самото место Brashvilda не влијае на визија на детето;
- Mongoloid форма тесни очи со кренати надворешните агли.

2 Обрни внимание на отстапувања во здравјето на бебето, од Даунов синдром развијат компликации кои треба да ги алармира родителите, не е сигурен за нормален развој на детето:

- губење на слухот;
- срцеви заболувања кои може да се дијагностицира на раѓање;
- заматен вид;
- нарушена функцијата на тироидната жлезда;
- пореметувања во развојот на 'рбетниот мозок;
- чести инфекции.

Видео:!?! Даунов синдром Зголемен hCG / бременост Планирање / Како успеав да забремените?

3 одлучи заедно со идниот татко на нероденото бебе на прашањето дали треба да се спроведе серија на тестови за да се утврди можната генетски и други абнормалности во развојот на детето, што може да доведе до формирање на фетусот Даунов синдром.

Модерната медицина нуди голем број на тестови во текот на бременоста да се дијагностицира болеста во раните фази:

Ултразвук во 10-13 недели на гестација за одредување на присуството на грлото на матката поткожното течност на фетусот. Овој метод не дава 100% гаранција, па штом нормално развојот на фетусот во толку рана фаза на видливи вратот.

Биохемиска анализа на крвта во хорионски гонадотропин човечки, и алфа-feto-протеин, кој се одржи од 10 до 18 недела од бременоста. ниво АФП не секогаш зависи од состојбата на плодот, тоа е под влијание на многу фактори во форма на живот на мајката.

Амниоцентеза - метод врз основа на студијата на амнионската течност, која може да доведе до спонтан абортус, фетални или инфекција на мајката, оштетување на мембрани, за подолг борби за 5-6 часа.

4 Со помош на овие анализи и студии се утврди само со одреден степен на веројатност за присуство на синдром на плодот надолу, но 100% сигурност не даде ниту една од нив. Тоа е многу веројатно дека на дете кое е во стомакот бремена мајка, во добра здравствена состојба, како и методи за земање примероци на бремена некои материјали за анализа не се безбедни за здравјето, па дури и животот на нероденото дете бебе.

Што е скрининг?

Скрининг не значи ништо, бидејќи "скрининг". Замислете пратката, кој беше објавен во голема фабрика. Постои ризик дека партиите го претстави неисправни производи. Премногу скапо да се вработи лице кое рачно ќе ги испита секоја единица на стоки предмет на бракот. Затоа, фабриката го на машина која ќе го контролира квалитетот на самиот производ, како и да ги неисправни на својот "изглед" производи. Тоа брак, кој разчиствате на автомобил, едно лице проверува повторно, и ако на машината е "погрешно", лицето се враќа назад на квалитетот на производот во серија.

Па тоа е прикажан. Анализи за секоја од Даунов синдром изнајмува бремена жена. Ако анализа открива абнормалности (слична машина во брак "осомничени"), тогаш лекарот ви препише повеќе детален и прецизен истражување и врз основа на нив заклучува дали синдром или други болести на нероденото дете Долу е.

Апел до бремените: ако не се многу добри резултати скрининг, таа вели дека само една работа - треба повеќе темелно испитување. никој не го прави дијагноза на Даунов синдром и не прават заклучоци врз основа на анализи скрининг.

Скрининг е направено со цел дека идните родители да се знае што да се подготви, по се роди бебето. Некои двојки да одлучи за себе дека раѓањето на посебна детето (на пример, Даунов синдром) и непожелно за нив да се избере да го прекине бременоста ако фетусот се откриени патологија.

Но, дури и ако лично присуство на Даунов синдром кај децата не е причина за да се прекине бременоста, скрининг се уште е потребно. За жал, постојат и други, уште пострашни болести, во кои бебе родени мртви или умираат во првите месеци од животот. Таквите болести треба да се знае однапред, а родителите и докторот кој го врши на бременоста.

Скрининг тестовите не треба да се плаши и да предизвика нервен бремените. Напротив, тие се дизајнирани за да бидете сигурни дека сè е во ред со бебето, а тој не е потребна медицинска помош пред раѓањето.

Важно: Скрининг не им наштети на вашата бременост и не го зголемува ризикот од спонтан абортус.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Нухална транслуценца со хромозомски аномалии. Twin-to-twin синдром на трансфузијаНухална транслуценца со хромозомски аномалии. Twin-to-twin синдром на трансфузија
Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…Kombinirovanirovanie биохемиски скрининг и нухална транслуценца. Комбинацијата на ултразвук и…
Физиолошки проширување на нухална транслуценца. Скрининг за фетални срцеви мани на нухална…Физиолошки проширување на нухална транслуценца. Скрининг за фетални срцеви мани на нухална…
Ефект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на феталниЕфект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на фетални
Идентификација на нухална транслуценца. Мерење техника нухалнаИдентификација на нухална транслуценца. Мерење техника нухална
Нухална транслуценца скрининг. Нухална транслуценца со високо-ризични бременостиНухална транслуценца скрининг. Нухална транслуценца со високо-ризични бремености
Скрининг за трисомија, triploids, секс хромозомски абнормалности кај фетусот.Скрининг за трисомија, triploids, секс хромозомски абнормалности кај фетусот.
Узи нухална дебелина. Промени нухална фетусотУзи нухална дебелина. Промени нухална фетусот
Неинвазивен тест на крвта во првиот триместар од бременоста сигурно детектира појавата на Даунов…Неинвазивен тест на крвта во првиот триместар од бременоста сигурно детектира појавата на Даунов…
Маркери на хромозомски абнормалности на фетусот. PAPP-A. SP1. И инхибин.Маркери на хромозомски абнормалности на фетусот. PAPP-A. SP1. И инхибин.
» » » Тестови за бременост за Down. Крвниот тест за Даунов синдром за време на бременоста