ma.gurushealth.ru

Узи време на бременоста: колку пати и каде да го направи тоа. Блискоста со 3D ултразвук. Дали постои било каква штета од ултразвук за време на бременоста?

Уредот е сличен на микрофон - која е поставена за време на ултразвук на стомакот на бремена жена - наречен Трансдуцерот, или, со други зборови, на сензорот. Сензорот се произведуваат вибрации. И со таква висока фреквенција дека, иако овие дилеми и се звучни бранови, тие не може да се слушне. Тоа е причината зошто тие се нарекуваат "ултразвучни" (т.е. суперсоничен). Продира длабоко во телото на иднината мајката, кои доаѓаат од ултразвук Трансдуцерот се соочува со нејзините внатрешни органи и делови од телото и внатрешните органи во женскиот матката располага бебе. Ултразвук се рефлектира од нив со различна брзина, како и сите органи и ткива имаат различни густини. Приближно ист рекети која започна одбојката тениско топче со различна брзина со густа земјата отскокнување и мека трева повеќе pokrytiya.ma - т.н. првото ниво на ултразвучен скрининг акушерски
Узи време на бременоста: колку пати и каде да го направи тоа. Блискоста со 3D ултразвук. Дали постои било каква штета од ултразвук за време на бременоста?

Ултрасонографија (САД) е метод на испитување на внатрешните органи и ткива, врз основа на анализа на разликите во одраз на ултразвучни вибрации од структурите на различна густина. За лекарите, оваа дефиниција е краток и јасен, но не е многу јасно на поголемиот дел од потенцијалните мајки. Значи тоа го прави смисла да се објасни подетално каков вид на истражување.

дијагностички принципи ултразвук

Уредот е сличен на микрофон - која е поставена за време на ултразвук на стомакот на бремена жена - наречен Трансдуцерот, или, со други зборови, на сензорот. Сензорот се произведуваат вибрации. И со таква висока фреквенција дека, иако овие дилеми и се звучни бранови, тие не може да се слушне. Тоа е причината зошто тие се нарекуваат "ултразвучни" (т.е. суперсоничен). Продира длабоко во телото на иднината мајката, кои доаѓаат од ултразвук Трансдуцерот се соочува со нејзините внатрешни органи и делови од телото и внатрешните органи во женскиот располага матката бебе. Ултразвук се рефлектира од нив со различна брзина, како и сите органи и ткива имаат различни густини. Приближно ист топката штрајк тениски рекет која започна на различни стапка скокови од густа почва и помек трева. Се гледа од страна на внатрешните органи на мајката и фетусот ултразвучни бранови се врати назад кон Трансдуцерот, кој ја открива и ги испраќа на анализа на уредот. Овој дел ги анализира (кои се вклучени, се разбира, има прилично моќен компјутер), брзо трансформирање на разликата во одраз на брзината на ултразвук во видеото. Него нешто, всушност, е изучувањето на спроведување на ултразвук на мониторот на лекар - и се гледа себеси бремена мајка (Ако лекарот ќе го мониторот на тоа, се разбира).

Студијата не е придружено со болка, ниту какви било значајни непријатност на бремената жена и лекар, и практично не повлекува негативни последици за здравјето на неродено дете. Ни дава лекарот многу корисни информации - понекогаш се од витално значење за иднината на мајката и нејзиното бебе. Тоа е причината зошто овој метод стана толку распространети во современите научни акушерство.

Узи време на бременоста: колку пати и каде

Ултразвучно испитување е направено речиси сите бремени жени, и во неколку наврати. Генерално ултразвук се врши во антенаталната клиника, каде што е бремена мајка, - т.н. првото ниво акушерски ултразвучен скрининг ( "скрининг").

Во случаите каде што првото ниво ултразвук се наоѓаат некои проблеми може да бара подетални и експерт ултразвук - студија второ ниво акушерски ултразвучен преглед. Таквите обично се прави во интер-регионална генетско советување, пренаталната дијагноза центри и други објекти опремени со скенери со висока резолуција и обезбедувана од страна на експерт на квалификувани лица.

Во однос на времето на бременоста, кои треба да добијат ултразвук, мораме да признаеме: тие можат да се разликуваат во зависност од специфичните карактеристики на текот на бременоста. Ако зборуваме за "проблемот" на бременоста, бројот на ултразвук прегледи лесно може да ја надмине десетина. Меѓутоа, со било кој број на бремена жена помина ултразвук не треба да биде помал од три. И временска рамка за овие студии се запишани во руското Министерство за здравствени регулативи - тоа е корисно да се знае било бремена мајка, барем за да се процени на професионалните квалификации и интегритетот на гледање нејзиниот лекар.

Првиот ултразвук обично се врши помеѓу 10 и 14 недели од бременоста, вториот - помеѓу 20 и 24, третиот - помеѓу 32 и 34 недели.

Дали постои било каква штета од ултразвук за време на бременоста?

Ултразвук или ултразвук за време на бременоста е прилично честа постапка, затоа што дури и да го планира, ќе треба да се направи најмалку три пати, и тоа за целиот период додека се негува вашето бебе. Неодамна, пак, за зголемување на бројот на жени кои намерно и свесно го отфрла ова навидум безопасни постапка. Информацијата е на отворен простор, постојат упорни "гласини" дека ова ултразвук може да биде многу штетно директно на нероденото бебе. Но, дали ова е всушност - за жал, тоа е тешко да се одговори, па дури и научници. Бидејќи дури и најпознатите сериозна студија од најпочитуваните едноставно не се врши во нашиот свет научници на ова прашање, можеби доста долго време во 70-тите години на минатиот век, кога за прв пат дојде метод ултразвук. Но се согласуваат, бидејќи уште од античките времиња како лекови и опрема радикално трансформира. А сепак, вистинската дебата за потребата да им наштети или безвредността на таков метод како ултразвук, и до ден денес останува многу релевантни.

Сега ајде да се обидеме да разбереме или барем да се обидат да се разбере она што можат да бидат водени од страна на многу противници на ултразвучно испитување спроведено во текот на бременоста.

"Технологија" ултразвук

Тоа е сосема природно дека со цел да имаат мислење за овој истражувачки метод, треба да имате барем многу "бледа" концепт за тоа како сопствени акции нивните ултразвук. А некои "слика" е активно расте бебето во утробата поправки строго сензор (личи на микрофон) - Трансдуцерот. Всушност, во тоа време кога докторот врши анкетата спроведена од страна на сензор на стомакот на жената, овој trandyuser и испраќа одредени звучни бранови дека додека неостварлив на обичните човековиот слух. Всушност, тоа е причината зошто тие се нарекуваат ултразвучни бранови. Тоа е овие бранови се во можност да навлезат речиси сите делови на човечкото тело во сите негови внатрешни органи, па дури и на органите на бебето е во утробата. Понатаму постигнување било дел од човечкото тело или тело едноставно се гледа ултразвук, и како што знаете, се враќа, а истото trandyuster смирено го зема а потоа ги праќа на монитор во уредот за ултразвук. Тоа е обработените информации за сите нас, а ние сме веќе гледате на екранот во форма на сосема јасно и разбирливо сликата.

модерен ултразвук опрема може да се "покаже" се достапни дури и крвотокот на плацентата и самиот ембрион, дури и во боја, и, се разбира, во исто време како и зрачење, и моќта на ултразвук е минимална.

Порака ултразвук и феталниот

Порака ултразвук и embrionaI сега, всушност, ајде да зборуваме за дебата на оваа тема. Како што споменавме порано, секоја сериозна или големи истражувања на ова прашање не се врши, но сепак сите исти постои одреден поглед на некои научници за постоењето на вистинската штета од постапката ултразвук се врши во текот на бременоста.

Тоа треба барем да се сеќавам на располагање истражувања спроведени во 70-тите години на минатиот век, кога нашите научници беа во можност да детектира некои абнормалности кај оние мажи чии мајки биле изложени за време на бременоста процедури однесување ултразвук. Прво на сите, дека одбивањето е доста чести случаи на лево-непристрасност, иако тогаш и не е докажано, вистинска врска со ултразвук, или подобро кажано дека тоа е САД и вистинската причина што овие луѓе се родени левак.

И, сепак, лекарите се согласуваат дека таквите истражувања не доволно за да постапки ултразвук се смета или сосема безопасни, или како штетни или опасни постапка. И тоа е причината зошто непотребно се "понесени" постапка ултразвук јасно не е достоен за тоа.

Тоа е непобитен дека ултразвучни бранови можат да бидат јасно дефинирани начин да влијае на фетусот. И тоа е сосема можно дека во овој случај сигналот може дури и да влијае табот органи трошки. Студии на познатиот научник П. Garyaev укажуваат на тоа дека начинот на ултразвучната дијагностика способни да доведе дури и на генетска мутација. Тоа е главниот заклучок е како што следува: Во оваа постапка, ултразвучни бранови како "исплаши" ДНК на клетката, но тоа е нешто и може да доведе до целосно неточни формирањето на телото на детето.

Во исто истражувачите од Јеил Универзитетот претходно спроведените експерименти на глувци многу бремени во исто време извршуваат својата постапка ултразвук, но било сериозни отстапувања се случуваат во мозокот на глувците и самите не се пронајдени. И само оние "бебињата" малку глувци, кој само пред доаѓањето на светлината подложен премногу долго (околу седум часа!) Ефектите на ултразвучни бранови, се родени со неколку расфрлени невроните на мозокот. И оваа студија, всушност, покажува дека навистина огромна улога може да игра во текот на кој истражувањето ќе се врши, не само што е интензитетот на звукот бран.

И како заклучок можеме да кажеме - навистина се покажа само едно нешто, тоа е дека ултразвук може да обезбеди механички и термички ефект, како и на различни човечки ткива (и се разбира на ембрионот, како и). Сепак, да се потсетиме дека разумен или поточно постапка "количина" ултразвук никогаш нема да биде на најмала опасност, а ниту на фетусот ниту, пак, се разбира, за самата мајка.

И ако вашиот малку ум?

Сега ние ќе се фокусира на уште еден аргумент на противниците на метод ултразвук - е реакцијата на бебето во текот на оваа студија. Всушност, ние самите може да се набљудува како бебето се обидува како да се "кријат" од непознати лица и непознати за него "око". Противниците на постапката за ултразвук веруваат дека тоа што е толку едноставен начин ембрионот може да се обидува да "избега" од штетните па дури и опасни изложеност на повеќето од ултразвучни бранови. Противниците тврдат дека податоците за бебето бранови "звук" неверојатно силен, бидејќи увото на човекот, додека таа се уште може да се фати на ултразвук. Сепак, тука се поддржувачи на ултразвучна дијагностика на фетусот однесување обично е поврзано со емоции и грижи на мајка си, кој навистина може да се пренесе и трошки. Тие, исто така се поврзани со ова однесување трошки со фактот дека правото на стомакот принудени "допира" целосно "странски" и бебето не е позната работа во рацете на некој странец.

И, повторно, тоа е крајно тешко да се објективно процени веродостојноста на овие претпоставки, бидејќи да го стави благо, и во оваа прилика, едноставно, не се извршени некои истражувања.

дури Дали тоа треба ултразвук?

И, конечно, најлесно и најчесто слуша аргументот на методот "опасност" на ултразвук - наводно, овој метод е бескорисна. Се разбира, овој метод ќе ги штити сите модерни лекарите и само се еден глас ќе ви кажам за корисноста, па дури и потребата од овој едноставен, но важна постапка.

Впрочем, овој метод може да биде:

Целосно се исклучи присуството на ектопична бременост.
Идентификувајте патологија во првичниот развој на јајце-клетка.
За да се потврди или негира точниот датум на бременоста, и, според тоа, да се наведе датумот на испораката.
Се утврди постоењето на мултипна бременост.
Дијагностицирање на ембрионот деформитети и некои груби крајно опасно различни наследни болести (на пример, синдром Долу е иста).
Истражуваат на општата состојба и развој на плацентата, да се наведе местото на неговата приврзаност, како и големината, па дури и години.
Да се ​​одреди полот на бебето.
Укажуваат на располагање на фетусот презентација.

И верувајте ми тоа е само дел од вистински метод на "алатка" на ултразвук, а, сепак, се уште е начинот и нејзините противници, се сосема логични аргументи, кои понекогаш се случува, тоа е тешко да не се согласуваат.

Така, на пример, сите што дијагностицира техника на ултразвук, современата медицина не секогаш е во состојба да се излечи, и правилно, па ако постои опасна жена ултразвучна дијагностика обично е испратен до предвремено прекинување на бременоста. И многумина веруваат дека тоа е фундаментално погрешно? Во принцип, не секоја жена доброволно да се согласи на таква груба чекор?

Се сеќавам на еден вистински случај, како што велат во животот. Еден од моите пријател практично uzist сите лекари ' ", пишува јасни и постојани индикации за прекин на бременоста, за да најдете некои страшни отстапувања во општиот развој на ембрионот. Мојот пријател го зеде здраво за готово. Таа рече: "Па, тоа беше како бебе и јас ќе треба да се породи." И замислете создаден. Апсолутно здрав, прилично добро, а како што се покажа доста умен бебе.

Ние не може, сепак, да се признае дека таквите случаи се ретки. Во пракса, постојат многу директно контрадикторни примери. На пример, ултразвук покажува апсолутна норма во речиси сè, а бебето на една жена родени со деформитети или абнормалности, а понекогаш дури и во согласност со неговиот понатамошен живот.

Што веројатно може да се тврди за безбедносни ризици на ризикот или, или корисноста на метод ултразвук, сепак, конечната одлука се уште ќе треба да се земе секој поединец жена целосно независно.

Ултразвук во бременоста

До денес, ултразвук за време на бременоста - тоа веќе не е егзотично тест кој се одреди полот на детето, како задолжителен дијагноза на фетусот, кој решава голем број на проблеми. Размислете, под кои услови направи ултразвук во бременоста во Украина, која бара оваа постапка, и каква цел тие се соочуваат со таква анкета.

Под кои услови се направи ултразвук во бременоста?

Спротивно на некои заблуди бремените, фреквенцијата на ултразвук се строго регулирани од страна на релевантните стандарди. Тоа е многу важно да се строго се придржуваат до овие стандарди и во согласност со препораките на присутните лекар и гинеколог, со цел да се добие целосна и навремена дијагноза.

Значи, под кои услови се направи ултразвук во бременоста?

I триместар: 9-11 недела;
II триместар: 16-21 недели;
III триместар: 32-36 недели.

Забележете дека оваа периодичноста - е минимална дозволена фреквенција на ултразвук за време на бременоста. Доколку е потребно, вашиот гинеколог може да пропише и дополнителни испитувања.

Зошто ултразвук во бременоста во различни фази?

Пред да одите на следниот ултразвук, бремена мајка треба да се разбере, зошто да направи ултразвук во бременоста во различни фази од неа. Главните цели на таква дијагноза се како што следува:

Јас триместар: потврда на бременоста и присуството на срцевиот ритам за да се утврди бројот и должината на плодот, идентификување на проблемите на плацента, матката, карлицата, мерење на вратот на ембрионот зона;
II триместар: идентификација на проблеми на фетусот, плацентата, матката, карличните органи, одредување на бременоста и полот на детето, следење на фетална позиција.

Тоа е особено важно дека современите ултразвук во бременоста, открива многу патолошки состојби на фетусот во рана фаза дека тоа е технички невозможно, дури и пред 15-20 години. Дополнување на клиничката слика на анализа висока прецизност помош за бремени жени, резултатите од кои, исто така, се показател за посебните потреби на детето.

Кога треба ултразвук за време на бременоста?

Зошто е студија на ултразвук во физиолошки бременост?

Многу лекари сметаат дека ултразвук не е потребно во нормална бременост. Други лекари препорачуваат на студијата, како што многу деформации на фетусот не може да се идентификува во клиничка студија.

90% од деформации на фетусот се случи без присуство на семејна историја на слична болест, а само мал број од мајките имаат очигледни фактори на ризик.
Може да има многу значителни деформации на фетусот, па дури и со клинички поволни текот на бременоста.
Ниту испитување ниту семејна историја на клинички не е доволно јасен начин да се воспостави мултипна бременост.
Значителен број на бремени жени со плацентата капка-кревет (плацента превиа) немаат клинички знаци на болест се додека не почетокот крварење за време на вежбање. Ситуацијата би можела да стане критична доволно, особено ако пациентот е далеку од болницата.
До 50% од жените кои тврдат дека тие знаат на гестациската старост е всушност во ред за повеќе од 2 недели, кога во споредба со податоците од ултразвук. Период 2 недели е многу клучно значење за опстанокот на фетусот кога индициран за почетокот на испорака во врска со антенатални компликации. B

Она што се изучува во нормална бременост?

Многу лекари сметаат дека потенцијалните ризици и високата цена на ултразвук прегледи на сите последователни жени со нормална бременост не е оправдано во однос на придобивки за пациентите.

Прашањето за тоа дали или не да учат во нормална бременост, реши во секое време индивидуален пациент или доктор. Во ова прашање, не постојат униформни правила и препораки.

Утврдување на полот на фетусот не е индикација за ултразвучно испитување, освен со својата историја поврзана со подот на наследни болести.

Она што е важно во студијата на периодот од 18 до 22 недела од бременоста?

Ова е најдобриот период за:

Утврдување на точното време на бременоста.
Дијагноза на мултипна бременост.
Дијагноза на фетална абнормалност.
Одредување на локацијата на плацентата и откривање на плацента превиа.
Идентификувајте fibroids или други карличната структури кои може да се меша со текот на бременоста или породувањето.

Она што е важно во студијата на периодот 32-36 недели од бременоста?

Ова е најдобриот период за:

Дијагноза на ретардација феталниот раст.
Детекција на фетусот патологија, која не беше откриен во прв. ултразвук.
Идентификување на плацента превиа и утврдување на фетална позиција.
Се утврди точната локализација на плацентата.
Утврдување на висината на амнионската течност.
Исклучоци коморбидитет, како што се fibroids, оваријални тумори.

Кога ултразвук се прикажани во однос на до 18 недела од бременоста?

Пациентот треба да подлежат на темелна клиничка студија со позитивен тест за бременост или отсуство на менструација. Ултразвук може да ви помогне ако постојат клинички докази за можна патологија на бременоста или ако постои сомневање за бременоста.

Што се одржа на ултразвук во почетокот на бременоста (пред 18 недели)?

Ултразвучно испитување во почетокот на бременоста се врши:

Да се ​​потврди присуството на бременоста.
За точно утврдување на гестациската возраст.
За поточна локација на јајце клетката (во матката или ектопична).
Да се ​​идентификуваат со мултипна бременост.
За да се исклучи цистична лизгање.
Да се ​​елиминира лажни бременост во присуство на лица во мала карлица или хормонално активни оваријални тумори.
За дијагноза на матката fibroids или јајници структури кои може да се меша со нормалниот тек на работата.

Папочната врвца и крвните садови

Папочната врвца сега е утврдена во I триместар од бременоста во форма на Ba-влакно плетење хорион плоча на ембрион. Надолжни и напречни пресеци им овозможи на еден да се визуелизира папочната вена и две од папочна артериите. Ако само два садови се визуелизира, тоа секогаш значи дека постои и втор артерија, која е секогаш придружено со висок ризик од смрт на плодот и придружните фетални аномалии, кои се случуваат во 20% од случаите.

Исто така, постои висок ризик од интраутерина ретардација на растот, во присуство на само еден умбиликална артерија. Неопходно е да се поправи на фетусот параметри на раст за секоја студија.

polycyesis

Тоа е важно да се утврди позицијата на секое овошје и бројот на постелки во идентификацијата на мултипна бременост. Еден може да се визуелизира mezhamnioticheskuyu преграда, која обично лесно се утврдени во I и II триместар од бременоста. Ако плодот се братски, што укажува на присуство на дизиготни близнаци. Неопходно е да се измери секое овошје да се идентификуваат патологијата на секоја од нив. Исто така мора да се земе во предвид износот на амнионската течност во секоја клетка.

Заклучок: ултразвук за време на бременоста

Многу лекари сметаат дека нема потреба за рутински ултразвучен преглед во која било фаза на нормална бременост и ултразвучен преглед се врши само во случај на сомневање на болест се јавува во клиничка студија. Други лекари сметаат дека е неопходно да се одржи две стандардни истражување за подобра антенатална дијагноза.

18-22 недели од бременоста

Сонографија овие бременоста ќе ви помогнат да одговори на следниве прашања:

Дали има единечна или повеќекратна бременост?
Без разлика дали вистински должината на бременоста за потенцијален клиничко испитување?
дали параметрите за развој соодветствува на фетусот нормалните параметри за даден гестациската возраст?
Е нормалната анатомија на фетусот?
Дали фетусот е нормално активност?
Дали состојбата на грлото на матката е нормално?
Дали е тоа нормална количина на амнионска течност?
Како е плацентата?

32-36 недели од бременоста

Сонографија овие бременоста ќе ви помогнат да одговори на следниве прашања:

Дали нормален индикатори феталниот развој?
Дали е тоа нормално состојбата на плодот? дали малформации се достапни?
Каков е ставот на фетусот (иако тоа може да се промени пред раѓањето)?
Како е плацентата?
Е износот на амнионската течност е нормално?
Дали има некои коморбидитети како што матката fibroids, оваријални тумори, кои можат да влијаат на текот на бременоста и породувањето?

крајот на бременоста

Ако пациентот не е претходно извршени ултразвук во студијата во доцна бременост ултразвук може да ви помогне да одговори на следниве прашања:

Дали има единечна или повеќекратна бременост?
Е степен на зрелост на феталните гестациската возраст?
Каков е ставот на фетусот?
Што е локацијата на плацентата? Особено, тоа е потребно да се исклучи присуството на плацента превиа.
Е износот на амнионската течност е нормално?
Дали постојат фетални аномалии?
Дали има некои коморбидитети како што матката fibroids, оваријални тумори, кои можат да влијаат на текот на бременоста и породувањето?

Ултразвучно испитување пред и по завршување на постапката деградирањето на главата на плодот

Често потребата за истражување директно на фетусот од карлицата ротација во позицијата на главата, со цел да бидете сигурни дека плодот не ја промени својата позиција.

По завршување на постапката, мора да го ултразвук, со цел да се осигура дека фетусот е нормална ситуација.

Ултразвучно испитување во почетокот на бременоста (пред 18 недели)

Ако ултразвук покажува, тоа е подобро да се почека до 18-22 недели од бременоста, бидејќи информациите добиени во истрагата на овие рокови ќе биде најмногу точни. Сепак, може да има индикации за ултразвук во порана фаза, на пример:

Вагинално крварење.
Пациентот не знаат датумот на последната менструација, или постојат и други причини за сомневање за неусогласеност.
Отсуство на фетусот виталните знаци со осомничени бременоста.
А историјата на претходната патологија на бременост и породување или други акушерски или генетски болести.
Во присуство на интраутерина контрацепција.
Присуството на индикации за абортус.
Посебна загриженост пациентот за благосостојбата на бременоста.

Ултразвучно испитување во средината на бременоста (28-32 недели)

Препорачливо е да се одложи студии до 32-36 недели од бременоста, но може да има клинички индикации за ултразвук на претходен датум, на пример:

Клинички проблеми со позицијата и големината на главата на плодот.
Клиничките истражувања овозможува осомничени патологија.
Претходните студии ултразвук имаат забележано било патологија или тие биле сиромашни во квалитет.
плацентата позиција не е точно утврдена или плацента беше поставен во близина на внатрешниот матката zevu претходната ултразвук.
Матката е премногу големи димензии за гестациската возраст.
Постои Пропуштање на амнионска течност.
Има болка или крварење.
Незадоволителна состојба на мајката.

Индикации и времето на дополнителни ултразвук

Ултразвукот не може да се објасни мал или среден интензитет на болка во стомакот, освен за знаци на прееклампсија.

Индикации за дополнителни ултразвук прегледи се:

Интраутерина ретардација на растот.
Лошата локација на плацентата: се повторува студијата на 38-39 гестациска недела и, доколку е потребно, веднаш пред раѓањето.
ploda- патологија повтори студија на 36 недела.
Недоследност и матката, со димензии на бременоста повтори студија на 36-та недела од бременоста или порано ако разликата е доволно изразен.
Позната или суспектна фетална абнормалност: се повторува на студијата во 38-39 недели.
Неочекувано крварење.
Отсуство на фетусот движење или други знаци на смрт на фетусот: студија повторно веднаш, а кога се двоумите - дури и по 1 недела.

Ултразвучно испитување за време на породувањето

Индикации за ултразвук за време на породувањето се:

Нестабилна состојбата на плодот.
Неможност за регистрирање на клинички срцето на плодот.
Неконзистентност на бременоста и феталниот големина.
Невообичаено обилно крварење.
Слабоста на труд или други компликации на породувањето.

Ултразвучно испитување на постпарталниот период

Обично не постојат клинички индикации за рутински ултразвучен преглед во постпарталниот период, но може да има некои клинички ситуации во кои ултразвук може да обезбеди корисни информации.

Во почетокот на постпарталниот период:

Матката крварење.
Нецелосни отстранување на плацентата или плацентарна одложување на матката ткиво.
Продолжениот период на протерување на фетусот од вториот близнаци.

6 недели по породувањето:

Продолжува крварење.
Постојана болка.
Subinvolution на матката во постпарталниот период.
Активен вагинален исцедок.
формирање очигледен во мала карлица.

Блискоста со 3D ултразвук

секој бремена мајка, речиси стана бремена, таа ќе започне да се очекува средба со своето бебе. Тоа е една работа - само да знаеш дека потекнува еден нов живот, и сосема друга - да го види со свои очи. Денес, благодарение на три-димензионални ултразвук таква можност постои. И ако во текот на 2D ултразвук сликата на мониторот може да се разбере само од страна на лекар, 3D овозможува да го направите тоа и пациентот. Ајде да се набљудува како од мал "tadpole" се вистински човек.

Во текот на 3D ултразвук тоа е речиси иста како и во конвенционалните две-димензионална. Тие користат само сензорите, и сликата се прикажува на посебен екран се наоѓа на жена пред очите. Лекар дава сите потребни објаснувања. Обично, за прв пат мајка ми само опфаќа бран на емоции, затоа што се што се случува се чини чудо. Веднаш покренува многу прашања, но карактеристиките на некој ултразвук е дека само во динамика може да се даде точна проценка на она што се случува.

Три-димензионални ултразвук се врши по можност од 12-ти до 32-ви недела од бременоста - во текот на овој период на "слика" се добива најјасно. Сепак, оваа студија обезбедува три-димензионална слика на ембрионот, дури и во толку мал фаза од бременоста, кога во должина од само 15 милиметри. Значи, уште 8 недели може да се прави разлика помеѓу главата и торзото, формирајќи yuschiesya екстремитети. Тие, како и тепањето на мал срцето, лесно може да се идентификуваат на екранот и самата мајка. На овој термин јасно визуелизира број на ембриони.

Мајка треба да се знае дека кога на три-димензионални ултразвучно испитување трае малку подолго од нормално. Резултат на квалитетот на сликата кога со користење на три-димензионални ултразвук зависи од локацијата на фетусот тело, неговите екстремитети, папочната врвка и плацентата. Сликата може да се знае кога мала количина на амнионска течност (не нужно во олигохидрамнион). Сиромашните квалитет на сликата може да биде со прекумерна тежина, бремени или во присуство на лузни неа на абдоминалниот ѕид по абдоминални операции.

Ефикасноста на 3D студии (добивање квалитетни слики на фетусот) е често зависи од моторна активност: на повеќе активни на бебето, толку е поголема шанса да се види една интересна слика на интраутериниот живот. ако бебе е во мирување и е неповолно за истражувачот, докторот може да предложи преглед на суспензијата, да трошка смени својот став. Додека чекате корисно да се пие некои сладок пијалок - како чај со шеќер. Обично по 10-15 минути активност се зголемува феталниот мотор.

Од 10-ти до 16-тата недела, може да се види бебето целосно: се утврди својата позиција, рацете, нозете, кабелот (но без посебна мали делови). Во некои случаи, овие рокови не може дури и да се размислува за лицето на детето. Сепак, мајката мора да се разбере дека на лицето на фетусот додека малку наликува на човечко лице. Во најмала рака, за сличност портретот се уште е премногу рано да се каже.

На 20 недели, тоа е веќе возможно да се направи разлика секој прст на мали рацете и нозете. За 5 месеци фетусот значително се зголемија, што се движи во затворен простор матката, што координирани движења, земајќи различни пози, го цица прстот, го покрива лицето со рацете. До 28-та недела, бебето заоблени образи, јасно се разликуваат усните и носот. Тоа може да ја изгребат уво, преклопени вилици, проѕевање, гримаса, насмевка. И сите бремена жена гледа во реално време на екранот.

Во некои случаи, само три-димензионална слика, прави можно да се идентификуваат постоечките проблеми. Затоа, 3D истражување е особено потребно во оние случаи кога докторот се сомнева дека фетални малформации или болест врз основа на резултатите од различни студии и тестови. Присуството во семејството на деца со вродени болести, бременост како резултат на вештачко оплодување или со користење на други репродуктивни технологии, мултипна бременост и никакви компликации се исто така можност за детална дијагноза. И, се разбира, 3D ултразвук - идеална опција за пациенти, особено загрижен за иднината на здравјето на детето. Тоа се врши од страна на експерти и највисоките квалификации елиминира мнозинство (95%) од познати болести и деформации на фетусот.

Студијата користи уникатна техника на проучување на мозокот, срцето, отиде во ела, гастроинтестиналниот тракт, бубрезите, лице, мускулно-скелетни систем на фетусот, како и задолжително - колор доплер мапирање на мозокот садови и срцето за откривање на најмалите отстапувања. Патем, многу од ситни пороци прилично подложни на корекција, а порано тоа се прави, толку повеќе шанси да се ослободи од проблемот пред да се роди бебето.

Сепак, дури и за таков трошки да се следи во реално време многу интересни. Може да се види како тој се движи рацете и нозете, "лебди" во амнионската течност, каде што се уште не е доволно простор, се претвора од страна на страна. Многу често на малиот човек го цица прстот. Обично, оваа слика е посебна наклонетост од нивните родители. Лекарите се повеќе се заинтересирани не со држење преземени од страна на бебето, но дали неговите димензии одговараат на гестациската старост и колку добро се развива физички.

Тоа е благодарение на 3D ултразвук родителите можат да ги сними она што се случува за време на седницата на електронски медиум. Тие имаат можност да се видат три-димензионална слика на своите бебе. Од време на бебе родено од него може да се отстрани за целиот филм. Можеби е потребно да се каже како родители реагираат на снимки на филмот во моментот на неговото создавање, а подоцна и на видео-снимка во потрага и сеќавајќи се она што беше дете, кога бев во стомакот на мајка ми. Со текот на времето, овој филм ќе ви помогне да одговори на вековните децата прашањето "Каде бев кога јас се уште не беше тоа?". Постарите деца, посета на канцеларијата на САД, со поголема одговорност и се чувствителни на претстојниот настап на брат или сестра. Три-димензионални ултразвук во врска со видео е убава и модерен дел на документарниот семејна хроника.

по 23-25 недели фетусот Таа станува толку голем што се прикаже неговата целосна слика не е можно. И лекарот, и, се разбира, мајка ми да видам на главата и рамениците, рацете, нозете, телото останува. Вие буквално може да се види едни со ноктите на прстите и во близина да уживаат насмевка или несреќен гримаса, стуткана ќерка или момче. Кога повторно димензионални ултразвук на бременоста може да биде успешно извршена на 34-38-та недела.

Како што се доближуваме до денот на доставување на најважната задача за фетусот е збир на грама и сантиметри - доволно од нив ќе му овозможи да се чувствуваат удобно и уверени во надворешниот свет.

Во текот на последните три-димензионални студии во III тримесечје се проценува плацентата, фетална позиција, неговата функционална состојба, тежина, висина, се совпаѓаат со големината на гестациската возраст. Родителите добиваат влез "финалната серија" на неверојатен филм, кој е сигурен да стане еден од омилените на семејството.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Јадрото на инвертер. ултразвучно полеЈадрото на инвертер. ултразвучно поле
Скенирање ултразвук механички. Скенери за скенирање на механички ултразвучниСкенирање ултразвук механички. Скенери за скенирање на механички ултразвучни
Ултразвук прегледи. Компонентите на ултразвучен скенерУлтразвук прегледи. Компонентите на ултразвучен скенер
Трансректален ултразвук сензори. Доплер ултразвукТрансректален ултразвук сензори. Доплер ултразвук
Ефектот на ултразвук (САД) на фетусот. ултразвук биофизикаЕфектот на ултразвук (САД) на фетусот. ултразвук биофизика
Ултразвук во третман на црниот дроб и панкреасотУлтразвук во третман на црниот дроб и панкреасот
Занишан акустична огледало во Узи. електронски ултразвучно скенирање наЗанишан акустична огледало во Узи. електронски ултразвучно скенирање на
Рачни ултразвук sonosite скенер ivizРачни ултразвук sonosite скенер iviz
Дијагностички metamaterial УлтразвучноДијагностички metamaterial Ултразвучно
Ултразвучно испитување на внатрешните органиУлтразвучно испитување на внатрешните органи
» » » Узи време на бременоста: колку пати и каде да го направи тоа. Блискоста со 3D ултразвук. Дали постои било каква штета од ултразвук за време на бременоста?