ma.gurushealth.ru

Анализа ИФА бремена. Анализа на Epstein-Barr вирусот. Што помине тестови пред бременоста и за време на бременоста

Хормоналните студии (определување на нивото на секс и хипофизата хормони) нашироко се користи од страна на гинеколози во дијагнозата на неплодност и пометнување. Корисни информации во исто време исто така може да обезбеди резултати од тест за да се идентификуваат антифосфолипидниот antitel.Vo бременоста тироидната жени се соочуваат со двојно товарот што предизвикува карактеристични промени во својата дејност, но понекогаш тие можат да станат абнормални, кои би можеле да бидат значајни за здравјето на жените и за нормален развој на детето. Следната анализа се врши за дијагноза на тироидната функционирање: слободен Т3, Т4 бесплатно, TTG, AT TG.Inogda за следење на бременоста гинеколог може да биде доделен на хормонални тестови на крвта, на пример, по 30 недели од бременоста, остар пад на нивото на естриол може да биде показател за фетална хипоксија . Во присуство на фактори на ризик и да се исклучат малформации спроведена студија на ниво на алфа-фетопротеин (AFP), обично заедно со бета-hCG и бесплатно естриол.
Анализа ELISA кај бремени жени. Анализа на Епштајн - Barr вирусот. Што помине тестови пред бременоста и за време на бременоста

ELISA анализата на бременоста очекува:

IgA - главниот имуноглобулин излачува од мукозните мембрани, ја игра улогата на бариера против инфекциите.

IgM - првиот имуноглобулин се одговорни за спроведување на инфекција. Тоа е процес на визуелни маркер. По појавата на подоцнежните антитела - IgG - износот од него паѓа.

IgG - главниот имуноглобулин во серумот, се користи за да се заштитат од инфекции dogovremennoy. Автоантитела припаѓаат на оваа класа.

Рубеола IgM, IgG

Вирусот се шири преку капки инфекција и во матката. По болеста се произведува доживотен имунитет, т.е. болни рубеола еднаш во животот. Постарата возраст во која едно лице страда рубеола, толку потешко текови. рубеола во текот бременост во половина од случаите доведува до тешки абнормалности кај фетусот, глувост, што не може да се дијагностицира однапред. Денес, постои вакцина против рубеола, со што се овозможува да се избегне сериозни последици. Вакцинацијата е задолжителна за девојчиња и за момчиња е пожелно. Вакцинацијата имунитет генерирана преку ослабен, но сепак примарна инфекција, но во рок од 3 месеци по вакцинацијата мора да бидат заштитени (до исчезнување на IgM). Вакцинацијата имунитет послаба и има помали од природни, па затоа е неопходно да се утврди нејзината сила - титар на антитела - и да го повтори вакцинација во 10-12 години. Пред планираното тестирање на бременоста имунитет, а во случај на негово отсуство - вакцинација против рубеола - задолжително настан.

Се фокусира на спомените (или нивните родители) и напишете во картичката не е потребно - рубеола може да се случи скриен под маската на акутна респираторна болест, и обратно - други услови може да се случи под маската на рубеола. Се каже со сигурност дали има имунитет на рубеола и дали треба да се вакцинира, можете само да одредување на титарот на антителата во серумот.

IgM-, IgG;

Отсуството на имунитет, потребата од вакцинација

IgM-, IgG +

Имунитет. Во моментов, вакцината не е потребно.

+ IgM, IgG;

Акутна рубеола ран период.

+ IgM, IgG +

Акутна рубеола.

Динамиката на инфекцијата може да се следи за да се намали количината и подобрување на IgM титри IgG. Опасноста е акутна процес со позитивни титри на IgM.

Toxoplasma IgM, IgG

Токсоплазмоза - болест предизвикана од протозои. Хуманата инфекција се јавува преку мачка измет и преку инфицирани производи (Месо, млеко). Токсоплазмоза во текот на бременоста е полн со смртта на фетусот или на развојот на повеќе малформации. Не постојат специфични знаци на токсоплазмоза, дијагнозата се поставува, а состојбата на имунитетот се мери со титар на антитела. Влошување може да се повтори, па присуството на IgG не значи цел живот гаранција отсуство на болест. Во присуство на IgG - хронични носители на Toxoplasma. IgM - влошување.

IgM-, IgG;

Недостаток на имунитет. Превенција на инфекцијата - чистење мачји со ракавици и избегнување на месни и млечни производи од пазарот.

IgM-, IgG +

Хронични носители на Toxoplasma, закрепнување. Таа не бара третман.

+ IgM, IgG;

Акутна токсоплазмоза. Третман.

+ IgM, IgG +

Егзацербација на токсоплазмоза. Третман.

HSV I, II, IgM, IgG

Херпесот е на две локации (на лицето и гениталиите) и е предизвикан од два типа на вирусот - I и II. Не постои строга здружението: генитален херпес - тип II, и пред - И. И локализација може да биде предизвикана од било кој тип на вирус. Херпес - хронична инфекција по примарна инфекција, вирусот живее во нервните клетки постојано, предизвикувајќи повремени егзацербации. Третманот бара присуство на вирусот и нејзините клинички манифестации. Во текот на бременоста, херпес егзацербација (било кој вид и локација) може да претставува закана за инфекција на фетусот, според тоа, ориентиран не само на клинички симптоми, но исто така и на ниво на антитела во крв.

IgM-, IgG;

Недостаток на имунитет на вирусот. Потенцијално опасна ситуација кога планирање и за време на бременоста - ризикот од примарна инфекција. Особено опасно е отсуство на антитела на сите видови на вирусот.

IgM-, IgG +

Најповолниот ситуација. Присуството на имунитет, не постои ризик од примарна инфекција, ризикот од секундарна акутна зависи од состојбата на имунолошкиот систем, да се спречи, и не претставуваат голема опасност за фетусот.

+ IgM, IgG;

Примарна инфекција. За време на бременоста и на новороденчето бара итен третман. За време на бременоста планирање бара одложување на забременувањето до формирањето на имунолошкиот систем и исчезнувањето на IgM.

+ IgM, IgG +

Средно влошување. Тоа не се создаде закана за фетусот, како примарен, но се уште треба да се лекуваат.

CMV IgM, IgG

Цитомегаловирус - се достапни за повеќето возрасни лица. Таа има клиничко значење само за време на бременоста (ризик од примарна инфекција на фетусот и новороденчето) и кај лицата со имунодефициенција. Во други ситуации, потребно е истражувањето и повеќе третман. IgG-антителата, како и во други инфекции, укажуваат на присуство на долгорочен имунитет на вирусот, даде гаранција дека телото со вирусот веќе се има сретнато, и затоа првичната инфекција, од најопасните во текот на бременоста, нема. На позадината на хронични носители на CMV-ИгГ може да се случи егзацербација, тогаш ИгМ, и постои ризик од инфекција на фетусот, па третман бара. ризикот од влошување на средно е многу помал отколку во основните за фетусот. Отсуство на IgG не упатува на имунитетот, и бара чести скрининг за рано откривање и третман на примарна инфекција.

IgM-, IgG;

Недостаток на имунитет на вирусот. Потенцијално опасна ситуација кога планирање и за време на бременоста - ризикот од примарна инфекција.

IgM-, IgG +

Најповолниот ситуација. Присуството на имунитет, не постои ризик од примарна инфекција, ризикот од секундарна акутна зависи од состојбата на имунолошкиот систем, да се спречи, и не претставуваат голема опасност за фетусот.

+ IgM, IgG;

Примарна инфекција. За време на бременоста и на новороденчето бара итен третман. За време на бременоста планирање бара одложување на забременувањето до формирањето на имунолошкиот систем и исчезнувањето на IgM.

+ IgM, IgG +

Средно влошување. Тоа не се создаде закана за фетусот, како примарен, но се уште треба да се лекуваат.

Chlamidia trachomatis IgM, IgG

Chlamydia - инфекција предизвикана од интрацелуларен патоген. Примарната предизвикувачкиот агенс на болести, сексуално преносливи болести. Децата не може да се пренесе преку секојдневните - Контакт - од родителите. Дијагноза на Chlamydia STD патоген како збир на откривање на антитела во крвта и ДНК на патогенот во генитален тракт (PCR) метод. Апсолутна патоген, т.е. Откривање на Chlamydia во анализата, дури и без експлицитна клиника бара третман на хламидија, особено кога се планираат или се случуваат во моментот на бременоста. Хронична инфекција е дијагностички критериум за присуство на IgM или зголемување на 4-пати во IgG титар во рок од 2 недели.

IgM-, IgG;

отсуство на болест

IgM-, IgG +

Превоз на кламидија или имунитет на болести и закрепнување. Таа не бара третман.

+ IgM, IgG;

Акутна примарна кламидија

+ IgM, IgG +

Егзацербација на хроничен кламидија или почетокот на генерација траен имунитет во текот на примарната инфекција.

Mycoplasma hominis, IgM, IgG-

[H] Ureaplasma urealyticum IgM, IgG

Mycoplasma и Ureaplasma - условно патогени, т.е. нивното откривање не е потребно во анализите итен третман. Тие вообичаено се присутни во телото. Третман бара ситуација во која ги исклучува другите можни причинители присуство на клиниката, како и идентификација на акутен процес во подготовка за бременост или за време на самата бременост.

IgM-, IgG;

отсуство на болест

IgM-, IgG +

Превоз на микоплазма или имунитет на болести и закрепнување. Таа не бара третман.

+ IgM, IgG;

Првиот состанок на телото со микоплазма, примарна инфекција.

+ IgM, IgG +

Реинфекција или почетокот на генерација траен имунитет во текот на примарната инфекција.

Анализа на Епштајн - Barr вирусот

Epstein-Barr вирусот, исто така познат како хуманиот херпес вирус тип 4, е една од најчестите човечки вируси. "Населува" тоа е главно во епителни клетки на назофаринксот и Б-лимфоцити (еден вид на бели крвни зрнца - бели крвни клетки).

инфекција - болни лица, меѓу кои на болните и истрошени форми на болеста. Преносот се случува преку воздухот капки, но почесто со плунката (на пример со бакнување) инфекција може да се пренесе преку трансфузија на крв. Од времето на инфекција додека првите знаци на болест (период на инкубација) поминува од просек од 30 до 50 дена. Поголемиот дел од луѓето инфицирани со ЕБВ, но тие немаат никакви симптоми. Манифестации на инфекција со вирусот на Epstein-Barr во многу варијанти. Болести кои се поврзани, во изобилство. Најчестите Epstein-Barr вирусот е причина за инфективна мононуклеоза, синдром на хроничен замор. Неодамна, постојат се повеќе докази за поддршка за учество на ЕБВ во развојот на некои онколошки (nazofaringialnaya карцином, лимфом, итн.)

Инфективна мононуклеоза е карактеризира со тријада на симптоми висока температура, болки во грлото, отечени лимфни отворен сајтови на црниот дроб и слезината. За синдром на хроничен замор се карактеризира со постојана замор и намалена ефикасност кај претходно здрави луѓе без очигледна болест и други причини кои можат да предизвикаат оваа состојба. Ова може да биде означена температура (до 38 степени), хронични фарингитис, лимфаденопатија, болки во мускулите и болки во зглобовите, нарушување на спиењето.

Зошто ни е потребна анализа на Epstein-Barr?

При планирање на бременоста се препорачува да се помине еден сеопфатен преглед на присуство во телото на херпес инфекции, вклучувајќи херпес тип 4 (ЕБВ) и соодветен третман под надзор на лекар. Ова се должи на фактот дека бремените жени поопасно е ситуација кога една жена пред бременоста нема изложеност на ЕБВ, отколку ако жената претходно оствари средба со вирусот. Тоа беше првиот "запознавање" на телото со вирусот, ако тоа се случува за време на бременоста, може да предизвика непоправлива штета на бременоста и за развојот на бебето.

Тестови за вирусот на Epstein-Barr вирусот, со која може да се утврди присуство на Epstein-Barr вирусот во телото на човекот се:
Ензимски имуно Epstein - Barr вирусот со дефиниција IgG антитело, IgM за капсид антиген (VCA), IgG до почетокот на антиген (ЕА) и IgG нуклеарен антиген (EVNA).

Што е ELISA тест за вирусот на Epstein-Barr? Оваа лабораторија студија во која одредени биохемиски реакции не може да се одреди нивото на имуноглобулини (или антитела) во крвта.

Кои се имуноглобулини (антитела) во анализата на Epstein-Barr? Се протеини кои се произведени од страна на крвни клетки. Кога се инјектира во човечкото тело патоген (антиген) на одредена имуноглобулини инфекција се поврзе со (комплекс форма) и по некое време неутрализира. Колку различни микроорганизми, вируси, токсини, и така таму е различна имуноглобулин. Заедно со крвта што може да се добие во било, дури и најоддалечените делови на нашето тело и сите ќе одмараат "агресори".

Што е IgM антитела на капсид антиген (VCA) во анализа на Epstein-Barr? класа антитела IgM на капсид антиген комплекс на Epstein-Barr вирусот карактеристични за акутна инфекција. Тие се појавуваат во раната фаза на болеста и исчезнуваат во рок од 4 - 6 недели од почетокот на акутна примарна инфекција. Овој тип на антитела е откриен и во инфекција реактивирање (продолжување проток).

Што е IgG антитело на капсид антиген (VCA) во анализа на Epstein-Barr? VCA IgG се појави веднаш по VCA IgM во акутната фаза на инфекцијата се најде во речиси сите пациенти. По наплата VCA IgG истрае за живот. Ако реактивирање на инфекцијата се зголемува износот на овие антитела.

Што е IgG антитела на почетокот на антиген (ЕА) во анализа на Epstein - вирус Barr? Рано антигени (ЕА) се појавуваат во рана фаза на вирусниот животниот циклус - во акутна примарна инфекција, како и реактивирање на инфекција со вирусот на Epstein-Barr. класа антитела IgG од почетокот на антигени во акутна инфективна мононуклеоза се појавуваат на првата - втората недела од инфекција и исчезнуваат во просек од 3 - 4 (6) месеци. Во повеќето случаи на присуство на антитела на почетокот на антиген на Epstein-Barr вирусот во анализа на вирусот на Epstein-Barr е карактеристично за акутна инфекција.

Што е ИгГ антитела на нуклеарен антиген (EVNA)? Овие антитела во анализа на вирусот на Epstein-Barr е показател на претходна инфекција (t.n.past - инфекција), Epstein-Barr вирусот. IgG антитело класа да нуклеарен антиген (IgG-EBNA-антитела) се појавуваат после 4 - 6 месеци по почетокот на инфекција, вклучувајќи тече во избришани форми, а потоа, во мали количини, се идентификувани за живот. Тие може да се најде во повеќе од 50% од тинејџерите и 90% од возрасните. IgG-EBNA-антитела да Проба за Epstein-Barr вирусот откриен во подоцнежните фази по акутна инфекција, асимптоматска инфекција во позадина, како и реактивација и хронична инфекција.

Како да се дешифрира резултат на анализа на вирусот на Epstein-Barr вирусот?

Видео: д-р Елена Berezovskaya - Следење на здравјето и примерок колекција

Во дешифрирањето на анализа на ELISA за вирусот на Epstein-Barr вирусот, имајте на ум дека секоја лабораторија која врши таква анализа, има свои правила на изведба (на пример, референтни вредности). Тие мора да бидат наведени во формуларот. Кога нивото на антитела под прагот вредности укажуваат на негативен резултат на тоа, над прагот вредност - позитивни.

Чекор инфекција VCA IgM VCA IgG EA-IgG EBNA IgG
Отсуство на инфекција и поголемиот дел од периодот на инкубација (30 - 50 дена) - - -;
Осомничени рана фаза примарната инфекција + - -;
Акутната фаза примарна инфекција ++++ ++ ++;
Неодамнешна инфекција (помалку од 6 месеци) ++++ + ++;
Преместен инфекција (пасти инфекција) - +++ +/- +
Хронична инфекција или неговите реактивирање - / + ++++ +++ - / +
Малигни заболувања поврзани со Epstein-Barr вирусот - ++++ +++ - / +
На полимераза верижна реакција за откривање на ДНК на вирусот на Epstein - Barr вирусот.

Што е ДНК на вирусот? Станува збор за добро познат на сите деоксирибонуклеинска киселина. Тоа е содржан во рамките на вирусот и е носител на генетски информации. ДНК како отпечаток од прст, вирусот не може да се мешаат еден со друг.

Што е PCR анализа на Епштајн - Barr вирусот? Ова е многу осетлива метода за лабораториска дијагноза на заразни болести. Таа се заснова на откривањето на материјал земен за анализа (која може да биде крв, урина, амнионска течност, спутум, плунка, итн) ДНК или РНК на инфективниот агенс. PCR дијагностика Епштајн - Barr вирусот најчесто материјал за истражување е венска крв.

Како да се дешифрира резултат на анализа на Епштајн - вирус Barr? PCR обично дава позитивен (патоген присутни) или негативни (без патоген). PCR анализа на Епштајн - Barr вирусот открива дури и незначителна сума на вирусот.

Кога назначен, како анализа на Епштајн - вирус Barr? PCR дијагностика Epstein - Barr вирусот е дополнителен метод на потврдување на акутната фаза на инфекција. Употребата на PCR за дијагноза, пренесува во минатото или хронична инфекција е несоодветна. PCR тестирање е особено корисно за откривање на оваа инфекција кај новороденчињата кога ЕИА студии обезбеди малку информации, поради незрелоста на имунолошкиот систем.

Подготовка за ELISA и PCR анализи на Epstein - Barr вирусот: не е потребна специфична подготовка за проучување. Пожелно е да се земе крв natoschak- пресрет избегне масни оброк.

Што помине тестови пред бременоста и за време на бременоста

Еден од најчесто поставуваните прашања - Бременост, она тестови треба да се земе пред планирање и кои тестови да се земе во текот на бременоста? Подолу, ние открие разлика во детали.

Алгоритам анкета жени кои планираат бременост.

1. Испитување од страна на гинеколог, колпоскопија

2. оди на стоматолог, терапевт, LORu (третман на хронична ангина - многу важна работа)

3. крвна група, Rh фактор на двајцата сопружници

Ако жената има позитивен Rh фактор, не постојат проблеми.

Ако жената има негативен Rh - антитела на Rh фактор (дури и ако човек има премногу негативни).

Ако тие се позитивни - бременост во моментов не е можно, треба да се прилагоди.

Ако негативни - да се повтори оваа анализа еднаш месечно, со почеток во 8 недели од бременоста.

Ако групата на жената 1, и човекот кој било друг - тоа е можно некомпатибилност на крвни групи. Анализа на антитела на групата како тест за антитела на Rh фактор, се врши еднаш месечно, со почеток во 8 недели од бременоста.

4. TORCH-комплекс. Антитела на рубеола, токсоплазма, херпес, ЦМВ, кламидија - квантитативна анализа (титарот). Присуството на ИгГ антитела значи имунитет на овие инфекции, а не е пречка за бременост. Присуство на ИгМ значи акутната фаза, распоред, во овој случај треба да се одложи до опоравување. Ако не треба да се рубеола ИгГ антитела, треба да се вакцинираат за да се заштитат и по уште 3 месеци. Не барајте од вашите родители, ако ви наштети рубеола, тоа е невозможно да се знае точно - тоа може да се случи под маската на акутни респираторни инфекции и обратно. Точни информации може само тест на крвта антитело.

5. анализи за инфекција: нормален тест, тестот на 12 најчестите инфекции - и двете.

6. карличните ултразвук - најмалку 2 пати по циклус: по менструацијата и пред менструацијата. За прв пат се случиле на општата состојба на карлицата Oganov во вториот присуство на жолтото тело и трансформацијата на ендометриумот, покажувајќи на овулацијата. Идеален средно третиот ултразвук ден пред очекува овулација - за откривање на доминантниот фоликул, подготвени да овулира. Види. Член 7. На графиконот на базалните температурата на телото. 6 до 8 часот, во исто време, да се излезе од кревет, живин термометар 5 мин во ректумот. Сите отстапувања од тој режим и посебните околности (лекови, болест, нарушувања на спиењето, менструација, сексуален однос, повреда на еден стол, итн) - за да го прослават во посебна колона.

8. Хормони - адреналните андрогени и карактеризирање на состојба на тироидната жлезда. DHEA-сулфат, 17-хидроксипрогестерон, TSH, слободен T4, за да се антитела на тироидна пероксидаза. На било кој ден од циклусот.

9. hemostasiogram, коагулација

10. Одредување на лупус антикоагулант антитела на хорионски гонадотропин, антитела на фосфолипиди - почетокот на пометнување фактори.

11. целокупниот клинички тест на крвта (Хемоглобин, еритроцити, леукоцити, тромбоцити, ESR, боја индекс, ЗЗБ). Крв од прст.

12. Анализа на урина (утрински примерок урина - е целосно склопени, важно е да се анализира не се стави во изолација од соседните органи).

13. менструалните неправилности, отстапувања во графиконот или ултразвук, кожни масти, хирзутизам, прекумерна тежина или нормален, менструални нарушувања (болка, изобилство, малиот ..), од страна на лекар - дополнителна анализа на крвта на хормони

Последната точка на сите алгоритми се консултира лекар и толкување ги резултатите. Уште една стратегија проценка и третман зависи од исходот на основниот алгоритам.

Испитување за време на бременоста

Ако жената е пред бременоста и не се опфатени со истражувањето серолошки нејзиниот статус е непознат, тоа треба да биде периодично (на секои 8-12 недели) тестираат за присуство на одредена класа М (на IgM) антитела.

неонатален скрининг

Дијагноза на конгенитална токсоплазмоза, рубеола, ЦМВ или херпес потврдено само со релевантни одредена класа М (IgM) антитела

Што е TORCH-инфекција?

"TORCH- (TORCH)" е кратенка од латинските имиња на четирите инфекции: токсоплазмоза (Tokspolazmoz), рубеола (германски сипаници), Cytomegalia (ЦМВ), Herpes simplex (херпес).

Причините што толку различни по природа, инфекцијата се комбинираат во една група, следново:

1. инфекција е широко распространета меѓу населението.

2. интраутерина инфекција често доведува до спонтан абортус, раѓање на мртво дете, формирање малформации, инвалидитет, па дури и смрт на детето.

3. Пораз на фетусот се случува само во случај на примарна инфекција за време на бременоста, бидејќи во овој момент се уште не е формирана на заштитни антитела во нејзиното тело.

4. разновидност и благи симптоми исклучува дијагнозата само врз основа на клиничката слика.

5. Спречување на овие болести се активно откривање на инфицирани жени во текот на бременоста од страна на маса серолошки скрининг.

Кои информации треба да се добие од лабораторија?

Мора да се запамети дека ризикот од интраутерина инфекција е многу висока само во текот на примарната инфекција (50%). Латентна (скриена) период, па дури и за време на периодот на реактивирање на инфекцијата во матката инфекција е малку веројатно (0,1-0,5%).

Затоа, со цел да се процени дали на бременоста ќе биде решен да го проток е важно да се утврди не само на присуството или отсуството на инфекција, како што е фазата во која се наоѓа.

Антителата се специфични индикатори на инфекција основното образование М (IgM), кои обично се појавуваат во крвта во втората недела по инфекцијата и исчезнуваат по 2-3 месеци. IgM може да се појави и во егзацербација (но не секогаш). Да ги заменат во крвта се појавуваат антитела од класата G (IgG), кој во првите 2-3 месеци од оваа болест е само зголемување. По некое време (6-12 месеци) IgG титарот останува стабилен, а потоа неколку капки, но никогаш не исчезнува до крајот. Всушност, IgG може да се укаже само околу веќе се случи (кој знае кога) лице за контакт со инфекцијата.

Кои методи на дијагностика да му се верува?

За жал, како јавно достапни методи за анализа, како и RGAER DGC се повеќе недостатоци отколку предности како Тоа дава многу висок процент на лажно негативни (30-40%) и лажно-позитивни резултати (15-25%). Грешки често се поврзани со фактот дека резултатот не е определено со техниката, и од око. Но, што е најважно, овие методи не се ни овозможи да се утврди она што класа на антитела (ИгМ или ИгГ) присутни во моментот во крвта. Соодветно на тоа, дури и ако целосно точно позитивен резултат од анализата, тоа не е можно да се утврди кога се појавила болеста - за време на бременоста или во рок од 10 години пред тоа. Во светот TORCH серолошка дијагноза е врз основа на ензимски имуно (ОВЖС), кој е лишен од горенаведените недостатоци.

Ако бременоста е без компликации, план за посети на гинеколог акушер LCD екран изгледа нешто како ова:

· Во првата половина на бременоста - најмалку 1 пат месечно
· По 20 недели - 2 пати месечно
· По 30 недели - 1 пат во 10 дена

Анализа на крвта и резус Круп faktorOdnokratno за време на анализата beremennostiDannye мора снимен во замена на картичката. Тие ќе ви овозможи да се утврди дали постои ризик на Rh сензибилизација (со негативен Rh-позитивни жената и нејзиниот партнер и / или конфликт на крвни групи.

PCR дијагноза на сексуално преносливи болести (брис од вагината, уретрата, анусот) Во секоја фаза, ако има знаци на zabolevaniyVyyavlenie инфекции, како што се кламидија, mycoplasmosis, цитомегаловирус инфекција, херпес, gardnerelez. Сите овие болести бара задолжително лекување по 16 недели

специјалистички консултации

Terapevt2 пати во текот на бременоста (прв пат пожелно е за период до 12 недели) Исклучок / дијагноза на хронична болест не се поврзани со бременоста. По откривање на овие болести се определува со нивниот степен на сериозност, прашањето за нивната согласност со бременоста, третманот е пропишано, препорачани од набљудување лекарите со потесна специјалност

Okulist1 пати во текот на бременоста и 30 nedeleOtsenka состојба на дно и на мрежницата. Врз основа на податоците од истражувањето да се предвиди прееклампсија лекар може да препорача тактики за развој и управување

Stomatolog1 пати во првиот триместар, проследено со pokazaniyamVyyavlenie фокуси на инфекција

Otolaringolog1 пати во првиот триместар, проследено со pokazaniyamVyyavlenie фокуси на инфекција

Од основањето на бременоста (тест, тест на крвта), тогаш секој триместар мора секој 4-6 недели пожелно за повреди - 2 недели по извршена корекција.

- САД. Воспоставување на развој на матката (срце +) на бременоста. Контрола на развојот одговара на овој период, со исклучок на фетусот, плацентарна инсуфициенција, со закана од спонтан абортус. По 8 недели - конвенционална сензор. Не е лошо.

- Целокупната клинички анализа на крвта

Анализа на урина

- Анализа на урина со Nechiporenko, ако постои било каков сомнеж во целокупната анализа. Во тегла ќе талвег утринска урина.

- Hemostasiogram, коагулација

Лупус антикоагулант антитела на фосфолипиди да hCG

- Антитела на рубеола, Toxoplasma (ако се уште не помина), херпес, ЦМВ (во секој случај)

- Антитела на резус и група на антитела во случај на неспојливост, од 8 недели.

- Кога лабораторија способности - крв ​​на адреналните андрогени: DHEA-S, 17-хидроксипрогестерон. Ако тоа е невозможно - секојдневно урина за 17 KS. 17-кето стероиди - е размена на машки полови хормони производи. Оваа анализа ни овозможува да се процени на вкупното ниво на машки хормони дневно. Оваа предност во однос на тест на крвта за одредени хормони, кои се определува нивото на одредени хормони одредено време и на тој начин е помалку чувствителни.

Дневен урина за 17-CS овозможува да го фати било флуктуации на ден некој од машките хормони. Овој метод ќе биде повеќе информативна отколку тест на крвта за хормони, ако се правилно собрани и подготвени за анализа. Според сегашните услови, ако лабораторија одредува 17-хидроксипрогестерон во крвта, тоа е подобро да се даруваат крв.

3 дена пред собирањето и во текот на денот на наплата на прехранбени производи се исклучени боја (жолта, портокалова, црвена): морков, цвекло, црвени јаболка, цитрон (сите вклучувајќи сокови, салати, сосови, супи, итн), витамини. Инаку индексот ќе биде премногу висок.

На денот на наплата на првиот примерок утринска урина се собираат. Понатаму, цел ден, цела ноќ, а првиот дел од утрото на следниот ден (во исто време, Choate, а ден пред тоа, односно дека меѓу двете утро peortsiyami поминаа точно 24 часа) - се собрани во еден голем сад. Понатаму, износот на дневна урина мери стакло внимателно мери (со точност обем зависи од точноста на анализа) и снимен на хартија заедно со Ланг. Содржината на сад се меша и фрлија во една мала тегла, како нормален анализа на урината. На ниво на 17-KS ќе бидат новите пресметки на вкупниот дневен обем што е наведено на хартија.

- Испитување на инфекција - тест и PCR

- TSH врзување. T4, TPO антитело -. Членка на тироидната жлезда - 10-12 недели

На 15-16 недели од бременоста во прилог:

- Маркери некои дефекти и инсуфициенција platsetarnoy: АФП (алфа-фетопротеин), слободен естриол, betaHGCh и 17-хидроксипрогестерон.

Анализи се толкува колективно меѓу себе и со податоците за ултразвук, вистински отстапувања се промени неколку пати во споредба со норма. Значењето на овие параметри индиректно. Под неповолни и сомнителни индикатори + фактори на ризик (возраст, генетика, историја и амо), според индикации - амниоцентеза или кордоцентеза - ограда фетални клетки за хромозомски анализа. Истата студија точно да се одреди полот.

- Вагинален ултразвук сензор за утврдување на должината на затворениот дел на вратот матката - дијагноза на грлото на матката неспособност.

Во вториот и третиот триместар

Кога постои доказ за можно плацентарна инсуфициенција, интраутерина феталниот развој, на сведочењето - Доплер (ултразвук варијација на протокот на крв со степенот на дефиниција).

Проба за херпес симплекс вирус тип 1 и 2

Анализа на вирусот на херпес е потребно, и покрај фактот дека инфекцијата херпес е една од најчестите инфекции кај луѓето. херпес симплекс вирусот (HSV) тип 1 и 2 заразени 65 - 90% од населението во светот, но се чини дека не сите инфицирани. Испратени HSV 4 начини: преку воздухот капки, пол, контакт (бакнување, ракување, делење на предмети поврзани со заедничко домаќинство) и вертикална (од мајката на бебето за време на бременоста и по раѓањето).

Посериозни последици има херпес претрпе од страна на плодот на утробата. Ако хуманиот херпес вирус возрасен живее во нервните ганглии, без уништување на клетките, на нервниот систем на фетусот подложен на вирусна агресија. Неповратни промени во мозокот и патишта. Најчестите клинички манифестации на херпес инфекции - церебрална парализа (или церебрална парализа) и намалување на интелигенција (ментална ретардација). Поради тоа, се препорачува пред бременоста, што е потребно за да дознаете дали жената носител на вирусот. Во случај на активен херпес инфекција, треба да се земе курсот на лекување и по 6 месеци за да се планираат бременост.

Најопасните контаминација на вирусот на херпес во првите 12 недели од бременоста.

Имунолошка проба анализа на најмногу се користи за дијагноза на видови херпес симплекс вирус 1 и 2 (ELISA) и на полимераза верижна реакција (PCR).
Имуносорбент (ELISA) за антитела на херпес симплекс типови вирус 1 и 2 со IgG дефиницијата ненаситност и IgG во непосредна почетокот на протеини на вирусот.

Што е IFA? Оваа лабораторија студија во која одредени биохемиски реакции не може да се одреди нивото на имуноглобулини (или антитела) во крвта.

Кои се имуноглобулини (антитела)? Се протеини кои се произведени од страна на крвни клетки. Кога се инјектира во човечкото тело предизвикувачкиот агенс на особено имуноглобулини болест се врзуваат (комплекс форма) и по некое време неутрализирани. Колку различни микроорганизми, вируси, токсини, и така таму е различна имуноглобулин. Заедно со крвта што може да се добие во било, дури и најоддалечените делови на нашето тело и сите стигне "агресори".

Што M имуноглобулини (Ig М) прв антитела формирана по инфекција со вирусот на херпес, се појавуваат во крвта за 1 - 2 недели од почетокот на инфекцијата. IgM антитела на херпес вирус - претежно основно показател за инфекција. Во 10 - 30% од луѓето со активирање на старите инфекции исто така, може да се открие со антитела од класата IgM.

Што е имуноглобулин G (Ig G)? Класа G антитела се произведува во текот на хронична инфекција со херпес симплекс вирусот на првиот или вториот тип. Во случај на активирање на вирусот (со намалување на имунитетот, и subcooled итн.) Број на имуноглобулин Г во крвта се зголемува драматично.

Што е IgG на HSV непосредна почетокот на протеини 1,2 видови? Овие имуноглобулини vyrabatyvyyutsya подоцна IgM и се исто така показател на акутна или хронична активирање на херпес инфекција

Што е ненаситноста на IgG антитела на вирусот на херпес симплекс? Ненаситност (на ненаситност - алчен) - проценка на способноста на IgG антитела се поврзе со вирусот на херпес симплекс и понатаму да го неутрализира вторите. На почетокот на IgG болеста, а слабо поврзани со вирусот, односно, имаат ниска ненаситност. Како на имунолошкиот одговор е зголемен ненаситност IgG антитела.

Кои се нормални вредности за Иг М и G?

Секоја лабораторија која врши таква анализа, има свои стандарди за изведба (пр референтни вредности). Тие мора да бидат наведени во формуларот. Кога нивото на антитела под прагот вредности покажуваат негативен резултат над прагот - polozhitelnom.Polimeraznaya верижна реакција (PCR) за откривање на ДНК херпес симплекс вирус тип 1,2.

Што е ДНК на херпес симплекс вирус тип 1.2? Станува збор за добро познат на сите деоксирибонуклеинска киселина. Тоа е содржан во рамките на вирусот и е носител на генетски информации.

Што е полимераза верижна реакција (PCR)? Ова е многу осетлива метода за лабораториска дијагноза на заразни болести. Таа се заснова на откривањето на материјал земен за анализа (која може да биде крв, урина, амнионска течност, спутум, плунка, итн) ДНК или РНК на инфективниот агенс. За дијагноза од страна на полимераза верижна реакција (PCR), херпес симплекс вирус видови 1,2 истражувачки материјал може да биде крв, урина, мукозни струготини, плунка.

Кога оваа анализа е спроведена на херпес? Полимераза верижна реакција може да се открие на херпес вирусот на пациентот само во времето за примарна инфекција или егзацербација на хроничен. Покрај тоа, истражувањето се врши кога ќе треба да се утврди типот на вирусот (1 или 2).

Како да се дешифрира резултат на анализа на херпес? PCR (полимераза верижна реакција) обично се дава позитивен (патоген присутни) или негативни (предизвикувачкиот агенс не е присутна). Метод на полимераза верижна реакција (PCR) овозможува да се идентификуваат дури и незначителна сума на агент.

Подготовка за IFA и PCR (полимераза верижна реакција): не е потребна специфична подготовка за проучување. Пожелно е да се земе крв natoschak- пресрет избегне масни оброк.

хормонални дијагноза

Хормоналните студии (определување на нивото на секс и хипофизата хормони) нашироко се користи од страна на гинеколози во дијагнозата на неплодност и пометнување. Корисни информации во исто време исто така може да обезбеди резултати од тест за да се идентификуваат антифосфолипидни антитела.
време бременост тироидната жени се соочуваат со двојно товарот што предизвикува карактеристични промени во својата дејност, но понекогаш тие можат да станат патолошки, кои можат да бидат значајни за двете жени благосостојба, и за нормален развој на детето. За дијагноза на функцијата на тироидната жлезда има следните анализи: слободен Т3, Т4 бесплатно, TSH, AT-TG.
Понекогаш хормонални тестови на крвта може да се додели за следење на бременоста гинеколог, на пример, по 30 недели од бременоста остар пад на нивото на естриол може да биде показател за фетална хипоксија. Во присуство на фактори на ризик и да се исклучат малформации спроведена студија на ниво на алфа-фетопротеин (AFP), обично заедно со бета-hCG и бесплатно естриол.
Од 1995 година, голем број од овие хормонални студии се вклучени во листата на задолжителни тестови за сите бремени жени. Некои од термините во текстот:
• парентерален пат на пренос - инфекција за време на трансфузија на крв, интравенска администрација на разни лекови (лекови, дрога) кога се работи со нестерилни медицински инструменти, итн
• реактивирање - активирање на вирусот со ре-развој на акутна состојба со намалување на имунолошкиот одбрана (за време на бременост, како резултат на стрес, хипотермија, прегревање, итн.)
• Реинфекција - повторува пенетрација на инфекција во човечкото тело, што резултира во развој на акутна форми на болеста.

Лабораториски истражувања ќе бидат поефикасни ако се подготви за тоа што треба.
1. број анализи направени исклучиво на празен стомак. На пример, биохемиски (шеќер, холестерол, билирубин, итн) и серологија (сифилис, хепатитис Б), хормон (ТСХ, паратхормон), итн "пост." - тоа кога меѓу последниот оброк пи земање крв поминува најмалку 8 часа . сок, чај, кафе, особено со шеќер - иста храна, па мора да бидете трпеливи. Може да се пие вода.
2. Тоа е препорачливо за 1-2 дена за да се елиминира од исхраната на масти пред истражувањето, пржена храна и алкохол.
3. крв за анализа помине пред да се лекови (на пример, антибактериски и хемотерапевтски).
4. крв не треба да се донираат по радиографија, ректален преглед или физиотерапија.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што тестови се потребни пред бременоста?Што тестови се потребни пред бременоста?
Хипертироидизам во бременоста (бремени жени): симптоми, последици, третман, компликации причиниХипертироидизам во бременоста (бремени жени): симптоми, последици, третман, компликации причини
Хормонални неуспех кај бремени жениХормонални неуспех кај бремени жени
Скрининг 3 триместар биохемиски скрининг во третиот триместар од бременоста, резултатите и дефектСкрининг 3 триместар биохемиски скрининг во третиот триместар од бременоста, резултатите и дефект
Одредување на нивото на половите хормони. Norma естроген, прогестерон, андрогениОдредување на нивото на половите хормони. Norma естроген, прогестерон, андрогени
Ендокриниот систем во текот на бременостаЕндокриниот систем во текот на бременоста
Доплер проток на крв во артериите на матката и АФП. Доплер проток на крв со одредено ниво xДоплер проток на крв во артериите на матката и АФП. Доплер проток на крв со одредено ниво x
Http://sweli.ru/media/k2/items/cache/8ff89376d072f546d093af32c351dcc8_s.jpgискусственный абортусHttp://sweli.ru/media/k2/items/cache/8ff89376d072f546d093af32c351dcc8_s.jpgискусственный абортус
Анализа на hCG кај бремени жени.Анализа на hCG кај бремени жени.
Човечки хорионски гонадотропин со Даунов синдром. Некоњугирана естриол во Даунов синдром.Човечки хорионски гонадотропин со Даунов синдром. Некоњугирана естриол во Даунов синдром.
» » » Анализа ИФА бремена. Анализа на Epstein-Barr вирусот. Што помине тестови пред бременоста и за време на бременоста