ma.gurushealth.ru

Како да се утврди колку недели од бременоста. Како да определи гестациската возраст? Одредување на време на породувањето

Еднаш една жена дознава дека нејзината мајка ќе биде, прв од сите се поставува прашањето, како да се утврди колку недели од бременоста. Неопходно е да се пресмета очекуваниот датум на испорака и за следење на состојбата на бремена мајка и бебето во текот на бременоста. По сите анкета резултати се споредуваат со одредени прописи.
Како да се утврди колку недели од бременоста. Како да определи гестациската возраст? Одредување на време на породувањето
Еднаш една жена дознава дека волјата мајка, прв од сите се поставува прашањето, како да се одреди колку недели од бременоста. Неопходно е да се пресмета очекуваниот датум на испорака и за надзор на државната бремена мајка и детето за време на траењето на бременост. По сите анкета резултати се споредуваат со одредени прописи. Одредување на гестациската старост на денот на почетокот на последната менструација. Бројот на недели поминаа од тој ден е уште еден медицински бременоста. Точен датум за овој метод се определува со зголемување од 280 дена или 40 недели на датумот на отпочнување на последната менструација. Може да се пресмета на гестациската старост на датумот на зачнување или овулацијата. Додај во овој датум две недели.
датум на испорака со овој метод се пресметува на следниот начин: додадете до денот на овулацијата 38 недели, или одземе 3 месеци и 7 дена. Одредување на гестациската жицаGSI од бимануелен вагинален преглед. Доктор гинеколог за време на инспекцијата ја одредува големината матката, одговараат на секој мандат што е дефинирано од страна на неговата големина. До 14-та недела од бременоста, матката дното опипливо над пубичната симфиза. По 18 недели, висината на постојани матката дефинираат над вагината со лента. Број на сантиметри одговара на периодот на бременоста во недели. Гестациската старост е утврдена на ултразвук. Во извршувањето на оваа дијагностичка метода е измереното растојание од главата на фетусот за решавање на сакрум и coccyx-париеталниот. Потоа ги споредува податоците со прописите, димензиите одговара на одредени гестациската возраст. Најточниот метод е тоа што во првиот триместар од бременоста. Во иднина, големината на плодот е променлива и зависи од индивидуалните карактеристики и природата на текот на бременоста.
Ултрасонографијата може да се пресмета и проценетата тежина на фетусот. Таквите информации се потребни за да го изберете начинот на испорака и намалување на бројот на компликации при породување. Терминот на бременоста до ултразвук почувствува првите мешање на фетусот. Нулипарите жените почнуваат да се чувствуваат бебето потег со 19-20 недели од бременоста и мултипари - од 17-18. Во моментов, овој метод не е информативен. Гестациската старост на секој метод може да биде малку поинаква, па на крајот се пресметува со додавање на сите податоци и средната вредност.

Како да определи гестациската возраст?

Гинеколог, прв од сите, треба да се знае колку недели од бременоста во својот пациент, со цел да се обезбеди квалитетот на советување и правилно управување на својата историја. Рокови позиција ќе послужи како основа за навремено лекарски прегледи, тест анкети.

Лекарот, гледајќи во развојот на детето, може да биде можно да се дијагностицира болеста и кои произлегуваат пропише потребната терапија. Тоа е многу важно - да се пресмета колку недели од бременоста, бидејќи некои дијагностички пропишува дека за одредени периоди.

Терминот "интересни" позиција утврдени од страна на разни методи, еден од нив преку овулација, бидејќи тоа е токму во периодот кога зачнувањето може да се случи и себе. Овулацијата се случува околу средината на менструалниот период.

Ако имате менструален циклус трае 28 дена, што е за 14-от ден се случи, односно доколку циклус е 35 дена, на 17 ден. Бремена мајка си може да се утврди ден дома, купи однапред специјални тестови.

Како да знам колку недели од бременоста, со користење на последната менструација, можеби, ги знаат сите. Тоа е најпопуларниот метод, и меѓу лекарите и кај идните породувањето. Во принцип, оваа формула е изведен за пресметување на датумот на испорака, но исто така и на сегашниот мандат на бременоста преку своите лесно да се пресмета. Сега, самата формула - го направи првиот ден, кога последната менструација, одземаат три месеци и додадете седум дена. Тоа пред пресметува датумот. И тековниот период мора, не е тешко да се пресмета.

Кои доаѓаат за прв пат во антенаталната клиника во почетокот на бременоста бебето, лекар преку гинеколошки преглед, лесно да се утврди колку недели од бременоста, може да се себе си и вашите најблиски се молам. Период се поставени во согласност со големината на матката. Искусен лекар може да утврди времето до еден ден или два. Но, овој метод се користи само во текот на првите недели.

Понатаму, за 2-3 месеци, за да се утврди позицијата на времето се користи ултразвук. Бремена мајка неколку пати ќе се одржи оваа студија, но нејзината точност ќе се намали, по сите, секое дете се развива чисто лице.

Одредување на време на породувањето

Поради датум - е главната работа што ги возбудува жените, шрафирање срцето на детето. Секоја бремена жена сака некаква сигурност. Само откако дозна за појава во долгоочекуваниот својата бременост, на бремена мајка сака да го знаат датумот на очекуваната раѓање. Но, како да го прават тоа правилно? Многу жени се обидуваат да се пресмета датумот на датумот на раѓање на зачнувањето. И тие го прават тоа не е сосема на вистински начин, додавање на датум на концепцијата 9 месеци за да се пресмета датумот на испорака. Но, како метод за одредување на датумот на датумот на раѓање на зачнувањето не е сосема точно. Бременоста трае точно 9 месеци и 280 дена (10 лунарни месеци). Па, како да се одреди точниот датум на датумот на раѓање на зачнувањето? Дали постојат други методи за одредување на датумот на испорака? Кој е на повеќето точни?

Одредувањето на датумот на раѓање и датумот на зачнување, овулација ден.

датум на испорака се определува со датумот на зачнување е прилично едноставна. Како што е познато, женското тело е во состојба да се замисли само за време на овулација - созрее јајце од јајниците. Женскиот менструален циклус трае во просек од 28-35 дена. A овулацијата се случува во средината на менструалниот циклус. Знаејќи го вашиот датум на овулацијата може да биде лесно да се предвиди датумот на раѓање. Некои жени чувствуваат нивните овулацијата. Во овој период, тие се чувствуваат прободување болка или чувство во стомакот, ја зголемува количината на вагинален исцедок, зголемен сексуален нагон, а некои се дури и почнуваат да гасена smearing (крвава) вагинален исцедок. Овулација со точност утврдени со ултразвук. Но, како да се утврди датумот на раѓање, ако не знаете што точно на денот на овулација? За да го направите ова, можете едноставно може да се пресмета средината на менструалниот циклус и да додадете на овој ден 280 дена. Така, може да се пресмета од датумот на датумот на раѓање на зачнувањето приближни. На пример, ако вашиот менструален циклус е 28 дена, овулацијата се случува некаде во 12-14 ден циклус. Додади во наводните датум концепција 10 лунарни месеци (280 дена), и да добијат датум на испорака приближни. Ако се пресмета датумот на датумот на раѓање на секс, тогаш оваа опција е посигурен, особено ако сексуален однос во последниот менструален циклус е единица. Но, тоа е вреди да заборавиме дека датумот на зачнување не може да се совпадне со денот на сексуалниот однос. Спермата може да "живеат" во телото на жената до неколку дена. Тоа е, ако незаштитен сексуален однос се случи на 10-дневниот циклус, овулација и зачнувањето може да се случи во 12-13 ден. И датум на испорака и Грофот е потребно врз основа на датумот на зачнување, односно од денот на овулацијата.

Одредувањето на датумот на испорака, врз основа на последната менструација.

Доаѓаат да се консултираат гинеколог, обично, првото нешто што побара од лекар - ова е, кога последната менструација. Неискусни млади девојки, од кои повеќето не особено се следат регуларноста на менструалниот циклус и не може да даде точен датум. Други, пак, почнуваат да се запамети датумот на почетокот и крајот на менструацијата. Иако лекар за да се утврди на гестациската старост и датумот на раѓање наводната потреба да знаете само на денот на првиот ден од менструалниот период. Од тој ден, и брои одредување на менструалниот циклус и неговото траење се пресметува.

Наједноставниот формула, која се користи од страна на гинеколозите и самите да се утврди датумот на раѓање - ова е формулата Negele. За пресметување на датумот на нејзиното раѓање, тоа е потребно од првиот ден од менструалниот циклус, трае три месеци и додадете седум дена. На пример, вашата последна менструација почна април 3. Одземете три месеци - јануари 3 врти. Сега додадена на Јануари 03-07 дена. Излегува-ви јануари 10 - тоа е проценува дека рокот на испорака.

Но, овој метод за одредување на датум на раѓање не е секогаш точно да се разликуваат. Бидејќи тој е дизајниран да се утврди датумот на испорака приближна за жените кои имаат менструален циклус е точно 28 дена. Ако тоа е подолго, тогаш датумот на раѓање, најверојатно, ќе дојде малку подоцна, и обратно. Ова се должи на фактот дека во време на менструалниот циклус, овулацијата се случува подоцна, и краток порано 12-14 дена, со очекување на кој е изведен формулата. Со неправилни менструалниот циклус, така што генерално се утврди датумот на овулацијата е многу тешко и да го користите овој метод за да се утврди датумот на испорака се смета за несоодветна.

Одредување на датум на раѓање, со помош на ултразвук.

Се смета за најточен да се утврди датумот на раѓање, со помош на ултразвук во почетокот на бременоста, и до 12 недели. Имајќи ултразвук во многу рана фаза, тоа е можно да се знае на периодот на нејзината бременост со точност до еден ден буквално, и според тоа да се пресмета датумот на зачнување и датум на раѓање приближни.

Гестациската возраст стави на САД и во подоцнежните фази од бременоста, во зависност од големината на главата и екстремитетите на фетусот. Но, заклучокот на САД веќе не може да се земе како основа за утврдување на датумот на испорака, како и сите бебиња се развие свој начин, поединечно. И некои деца се родени со тежина од 5 кг, а од друга - 3 кг. И норма. Но тоа е само во првиот случај, една жена во САД во вториот и третиот триместар од бременоста период ќе ги изложиме за уште неколку недели за тоа и, според тоа, на денот на испорака ќе бидат понудени порано. Породувањето е веројатно да започне подоцна, и лекарите, а жената ќе брзаат работите, мислејќи дека бременоста е пост-рок, а проценетата испорака датум веќе помина. Спротивно на тоа, низок, тенок родители на деца родени со истиот устав. Една жена во САД е дијагностициран "интраутерина ретардација на растот", или едноставно да се стави гестациската возраст помалку отколку што всушност е, на тој начин им помогнам назад датум на испорака правилно доставени на подоцнежен датум.

Ние веруваме дека е можно.

Многу често слушаме прашања: "Она што е во реалниот живот на мојата бременост и како таа се пресметува во целина?". Тоа го поттикна да ја напишам оваа статија, имајте во предвид дека разликите помеѓу вистински и акушерски недели од бременоста, и како да се пресмета вашата бременост.

Прво на сите, ајде да се справи со концептите на:

Терминот вистински бременоста - е должината на бременоста пресметува од денот на зачнувањето (во повеќето случаи на денот на зачнувањето се совпаѓа со денот на овулацијата, но не секогаш). Понекогаш овој термин се уште се мери во ембрионски недели.

Но, тие неколку недели дека верувам во антенаталната клиника (и описи кои ги гледате во многу календар бременост) - е акушерски недели од бременоста. Лекарите веруваат бременоста од денот на вашата последна менструација.

Реал акушерски и бременоста не се исти. Тоа е, кога ќе видите две ленти на тестот, весело водење на лекар и да се рече дека имаш бременоста на 5 недели, што значи дека имплант (и бременоста како такви) имаше пред околу 3 недели.

Бременоста трае околу 40 недели, акушерски (10 акушерски месеци и 28 дена).

Мрежата може да најдете голем број на интерактивни календар на бременоста, кои што сметаат дека терминот на бременоста, нашите Бременост Календар ќе ви помогне да за да се утврди на гестациската возраст, се очекува испорака датум, и да се каже во детали за секој од неколку недели.

Во колку недели можете да дознаете полот на бебето?

"Момче или девојка" - прашањето секогаш се заинтересирани идни родители ... овој интерес е јасна, а тоа не е чудно што од дамнешни времиња луѓето се обидуваат некако да се разјаснат ова прашање. Има само нема да постои во овој поглед: стомакот и излегува остар - момче, круг - devochka- растат влакна на нозете на бремена жена повеќе од вообичаено - па момчето повлекува на слатко - девојка повлекува на остар и солено - момчето, мајката ја губи убавината , тој се чувствува лошо - девојка, спиење главата на север - момче, итн итн

Непотребно е да се каже, дека сето тоа е лишен од апсолутно никаква основа (особено втората): обликот на стомакот само укажува на физичката форма на раст на косата женски, храна параметри - на индивидуалните карактеристики на организмот, и уште потешко toxicosis се случува само во текот на бременоста момчиња (но не постојат дефинитивни заклучоци не може да се направи - состојбата на телото на секој посебно мајка, исто така, прави свој корекција).

Значи, ги отфрли суеверието и да каже - да сигурно одреди полот на бебето е можно само со помош на медицински прегледи. Еден од нив - тест на крвта за ДНК - може да се направи веќе во 8-та недела од бременоста, и по околу една недела ќе се добие резултат, точност - 99%. Но не и во секој град има лаборатории обезбедување на таквата услуга, а тоа е вреди да се скапи - 18 500 рубли.

Постојат голем метод за земање мостри хорионски ресички - тоа може да се примени во 7-10 недели, но оваа постапка не е безбеден (закани спонтан абортус), и да го направи од неактивен љубопитност, никој не би - само ако некој од родителите е носител на генетска болест поврзана со секс - дека бременоста може да биде "на време" да се прекине ... но, ако во секој случај не одлучите да го направи тоа - и потоа да се впуштат во таков ризичен метод не е потребно (но, како треба да се чувствуваат неисполнети родители, ако анализата покажа дека ништо да се плаши - спонтан абортус на -Ова што се одржа ...)

Повеќе достапни метод - ултразвук. Во нормалниот тек на бременоста е два "присутните" Анкета: 12 недели и 24. Теоретски, на подот може да се утврди веќе во првиот, но во пракса веројатноста на грешка е толку голема што лекарите не се обврзуваат да го стори тоа, претпочитајќи да го напушти прашање на следниот ултразвук.

Тоа е 24 недели тоа е веќе возможно да се утврди со доволна точност. Но, тука, тука е сите: овошје може да се затвори причинско-последична место рачки може да се претвори, така што тоа не се гледа (понекогаш слушаме дека кога е затворен - па девојката, но тоа е, исто така, од категоријата на суеверие - овој пат најдоцна). По 37 недели, ултразвукот не може да се одреди полот: фетусот е премногу голема за тоа.

Треба да платам толку многу внимание на ова прашање? Зошто родителите сакаат да знаат?

Понекогаш тоа се должи на проблеми не nasledstva- обврзуваат да се каже, тоа е можно во наше време и во нашата земја - но историјата знае примери каде што девојките облечени во машка облека и одамна помина за момче бидејќи наследство - оставина - би можеле да се движат само внук внук или машки (кажам дека ова беше детството на познатиот пират Мери Рид и можеби Шевалие d'ЕОН). До сега, во некои земји на раѓањето на една девојка се смета речиси скршено срце - во Индија, тоа значи дека треба да плати огромна мираз во Кина (со "едно семејство, едно дете" јавна политика) во иднина негира дека се надеваат дека ќе имаат син (ова предизвика демографски дисбаланс, кинеските власти го забранија на лекарите да се информира бремената полот на бебето).

Во нашата земја, сепак ништо од тој вид. Сепак, лекарите во ултрасонографија жени се плашат да го пријавите полот на бебето. Се сеќавам кога го прашав ова прашање, докторот одговорил: "А што сакаш?" - и само што си сигурен дека моите адекватноста кажа дека бил дете. Во својата исповед, некои жени, слушнале одговор, хистерии. Ова однесување се уште може да се разбере ако се работи за наследни болести поврзани со полот (како што се хемофилија) - но често се однесуваат жени, кои немаат причина да се плаши од генетски нарушувања.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Технички проценки грешка на бременоста. Точноста на одредување на гестациската старостТехнички проценки грешка на бременоста. Точноста на одредување на гестациската старост
Што тестови се потребни пред бременоста?Што тестови се потребни пред бременоста?
Статистички пресметки fetometry. Одредување на гестациската возрастСтатистички пресметки fetometry. Одредување на гестациската возраст
Услови истражување нухална транслуценца. Ефект на етничка феталниот нухалнаУслови истражување нухална транслуценца. Ефект на етничка феталниот нухална
Како да се пресмета и да се утврдат условите за датум на испоракаКако да се пресмета и да се утврдат условите за датум на испорака
Правилната исхрана во 1 триместар од бременоста.Правилната исхрана во 1 триместар од бременоста.
Доплер проток на крв во артериите на матката и АФП. Доплер проток на крв со одредено ниво xДоплер проток на крв во артериите на матката и АФП. Доплер проток на крв со одредено ниво x
Датум на раѓање - ова е главната работа што ги возбудува жените, задумана под срцето rebenka.data…Датум на раѓање - ова е главната работа што ги возбудува жените, задумана под срцето rebenka.data…
Сперма од мажот ти го одредува полот на вашето бебеСперма од мажот ти го одредува полот на вашето бебе
Твојата неродено дете веќе е роден во васТвојата неродено дете веќе е роден во вас
» » » Како да се утврди колку недели од бременоста. Како да определи гестациската возраст? Одредување на време на породувањето