ma.gurushealth.ru

Стравот од породувањето и постпартална депресија

Видео: Како да се надмине стравот од породување | Како да не се плашат да се породи 💜 LilyBoiko

Жените кои имаат страв пред раѓањето, имаат зголемен ризик од појава на постпартална депресија.

Ова е наведено од страна на резултатите од студијата спроведена во Финска, со учество на повеќе од 500 000 бремени жени.

Во овој случај, бремените жени со историја на депресија се во најголем ризик за појава на постпартална депресија.

"Се покажа дека жените без историја на депресија кои се соочуваат со силен страв од породувањето, постпартална депресија влијае 3 пати почесто. Ова ќе им помогне на здравствените работници се идентификуваат пациентите со појава на постпартална депресија"- извештај на истражувачите од Универзитетот на Источна Финска во BMJ Open.

Во Финска, постпартална депресија беше дијагностициран во 0,3% од сите мајки кои родиле во периодот меѓу 2002 и 2010 година. Ризикот од појава на постпартална депресија највисок по првата испорака. тоа Постпартална депресија е откриен во 5,3% од жените со историја на депресија, и дека тие сметка за скоро 2/3 од сите пациенти со појава на постпартална депресија.

Кај овие жени, лекарите често се забележи силен страв од иднината испорака. Други ризични фактори вклучуваат царски рез, предвремено породување и присуството на вродени деформитети кај децата.

Раѓањето на дете - е сериозен физички и емоционален стрес за мајката, а може да има присутни на различни емоции. Според различни проценки, 50-80% од жените доживуваат постпартална посебна држава што се вика на англиски јазик литература бебе блуз. Тоа е придружено со лабилност на расположението, блага анксиозност, плачливост, но тој не се смета за постпартална депресија.

Последиците од постпартална депресија можат да бидат катастрофални. На пример, депресија може да влијае на способноста на жената да ги извршува должностите на мајчинството, спречување на нормална комуникација на мајката и бебето, да ја наруши хармонијата на семејството. Сето тоа на крајот може да влијаат врз развојот на детето и благосостојба.

За ризикот од појава на постпартална депресија кај жени со историја на депресија е одамна познат, но да се предвиди такви проблеми кај мајки кои не се вклучени во оваа група се доста проблематично. Финскиот истражување на податоци, барем делумно да фрли светло на ова прашање. Според нив, лекарите треба внимателно да се следат пациентите, кои во текот на бременоста доживеа силен страв од породувањето.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Антидепресивни за спречување на симптомите на ПМСАнтидепресивни за спречување на симптомите на ПМС
Депресија во "старите" бебе мајкиДепресија во "старите" бебе мајки
Влијанието на депресија од исходот на хируршки третман за 'рбетниот стенозаВлијанието на депресија од исходот на хируршки третман за 'рбетниот стеноза
Доење на антидепресиви: придобивките ги надминуваат ризиците?Доење на антидепресиви: придобивките ги надминуваат ризиците?
Психологија и психијатријаПсихологија и психијатрија
Електрична струја лек за депресијаЕлектрична струја лек за депресија
Ние ги третираме депресија - штити срцетоНие ги третираме депресија - штити срцето
Постпартална блуз и постпартална депресијаПостпартална блуз и постпартална депресија
Една третина од пациентите по интензивна нега страдаат од депресијаЕдна третина од пациентите по интензивна нега страдаат од депресија
Високи нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичаритеВисоки нивоа на шеќер поврзани со депресија кај дијабетичарите
» » » Стравот од породувањето и постпартална депресија