ma.gurushealth.ru

По bariatric хирургија, жените треба да се избегне бременост најмалку 12 месеци

Новата британска студија објавена во последното издание на публикацијата «На акушер & Гинеколог », укажува на тоа дека жените по bariatric хирургија треба да се почека најмалку 12 месеци пред зачнувањето.

Новата студија на утврдување на обемот насочени кон откривање на податоци за безбедност, придобивките и ограничувањата на bariatric хирургија. Во студијата, истражувачите бараа медицинска евиденција на бремените жени кои биле подложени на овој тип на операција.

Фреквенцијата на дебелина се зголемува кај жените во репродуктивна возраст во Велика Британија. Ако во 2005 година беше 24,2%, додека во 2015 година оваа бројка треба да надминува 28,3%. Соодветно на тоа, зголемување на бројот на операции за да се намали телесната тежина.

Тоа одамна е докажано дека дебелината го зголемува ризикот од компликации за време на бременоста. Се верува дека на бременост по bariatric хирургија е многу побезбедна од бременоста со дебелината и неговите компликации. Една неодамнешна студија, која вклучи бремени жени по таквите операции покажа дека раѓање е безбедно во 79,2% од пациентите.

Сепак, по bariatric хирургија во текот на бременоста е можно хируршки компликации. Студијата покажа дека најголемите проблеми поврзани со миграцијата и поместување на обврзувачки систем (со гастричната плоскости) и други компликации.

Авторите препорачуваат сите жени кои биле подложени на операција за намалување на телесната тежина, да не забремени за најмалку 12 месеци. Дополнителен аргумент се резултатите од една студија во која е пронајден на висока фреквенција на абортусот (31%) кај жени пред помалку од 18 месеци беше подложен на bariatric хирургија.

Истражувачите препорачуваат дека сите лекари, кои се овие жени, да ги информираат пациентите за ефикасна контрацепција, како и соодветна исхрана и внесување на витамини во периодот кога тие одлучуваат да имаат бебе.

Подобрување на резултатите на бременоста кај пациенти по bariatric хирургија бара тим пристап, вклучувајќи соодветни мерки од страна на гинеколозите, хирурзи, интернисти, анестезиолози, специјалисти за вештачко оплодување, нутриционисти, психолози и пластични хирурзи.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Се со прекумерна тежина го зголемува ризикот од уринарна инконтиненција кај жениСе со прекумерна тежина го зголемува ризикот од уринарна инконтиненција кај жени
Царски рез на првото раѓање и идни ризициЦарски рез на првото раѓање и идни ризици
Bariatric хирургија зголемува ризикот од предвремено породувањеBariatric хирургија зголемува ризикот од предвремено породување
Царски рез е поврзана со висок ризик од прекумерна телесна тежина кај децатаЦарски рез е поврзана со висок ризик од прекумерна телесна тежина кај децата
Отстранување на крајниците и додатокот ги зголемува шансите за забременувањеОтстранување на крајниците и додатокот ги зголемува шансите за забременување
Нозокомијални инфекции и витамин ДНозокомијални инфекции и витамин Д
Bariatric хирургија придонесе за нагло зголемување на нивото на тестостеронBariatric хирургија придонесе за нагло зголемување на нивото на тестостерон
Тероризмот Медицински центар за третман во ИзраелТероризмот Медицински центар за третман во Израел
Bariatric хирургија за дебелинатаBariatric хирургија за дебелината
Имплантиран уред за третирање на дебелинаИмплантиран уред за третирање на дебелина
» » » По bariatric хирургија, жените треба да се избегне бременост најмалку 12 месеци