ma.gurushealth.ru

Нови податоци за улогата на млекото во исхраната на децата

Видео: Ајде да зборуваме за млеко

Познато е дека млекото - е најважен извор на витамин Д и калциум за растечки организам.

Но пиењето премногу млеко (повеќе од 2 чаши дневно) може да се намали на железо, со што се зголемува ризикот од анемија.

толку неочекуван заклучок беше направен од страна на канадските истражувачи.

Една неодамнешна студија истражува односот помеѓу дневна потрошувачка на млеко и витамин Д, и железо во крвта кај децата од предучилишна возраст. Во истражувањето учествувале 1.300 децата на предучилишна возраст. Научниците откриле дека дневна доза од 2 чаши млеко е оптимална за повеќето деца. Ова пишува водечкиот истражувач, педијатар Џонатан Maguire на болницата Свети Михаил (Торонто, Канада).

Витаминот Д и железо - ова е многу важни хранливи состојки за растечкиот тело. Железо игра клучна улога во развојот на мозокот. Недостатокот на железо е исто така поврзан со моторни проблеми. Витаминот Д е од исклучително значење за нормално формирање на коските.

Млеко со право се смета за еден од најдобрите извори на калциум и витамин Д, додека железо збогатени житарици и месо - е најдобар извор на железо за бебето.


Пиењето на 3 или повеќе чаши млеко на ден се поврзани со некои намалување на феритин нивоа во крвта, но неговата содржина се уште е во рамките на нормалата во повеќето деца. Потсетиме дека нивото на феритин се одразува на акумулација на железо во организмот.

На повеќе млеко пие детето, е пониско нивото на феритин во крвта. Во овој поглед, д-р Мегваер потсетува родителите дека дури и корисен производ бара умереност.

Железо и млеко

На прашањето на родителите за оптимална стапка на млеко за децата на предучилишна возраст р Maguire не може да даде јасен одговор. Всушност, оваа стапка може да зависи од многу фактори.

Тој потсети дека на Американската академија за педијатрија (ААП) препорачува дека децата на предучилишна возраст да се ограничи употребата на млеко 2 чаши кравјо дневно (500ml). Но, нутриционистите ААП Комитетот ја охрабрува давајќи им на децата кои користат помалку од 4 чаши млеко (1000 мл) на ден, дополнителни дополнување со витамин Д.

Тоа не е јасно дали млеко директно ја блокира апсорпцијата на железо, или дејствуваат преку некои средно механизам. Д-р Мегваер потсетува дека кравјото млеко не содржи многу железо. Можеби поради оваа причина, децата кои пијат млеко, не јадат доволно количество на храна богата со железо. Педијатар признава дека всушност тие не се знае точната причина.

Во студијата објавена во списанието "Педијатрикс", секој екстра чаша млеко дневно била поврзана со намалување на феритин ниво од 3,5%. Д-р Maguire вели дека оваа бројка може да звучи не е импресивен, но и за деца со претходно постоечките ризикот од железо-дефицитна анемија е сериозна разлика.

Потребата за додатоци на храна

Истражувачите сметаат дека во витамин Д може да биде особено неопходно за децата со темна боја на кожата, како и деца кои од различни причини ретко се во сонцето. Како што е познато, телото произведува витамин Д е под дејство на ултравиолетовите зраци.

Педијатар Стивен Абрамс, член на Комитетот ААП за исхрана, вели дека родителите не треба да се грижите премногу за точниот број на производи, кои ги јадат своите деца, додека оние на маса има голем број на здрава храна.

Тој вели дека поголемиот дел од децата кои се во студијата пиеле премногу млеко, не страдаат клинички манифестации на недостаток на железо, и феритин биле во долната граница на нормала. Ефектот на млеко на содржината на железо не е толку голема.

Во соопштението се однесуваат на канадска студија, официјалниот американските здравствени власти имаат забележано дека ефектот на млеко на ниво на железо не е "очигледно". Според нив, студијата поддржува безбедноста и придобивките од редовното консумирање на млеко кај предучилишните деца во рамките на нормите воспоставени со ААП.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Споредба на млеко и малиот формулаСпоредба на млеко и малиот формула
Ferrum Лек (FERRUM лек) *. подготовка железо за интрамускулна и интравенска инјекција. Подготовката…Ferrum Лек (FERRUM лек) *. подготовка железо за интрамускулна и интравенска инјекција. Подготовката…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
На железо во исхранатаНа железо во исхраната
Потребата за витамин Е кај новороденчињатаПотребата за витамин Е кај новороденчињата
Доење. Составот на мајчиното млеко.Доење. Составот на мајчиното млеко.
Железо во исхраната на вашето детеЖелезо во исхраната на вашето дете
Употребата на железо кај новороденчиња со помала родилна тежина подобрува однесување во…Употребата на железо кај новороденчиња со помала родилна тежина подобрува однесување во…
Температурата на телото на новороденчето. Треба новороденче витамини и микроелементиТемпературата на телото на новороденчето. Треба новороденче витамини и микроелементи
Железо црна сулфат (ferrosi sulfas). Синоними:. Железо сулфат, железо сулфат, FERRUM sulfuricum…Железо црна сулфат (ferrosi sulfas). Синоними:. Железо сулфат, железо сулфат, FERRUM sulfuricum…
» » » Нови податоци за улогата на млекото во исхраната на децата