ma.gurushealth.ru

Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес

Тест на крвта:: Видео лоши и добри холестерол

Една нова студија објавена во JAMA Internal Medicine, покажа дека физичката активност го намалува ризикот од пренос на гестациски дијабетес (гестациски дијабетес) со тип 2 дијабетес.

Честа компликација на бременоста, гестациски дијабетес (ГД) е нарушена толеранција на глукоза, што се случува или е признаен за прв пат во текот на бременоста.

Околу 1/3 од жените во репродуктивна возраст со дијабетес тип 2 имаат гестациски дијабетес во минатото.

Дијабетес тип 2 е сега станува епидемија размери во целиот свет, па дијагноза на дијабетес бремена и навремено утврдување на ризикот од дијабетес тип 2 е многу важно за превенција.

Да се ​​преземат мерки за да се спречи прогресијата на HD со жени, научниците треба да знаете на факторите на ризик. Веќе одамна, научниците покажаа дека здравата исхрана го намалува ризикот од развивање на дијабетес тип 2 кај жени со гестациски дијабетес во минатото. Но, сите знаеме тоа?


нивото на гликоза може да се контролира со вежбање, ова важи и за одржување на нормална телесна тежина. Поради тоа, истражувачите се претпоставуваше дека престане конверзија на гестациски дијабетес тип 2 дијабетес е можно, ако активен животен стил.

Користејќи податоци од медицински сестри здравствени студии (Nurses` здравство StudyII), истражувачите анализирале 4554 случаи, кога жени со гестациски дијабетес биле следени 16 години (1991-2007). Студијата вклучува информации за физичка активност, седентарен начин на работа, и други. Во оваа група, 635 жени кои на крајот се развива тип 2 дијабетес.

Жените кои имаат зголемена нивната физичка активност во САД препорачува ниво од 150 минути на умерена оптоварување неделно (или 75 минути на интензивна оптоварување неделно), откако доживеа гестациски дијабетес до 47% помалку болни T2DM.

Истражувачите проценуваат дека секоја дополнителна 100 минути неделно умерена активност (или 50 минути во недела на интензивна активност) го намалува ризикот за претворање на гестациски дијабетес тип 2 дијабетес од колку што е 9%.

А седентарен начин на живот го зголемува ризикот од дијабетес кај жените

Тие, исто така, покажа дека повеќе од една жена троши време пред телевизор, повисока нејзиниот ризик од дијабетес тип 2 во иднина. Научниците истакнуваат дека дијабетесот не е веќе гледате телевизија, сама по себе, но деструктивен начин на живот кој е зад неа.

"На пример, за некои луѓе гледаат телевизија е седентарен начин на замена на физички активна работа и хоби, што доведува до помала потрошувачка на енергија на телото. Седи пред телевизорот е поврзан со бесмислени џвакање нешто, а тоа е - дури и екстра извор на јаглехидрати и калории. Конечно, во постојана гледање телевизија жените често се жртва на рекламирање високи калории и многу здрава храна "- велат научниците.

Студијата вклучува голем примерок на учесниците кои биле следени за долго време. Сите учесници беа медицински сестри, американската болница, па се шпекулира дека резултатите не покажуваат точно големината на проблемот.

По болничари обично доведе поздрав живот и се повеќе разумно однесување во врска со здравјето од просечниот Американец. Покрај тоа, поголемиот дел од учесниците - се бели жени, така што резултатите тешко може да се пренесат на други етнички групи.

Авторите заклучи во својата статија: "Резултатите од голем проспективни студии покажаа дека зголемување на физичката активност помага да се спречи прогресијата на гестациски дијабетес тип 2 дијабетес. Ова е охрабрувачки апел до сите жени кои имаат гестациски дијабетес е дијагностициран и кои се изложени на висок ризик за дијабетес тип 2 ".
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Имаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањетоИмаат дијабетес пред бременоста ја зголемува веројатноста за MRSA инфекција по породувањето
Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.Влијанието на дијабетес на фетусот. Лабораториска дијагноза на дијабетес во текот на бременоста.
ЕндокринологијаЕндокринологија
Лек за дијабетес помага да се ослободи од вишокот на тежинаЛек за дијабетес помага да се ослободи од вишокот на тежина
Дијабетес со жени: знаците за предупредување и фактори на ризикДијабетес со жени: знаците за предупредување и фактори на ризик
Дијабетес и БременостДијабетес и Бременост
Дијабетес - семејна работаДијабетес - семејна работа
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Стабилна ангина и дијабетесСтабилна ангина и дијабетес
Пушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќеркиПушењето за време на бременоста го зголемува ризикот за гестациски дијабетес и дебелина во ќерки
» » » Физичката активност го запира развојот на гестациски дијабетес