ma.gurushealth.ru

Постпартална хеморагија: причини, третман, превенција

Постпартална хеморагија: причини, третман, превенција

Причините за појава на постпартална хеморагија вклучуваат:

Видео: Карактеристики nizhnesegmentnogo крварење, причините за неуспехот, и основите на третманот проф. Tskhai VB

  • атонија (најчесто)
  • гениталниот тракт јазот ткиво,
  • продолжување на епизотомија,
  • руптура на матката,
  • hemostatic нарушувања,
  • одлагање единици плацентата
  • хематом,
  • инверзија на грлото на матката,
  • subinvoljutcija плацентарна сајт.

Фактори на ризик за атонија вклучуваат хиперекстензија, продолжена работа или абнормални генерички активности, повеќе генерации во историјата (раѓањето на >5 остварлива фетуси), брза испорака и хориоамнионитис.

Матката fibroids може да придонесе за постпартална хеморагија. Претходна медицинска историја на постпартална хеморагија покажува зголемен ризик.

Видео: Влезете постпартална хеморагија проф. Џан Карло Ди Рензо

Третман на постпартална хеморагија

Хемостаза се обидува да обезбеди бимануелен матката масажа и интравенски окситоцин. Исто така, испитува матката и vlagalische- паузи шие.

Видео: 353 Менструацијата и по породувањето хеморагија

Простагландини се контраиндицирани кај пациенти astmoy- metilorgonovin контраиндициран кај хипертензија. Понекогаш, мисопростол ректално може да се користи за подобрување на тонот на матката.

матката тампонада или употреба на Bakri балон понекогаш може да го запре крварењето. Овој сад може да се одржи до 500 ml и да го издржат внатрешниот и надворешниот притисок до 300 mm Hg. Уметност. Ако не може да се постигне хемостаза а со тоа преземање на Линч шиење (шиење компресирање на долниот сегмент на матката), хипогастрична артерија лигатура или хистеректомија. руптура на матката бара хируршка корекција.

Видео: постпартална хеморагија во 21-от век, Почесен доктор на Руската Федерација JG Zhukovsky

Производство на крв надополнување во зависност од степенот на загуба на крв и клиничките симптоми на шок. Инфузија на фактор Вила може да обезбеди хемостаза кај жени со масивни крварење, опасна по живот.

Спречување на постпартална хеморагија

Пред породувањето треба да ги идентификуваат предиспонирачки фактори (матката fibroids, полихидроамнион, мулти-фетална бременост, hemostatic заболувања кај мајката, постпартална крвавење) и да се изврши корекција на нивните е можно. Ако жената има ретка крвна група, треба да се внимава на тоа дека крвта од овој тип беше на располагање. Испорака треба да биде внимателен со минимум интервенција.

По поделбата на плацентата администрира окситоцин / m или окситоцин раствор за да се намали на матката и да се намали загуба на крв. По поделбата на плацентата темелно испитани за интегритет. Во ретки случаи, може да биде потребно стружење.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хематом на породилниот канал. Еверзија на матката, како причина за крварење.Хематом на породилниот канал. Еверзија на матката, како причина за крварење.
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Како постпартална крварење?Како постпартална крварење?
Клиничкиот тек на постпартална Ендометритис во современи условиКлиничкиот тек на постпартална Ендометритис во современи услови
Низа и по породувањето хеморагијаНиза и по породувањето хеморагија
Стравот од породувањето и постпартална депресијаСтравот од породувањето и постпартална депресија
По породувањето патолошка. празнење одложен постпартална (lohiometra) се случува кога на матката се…По породувањето патолошка. празнење одложен постпартална (lohiometra) се случува кога на матката се…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Кон крајот на постпартална хеморагијаКон крајот на постпартална хеморагија
Http://sweli.ru/media/k2/items/cache/8ff89376d072f546d093af32c351dcc8_s.jpgискусственный абортусHttp://sweli.ru/media/k2/items/cache/8ff89376d072f546d093af32c351dcc8_s.jpgискусственный абортус
» » » Постпартална хеморагија: причини, третман, превенција