ma.gurushealth.ru

Гастричен улкус и дуоденални улкуси во текот на бременоста

Гастричен улкус и дуоденални улкуси во текот на бременоста

Тоа е хронична болест одвива со циклична егзацербации има различни клинички слика улцерација на гастрична мукоза или на внатрешната површина на дуоденум.

Видео: лук масло Hao Ганг

Во Русија, оваа болест влијае 8-10% од населението. Покрај тоа, жените се 3-10 пати поретко отколку мажите. 10% од пациентите кои работат за стомачен чир. Во изминатите 20 години, оваа бројка може да се зголеми, како нервоза поврзани со економска и политичка нестабилност, потенцира формирање на чир.

Кај бремени дистрибуција на пептичен улкус болест е 1 во 4000 раѓања. Оваа бројка може да се потцени, бидејќи дијагнозата на пептичен улкус болест во текот на бременоста се стави тешко. Но тие веруваат дека ризикот од чирови во текот на бременоста се намали.

Пептичен улкус може да се развие на психосоматски (стрес, внатрешни конфликти) почва и бактериски (кога бактеријата Helicobacter pylori оштетување на слузницата).

Причините за појава на чир на желудникот и дуоденален улкус во текот на бременоста

Водечка улога во формирањето на пептичен улцер киселина за играње спирала бактеријата Helicobacter pylori, која влијае на слузокожата на желудникот или дуоденумот. Оваа бактерија се наоѓа во речиси 80% од населението, но, за среќа, не сите од нив пептичен улкус. Затоа, треба уште некои моменти, предизвикува болест.

 • стрес, депресија;
 • наследство на пептичен улкус 15-40% од случаите;
 • погрешна храна - грубо и зачинета храна, алкохол;
 • пушење;
 • себе и неконтролирано земање на одредени лекови (аспирин и слични лекови против болки и антипиретици, надбубрежните хормони наречени кортикостероиди и масти со нив);
 • активност оператор (стресот на работа), под временски притисок за донесување одлуки.

Микроб Helicobacter pylori се пренесува од човек на човек со бакнување, употреба на заеднички прибор, крпи, недостаток на хигиена, кога во посета на тоалетот. Откако во стомакот, под стрес на малнутриција (suhomyatku, зачинета, пржена) и пушењето, микробот активно се размножува со хранење на желудочна мукозна клетки или дуоденум Ова предизвика оштетување на слузокожата, дефект на неговата површина - формирање на чир. Но, тогаш се приклучува и корозивни акција на гастричниот сок, почнуваат да се вари на оштетените ткива и да предизвика chronization на пептичен улкус болест.

Процесот се вклучени и панкреасот, и дуоденумот, каде панкреасните канали отворен.

Бременоста има корисен ефект врз текот на пептичен улкус. Ова е олеснета од страна на зголемување на производството на слуз и намалена гастричната киселост, намалување на агресивноста на гастричната содржина и мотор "попуштање" на желудникот се случуваат во текот на бременоста. Покрај тоа, зголемувањето на бројот на полови хормони, кои придонесуваат за регенерација, формирање на нови клетки да се замени загинатите и уништени. Хормоните исто така, се зголеми протокот на крв во желудникот, дуоденумот и панкреасот.

Главните причини за влошување на пептичен улкус се:

 • стрес, депресија, анксиозност, страв;
 • пушење и алкохол;
 • неправилна исхрана;
 • долгорочна употреба на лекови кои влијаат на гастричната слузница, и други.

Симптоми и знаци на гастричен улкус и дуоденални улкуси во текот на бременоста

Главниот симптом на пептичен улкус - болка во епигастрична регионот, поврзани со внес на храна, или обратно, "гладни" болка. Може да биде металоиди, киселина регургитација. Кога тешка болка во екот на нивните понекогаш повраќање, веднаш носи олеснување, бидејќи отстранетиот дел од агресивен гастрична содржина. Со намалување на ензимската активност на болка може да се случи по ингестијата, постои чувство на исполнетост, и покрај малата количина на храна се јаде или пие течност. Затоа, болката често се поврзува со гадење. Ако се појави повраќање, а потоа телото врне тешко сварлива храна, без вообичаените придружни повраќање киселост.

Развивање на запек. Во случај на висока киселост, тие се предизвикани од доцнење во транзиција на храната од желудникот во дуоденумот, додека се намалува киселоста, храната не може да оди понатаму. И со ниска киселост и запек се предизвикани од недостаток на храна во желудникот, како бремена со почетокот на прееклампсија често одбиваат да јадат, бидејќи на болка и гадење.

И покрај корисните ефекти на бременоста за текот на пептичен улкус болест, присуството на чирови зголемува веројатноста за појава на почетокот на прееклампсија, железо-дефицитна анемија, не се исклучени како акутна чирови во пролет и есен и придружните стомакот крварење. Фреквенција пептичен улкус компликации на бременоста е 25%.

Ова често се случува на I и III триместар од бременоста и почетокот на постпарталниот период. Гастрични крварења се појавува црна каша столици. Оваа црна боја дава својата крв варењето на храната во цревата. Повраќање претпоставува карактерот на "кафе". Манифестација на гастрични крварења може да биде вртоглавица па дури и несвестица, намален крвен притисок. Таквите крварење е драматично се зголемува ризикот од смрт на плодот од недостаток на кислород и моторот со внатрешно согорување во мајката. Се бара итна хируршка терапија на чир. Понекогаш таквите крварење е првата манифестација на т.н. тивок чирови.

Егзацербација на пептички улкус болест е придружена од страна на:

 • болка во епигастрична регионот, која е поврзана со оброци;
 • диспептични симптоми.

Во ретки случаи, улкусот може да биде асимптоматски.

Егзацербација на болеста често се случуваат во пролет и есен. Стомачен чир има фреквенција од: акутна фаза (3-6 недели) е проследено со фаза на ремисија (неколку месеци, можеби и години).

За време на бременоста, егзацербација на стомачен чир може да ја зајакне жените toxicosis, предизвика анемија поради гастрични крварења.

Третман на пептичен улкус и дуоденални улкуси во текот на бременоста

Третман на пептичен улкус треба да започне со диета (табела број 1), како и:

 • фракционо нежни исхрана;
 • можно именување на одмор во кревет;
 • бара стабилизирање на психо sostoyaniya- лекови може евентуално да доделите терапевт или гастроентеролог, консултирани покажува една бремена жена за време на егзацербација на стомачен чир.
Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како е дијагнозата на пептичен улцер (чир) на желудникот?Како е дијагнозата на пептичен улцер (чир) на желудникот?
Карактеристики на струја од чир: природата, локација, агресија факториКарактеристики на струја од чир: природата, локација, агресија фактори
Терапија, болести на дигестивниот системТерапија, болести на дигестивниот систем
Стрес чирови, симптоми, причини, третман, симптомитеСтрес чирови, симптоми, причини, третман, симптомите
Статистика гастричен улкус: историска перспектива и сегашностаСтатистика гастричен улкус: историска перспектива и сегашноста
Проток ефект на чир на желудникот синтеза на глукокортикоидиПроток ефект на чир на желудникот синтеза на глукокортикоиди
Терапија, болести на дигестивниот системТерапија, болести на дигестивниот систем
Третман на чир на желудникот: во комбинација, искоренување и четворниТретман на чир на желудникот: во комбинација, искоренување и четворни
Формирање Физиологија на пептичен улкус. Методи за лекување на чирФормирање Физиологија на пептичен улкус. Методи за лекување на чир
Дисфункција на хипофизата-надбубрежните систем во пептичен улцерДисфункција на хипофизата-надбубрежните систем во пептичен улцер
» » » Гастричен улкус и дуоденални улкуси во текот на бременоста